4měsíční miminko neprospívá... Není brzy na příkrmy?

petgavlas
3. kvě 2021

Zdravím dámy, ráda bych se zeptala, jestli máte některá stejnou zkušenost. Dnes jsme byli na preventivní čtyřměsíční prohlídce a pediatrička mi oznámila, že syn přibral jen 150 g (😳) za měsíc. Je plně kojený. Nepřijde mi vůbec nespokojený, v noci spí i šest hodin v kuse (v noci kojím většinou jen jednou z jednoho prsu) a čůrá osto šest. Pediatrička nám doporučila začít s příkrmy, ale já nevím...není to brzy? Děkuji moc za zapojení do diskuze a za vaše názory.

jjasmina
Autor odpověď smazal
Zobraz
jjasmina
3. kvě 2021

@petgavlas za mě by to bylo brzy na příkrmy, na druhou stranu mě malá pribirala kilo za měsíc , ale zároveň jsem prokojila celé dny i noci,v noci i po půlhodině se mi budila.Takže kdyby mi můj pediatr doporučil začít, začala bych , věřím jí a ví co dělá 🙂

katule1990
3. kvě 2021

@petgavlas Zkusila bych dát dotaz do zdejší odborné laktační poradny https://www.modrykonik.cz/ask-an-expert/odborna.... Osobně bych zkusila zvýšit četnost kojení, nabízet prso častěji a prsa u kojení střídat. Domluvila bych se s pediatričkou na převážení třeba za týden, 14 dní. Někdy kojená miminka přibývají prý i skokově. A pokud by pořád přibýval málo, tak bych pomalu začala zkoušet příkrmy. Zdá se ti, že syn projevuje o jídlo zájem? Sleduje tě u jídla, mlaská, natahuje se? Mně syn taky nepřibývá úplně hodně (ale aspoň těch 400 g/měsíc asi dá), jsme na percentilu nula, ale to dělá hlavně nízká porodní hmotnost. Začali jsme s příkrmy na doporučení doktorky po 5. měsíci a syn dlabe od první lžičky o 106 😀.

cherie24
3. kvě 2021

@petgavlas miminka, která nemají dostatečný příjem, vypadají paradoxně spokojenější. Je to tím, že mají málo energie, proto bývají spavější, vydrží dlouho spát a ani nemají třeba tolik síly na pláč, takže ani moc nebrečí. 150g je fakt hodně málo, co třeba začít kojit co 2 hodiny klidně? Udělá se ti i více mléka, když budeš často kojit a v noci rozhodně budit. Když nepřibírá, tak nenechávat takhle dlouho spát. Malá mi taky přibírala kolem kila měsíčně.

zuzroko
3. kvě 2021

Mě malá podle doktorů taky přibírala málo, ale skokově. Drží si svojí lajnu do teď, pdo 17m a to jí opravdu dost, ale nikdy mi nepřibrala takhle maličko. Mezi 3-4 měsícem přibrala 700g a doktorka chtěla abychom mezi další kontrolou ještě přišly radši na převážení. Někdy přibrala za týden 110g a další týden to zas dohnala, ale za měsíc 150g je teda opravdu málo 😩 vím, že to nikdo neslyší rád, že jeho mlíko nestačí, ale tohle už není asi dobrý pro správný vývoj 🤔 buď bych přidala příkrm UM nebo začít s jídlem, ale to nezaručuje, že začne víc přibírat. S jídlem jsme začínali v 5 měsíci.

levandule_k
3. kvě 2021

Ono se dřív začínalo později s příkrmy, teď je někteří pediatři doporučují od ukončeného 4. měsíce. Začíná se jednodruhovou zeleninou. Když někdo chce hubnout, tak má zvýšit objem zeleniny a snížit objem tuků a sacharidů. Po zeleninovém příkrmu ti stejně moc nepřibere. Takže logicky zachovej četnost kojení, nebo mu prso nabízej ještě častěji a dej ze začátku třeba mrkev, 2-3 lžičky, aby si zvykl na chuť. Určitě bych nenahrazovala jedno kojení čistě zeleninovým příkrmem a na maso je pro něj fakt brzo. Děti někdy přibírají skokově.

mysh_me
3. kvě 2021

My jsme na tom byli trochu podobne, mala pribirala (cca 500g za mesic) ale doktorce se to zdalo malo, zvala si nas casteji na prevazeni a taky nam doporucila, krome navyseni kojeni, zacit s prikrmy od 4.mesice. Ze zacatku se mi do toho taky nechtelo tak brzy, ale rekla jsem si ze radsi zacnu driv s prikrmy nez muset dokrmovat UM, tomu jsem se chtela vyhnout. Mala byla dost akcni a jidlo ji zajimalo, v podstate od prvni lzicky jedla krasne. Brala jsem to tak, ze prikrm ma ke kojeni navic, ne ze by mel nahradit davku mleka, a je to tak doted, porad kojim 8-10x denne. Ted mame 6m a pribira krasne.

codal
3. kvě 2021

Obě dcery přibíraly málo, přesto to byla živá a spokojená miminka, jen prostě drobnější. Na příkrmy je brzo, zkus častěji kojit, jinak bych to neřešila.

evika_1105
4. kvě 2021

@petgavlas je to fakt hrozne malo, v tomto veku by to mela pribrat za tyden. Brzo to urcite neni, fakt zacni😀

cherie24
4. kvě 2021

@petgavlas ještě mě napadlo, že kamarádka dávala už snad někdy od 3 měsíce kaše, od hippu. Taky ji kluk vůbec nepřibíral. A čím víc kojíš v noci tím více prolaktinu se dělá a mělo by se tudíž dělat i více mléka

petgavlas
autor
6. kvě 2021

Moc vám všem děkuji za názory a rady. Malý si hold asi posunul spurt na začátek pátého měsíce, od úterka kojím i 12x za den...po poradě s LP jsem ale mrkev zavedla. Jak tady píšete, lepší než UM a nebudu to brát tak, že bych měla nahrazovat kojení, bude to mít zatím jen jako něco navíc. Za dva týdny jdeme na očkování, tak uvidím, jestli bude váha uspokojivější. Ještě jednou moc všem děkuji 🙂

jjasmina
6. kvě 2021

@petgavlas a dobry po mrkvi? Naši malé to moc nesedlo tak jsem ji presunula naposled a i tak tlačila jak kdyby rodila :D

petgavlas
autor
7. kvě 2021

@jjasmina přijde mi v pohodě. Je teď teda trochu neklidný večer, ale nedivím se mu, kadí ale pořád stejně 😃