Batole začalo odmítat některé jídlo

no_title
4. črc 2019

Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, jestli jste některá přišla na to, jak na malého nejedlíka?
Syn byl vždycky dobrý jedlík, neměl problém jíst zeleninu. Jediné, co byl problém bylo ovoce (to, co je trochu kyselejší - jahody, třešně, rybíz), a taky rajčata, prostě jen to kyselé mu vadilo.

Nicméně poslední dobou se jaksi začínají množit potraviny, které nejí, a jsou to i ty, které nedávno jedl běžně. Nejí v podstatě žádnou syrovou zeleninu a ovoce s výjimkou banánu. Pokud se uvaří, upeče nebo schová v jídle, tak to sní.
Taky jí jen oblíbený druh jogurtu. Není to specifikováno chutí, ale tvarem kelímku. Kupuju mu řecký jogurt v hranaté krabičce s vanilkou, ale ten už k nám přestali dovážet a jiné, byť se stejnou chutí ale v jiném kelímku nechce ani ochutnat.
Bohužel nesní to ani, když je fakt hodně hladový, prostě jen to vidí, ani neochutná, plazí jazyk a prská.
Vymýšlím na něj všelijaké kulišárny, posledně jsem mu schovala třešeň do řepové polévky, aby ji aspoň ochutnal a zavedla se jako alergen. Nebo do kuskusu s vařenými meruňkami nakrájím i čerstvé, které normálně nesní, ale když mu je tam namíchám, tak to nepozná.

Nicméně těch jídel přibývá a občas mi na ty moje očůrávky přijde a pak nechce jíst ani jídlo, kterým jsem ho ošidila 😀 Takže mi teď kvůli tomu nechce banán.

A co jí? No, má ten jeden oblíbený druh jogurtu, polévky, vařenou zeleninu, maso, ryby, vajíčka a sýry. Sem tam ožužlá i rohlík, ten moc nemusí, ale to mi až tak nevadí. S tou zeleninou a ovocem je to ale blbé a hlavně se bojím, aby ten "seznam" nerozšířil na další věci.

Snažím se ho v tom jídle nerozmazlovat. Když to nejí, nedostane jiné jídlo, které má oblíbené. Prostě dostane pak to, co nejedl nebo pak až další chod. Jaktěživ nepoznal čokoládu, bonbony nebo ty "dětské" jogurty. Nicméně cukru jsme se zase tak úplně nevyvarovali. Protože sem tam dělám domácí buchty a z té občas dostane, nebo sem tam dostane piškot, táta mu občas dává 100% jablečný mošt... Ale není to, že by to jedl celý den, víceméně, teď už jen ráno má kousek domácího koláče.

Druhou možnou příčinou (což mi přijde pravděpodobnější) je jeho neochota opustit zvyk. Má často problém zkusit něco nového. A tím, že většina ovoce je sezónní, a celoročně máme jen mrkvev, celer, banán atd. tak ty sezónní ani nezkusí...
Není to problém jen u jezení, ale třeba i u cesty do obchodu, už se mi i stalo, že když uhnu z tradiční trasy (třeba se nejdeme podívat na fontánu), tak brečí.

ladyhacek
4. črc 2019

Počkejte co napíši ostatní, nechci házet nesmyslné diagnózy. Koukala jsem na profil že mu nejsou ještě dva roky. Takže se může jednat jen o období.
Více bych ho pozorovala kvůli možnosti autismu.
Kdyby se jednalo jen o jídlo, tak to je asi jedno. Starší jedl v podstatě jen lipanky a rohlíky
Ale autisti nesnášejí změnu ( zavedené zvyklosti), jak v jídle tak v životě ( je zvyklí na mrkev, celer, cestu kolem fontány ) Znám paní má syna autistu a ten nesni nic červeného ( kečup, rajče... Cokoliv nesmí tam být ani "zrnko" jinak řve)
Neříkám, že je to váš případ, vůbec ne. Ale tohle je první co mě napadlo. Zkuste ho pozorovat a nenuťte ho do změny. Najeďte na to co bylo/ je nabízejte jiné jídlo, když nesni nevadí.
První syn byl nejedlik, pořádně začal jíst až ve školce a prospíval, stačilo mu to.

http://www.autistickedite.cz/co-je-to-autismus

jannym
4. črc 2019

Hm moje 5 leta ji skoro vse, ale taky ma zaseky pres ktery nejede vlak, filtruje zelene veci, nejdriv je jedla pak se spracla a zeleny veci cca od 2,5 krome okurky a hrasku nejedla, ochutnej to...ochutnala a vyplivla proc to nechces jist, nechutna ti to? Ne je to zeleny 🤦‍♀️, ve 3,5 letech potom co mely ve skolce skoleni o zdravych vecech jsem ji ukecala na kiwi - ze je tak zdravi az jsou ty vitaminy (pecicky) videt, koprovku jen s masem a knedlikem - proc nechces jist koprovku doma (je s vajickem a bramborem, hm...) U vas to muze byt pouze obdobi urcieho vzdoru a prejimani moci, ale ty pevne ritualy jsou trosku zvlastni, ale muze byt jen citlivejsi a ritualy mu davaji jistotu...je jeste maly a treba fakt tu fontanu miluje tesi se na ni a vy pak uhnete z cesty, no reknete sama nenakrklo by vas to...

mapita
4. črc 2019

@no_title Myslim, ze je to naprosto normalni vyvojova faze u batolat, u nekterych je jen vyraznejsi, u jinych mene. Proste potřebuji řád, neradi neco meni, zkouší nove, preferuji urcite potraviny, zvyky, trasy... Pokud nemate jeste jine potize, než píšete, tak bych z toho autismus opravdu nevyvozovala. Nabizet, nenutit, podle toho co pisete, mate jidelnicek celkem pestry, tak bych ani nesidila. Zbytecne si dite zradite, kdyz na to prijde. (Pokud by nekoho zajimalo vic o potrebe řádu, doporucuji knihy M. Montessori)

makronka222
4. črc 2019

V tomhle veku jsem nasi otevrela lednici, aby si vybrala co chce, vytahla treba papriku, nebo sunku, tak jsem ji z toho neco pripravila. K obedu zasadne spagaty a rajcatova omacka. Taky porad nechces jist buh vi co. Ja treba mam nekdy chut jen na chleba s maslem a k tomu kafe. Vecerim to treba tyden. Takze ty decka to maj podobne. Pockej az mu bude 3+ a prijde obdobi sucha:D to bude sranda. V restauraci i na navstevach jsme jak blazni sobecky, protoze holka chce suchy spagety, suchou rejzi. V restauraci rekla servirce, jak jsou ty knedliky vyyyybornyyyy. No a mela na taliry 4ks samotnejch. Ty nas museli pomluvit :D hlavne ze ji, dej mu to, co ma rad

no_title
autor
4. črc 2019

@ladyhacek toho autismu se trochu bojím no. Fakt je, že ani neukazuje (jen mě třeba dovede k něčemu, co chce podat, ale neukáže na to), většinou mě ani nevnímá, když na něj mluvím, což taky prý ok. není. Jinak je ale velký mazel, velmi kontaktní a pohled do očí mu nevadí, většinu dne se směje a je veselý, tak snad je to v pohodě a je to fakt jen nějaké období.

ladyhacek
4. črc 2019

@no_title autismus je nemoc velmi zvláštní má spoustu poddruhů, každý člověk je jiný.
Ale můžete to být skutečně jen období. Autismus se spíše rozezná v pozdějim věku. Děti se zatím poznávají, poznávají svět. Chutě, pocity ... Učí se vlastně žít 🙂
Na tuhle diagnózu je čas.

Mám 4 letého byl to nejedlik, dodnes milujeme suché těstoviny a knedlík, chce i suchý rohlík a vodu i večeři 🙂
Mluvit taky začal až ve 3,5 letech.

prejeta_zaba
4. črc 2019

Já bych fakt nebláznila s autismem podle jídla. 🙄 Úplně normální batolecí vzdor, potřebuje jít do negace postupně u všeho, aby si vyzkoušel, co to s ostatními dělá. Období NE na všechno už máte? Jestli ne, tak tím jídlem to podle mě začíná. Prostě zkouší co budeš dělat, když to vyplivne, odmítne, přijde mu to vtipné apod. Zůstaň v klidu, nabízej a nešil, podle popisu to šíleně hrotíš, viz alergen s třešněmi. 🙄 Ještě jsem neslyšela o člověku, který by byl alergický na třešně. Tak prostě nabídni, ukaž na zahrádce, nech ho to osahat, nechceš, nechtěj, toť vše. Však nemusí mít na 101% rozmanitou stravu podle nutričních tabulek. I s tím cukrem, probůh, ostatním matkám tu zas píšu opak, ať necpou půl ročním miminkám pribiňáčky, ale ty vypadáš jako druhý extrém, když hrotíš kousek domácí buchty, promiň. 😉 To je u dětí normální, že odmítají neznámé. Jsou rády, že poznaly "to své" - cestu, jídlo... A ty naše změny jsou na ně kolikrát moc rychlé, jsou přesycené podněty. Samozřejmě se můžou ukázat autistické rysy, ale to opravdu bývá výrazné, ne, že odmítne jít tvou cestou. 😉 Jo a věř, že dítě odmítající jídlo vypadá jinak, je opravdu JEN na suchém rohlíku, ne na tom co píšeš. 😉

ah1234
4. črc 2019

@jannym moj brat ako maly tak velmi odmietal zelene jedlo, ze plakal, aj ked se ho jedli my ostatny a dokazal sa vztekal a vyrvatat nam lyzicku z pusy 😂 potom mal zase obdobie ked ako jedinu prilohu jedol ryzu.. ryby s ryzou, svieckovu s ryzou, mamka mu na ryzu davala aj omacku na cestoviny.. 🤷🏻‍♀️

westie
4. črc 2019

@no_title Mam syna 2,5 a dela to same - nova jidla nerad zkousi, neji syrovou zeleninu, ma rad svuj rad a poradek.
Okolo tech dvou let to bylo u jidla slozitejsi, meli jsme to podobne jako vy, ted se to hodne zlepsilo. Ale u nas nejvic pomohlo to, ze syn chodi od dvou let do jeslicek, kde vari uplne jinak nez my doma a vsem detem to tam moc chutna. Vsechny sedi spolu u stolu a jak syn vidi, ze ji ostatni, tak ji taky. Vlastne az tam vzal na milost syrovou zeleninu a porad ji sni vic vw skolce nez doma, i kdyz ji doma dostava pravidelne pred sebe na talir.
Takze si myslim, ze se bude i tvuj syn ve vztahu k jidlu vyvijet. A i ta touha zkouset nove veci se muze menit s tim, jak uvidijine deti v kolektivu. U nas to tak zafungovalo.

drakenn
5. črc 2019

Tvé dítko ji, jen ne to, co by sis prala, aby jedlo..odprosti se od toho, co by "mělo" jíst a bude vám oběma lépe..vykasli se na své vlastní představy o jídelníčku vlastního dítěte.
To co jsi uvedla že ti dítě sní je pro něj dostačující!.tvé dítko nestrádal, jen mu vnucujes svou představu, co by mělo jíst.
Můj dvouletý syn přežil 2 měsíce pouze na UM. Nejdříve jsem šílela, pak se podvolila a nakonec naprosto rezignov

drakenn
5. črc 2019

Ala..a nic mu nenutila..přežil. dnes jií skoro veškerou zeleninu, ovoce...dozrál si k tomu. Moje rada tedy zni- být v klidu, nenutit dítku své vlastní představy o jídelníčku..ono časech vyzraje..

no_title
autor
5. črc 2019

@prejeta_zaba no zrovna manželova rodina je alergická na třešně a veškeré peckoviny 😀 manžel i bratr 😀