Čím nahradit dětem sladkosti?

kakenkulla
8. únor 2017

Ahoj, mám 6 měsíců miminko a začínám přikrmovat, proto jsem zvolila tuto kategorii 🙂. Napadá mě totiž jedna věc.
Babičky a tety na obou stranách jsou moc milé a chtějí být zapojené, máme po dlouhé době miminko v rodině takže všechna pozornost je zaměřována na nás. (někdy by té péče mohlo být méně, ale lepší než ignorace) To co mě trápí se týká toho, už teď je jasné, že naší malé budou podstrkovat všelijaké sladkosti. Jenže to já nechci, chtěla bych holčičku držet od cukru min do 3 let. Nechci diskutovat o tom zda to je možné nebo není, sama vím dobře jak to dopadne.
Potřebuji poradit jak všem těm starostlivým tetám a babičkám vysvětlit, že polskou čokoládu a cukr s cukrem vážně není dárek, který maminku potěší. Než je postavím před hotovou věc chtěla bych jim jako alternativu nabídnout seznam toho co je OK, jenže když jsem ho začala sestavovat napsala jsem ovoce/zelenina a také jsem skončila. :D ořechy jsou vhodné až od 3 let a tak si lámu hlavu jak dal. potřebuji postavit velmi sebevědomou teorii kterou budou všichni porušovat, ale aspoň s pocitem že dělají něco špatně, jestli mi rozumíte?
máte nějaké alternativy, zdravých tyčinek, sušenek, čokolád, lízátek.....
děkuji za případné zapojení Káča

eva_sajdla
8. únor 2017

Mám dcerku 2,5 roku a také nechci, aby jí někdo sladké podstrkoval. Co se týče sladkého, tak neříkám, že si nedá domácí buchtu, anebo někdy i nějaký ovocný zákusek v cukrárně (protože se bojím, aby to pak nevyžadovala ještě víc, ale to je na jinčí diskuzi), ale sušenky, lízátka, "čokolády" k nám taky rozhodně nesmí a musím říct, že to všichni vcelku respektují. Ač některým prababičkám jsme to vzhledem k věku ani nevysvětlovali a malé to prostě nedáme... Jako náhrada u nás nejlépe funguje sušené ovoce, oříšky (kešu miluje už od dvou let), ovocné tyčinky, kde je opravdu jen 100% ovoce, výrobky od Mixit (mají mrazem sušené ovoce - úžasná věc, tyčinky, kaše, musli...) a kdyžtak i přesnídávky v sáčku, ale zas bez cukru, jen 100% ovoce.

nafuka
8. únor 2017

Já mám dcerku 15 měs. a babičky to respektují. Tchynka koupí max.kapsičku bez cukru.ale do budoucna nějaká domácí buchta taky bude,uvidíme.zatím je to dobrý a neloudí, ještě z toho nemá rozum.

monilee
8. únor 2017

U nas na jednu babicku zabralo, keď sme sa jej spýtali, či chce tak veľmi vidieť malú v zubarskom kresle... Inak orechy nám doporucovali u dr.zaradit do jedalnicku už pred 1.rokom, samozrejme pomleté. A doma pečiem malej sušienky z celozrnnej múky s trochou medu alebo agavoveho sirupu... Ospravedlňujem sa, že píšem ako blbec, je to na mobile 🙂

nafuka
8. únor 2017

@monilee nemám problém to po tobě přečíst. S těmi ořechy jsi mě inspirovala.

monunkaaa
8. únor 2017

Ahojky,taky jsem u nas prosila,ze vylozene sladkosti (bonbony,lizatka a cokolady) nee.. K nam muzou susenky od Sunarky,piskoty,kukuricne krupky a rakytnikove tycinky ze zdrave vyzivy..
A kdyz prinese nekdo bonbony,tak je slupnem my s tatkou 😉 (krkavci rodice 😀)..
Jinak nasi male budou v breznu 2.. Orisky se priznam jeste bojim..
Ale ten napad se susenym ovocem od Mixitu se mi moc libi,to vyzkousime 😉
A domaci peceny taky male dovoluju,miluje strudli,bublaninu s ovocem..

myshoun
8. únor 2017

Zdravé lizatko- zní to trochu jako oxymoron😊 tohle jsem také řešila- jestlize chtějí synovi přilepšit, tak ať raději koupi ovoce. Ze zacatku argumentovaťli tim, ze my sladke taky jedli, a jakej bude chudák.... když si jednou rodiče stěžovali na kvalitu uzeniny jak dřív byly lepší, tak jsem jim řekla, ze presne z TOHOTO důvodu nechci do kluka cpát sladkosti a oni to pochopili. Navíc zjistili, ze dobra zelenina/ovoce neni zrovna levná, ale pořad vyjde lip kilo jablek nez kilo čokolády.

vera20
8. únor 2017

holky a na čem jste byly živené vy? Myslíte, že Vaše rodiče tatkto přemýšleli? Neříkám, že dětem podstrkovat sladké ímrvére, ale jednou za čas jim to taky těm dětem neuškodí ne? My dospělí také máme občas chut na něco sladkého a zhřešíme...samozřejmě v žádném případě neodsuzuju a každá si to děláme dle svého uvážení, jen mi těch dětí přijde občas líto, když toto nesmějí a ani tamto nesmějí a přitom my dospěklí si to občas dopřejeme. Asi mě budete ted kamenovat za tento příspěvek, ale myslím si, že se má zkusit vše a nic se nemá přehánět, všechno s mírou.

monunkaaa
8. únor 2017

Jeste dodam,ze u prvnich deti je to jednodussi,u druhych to bude horsi 😉

nafuka
8. únor 2017

@vera20 to máš pravdu, ale malým batolatům se nemá sladké nabízet.min. do těch 3 let.

vera20
8. únor 2017

@nafuka možná máš pravdu, ale (abych neurazila) tenhle typ maminek, co rádi pouze zdravou výživu, tak do dětí budou cpát zdravou výživu do jejich dospělosti. Mám příbuznou, která je přímo posedlá zdravou výživou a jejich děti to ,,nezdravé,, nesmí ani vidět a proto mi jich je líto.

vera20
8. únor 2017

@monunkaaa tady si pokládám otázku-proč ty s tatkou sladký muzete a vase děti to nesmej ani ochutnat?

panickatlamicka
8. únor 2017

Jablecne tycinky, nesirene susene ovoce,ovocne kapsicky, ovocne tycinky (jsou to takove ty slisovane placky z ovoce mezi jedlym papirem), susenky zemanka, jahelne piskotky, ...vse vyjmenovane je bez bileho cukru a bez palmoleje a bez ztuzpokrmtuku.

jani76
8. únor 2017

Také jsem byla překvapená, jak našemu malýmu hned od půl roku začala rodina podstrkovat cukrovinky, i když byl ještě na mlíku (prej dřív to tak bylo normální), takže tím já trochu tchýni a švagrovku omlouvám, že ony to prostě znají fakt asi ještě jinak než to bereme my dnes, "mámy zdravé výživy" 🙂 Tak jsem jim vždycky řekla, že tohle mu ještě nedávám a nebudu do tří let určitě dávat, a když se mě zeptaly, co tedy mají dávat/kupovat, tak jsem řekla že třebas ovoce, nebo radši koupit dobrý děts. čaj, max. piškotky, nebo ať mu udělají dobrou buchtu s ovocem, až ho bude švagrová hlídat, a bylo to vyřešený. Kupodivu se tím rodina řídila.

Samozřejmě že nevím, co mu švagrová dává, když ho hlídá, protože stolici mívá vždy hodně velkou a sračkovitou, ale to mě nemusí zajímat - jsem ráda, že ho občas vůbec pohlídá, když to nejde jinak.

panickatlamicka
8. únor 2017

Mlsat lze i zdrave, ja mam treba moc rada energy raw tycinky, deti je maji tez rady. Jsou sladke samy od sebe, mnam. A cokolada musi byt kvalitni. A kvalitni opravdu nemyslim milku. @vera20

pekluska88
8. únor 2017

Babičky mám docela vyškolené. Dceři 3 roky nosí ovoce, ať čerstvé nebo sušené, kvalitní čokolády, nebo koupí třeba jogurt, Lipánek atd. Když přivezou bonbony, lízátka a jiné sladkosti, tak se z toho nehroutím, myslím, že občas to neuškodí. Co nekompromisně letí do koše jsou potraviny barveny karmíny a jinými hnusy. To bych nesnědla ani já, natož to dát dětem... Obecně se doma stravujeme zdravě a platí pravidlo, co jím já, jí dcera. Nechápu fanatické matky, co dětem odpírají sladkosti a samy se pak sladkým cpou.

normalnimatka
8. únor 2017

prosila bych, že když už, tak doma dělaný sladký - buchty, sušenky, a vybrat něco, kam se dává málo cukru. třeba v pečení se dá bejt dost kreativní co se týče ozdravnosti - celozrnný věci, semínka...

ale jinak si nemyslim, že by vám to automaticky museli cpát už jakmile začneš přikrmovat.... já to teda nikde v okolí neviděla a spíš je pro mě naopak samozřejmý, že mrňatům cukr přílišně do pusy nepatří. na tvým místě, pokud chtěj bejt příbuzný tak děsně akční, ať ti vyroběj občas nějakej pořádnej příkrm nebo přesnídávku z pěkně bio surovin...to je humor a nadšení brzo přejde:D

panickatlamicka
8. únor 2017

@pekluska88 na karminky jsem tez hajsava a kdyz treba babicka v dobrem umyslu neco takoveho koupi, tak ji to normalne reknu, ze to detem davat nechci a proc.ona je chapava a pak uz to nekupuje. Jsem moc rada za to, ze mi to neshazuje recma o tom, ze by po tom deti neumrely a pod..

jipe
8. únor 2017

Moje idea byla držet malého od sladkého co nejdéle co nejdál, povolila jsem ted v 18m, Mikuláš, Vánoce, já si občas něco sladkého dám a co s ním mám dělat, když mi to rve z ruky a chce si kousnout (dvě minikousnutí ho snad nezabijou), předtím měl max. piškoty, pohankové, jáhlové nebo kukuřičné křupky a přesnídávky bez cukru. O vánocích už jsem mu povolila i cukroví, pro něj jsem speciálně pekla datlové sušenky. Ted má zase se sladkým utrum, pokud mi něco neukradne od pusy. V 6m bych asi příbuzné poprosila o ty křupky nebo přesnídávky, sušené ovoce u nás zatím neuspělo bohužel

vera20
8. únor 2017

@jipe tak toto nechápu, ty si obcas neco sladkyho das a tvuj mrnous ma se sladkým utrum?

jipe
8. únor 2017

@vera20 no nemá, když mi to sežere :D Jinak ano,snažím s mu zatím sladké nedávat, čím je starší, tím víc hřeší, předpokládám, že cca po tom třetím roce mu povolím to samé, co sobě, ale ted mi na to přijde brzy. Stejně jako mu nedávám smažené jídlo, kečup, hořčici, kořeněné, atd.

panickatlamicka
8. únor 2017

@vera20 ja si dam obcas sklenicku vina. a moje deti maji s vinem utrum. take nepochopitelne? 😉 a to si pis, ze dva loky traminu by je fakt nezabily. zrovna tak jako treba no name oplatky s pseudooriskovou naplni. 🙂.a to si troufnu tvrdit, ze to vino ve dvou locich je i zdravejsi. 😀

vera20
8. únor 2017

@panickatlamicka a co třeba pivo? dala by jsi na lok prckovi treba dvouletýmu? Jen aby ochutnal? Neveřím, že žádná matka to jeste neudelala. Ale samozřejmě každého vec, neodsuzuju tento typ maminek, také nejsem zastancem cpát dětem sladky a sladky, ale také nejsem zastáncem jim to za kazdou cenu odpírat. Za mě ochutnat vse a s mírou a nic neprehánet.

soleilll
8. únor 2017

@kakenkulla Seznam je nanic, věř mi. Babičky se ho nebudou uči nazpaměť a nebudou si ho s sebou brát na nákupy. Zhruba do 2 let dítěte to budeš ty, kdo mu bude podobné věci předávat, budeš tak mít kontrolu, co opravdu sní. Předpokládám, že dítě nebude s babičkami samo, aby čokoládu bez kakaa ihned snědlo a tys o tom nevěděla. Zřejmě budeš muset vybrat nějakou cukrovinku, kterou jim "povolíš", ideální jsou malá balení, která můžeš dávkovat opravdu po troškách. Babičky pak budou rády, že mu můžou něco dopřát. Argumentovat se dá jemně (např. "tohle mu moc chutná / vůbec nechutná") anebo drsněji ("po tomhle má vždycky vyrážku / průjem..."), případně striktně ("tohle mu v žádným případě nedávejte!"). U nás byly povolený kvalitní gumový bonbony od Hariba a občas čokoláda, jejíž složení jsem kontrolovala (aby tam bylo fakt kakao, palmový olej je všude i v UM). Občas lentilky. Problém byl ale třeba ve tvarohových dezertech, protože jen opravdu pár má dobré složení - žádné náhražky, škroby, zahušťovadla a umělá barviva ("Pribiňáček byl přece vždycky dobrej!").
Až bude dítě starší a příbuzní mu dají přímo do ruky sladký "dáreček", bude horší mu to vzít. Pak je na tobě, jak si to nastavíš přímo s dítětem. U nás zezačátku fungovalo, že se to schová "na pak" a "pak" se na to zapomnělo. Teď syn (4 roky) kouká na vzdělávací pořady a zvlášť jsem ho upozornila, když popisovali zuby - jak o ně musí pečovat, z čeho vznikají kazy a jak se odstraňují. Už to chápe dost dobře, takže mi i sám řekne, že po čokoládě bude mít kaz. 🙂

monaluza
8. únor 2017

Zakazovat diteti sladke uplne nema smysl, to jsme videli u syna nasich kamaradu, ti se o to snazili a vysledkem bylo, ze kdyz dite dostalo od dedy na tajnacku bonbon, melo z toho zazitek mesice a nedokazalo mluvit o nicem jinem.
U nas to je jeste zkomplikovane tim, ze dite (15 mes.) je mlikozavislak a sladke je jedno z mala "jidel", co do nej dostaneme. Ja sama se z etickych duvodu snazim vyhybat palmovemu oleji, takze se u nas doma nevyskytuji ruzne "coko" tycinky a podobne. Aspon jednou tydne neco pecu (odjakziva se u nas doma mnozstvk cukru v receptech snizovalo treba az na pulku), to mu vzdy dam ochutnat, obcas uzdibne malinky kousek cokolady (pul kosticky tydne J.D. Gross z Lidlu, povazuji ji za kvalitni), miluje "nutellu" z avokada (zrale avokado rozmichane se dvema lzicemi kakka, medu a mletych orisku/kokosu), kupuji mu i kukuricne krouzky/kulicky od Poexu, jsou barvene rostlinnymi barvivy.
A jo, s rodinou kvuli tomu taky bojujem, takze je treba filtrovat, co se dostane az k diteti a co radsi sni tatinek 😉. Tchyne miluje ruzne chemicke bonbony (marshmallow, nejlip modre), tu jsem varovala jeste nez jsme dite vubec meli, ze ji ho nebuddm pujcovat 😉. Dle moji matky je zas tak divy po sladkem prave kvuli tomu, ze jsem mu to cca do roka nechtela davat. A na to zadny logivky argumenty nepomuzou 😀.

falcony
8. únor 2017

@vera20
proč to chudáci děti nesmí ochutnat? - protože je to pro ně nevhodné - minimálně do těch dvou let věku.. A taky protože si pro to sami na horní poličku nedosáhnou a tak my můžeme rozhodnout, jestli jim to dát nebo ne 🙂 a i když sami svým chutím někdy neodoláme, tak dítě když si na to nezvykne, tak na to chuť mít nemusí..

tyjo, ruku na srdce - kdybyste měly možnost si restartovat stravovací návyky a prostě sladkosti a nezdravosti rozuměj bílý cukr (a třeba někteří i bílou mouku nebo mléko - to co považujete za tělu neprospěšné) vůbec jíst nezačali - nechtěli byste to? Já jo. Jedla jsem skoro rok ze zdrav. důvodů makrobiotiku a viděla jsem jaké to má zdravotní i "kosmetické" benefity na tělo a přesně z toho důvodu bude moje dítě taky "chudák" bez čokoládiček a bonbonů aspoň do těch dvou let, do kdy přidané cukry nedoporučuje ani oficiálně who, není to výmysl "biomatek"..

Sice naše generace na tom možná vyrostla, ale jak to vypadá s civilizačními chorobami, alergií a autoimunitními onemocněními u té naší generace :( za mě osobně dvě potravinové alergie, atopický exém v dětství a dětské astma, manžel alergie lepek, mléko. A to nejsme vůbec v našem okolí jediní, spíš jsme ti zdravější a děkuju za to 🙂 Prostě naše generace není zářný příklad zdraví, ať už to má na svědomí strava, očkování, nebo co dalšího je v podezření.. s tím co dneska víme už jsme někde jinde a tenhle argument - že my to taky jedli/dělali a žijeme, s tím nesouhlasím, my žijeme v naší době, ty věci už mají jiné složení a hlavně se o mnoho látkách ví více než dvacet třicet let zpátky, kdy se sice také používaly, ale nikdo moc neřešil v jaké koncentraci a co vlastně v těle dělají 🙂

Samozřejmě každý dělá jak uzná za nejlepší, já nechci nikoho prudit, že nesmí dávat dětem bonbony když chce a připadá mu to v pohodě, jen si myslím, že máme mnohem více informací/výzkumů/zkušeností, než kdykoliv v minulosti a proto to už mnoho lidí vidí jinak a zabijí mě když pak na ně ostatní přisazují, že dětem nechtějí dopřát a jaké jsou to malé chudinky.. Já myslím, že pak děti nejsou chudáci, protože barevné palmotukové tyčky a bonbonky neznají a tak jim nechybí.. co mají kamarádky své zdravovýživové děti, tak jim to později ve školce a škole ani nechutná, protože mají chutě nastavené jinde a bílý cukr je jim moc sladký. To je za mne docela ideál a snažíme se k němu přiblížit. Ale jako u očkování, celkově výchovy, tak i výživu si řeší každá mamka za sebe a musí se zařídit tak aby sama před sebou měla čisté svědomí, že to dělá podle svého přesvědčení a to je jediné o co jde, ostatní si o tom můžou myslet co chtějí ať jedete čokolády, nebo slad s karobem 🙂 ono dávat prckovi bonbon s pocitem že ho to přiotráví je něco jiného než mu ho dávat s pocitem, že to je výjimečná mňamka a že si jí užije.. takže to neberte nikdo osobně, jen mi to nedalo se neozvat.

A teď k tématu: sušené ovoce, dost nás baví placky ze sušeného ovoce, dají se i různě vystříhat, nebo zamotat do ruliček,... kukuřičné křupky, rakytníková lízátka a vůbec lízátka se sladem, agaroví gumoví medvídci - ve zdravé výživě, bez cukru, sladí sladem a stévií, barví zeleninou a ovocem ale zaboha nevim značku, raw tyčinky - nakrájet na kousky a jíst je jako bonbonky, chalva (od některých výrobců, chce to hodně číst složení).. ale ovoce je fakt tutovka. fandím vám a nám, ať se daří tu starší generaci trošku usměrňovat, myslí to dobře, ale je to někdy boj 🙂

majus6
8. únor 2017

Proc nedavat detem sladkosti? Protoze co neznaji, po tom netouzi a netrapi se tim, ze to nemaji (krome toho, ze to neni zdrave). Nase holky (2,5 a 4,5) nedostavaji cokoladu a bombony. Dostavaji zeleninu, ovoce (miluji papriky, okurky, rajcata by mi vyrvaly z ruky, mandarinky, hrozny) - po tom se vrhaji a vyhoda? Nemusim jim rikat - dneska ne, uz jsi mela moc, neni to moc zdrave, muzes jen dva bombony... Tohohle jim muzu dat hodne a jsou stastne. Takze ackoliv narozdil od vrstevniku nemaji sladkosti, tak jsou paradoxne stastnejsi, protoze je nemusim omezovat.
Babicky to respektuji a nosi tez ovoce. Jednu vidaji stejne malo a druha se sama sobe snazi zmenit jidelnicek, tak vidi vyhodu v tom, ze holky si nezakladaji takovehle chute (tyhle zvyky a chute se formuji prave v nizkem veku).
Co dostavaji obcas jsou susenky bez naplne (BeBe, Clubka, piskoty) - a to jen na vylete - vi to a i kdyz vi kde jsou v supliku, tak si je samy nevezmou a jak nejsou zvykly, tak i na tom vylete si daji 1-3 kousky a pak uz nechteji.
Dalsi moznost co dat - rozinky, jablecne krizaly. Nejvetsi odmena jsou pro ne takove ty kapsicky plnene presnidavkou (to je nase "cokolada").
A pak samozrejme doma pecu a v lete delam domaci zmrzlinu, takze zadne chudinky nejsou.
Jo a pijou cistou vodu, kdyz jsme starsi ve 3 letech poprve dovolili zkusit stavu, tak nam ji vratila, ze to nechce, takze ted je na vode dokonce naprosto dobrovolne.

A taky je dobry jednat na rovinu, starsi uz ma svuj rozum, takze kdyz vidi, ze jim nejakou sladkost (ano, svoje zvyky zmenit nedokazu), tak se mi pta: chutna ti to? Tak reknu ze jo. A ona: A je to pro tebe dobry? Tak reknu - no moc ne, ale uz jsem vyrostla, tak to neskodi tolik jako u deti. A kdyz dostala bombon na krouzku, tak jsem ji rekla, ze si muze rozhodnout, jestli ho sni nebo ho se mnou muze vymenit za neco jineho, s radosti vymenila za ovocnou kapsicku a mandarinku navrch ;) - vim, ze zakazane ovoce chutna nejlepe, takze s tou starsi se snazim jednat tak, aby vedela, ze se o tom uz muze castecne rozhodnout sama.

michalusenka
8. únor 2017

Mrknite na fb je tam skupinja varime zdrave od prvnich prikrmu....tam je album co je ok.sladke ale spis pecu.ve forne susenek a i buchet.

michalusenka
8. únor 2017

Jo a emco ma tycinku 100% ovoce...sice mamku kolikrat nacapu jak male neco podstrkuje ale co se tyce mikulase a tak tak mi daj penize a ja koupim kapsicky krupky atd...a kdyz dostanu od nekoho kdo nevi tak to dam nekomu dalsimu 😀 ale kdyz si dam kolacek ci vanocku tak male zdfibicky dam.s ni je to tezke-mohla by jezt furz a vse

lili_liska_z_lesa
9. únor 2017

Ja bych to tak nehrotila. Obcas neco sladkeho preci muze,kdyz to neni denne, a zbytek darku jakoze vezmi,podekuj a rozdej potrebnym nebo proste vyhod 🙂

vera20
9. únor 2017

jak rikate holky, ve vsech potravinách v dnešní době je plno ,,s*aček,, (pardon za ten výraz), ale kde berete tu jistotu že v těch bio a zdravá výživa ty ,,s*ačky,, nejsou? Jasně, asi jich tam bude mnohem mín, ale nějaké tam budou. Pokud si doma nepěstujete sami ovoce a zeleninu, nechováte domácí zvířata k použití masa-tak bych teda stoprocentne netvrdila, že jíte zdravě. To co koupíte-všechno je stejně ošetřeno nějakými chemikaliemi a at je to zdrava výživa, bio a nebo normální jídlo. Hodne ovoce a zeleniny mám doma ze zahradky a i maso mám domácí a tady jsem si právě jistá, že dám svému dítěti to ,,pravé zdravé,,