Budu dávat příkrmy už od začátku 5. měsíce

nikiii777
6. zář 2017

Ahojte, potřebovala bych poradit.Za chvíli budu dávat první příkrm a jelikož nekojim, tak začinám už od začátku 5 měsíce.Chci ze začátku kupovat jen zeleninu ve skleničkách.Kolikrát tu samou zeleninu múžu ohřívat?Jestli tady má někdo stejné zkušenosti,že nekojil a začal s příkrmama tak brzy jako já,tak budu ráda za každou radu. Děkuji 🙂

janablizka
6. zář 2017

Ahoj,je lepší oddělat tolik ze skleničky kolik dítě sní.Není dobré víckrát ohřívat.My dáváme minimálně kupované děláme si sami brambory,zeleninu mrkev,brokolici atd.a ted už přidáváme i maso kuřecí,krůtí.Vše se uvaří rozmixuje a nabalíme do menších sáčků do mrazáku pak se jen ohřeje v mikrovlnce.

jipe
6. zář 2017

sklenička vydrží otevřená v lednici 48 hodin, ale vždy oddělat část, tu ohřát a pokud dítko nedojí, tak vyhodit, neohřívat znovu. Jinak já ze startu zamražovala uvařenou zeleninu do tvořítek na led a pak dala do sáčku a následně odebírala kostičky dle potřeby (kojila jsem, ale s příkrmy jsem začala před 5. měsícem)

eloise02
6. zář 2017

@janablizka No a tak se to právě dělat nemá, protože ta mikrovlnka v tom zabije úplně všechno, takže se sice patláte s domácím, ale dítěti to nepřinese zhola nic prospěšného.

eloise02
6. zář 2017

@nikiii777
Taky jsem nekojila, přesto bych radila vydržet aspoň do ukončeného 5. měsíce nikoliv od začátku, UM mu zatím stačí. Ze skleničky, pokud to už teda musí být sklenička, odebrat trošku a ohřát, určitě ne v mikrovlnce, jak radí paní výše. Miminko ze začátku sní malinko, jen pár lžiček.

penelope87
7. zář 2017

@nikiii777 úplně nejlepší je dávat příkrmy metodou blw. Bez pohledu na to, jestli je kojené nebo má umělé mléko, tak se doporučují příkrmy až od ukončeného 6. měsíce. Můj syn neměl jediný kupovaný příkrm a rovnou jsme začali s kousky zeleniny na páře (brokolice, mrkev atd.) a okurkovými špalíčky. Jediné tekutější, co měl relativně brzo, byly kaše. Doporučuji před zavedením příkrmů přečíst si knihu Vím, co mi chutná.

ela90
7. zář 2017

Já vím že dotaz zní jinak, ale ráda bych reagovala na poslední dva příspěvky a napsala, že teda není na co čekat a rozhodně nečekat na ukončení
5 měsíce natož 6. http://www.alergieimunita.cz/2012/05/16/prevenc...

lovely_creature
7. zář 2017

@eloise02 z jakého důvodu si myslíš že mikrovlnka "zabije" potraviny?

g_m
7. zář 2017

@nikiii777 Začala jsem kupovanýma skleničkama - těma úplně malýma (první mrkvička apod.), portože ze začátku toho stejně moc nesnědla. Až jak se rozjedla, tak jsem začala i vařit. Dělám to tak, že zeleninu navařím, rozmixuju, dám do sklenic a do mrazáku a pak už jen vytahuju a nemusím vařit každý den. Teď jí k tomu dělám akorát čerstvou přílohu (těstoviny, kus kus apod.).
Nejeli jsme žádnou speciální metodu viz BLW a malá nemá problém jíst kousky i větší nebo se najíst sama (baští křupky i rohlík bez problémů) a já jsem nemusela po ní uklízet rozpatlané potraviny ;)

luj89
7. zář 2017

@ela90 tzv. Imunologicke okno je uz dnes prekonany pojem... https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prik...
Ale souhlasim s tim, ze netreba ceka na 6. Mesic.

g_m
7. zář 2017

@eloise02 Ach jo, doporučuju přečíst celé a hlavně se zamyslet na větou: „Pokud jde o ničení vitaminů, ty mikrovlnky opravdu ničí, protože pokrmy zahřívají a vitaminy jsou teplem ničeny. Ovšem mikrovlnné trouby je neničí o nic víc než jiné zdroje tepla.“

Zdroj: http://ceskapozice.lidovky.cz/uz-je-to-tu-zase-...

eloise02
7. zář 2017

@lovely_creature Protože zničí veškeré vitamíny.

g_m
7. zář 2017

@eloise02 Mrkněte, prosím, na můj příspěvek výše. To je zase nesmysl kolující internetem :(

ela90
7. zář 2017

@luj89 rozhodně si to nemyslím. Ale je na každém jak si to přebere a co si ž toho vezme

lovely_creature
7. zář 2017

@eloise02 a jak to udělá? MikrovlnY umí jen rozhýbat molekuly vody...

penelope87
7. zář 2017

Mě vždycky zajímalo, co jedí přes den matky, které se chtějí kupováním příkrmů ušetřit vaření... Myslím, že je nejrozumnější, nejzdravější a nejekonomičtější trochu uzpůsobit svůj jídelníček, aby většinu mohlo jíst i dítě. Ale každého věc, samozřejmě.

pucmelinka
7. zář 2017

@nikiii777 ja zacala dneska mrkvickou od Hippu,nacata sklenicka vydrzi v lednice dle vyrobce na etikete.Dneska ma maly ukonceny 5.mesic,standardne bych tacala od ukoncenyho 4',ale malej je predcasne narozenej...Vicemene na UM

pajula123
7. zář 2017

@penelope87 tady se resi zacatek prikrmu... Synovi jsem vzdy varila,ale teda urcite bych v jeho zacatcich prikrmu sama nejedla tri dny varenou mrkev,tri dny dyni,tri dny cuketu.... Minimalne v tech uplnych zacatcich to prece prizpusobit nejde.

penelope87
7. zář 2017

@pajula123 No, je mi jasné, že tady se bavíme o začátku. Nicméně nevidím důvod, proč neudělat vařenou zeleninu a pro sebe k tomu maso s přílohou apod.

penelope87
7. zář 2017

@pajula123 To byla spíš taková glosa.

alkuska
7. zář 2017

@penelope87 no, jde to i jinak. Já jsem třeba sháněla jídlo pro sebe. Nekupovala jsem příkrmy, ale svoje jídlo, a pro dceru jsem vařila... Chodila jsem a stále chodím do blízké školní jídelny pro obědy. Teď už se s dcerou o oběd dělíme, ale předtím jsem pro ni extra vařila a zamražovala jídla předem, vždy 20 porcí, a sobě brala vařené z jídelny. Vařit každý den mi nejde ani teď, tobě to dítě umožní? Moje dcera se nazabaví sama ani na deset minut v kuse, to je fakt peklo při ní něco dělat.

penelope87
8. zář 2017

@alkuska Ze začátku to bylo docela těžké. Teď už to zvládám. Vařím dokonce na čas, protože manžel chodí na oběd domů. Někdy toho uvařím víc - na dva dny. Hlavní je vědět, co za chody vařím, co mi zabere zhruba kolik času, co můžu / musím nechat jak dlouho v troubě / na plotně. No a vařím s ním. Stojí na židli u linky a dívá se, hraje si s formičkama na pečení a tak. Má v kuchyni o jednu krabici s hračkama, ale to ho většinou moc nezajímá. Většinou dovařím, dám mu, uspím a poobědvám s manželem.

alkuska
8. zář 2017

@penelope87 Máš to jinak. Můj manžel má obědy v práci, takže bych vařila jen pro mě a pro malou a to mi nestojí za to. Něco bych ušetřila, ale zas tím strávila hrozného času. Raději si koupím oběd a doplním ho něčím domácím, máme zahrádku se zeleninou, takže udělám nějakou zeleninovou přílohu nebo polévku a zkombinuju to aby toho bylo pro nás obě dost. O víkendu samozřejmě vařím a často mi zbyde i jídlo do pracovního týdne, ale jindy si takhle pomáhám. Ušetřím tak strašně moc času a nervů, protože malá na to nemá trpělivost a vřeští mi pod nohama a chce ven 🙂.

luj89
8. zář 2017

@penelope87 ja treba na vareni pres den zatim nemam cas :-\. Ale dcerka ma 2,5 mesice tak snad se to zlepsi az povyroste a na chvili se sama zabavi treba pozorovanim me 😀. Jo a jim to, co zbyde z vikendu nebo od vecere 🙂

verinikki
8. zář 2017

Já jsem tak začínala s první mrkvičkou, kupovanou a bio - vycházelo nám to na začátek jara, kdy nebyla ještě nová a stará zelenina v obchodech tedy už byla bídná. A pokud nemáte vlastní zahrádku, stejně nevíte, kolik je v té kupované dusičnanů a pesticidů, takže ty skleničky jsou aspoň kontrolované.
Jinak k Vašemu dotazu, rčitě neohřívat celé a několikrát, množí se pak bakterie. Navíc u nás tedy malá snědla ze začátku dvě lžičky rozmíchané v mlíku, takže jsem používala tvořítka na led a zamrazila vše hned po otevření skleničky.
Jinak do mikrovlnky jsem dávala normálně, z fyzikálního hlediska je to ohřev jako každý jiný, nic ďábelského🙂 Akorát za sebe doporučím používat na ohřívání skleněné misky nebo keramiku, plasty jsou obecně humus a ohřívané dvojnásob.
Ještě mám tip na skleničky z DM-mají jednodruhové a dokonce i pro pozdější zavádění masa - jednodruhovou skleničku telecí maso, což si zase můžete nadávkovat a přidat do jídla kolik je potřeba.

nikiii777
autor
8. zář 2017

@penelope87 Ale ja se ptam na zacatek kdy budu davat prvni prikrm.Chci davat do 6 mesice sklenicky protoze je to kontrolovatelne a neni tam zadnej sajrajt jak v te kupovane zelenine a kdyz malem bude mit teprve ukoncenej 4.mesic tak se bojim i kvuli dusicnanum tak proto chci ty dva mesice davat sklenicky!Jinak je jasny ze az bude vetsi tak mu budu varit to co si dam i ja.To je logicke.Jinak bych se nedoplatila.

nikiii777
autor
8. zář 2017

@pucmelinka Kolik ti toho snedl malej poprve? 😊A jak vypada jeho jidelnicek za cely den?Jak casto to stridas s UM?😊

pucmelinka
8. zář 2017

@nikiii777 vcera jsem mu dala par lzicek,hezky papal,neprskal to...dneska dostal o trichu vic a zitra mu dam zase vic...v pondeli mu dam brokolici...jinak ma 5-6x um 150 ml

pucmelinka
8. zář 2017

@nikiii777 a ma to vzdy jen v dobe obeda

martiniquest
8. zář 2017

Zacinat tak brzo je z meho pohledu naprosto nevhodne. Dokonce i WHO (svetova zdravitnicka organizace) doporucuje prikrmy az po ukoncenem sestem mesici. Ale nemam pravo Vam do toho kecat. Vase dite, Vase vec. Jen pisu, ze na zaklade soucasnych vyzjumu je to povazovano za nevhodne.

pucmelinka
8. zář 2017

U plne kojenych deti ano,ale u deti na UM se doporucujou prikrmy...a co jsem slysela,tak i z duvodu ruznych alergii na potraviny je lepsi zacit driv...