Průběh v těhotenské poradně. Jak je to u vás?

ina.b
26. črc 2007

Ahoj holky, chtěla jsem se informovat, jak to chodí v těhotenských poradnách, do kterých chodíte. (Jak často chodíte, jaké vyšetření průběžně lékaři dělají, jak to prostě chodí v jiných poradnách, než je ta naše). Také jestli vám vše dostatečně vysvětlí (např. proč vám berou krev, jaké jsou výsledky, apod.) Děkuji za informace 🙂

markeeta
26. črc 2007

Ahoj Ina, tak ja neziju v Cechach, ale chodila jsem na ceskou gyndu asi do 16.tt, potom jsem se prestehovala do zahranici.
Urcite jsi zalozila super tema, takhle se muzeme dozvedet, jak to chodi jinde a jestli nam poskytuji podobny standard.

Ceska gynda (podborany): krome ranniho odberu krve jsem tam nikoho v cekarne nepotkala a stejne to tam slo jako na bezicim pasu. Musela jsem prinest ranni moc, nikdy jsem se nedozvedela, co vlastne testuji. Sestricka si lustila sudoku. Jukla na to kolecko ve kterem jsem tt. Zmerila tlak, zvazila. Potom jsem sla k doktorce. To sem se rovnou posadila na kozu, ona me prohledla. Nikdy jsem se nedozvedela, co vysetruje. Jednou mi rekla, ze mam otevrene nejake hrdlo (nepamatuju se) a ze budu 2 dny spinit a nemam pritom provozovat sex. Delali mi ultrazvuk 1x za mesic, krevni testy na zjisteni krevni skupiny, pohlavni nemoci, DS. Je fakt, ze jsem se dozvedela na co my berou krev. Kdyz jsem odchazela, tak jsem dostala od vsech testu kopie.

na islandu chodim k midwife. Gynekolog je specialista, musi se platit a chodi se k nemu jen se zenskyma potizema. Midwife je neco jako porodni asistentka a stara se o tehotne, asistuje pri porodu a potom i o nove narozene baby. Pece pro tehotne je tu zcela zdarma.
Tady me vzdycky zkontroluji moc (nemusi byt ranni), vim od ni, ze testuje hladinu bilkoviny a cukru. Dale meri tlak, velikost briska, ozvy plodu, moji vahu. UTZ jsem mela tady 2x a delali dost detailni. Krevni testy mi delali jen na hemoglobin. Kdyz jsem prijela, tak jsem cekala na vyrizeni povoleni k pobytu a pojisteni, takze me poskytovali jen nezbytnou peci. Nechtela mi delat vice vysetreni, aby se nestalo, ze mi prijde domu nejaky dlouhy a drahy ucet. Moje tehotenstvi probihalo v poradku a testy z Cech byly vzdy OK, takze v pohode. Monitor jsem absolvovala zatim 2x a to tedka ke konci tehu.

Pristup je tady velice osobni a ty midwife jsou uplne skvely. Jsem rada, ze jsem si mohla prozit tehotenska vysetreni mimo CR. Me vadily ty desny gynek prohlidky, nikdo se s tebou moc nebavil. Byla jsem tam jen jako osobni reprezentant sve zdravotni karty. Tady je uplne jiny pristup. Sice mi chybi si pokecat v cestine, kdyz se chci na neco zeptat, tak mi chybi to anglicke slovo, ale vzdycky jsem se zatim domluvila.
Uvidim jaky bude porod. Uz jsme videli porodnici a na "sale" to vypada jako v obyvaku. Zadne sterilni prostredi a koza. Uz jsem si vybrala, ze bych rada rodila do vody. Koupelnu maji peknou. Od porodnich bolesti pomahaji akupunkturou, pokud nezabere, tak davaji ten "plyn lasky" a az potom neco tvrdsiho. Hrozne se nam tam libilo. Pokud nebudou mit plno, tak tam s nami muze zustat i tatinek, akorat si zaplati jidlo. Do jine porodnice me odvezou pouze v pripade, ze budou mit jinou rodicku ve stejny moment nebo bude nutna operace. Jinak pri porodu je pritomen i lekar.

Jak to probiha u vas v Moste?

sisstin
26. črc 2007

ahoj holky..dobré téma 😉 mám teď novou Dr. i sestřičku, ze které jsem dost nadšená...ta minulá Dr. byla šílená, ale prohlídky jsou většinou stejné 😕 nebo podobné 😕 sestřička zkontroluje moč(bílkoviny a cukry), ale to mi nikdy neřekla, proč to dělá...změří tlak, zváží...pokud jsou nutné odběry-vezme krev..pak jdu k Dr., ta mě vyšetří..změří břicho, poslechne srdíčko...a to je asi celé 😕 tahle nová Dr. má i UZV..takže mi ho bude dělat příště-ten povinný okolo 30tt..nevím, jestli ho bude dělat ještě víckrát..pojištovna ho platí jen 3x za těhu 😕 a to je asi všio 😝

maja102
26. črc 2007

Ahoj,INO.Já jsem šla poprvé k lékaři v 5.týdnu, to už jsem si byla jistá, že jsem těhotná, protože to prožívám po páté (o jedno jsme ale přišli). Pan doktor mi hned udělal ultrazvuk, ukazoval mi takový malý černý flíček na sliznici děložní a říkal, že by to teoreticky mohla být sliznice nachystaná k odloučení, ale on si spíš myslí, že je to už začínající těhotenství. Přesto mi nechal píchnout Agolutin, pokud by to těh. nebylo, tak bych po něm začala menstruovat. Odebrali mi krev na HCG a za dva dny jsem měla volat o výsledek. Volala jsem hned druhý den, už to tam měli a podle hladiny jsem prokazatelně těhotná.Pan doktor mi pogratuloval apozval mě v 8. týdnu. To mi opět udělal ultrazvuk, černý flíček byl o mnoho větší a krásně v něm bilo srdíčko.Brali mi krev na krevní skupinu a protilátky, měřili tlak, vždy mě i vyšetřuje na koze.Ranní moč také nosím a vlastně se ani neptám, co mi sestra testuje. 30.7. jdu na krev kvůli vrozeným vývojovým vadám, tak z toho mám trochu strach,taky mi bude dělat ultrazvuk.Miminko už cítím, je pěkně divoké, jako jeho sourozenci, kéž by bylo jako oni, máme totiž bezva děcka.
Pan doktor je vždy milý,jedná se mnou moc pěkně a vůbec není pravda, co o něm říkají zlé jazyky-že prý každou, která čeká víc jako druhé dítě, honí na potrat-mě velice povzbuzuje a fandí mi. Hodně štěstí!!!

ina.b
autor
26. črc 2007

Děkuji za vyčerpávající informace 😉 Tu porodnici moc závidim. Opravdu hodně záleží na prostředí a taky na personálu.

Tady chodím do poradny většinou ráno.
Postupuje to takhle: U sestry vyšetření moči (také jsem nevěděla proč, ale už vím, že kvůli cukru), potom zvážit, změřit tlak. Doktorka poslechne ozvy, změří břicho, ale gyn. vyšetření dělá málokdy, jen když řeknu, že mám nějaký problém.
Pak mi něco zapíšou do těhotenského průkazu - ani nevím, jestli je vše v normách, protože mi to nikdo nevysvětlí. Jen podle grafu vidím, že přibívání na váze se nijak moc neliší, od té čáry grafu.
Občas mi vezmou krev na protilátky (protože mám krevní faktor negativní). To mi také v ordinaci neřekli co znamená, ale nakonec jsem se to dočetla na netu.
Ultrazvuk se dělá u jiného lékaře /asi 3x během těhotenství/. Ale občas ho má MUDr. půjčený, tak si mimčo prohlídne i během poradny (to je ale jen zřídka kdy).

Doktorka, ke které chodím je šikovná ve své dlouholeté praxi. Nejvíc mě ale mrzí, že má hodně často dovolenou nebo volno. Už se mi mockrát stalo, že jsem tam přišla s nějakým menším problémem (zánět nebo slabé krvácení) a sestra mě poslala na vyšetření do nemocnice (do jiného města). V nemocnici mě odmítli, že musí mít každý lékař svůj záskok. Tak se mě nakonec sželel a prohlédl úplně jiný soukromý gynekolog (a dal mi injekci proti špinění), abych nemusela běhat sem a tam, jako bludnej Holanďan...

Jednou jsem nutně potřebovala zastavit krvácení v sobotu, tak mě vzali i v nemocnici, ale během týdne, kdy mají gynekologové ordinační hodiny musí mít lékaři svůj záskok.

Proto jsem založila toto téma, abych věděla, jak to funguje i jinde.

sisstin
26. črc 2007

ina.b: já byla v poradně u tří různých dr, a je to fakt většinou stejné..oni ti nic neřeknou..pro ně je to rutina 😉 možná, že kdyby ses zeptala..tak ti to řeknou..ale jak kterej Dr, občas mám pocit, že oni mají takovej názor, že ty vlastně do toho nemáš, co mluvit 😉 😒

ina.b
autor
26. črc 2007

Říkám si teda, že by se snad ozvali, kdyby nebylo něco v pořádku... Ale nejspíš máš právdu. Pro ně je to každodenní stereotyp a každému vysvětlovat to a samé...

sisstin
26. črc 2007

ina.b: jojo..kdyby něco nebylo v pořádku, tak se ozvou 😉 akorát nevím, že když přede mnou jde nějaká jiná těhule..tak je tam minimálně 15 minut..a já odfrčím tak za 5 😅 😅 😅

ina.b
autor
26. črc 2007

sisstin: to bude asi nějaká z těch, který se na všechno do podrobností ptají, když to doktoři neříkají automaticky... 😀 Asi si připravim do příští poradny seznam otázek (který mě většinou napadnou, až když jsem z poradny venku...) 😀

sisstin
26. črc 2007

ina.b: já ani tak nevím, na co bych se ptala 😅 😅 😅

ina.b
autor
26. črc 2007

Já momentálně taky ne, ale pokaždý když vylezu z pradny, tak si vzpomenu, že jsem se chtěla zeptat, kolikátýho nastupuju na mateřskou, nebo že jsem zapomněla říct něco... No a za měsíc si na to opět nevzpomenu 😠

sisstin
26. črc 2007

ina.b: tak si to fakt piš, některé holky to tak dělají 😀

ina.b
autor
26. črc 2007

Budu vypadat jako sklerotická babička u praktickýho doktora... 😀 No, co neni v hlavě, bude na papíře.
Budu pro dnešek končit. Přišel manža 😉

markeeta
26. črc 2007

ina, sisstin: ja mam stejny problem, tuhle jsem sla na prohlidku se seznamem otazek a zapomela jsem se podivat, uvedomila jsem si to az venku 🙂

arietiska
26. črc 2007

Taky přidám poznatky. Od sedmého týdne chodím na kontroly každý měsíc. Sestra vyšetří ranní moč, změří tlak, zváží mě a pošle za doktorkou. Ta se vždy optá jak se cítím, udělá gyn. vyšetření, prohmatá mně bříškoa od dnešního dne kontroluje ozvěny. UTB jsou prý za těhu placené 3 a vždy se musí posílat někam do center. Já jsem první měla bohužel v nemocnici, kde jsem ležela s prasklou cystou a kde čekali na první srdeční ozvěnu. Další UTB mně doporučila doktorka placené nadstandartní v jednom centru mezi 11.-13. týdnem (v podstatě tripl test, díky kterému nás nakonec nehnali na genetiku ...vřele doporučuju zainvestovat). V 16. týdnu mně brali krev na tripl testy, ale UTB nedělali jelikož jsem na něm byla v tom centru ve 12. týdnu (tam mě našli nějaký chormozom blbý a bez placeného UTB by mě asi poslali na genetiku). Další UTB ve 20. týdnu, opět v centru jednom a zítra mě čeká už jen glukózový test (prý je od 26. let již povinný). Pak až do 32. týdne jen běžné kontroly a dál nevím. 🙂 Tak tak je asi standart u pacientů bez problémů. Mívám trošku výtoky, tak mně je vždy doporučen výplach TANTUMEM a navíc mě bolí nohy (žíly), tak mě doktorka doporučila VIATROMB. Oboje vřele doporučuji!!!

sisstin
26. črc 2007

arietiska: no..já jdu na ten třetí k mé Dr., tak nevím 😕

arietiska
26. črc 2007

Jinak z praxe, pokud chcete něco vědět ptejte se. Většina doktorů je taková, že nic moc nevysvětluje, pokud se nezeptáte.

sisstin
26. črc 2007

arietiska: na těch dvou předchozích jsem byla v genetickém centru a pak v nemocnici..ale moje Dr. UZV neměla..a tahle má..tak jdu na ten ve 30tt k ní 😕

ronikacz
27. črc 2007

ja chodim na gyndu v Prahe. V ambulancii sa striedaju 2 pani doktorky a vdaka tomu maju ordinacne hodiny az do vecera.Sice za cele tehotenstvo platim cca 5500Kc za peci, ale mam v tom UTZ pri kazdej prehliadke a v ambulancii maju aj 3D a 4D ultrazvuk.Mam k dispozici mobil na doktorku, ktorej mozem volat nonstop, dostavam tehotenske vitaminy atd. Vzdy som objednana na pol hodinku, vzdy idem do vnutra nacas, max.s 5min meskanim a doktorka sa mi venuje celu polhodinu.Na UTZ mi vzdy vysvetli co je kde vidiet, co je co a cely pristup aj doktroriek aj sestriciek je naprosto dokonaly.Zatial si nemam na co stazovat a rozhodne nelutujem, ze som si priplatila tuto peci.

ina.b
autor
27. črc 2007

ronikacz: tak to máš super. Takhle nějak bych si to taky představovala, já jsem vždycky za pár minut z ordinace venku, na to jak dlouhou dobu trávim v čekárně 😖

ina.b
autor
27. črc 2007

A co vyšetření "na koze" (vnitřní gynekologickou prohlídku)? Podstupujete ji pravidelně v poradně?

sisstin
27. črc 2007

ina.b: mě vyšetřuje na koze pokaždé 😉 ale co vím, tak některé holky ne..jenom, když mají nějaký problém..ale je to v menšině 😉

mnauu
27. črc 2007

Tak ja na sveho doktora muzu pet jen samou chvalu 😵 Frekvenci prohlidek stanovuje individualne po kazde navsteve (nebere to striktne "tabulkove", ostatne to on nic 😀 ). Pokazde se zacne vysetrenim moci, tlaku, vsechno s komentarem. To same s krevnimi testy. Uz pri odberu vim na co jsou, jak by mely vypadat a potom debata nad vysledky. Vysledky testu vola sam. Vaginalni vysetreni nedela pokazde. Vsechno rika sam od sebe, na UTZ si povida s mimcem 😅 , ale tak prirozene, ze mu to fakt verite 😀 , zadne saskovani. Fakt je, ze od zacatku do konce navstevy nezavreme pusu 😀 .

ina.b
autor
27. črc 2007

Mně pokáždý právě ne. Byla bych klidnější, kdyby jo. Před 14 dny jsem prodělala zánět a při středeční poradně se ani nepodívali, jestli tam ještě je, jen se ptali, jestli mě to ještě bolí, řekla jsem že ne a tím to zvadlo 😒

sisstin
27. črc 2007

ina.b: no já nevím, tím vyšetřením se právě zjištuje, jak je na tom délka děložního čípu (CS)a jestli se neotvíráš..to je podle mě dost důležité 😕

ina.b
autor
27. črc 2007

Kolikrát, když mi tvrdne břicho, tak se taky bojim, abych se nezačala otvírat, jenomže mi vnitřní vyšetření nijak často nedělají, tak to nemůže doktroka zjistit. Už jsem se ptala i sestry, kdy mě prohlídnou vnitřně, tak mi řekla, že třeba při příští poradně...

arietiska
27. črc 2007

No taky si myslím, že vaginální vyšetření by mělo být při každé poradně. Taky myslím, že je dost důležité se podívat zda nemáš silný zánět, jak jsi na tom s otevíráním a s čípkem. Se na to zeptej proč tě nevyšetřuje.

ina.b
autor
28. črc 2007

Všimla jsem si, že každá nastávající mamina, která jde k doktorce, tak jde většinou jen na ozvy. Protože tam chodíme přímo (oblečené) a ne přes kabinku. Do kabinky jde jen ta, která má plánovanou gyn. prohlídku. Na příště mám prohlídku také plánovanou, tak uvidim.

hanuu
4. říj 2011

Chtěla bych obnovit téma. Uvažuji zcela vážně o změně doktora, proto by mě zajímalo, jak by měly vypadat standartní prohlídky. Mně doktor zatím vždy jen kontrolovala přes utz, žádný jiný úkon zatím nikdy nedělal.

usounek25
4. říj 2011

@hanuu Ahoj, tak u mého dr. probíhá každá prohlídka následovně: kontrola moči, změření tlaku, zvážení + kontrola jestli neotíkají nohy, ruce apod. Potom následuje prohlídka vnitřní + prohmatání bříška zvenku a změření, jak roste děloha, poslech srdíčka mimi přes bříško. Ultrazvuk mi teda dělal jen na začátku pro potrvrzení těhu, pak jestli už je srdíčko aktivní a potom až ve 12. týdnu, taky mezi 20. - 22. týdnem, ale to jdu do Brna do Prentalu a pak se dělá myslím až někdy kolem toho 32. týdnu, kdy se mimi znovu přeměřuje apod., ale to už záleží na tobě jestli ti ho udělá tvůj dr. anebo jdeš na nějaký spešl pracoviště. Jinak se dělají ještě ještě různá vyšetření - např. v 16. tt se odebírá krev na tripple testy, ve 24. tt se dělá test na těhotenskou cukrovku atd. Myslím, že je to tak zhruba všechno. Každopádně pokud nejsi se svým dr. spokojená a nemáš k němu důvěru, tak přejdi jinam, přece jen během těhotenství chodíš na gyndu v podstatě každý měsíc, takže nějaká komunikace apod. by tam probíhat měla 😉

hanuu
4. říj 2011

@usounek25 děkuju moc za odpověď. No už jsem ho chtěla změnit, ale objevili se problémy byla jsem na neschopence a nějak v té chvíli nebyla síla to řešit. Ale začala jsem se o to více zajímat a zjistila a právě jsem četla, že by se měla dělat i klasická prohlídka pohmatem a tak. No rozhodně ho změním co nejdříve, děkuju moc za odpověď.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru