Prenascan nebo odběr plodové vody?

gabuscha
13. říj 2017

Ahoj, je mi 35 a čekáme s manželem druhé dítě. V případě, že mi po genetické konzultacu bude doporučen odběr plodové vody, přemýšlíme s manželem nad Prenascanem (není to odběr z plodové vody ale z krve, stojí 12500 a dělá se dřív). Jaké máte zkušenosti?

35_a_budu_mamka
13. říj 2017

My jsme šli do Prenascanu a výsledky volali dřív než avizovali, naštěstí vše OK. Držím palce💟

gabuscha
autor
13. říj 2017

@35_a_budu_mamka za jak dlouho?

hanaku
13. říj 2017

Ahoj, ja taky cekam druhe, je mi 36 a vysel mi pozitivni triple test Taky mi chteli brat plodovku, coz jsme nechteli. Nabidli mi jeste krevni test cfDNA, hradi to pojistovna.

monika9916
13. říj 2017

Ahoj, na plodovku jsem se pro riziko bála jít a zaplatila jsem si radši Prenescan. Výsledky dopadly dobře a volali mi je asi do těch 10ti dnů.

maggi
13. říj 2017

Ahoj, já jsem taky nechtěla na plodovku, takže u druhého a třetího dítěte jsme si taky zaplatili Prenascan, teda teď už se to jmenuje Clarigo. Sice dost peněz, ale riziko potratu žádné.

mourovatakocka
13. říj 2017

Nám vyšly markery na Downa o něco málo menší než riziko běžně udávané jako riziko potratu při odběru plodové vody, do které se nás snažili vmanipulovat v nemocnici. Zaplatili jsme si 16 tisíc na odběr z krve, kde zkontrolovali vše myslitelné a hrabat si na malou jsem si nenechala 🙂

alkuska
16. říj 2017

Holky prosím vás, kdo máte přes 35, co vám řekli stran screeningu? Já jsem dneksa byla na gyndě, jsem v 8 tt a doktor na mě vyrukoval s tím, že jak mi je přes 35 (měla jsem narozky v srpnu, otěhotněla v září), tak že screening (ten ve 13 tt ani triply) mi dělat nebude, že mám na výběr amniocentézu v 18 tt nebo si zaplatit to clarigo. Jsem z toho docela rozčarovaná, nechce se mi ani do jednoho.

volfici
16. říj 2017

@alkuska ahoj, mě je 39, čekám první a jdu normálně na screening. O ničem jiném se mnou ani v CAR, ani moje doktorka nemluvili....

rebe
16. říj 2017

@alkuska Peníze, peníze, peníze. O nic jiného jim nejde. Nenech se zblbnout, volba je pořád pouze na tobě.

mourovatakocka
16. říj 2017

@alkuska Tohle je trochu divné... Být na tvém místě bych trvala na screeningu, teoreticky bys na něj mohla jít do nemocnice i bez žádanky od doktora, ale to si nejsem jistá. Plodovka je pro mě prostě riziko a něco platit jen tak je podezřelé...

beruda
16. říj 2017

@alkuska mně bylo 35 má jaře a dělali mi normálně prvotrimestrální screening

35_a_budu_mamka
16. říj 2017

@gabuscha Myslím, že to bylo 8. den po odběrech.

35_a_budu_mamka
16. říj 2017

A platila mi to pojišťovna, měla jsem žádanku od gyn. Byla jsem v centru genetiky v ČB, vyhodnocují si to sami, nikam to neposílají😎

aviho
16. říj 2017

Taky jsem si vybrala Prenascan, nechtěla jsem, aby se miminku něco stalo. Původně mi nabídli Clarigo, ale vzhledem k mé vyšší váze se nakonec dělal Prenascan (stál 13500). Na výsledky jsem čekala skoro 3 týdny, výsledky plodovky by byly hned.
Těhotenství je teď velký byznys, když nezaplatí pojišťovna, zaplatíš jim to ty ☹ Ale do odběru plodové vody tě nemůže nikdo nutit, je to tvé rozhodnutí.

aviho
16. říj 2017

@alkuska Mě bylo v době těhotenství 43, tripple test mi dr nedělala, nebývá prý úplně spolehlivý, poslala mě na UZ ve 13. týdnu. Dívala jsem se, že jsi z Brna, pokud tvůj dr chce čekat a ty ne, můžeš se objednat do Centra prenatální diagnostiky na Veveří, dělají na tvoji žádost prvotrimestrální screening, který si zaplatíš 😉 A jak už jsem psala výše, je to tvoje rozhodnutí, co za vyšetření zvolíš, i když při odmítnutí se na tebe budou dívat jako na vraha

pavlk
16. říj 2017

@alkuska ja mám 36 a byla jsem na screeningu v brně na veveri, vyšel dobře do dalších odběrů mě nikdo nenutil. I když jsem automaticky dostala letacek o genetické konzultaci.

gabuscha
autor
17. říj 2017

Já jdu v pondělí na screening a genetickou konzultaci, 35 mi bylo v lednu - takže je šance, že mě na plodovku / prenascan nepošlou? To by bylo super 😀

gabuscha
autor
23. říj 2017

tak nakonec cfDNA test---výsledky za dva až tři týdny...uvidíme. riziko DS je 1/180

hanaku
24. říj 2017

@gabuscha drzim pesti, at ti dopadne dobre. Mne volali vysledek uz za tyden, bylo to v poradku, tak uz mi nic jineho nenutili. Ale trochu nervu nas to s manzelem teda stalo☹

gabuscha
autor
31. říj 2017

Vše je v pořádku a budeme mít na 98% holčičku...

mourovatakocka
31. říj 2017

@gabuscha Skvělá zpráva, tak ať se princezně dobře daří 🙂

aviho
31. říj 2017

velká gratulace 🙂

ladeka
25. únor 2018

@hanaku Ahoj, možu se zeptat na cfDNA test, co hodnotí přímo Gennnet? Hodnotí tenhle test i případné aberace pohlavních chromozomů? Nebo jen T21, 18 a 13. Doktorka mi říkala, že to zkontoluje i chyby na chromozomech X a Y (ne, že to určí pohlaví). Ale v papírech o tom nic není. Děkuju.

gabuscha
autor
25. únor 2018

@ladeka Ahoj, ten test hodnotí jen T21 a jedno z těch dvou dalších (teď nevím přesně které), potom ty pohlavní chromozomy a řekli nám i pohlaví. De facto jediný rozdíl mezi Prenascanem a cfDNA testem je to jedno T(18 nebo 13), které cfDNA nehodnotí.

gabuscha
autor
25. únor 2018

@alkuska Mně doktorka napsala žádanku na screening s genetickou konzultací kvůli věku a v Gennetu jsem to nemusela (právě kvůli té genetické konzultaci) platit.

alishka111
25. únor 2018

@ladeka no, cf DNA je typ testu - jsou to všechny dna testy z krve matky. Gennet myslím dělá ten test v rámci nějakého grantu a výzkumu, proto je zdarma.

Co jsem zjišťovala, tak rozdíly v testech jsou ve způsobu hodnocení té volné dna, já měla konkrétně panoramu. Podle toho co jsem zjišťovala je snad nejpřesnější, viz internet, ale pořád jsou to všechno jen screeningové testy... pokud by bylo nějaké vážné podezření, šla bych opět do odběru choriových kluků (v 1.těhotenství) ale pokud je utz v pořádku a jde jen o věk, tak bych se bodnout nedala, to je zbytečné riziko...

alishka111
25. únor 2018

@ladeka jinak myslím, že aberace pohlavních chromozomů cf dna neumí. Stačí si zjistit, jakým způsobem se zlomková dna vyhodnocuje. Oni ve skutečnosti nemohou prohlédnout celou dna jako u plodovky nebo klků, najdeš to odborně na internetu 🙂 Ale tak může to být nějaká novinka, ale zajímala bych se...

iva27
25. únor 2018

Jelikoz jsem byla ta vyjimka a po AC potratila,delali mi tzv.NIPT coz je obdobne jako Prenascen,ale vzhledem k predesle indikaci zadarmo.
Na AC uz bych nesla

ladeka
25. únor 2018

@gabuscha Takze hodnoti T21 a bud 18 nebo 13 + ty pohlavni chromozomy? Mas to i tak napsane ve vysledcich? To by bylo super, ja mela totiz nizke papp a, jinak utz ok. V papirech mam taky na zadance dve trizomie, jinak nic. Ale dr.rikala prave i ty pohlavni chromozony. Jeste se zeptam pri vyhodnoceni.

@alishka111 Ja to nemela snad kvuli veku, ale hrozne nizke papp a. Doktorka rikala, ze to ukazuje na downa, ja se pak docetla, ze i k aberacim pohlavnich chromozomu. Vim, ze to nejde kontrolovat cele, ale treba alespon neco nejbeznejsiho. Zkusim kazdopadne jeste zjistit.

gabuscha
autor
5. bře 2018

@ladeka Jestli chceš tu zprávu ti pošlu...ale ne takhle veřejně 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru