Čím nahradit jogurt 10ti měsíčnímu dítěti?

prchalka
19. srp 2009

Ahoj,
pořád to v sobě řeším, tak se ptám..
Je nám 10 a půl měsíce, od začátku nemusíme jogurt. Začala jsem bílým, pak přidala sušenku, banán, ovoce.. bylo to výborný, sladký, ale stejně to nemělo žádný větší úspěch ☹ Pak jsem se odhodlala a zkoušela i ochucený. Málokdy snědla celý, někdy půlku, jindy jen třetinu a začla to plivat. Šla jsem na to i oklikou - kousek pečiva - lžička jogurtu - na střídačku. Pečivo pak ještě chtěla, jogurt už ne, ale byla jsem ráda, že snědla aspoň něco.
Jogurt chci na chvíli opustit, protože vidím, že to nemá cenu a začala asi díky tomu vyvádět i před každým jiným jídlem a brečí, než zjistí, že je to kaše nebo přesnídávka, pak jí v pohodě.
Co jí místo toho dát, aby to bylo něco jinýho, než už za ten den má?
Jíme přibližně takhle: mlíko - pečivo nebo kaši - zeleninu k obědu - ten jogurt - přesnídávku - mlíko na noc!
A mezi jídly třeba ovoce. Tak co s tím? Docela mě to trápí a nemám nápady ☹

andy80
19. srp 2009

prchalka, hami dělá přesnídávky s jogrutem. Jsou to takové malé kelímky. Můžeš zkusit taky puding udělaný z UM. A jogurt jako takový klidně na 14 dní vynecha a můžeš ho zkusit za 14 dní podat znovu, třeba přijde na chuť. A klidně dej ovocný. Doporučuje se Activia, Hollandia nebo Florian. Nebo jestli ti jde o mléčnou dávku, tak místo jogurt dej klidně zase mléko. My pili 3x denně mléko do 13ti měsíců, pak jsem jí to jedno mléko přes den normálně ukradla a ještě teď mi pije malá 2x denně 250ml.

beruska2x
19. srp 2009

zkus na pecivo slabounce maznout maslicko a nebo Lucinu, taky delaji ruzny ochuceny mlicka..

prchalka
autor
19. srp 2009

Jo, taky mě napadlo dávat přesnídávku s jogurtem to vezme. U nás je akorát blbý, že jsem jak jogurt, tak přesnídávku dávala až odpol, takže bych jedno musela přesunout na dopol. No to by se nějak udělalo.
A pečivo ona radši suchý, zkoušela jsem mazat jak Lučinou, dokonce už i dětským sýrem jsem zkusila a dojdem do půlky a plive taky. Mléčné výrobky nám prostě nějak nejedou... zatím. Přitom je to jedlík a kouká, kde by co dospělýmu vzala z talíře a somruje pod stolem neustále.
Třetí mlíko jsem nedávno zrušila, protože se mi jedna mamča divila, že ho ještě odpol dávám, že už by měly mít takový děti jen mlíka 2 a že to zbytečně zahleňuje atd..
Zatím díky za tipy 😉

andy80
19. srp 2009

Prchalka s tím mlékem, že zahleňuje je to kec. Říkalo se to o normálním mlíku ne o UM a teď tvrdí, že to byla kravina. Do roka můžeš dávat úplně v pohodě 3x denně UM.

soanpe
19. srp 2009

UM mlíko zahlenuje??? 😅

bereninka
19. srp 2009

Holky, můj malý atyk jogurty zatím nechce, po lučině blinkal.
Kojím ale už jen 2x denně. Myslíte, že má málo mléčných výrobků? Ráno sní kousíček pl. sýra. Stzačí to kojení pokrýt?

andy80
19. srp 2009

bereniko, měl by mít 500ml mléka denně + 1 mléčný výrobek. Takhle to má být do roka. Po roce už je denní dávaka 500ml mléka a jsou do toho započítané i mléčné výrobky a jeden jogurt vydá za 250ml mléka, takže po roce pohoda, ale do roka děti ještě mlíčko potřebují

kate77
20. srp 2009

A my máme alergii na mlíko,takže stejně nedávám mléčne výrobky,místo jogurtu má odpoledne pořád svoje speciální mlíko..tím jsem chtěla říct,že na chvíli než jí bude chutnat jogurt bych jí dávala UM.....vím,že se tom moc nedoporučuje,ale moje kámošky i takhle malým dětem,když nechtěli jogurt dávali pribináčky nebo kremík...

miona
20. srp 2009

Prchalko, mlíko bych rozhodně dávala dál 😉 Jinak já jsem dělala fintu, že jsem jogurt míchala do maso-zeleninovýho příkrmu, což mě procházelo asi tak týden 😀 ..pak jsem zkusila zakysaný výrobky nebo jogurtový mlíka od olmy a to už mu docela jde. Občas už dám lipánka..pribiňáček má horší složení.

prchalka
autor
20. srp 2009

Ještě jsem zapomněla dodat, že pijem ráno a večer JEN 150 ml, přes jsme se prostě nedostaly, i když má už skoro 11 kg, takže UM zase nemá moc. Ne že bych slepě poslechla kdo mi co řekne, ale říkala jsem si, že když už mít třetí mlíko nemusí, že jí radši dám něco novýho, ale jak je vidět, nepochodila jsem 😖
No a jak už jsem psala, i ty mléčné výrobky zatím nic moc, jen tvrdýho sýra by jedla, ale mazací moc ee a zkusila jsem i Lipánka jednou, ale mělo to asi tak stejný efekt jako ten jogurt.
Tak to budem asi nějak střídat. Díky všem za rady 😉

kacka.va
20. srp 2009

já myslím, že to taková kravina není, že mléko zahleňuje. Normálně to asi zase tak nevadí, ale já když mám např. rýmu, tak když si dám více mléka, tak se to fakt zhorší.

kinsen
20. srp 2009

holky od kdy dáváte jogurt? UM mléko nezahleňuje a kravské jak koho 🙂

tytyta
20. srp 2009

my jsme začli dneska 🙂 Je nám dneska přesně osm měsíců.Sice se na něj moc netvářila,ale snědla ho,tak jsem zvědavá,co mu bude říkat zítra 😀

bereninka
20. srp 2009

andy: a myslíš, že ty 2 kojo za den tedy stačí, když má k tomu asi tak půl plátku sýra a začnu pomalu s jogurtem (zatím nechtěl)? A večer má kaši.
Takže jogurt=250 ml mléka? A to je ten klasicky veliký 150, 200 ml?

kaleilah
21. srp 2009

ahojky holky, a zkoušeli jste třeba kidiboo? Dan miluje ty tyčinky i kousátka, má to hned v sobě... 😉 😉

prchalka
autor
21. srp 2009

kaleilah: Já zkoušela, třeba půl tyčinky nadloubat a to jí. Všechno takový tuhý a nebo drobky bere, jen to mazací je ee 😖 No nevadí, snad k tomu dospějeme.
Včera odpol jsem dala teda 180 mlíka a spala mi pak 2h. Nic jinýho by stejně už nezvládla sníst, byla unavená. Ráno jsem se blížila s kaší a začala zase kvičet, ale po první lžičce pak už snědla všechno.
Ty jogurty za tohle opravdu nestojí, počkáme.. 😉

fim
21. srp 2009

Prchalka, ještě mě tak napadá - někdo mi říkal, že jeho/její malý nemá rád příkrmy od Hippu, že už tam nejsou kousky. Zdá se mi divný, že i na Lipánka ti prcek prdí - jestli nemá tentýž "problém".
Jinak já třeba bílý jogurt snad nedala nikdy samotnej. Nejím ho totiž ani já. 😅 Tak do něj vždycky zamíchám jeden malý kelímek frutapury a obvykle i nalámu sušenky. Dřív jsem je samozřejmě mlela. Jsme od začátku nekojení, takže baštíme pestřeji už docela dlouho. 😉
Teď nedávno jsem začala dávat občas (zatím asi 2x) Lipánka vanilkovýho, koupila jsem i BifidoBobíka nebo jak se jmenuje a od Madety ty tvarohy s jogurtem - broskev, jahoda nebo (snad) vanilka se sušenkama. Všechno nám jede. Jasně, my jsme popelnice, ale třeba se aspoň inspiruješ. 😀
Co se týče slanýho, tak už dávám taky asi 2 týdny chleba s Lučinou nebo s Kidiboo a občas samotné sýrové kousátko, ale to mu drobim a strkam do pusy, páč máme jen jeden zub. 😎
Mlíko měl už jen jednou (nějak se nám nevešlo 😝 ), ale jak začaly růst zuby a v noci se budil, tak jsem nasadila ještě druhý. Ale 500 ml ho určitě nedáme. Sotva 300. 😅 Večer zbaští asi 200 ml kaše. Resp kaši z 200 ml vody.

bereninka
21. srp 2009

Co jsou ta sýrová kousátka, jak to vypadá?
fim: na lipánky a bobíky pozor, ty se mají dávat od 2 let... 😕

eliotka
21. srp 2009

To je zajímavé ta kousátka. A to můžou děti i před dovršením roku?

kaleilah
21. srp 2009

eliotko, já je dávám, když chci aby si malej kousal sám, dám mu tu tyčinku, to je chuťově jako tvdý sýr, eidam, ale není to narozdíl od eidamu skoru vůbec slaný, to kulatý kousátko je jakoby taveńák, takže když to dáš malýmu aby si kousal sám, tak mu to za chvilku odpadne a musíš dokrmit, má chut jako taveňák s mozzarelou dohromady, ale taky, není to slaný, tak jsem ráda.Mudra mi říkala dávat tvrdá sýr od 9-10 měsíce tak tohle je fajn řešení 😉

side
21. srp 2009

holky, já bych s těma kousátkama počkala. Jsou to tavené sýry a obsahují tavící soli, minimálně do roka bych to děcku necpala a potom taky ne moc často

spíš bych dávala ty tyčinky nebo mozzarelu a zkoušeli jste dávat cottage?

andy80
22. srp 2009

berenik, 150g jogurtu = 250ml mléka a nevím, jestli 2 kojení stačí, nevím kolik ti vypije. Ono se to na kojení těžko odhaduje.

prchalka
autor
22. srp 2009

fim: Myslím, že kousky nejsou náš problém. Zeleninu jí taky mixuju někdy až do hladka a to v pohodě jí. Já jí do toho jogurtu lámala i piškot už, aby něco v tý puse mlela, ale... 😖 Spíš si myslím, že je to na ní asi kyselý, což je divný, když jsem jí to udělala i sladký atd. atd.. Prostě ho nebere z neznámých důvodů.

Těm tvarohovým věcem se zatím vyhýbám, vím, že by to ještě neměly!! Kousátka znám, ale asi jí ho taky dost dlouho radši nedám. A tu tyčinku jsem jí buď nadloubala a nebo nastrouhala do jídla trochu. To jsou spíš jen doplňky, ne plnohodnotný jídlo, o který mi jde. Cottage jsem taky zkoušela, třeba jen do toho omočit kousky rohlíku.
Dneska mi Frutapuru s 2 malýma lžičkama jogurtu ráno snědla 😉
A jinak dávám odpol to mlíko radši.
A koupila jsem tu svačinku ovocnou s jogurtem od Hami.
Tak jsem se trochu vypovídala.. 😀

prchalka
autor
22. srp 2009

A zapomněla jsem se zeptat - co mléčná rýže natural (rýže, mléko, cukr, smetana...). Asi brzo, že jo?

fim
23. srp 2009

Já tím, že od 4m baštíme příkrmy, tak už to úplně zas tak neřeším. Navíc některé doktorky už tvaroh doporučují, my alergici nejsme, tak právě proto jsem taková víc v klidu. Samozřejmě se nic nesmí přehánět, navíc Lipánek je určitě lepší než Bobík (je bez chemie) a zase BifidusBobik nebo jak se jmenuje je taky "zdravější" než klasika.
Ta kousátka jsou určená pro děti, tak snad nezdravá nejsou, ne? Ale je jasný, že je taky nemá 2x denně. 😉
Tu mléčnou rýži nedávám - já sama to nejim, tak by nebyl žádnej dojížďák. 😀 Ale jinak jestli se ti zdá, že tam není chemie a moc tuku, tak bych ji taky zkusila.
Jo a když snědla tu Frutapuru, tak zkus toho jogurtu pomaloučku polehoučku přidávat víc a víc. 🙂

fim
23. srp 2009

Hele a co zkusit uvařit pudink ze Sunaru? I když si říkám, že když už dávám tolik mléčných výrobků, tak by možná mohl mít i z obyč mlíka a jen to trochu míň osladit. 😕 Ale zas mi taky známá říkala, že dětičky by neměly být šizené v tucích a cukrech - nic nízkotučného a neslazeného nebo s um. sladidly - pak si spíš zakládají na obezitu. Ale kdybych měla vybrat jogurt s nějakou šíleně tučnou smetanou a normálně tučnou, vyberu určitě normálně. (Schválně nepíšu čísla, nemám ánung, jak se to pohybuje.) 😉

prchalka
autor
23. srp 2009

fim: Nejsme kojený, takže jsme začaly dávat příkrm taky mezi 4-5m. Ten puding někdy zkusím a udělám to z normálního mlíka pro nás a ona ochutná a uvidíme.. Naše doktorka taky říkala - tak dejte Pribinák - to už může. Co doktor, to názor. Já si ale myslím, že mi nebude chtít ani to 😖 😖

S tou jogurtovou svačinkou od Hami jsem taky nepochodila - tak třetinu dala a pak už se zas ošklíbala. Ono to taky není nic moc podle mě, to jogurt je lepší na chuť, ale vysvětlujte jí to někdo 😀

prchalka
autor
8. zář 2009

Ahoj, jsem tu zas, můžu se ještě zeptat na jeden názor? Nechci zakládat další téma.
Už je nám tedy 11m, ale jak ráno, tak na noc vypije JEN 150 mlíka. Dávám teda naivně cca 160 vody + prášek, že to třeba někdy vyjde, ale ona vždycky, i kdyby to bylo 10 kapek, tak nechá a už vystrkuje dudlík, takže budu dělat normálně ze 150 vody, protože víc fakt nemá cenu. Nechává tak 10-20 ml ☹
V 11 měsících má přes 11 kg a takovouhle dávku snad pijou 4m mimina! Já se v tom nevyznám. Máme Nutrilon 2 a už ani na něm není tohle malý dávkování psáno (5 odměrek) a to za chvíli chci dát Nutrilon 3!
Na noc má teda noční Nutrilon a většinou se teď budí mezi 4-5 na krmení a pak spí další 2 hodiny, no ale stejně... 😅
Přes den dá i 180 (jak jsem nahradila ten jogurt)!

sjuzan
8. zář 2009

Ahojte,
prchalko-naše malá má 9. měsíců a od 8. měsíců mléko bojkotuje.Dáváme jí od půl roku Nutrilon(do půl roku byla kojená),ze začátku ho pila hodně a chutnalo jí to,ale od toho 8. měsíce nechávala stále víc a víc a teď vypije tak 250-300ml za celý den,víc toho do ní nedostaneme ani náhodou.Ještě počkám až jí bude 10. měsíců a vyzkouším nějaké to ochucené mléko,ale mám obavy,že to stejně lepší nebude,podle mě nechce mléko jako takové a jestli bude s příchutí nebo bez ní,tak to asi bude jedno.Dávám denně jogurt,na střídačku s tou jogurtovou přesnídávkou od Hami nebo Humany(ten malé chutná nejvíc),večer sní asi 220-250ml kaše a některý den jí k obědu udělám mléčný příkrm,do zeleniny s masem dám Nutrilon a pomixuju(musíme mixovat,malá se kouskama pořád ještě dáví).Po roce pak začnu dávat nějaké ovocné tvarohy nebo Pribiňák.Taky už můžeme namazaný chleba s normálním máslem a nastrohaným tvrdým sýrem.Po tom roce pak Lučinu nebo Gervias...to už pak bude taky víc možností.Do roku by se prý neměl tvaroh dávat,tak těch možností až tolik není.Teď jsem tady četla,že by se mohl pudink z Nutrilonu?To bych mohla na obměnu taky vyzkoušet.