Co dát půlročnímu dítěti k jablíčku?

smallinka
7. dub 2015

Mám dotaz, dávám holkám na svačinku banán + kaše.... chci dát jablíčko, ale přijde mi hladové....co by se k tomu dalo přidat, aby je to zasytilo a já nemusela dávat ještě kaši? piškoty zatím vynechávám přijdou mi sladké.......napadly mě třeba ty kukuřičné křupky? díky za nápady....... 😉

mysonek
7. dub 2015

@smallinka dávám klidně jen jablko samotné. Já ke svačinám dávám jen ovoce, myslím, že to stačí. Malá je cvalík a stačí jí to. Pokud máš pocit, že je to málo, tak zkus přidat trochu bílého jogurtu.

smallinka
autor
7. dub 2015

tak jsem dala nakonec mix uvař.jablíčko 125 g + 1 banán (to je tak 100 g). mám dvojčátka a stačilo jim to bych řekla 🙂 jedna mi teda moc nechce mrkev....druhá je větší jedlík, tam ji zdlabe hned. druhé musím dát někdy ještě mlíčko pokud sní hodně málo. Jinak mají někdy po těch příkrmech velké opruzeniny, neměla to malá taky?

jolima
7. dub 2015

Davala jsem a stale davam rozdrobene baby susenky od Nestle 😉 Ale mala ma s jabkem problem, kdyz ji je nadrobim do jogurtu (je nam 9 mes.), ma boule za usima 🙂

lv
7. dub 2015

Taky bych se přikláněla k samotnému jablicku, krupky se rozmoci do jakési lepenice, možná vločky, jakékoliv uvařené..na jogurt je brzy, na sušenky taky, dle mého.

smallinka
autor
7. dub 2015

@lv a na vločky není brzy? jestli ne tak bych je mohla namixovat, mám doma takové ty drobné už nasekané do jakékoliv kaše i zeleninové........aspoň to více zasytí

lv
7. dub 2015

@smallinka no ovesné obsahují jen stopy lepku, pokud máš doma tyhle..nebo pohankové /nebo pohanka lámanka, jáhelné, klidně instantní ze zdravé výživy..rýžové/. pokud máš lepek zavedený.

jolima
7. dub 2015

Susenky od Nestle jsou od uk. 6. mes. Vlocky jsou doporucovany od 8. mes. Moje zlaticko pouhe ovoce nezasyti, resp. pak hlady neplace, neb ji davam jeste mliko, ale uz se hodne mele a pak moc nepribira.

lv
7. dub 2015

@jolima sušenky děteské jsou jen 2x tak drahé jako obyčejné sušenky, přitom složení je téměř totožné, dle mého jen dobrý byznys jak z maminek vytahat peníze v dobré víře, že dítěti dávám něco lepšího, zdravějšího, než obyčejný piškoty. nezavrhuju, pozdeji, do ruky klidně, i do tý přesnídávky..ale rozvařené vločky považuji za vhodnější.

jolima
7. dub 2015

@lv Tak to se da napsat o cemkoli k jidlu ci piti pro deti 😀 Mne to prijde rychlejsi nez cekat na povarene vlocky, mluvime-li o presnidavce. Jinak v prikrmu je to neco jineho. 🙂

lv
7. dub 2015

@jolima pravdu máš, určitě s tím, že se to dá napsat na vše pro dětičky.

nonnni
7. dub 2015

@smallinka opruzeniny po prikmech nejsou dobrym znamenim, muze to znacit alergii. Vis, po cem se ti to opruzuji?

Ja na zahusteni a nastaveni, pokud je potreba (treba s bananem pouzivam a naredim trosku vodou, davam dve kavove lzicky) pouzivam tohle...davam to i do zeleninovych prikrmu, kdyz nekdy neco uklohnim a je to treba prilis hutne...naredim a nastavim timto.

http://www.lekarna-obzor.cz/nestle-krupicka-ryz...

sangita
7. dub 2015

K ovoci jedine ovoce, nekombinovat s obilovinou, jinak ve strevech kvasi a nestravi se dobre. Ovoce by se melo jist s odstupem hodiny od ostatnich jidel.

smallinka
autor
7. dub 2015

@nonnni dobrej nápad, to bych mohla zamíchat do kašiček 😉 kašiček mám doma spousty od Hami, stačí dát banán či jablko - ovoce, vodu a trochu kaše hm.... 🙂 no o těch opruz. jsem četla že to může být i alergie, ale také opruzenina, protože po příkrmech mají častější stolice.....a proto tak. Protože příkrmy máme už měsíc a že by to přišlo až teď? no mám dvojky a jedna to měla po mrkvi...tak jsem na pár dní vysadila a asi už dobrý...a druhá po mrkvi nic a teď zase po banánu asi...tak zkusím vysadit nachvíli banán ať si tělíčko zvykne..... asi je to spíš alergie na tu potravinu, protože to pak mají ve stolici i v moči.... ☹ chudinky...dávám zásyp, ten pomáhá uplně nejvíce. No co pomůže do druhého dne je genciálka, jenže jsem na ni zase četla teď negace ☹ tak raději nedávám....

smallinka
autor
7. dub 2015

@sangita já slyšela že před jídlem ovoce můžeš po jídle už ne tak nevim co je na to pravdy....zase až tak jsem na tom nepřemýšella.........kurňa tak co jim furt dávat? 😀 takže můj banánek s jablíčkem ideál 😉 a se zeleninou se obilovina může?

nonnni
7. dub 2015

@smallinka urcite vysad a zkus zase po case a po malych davkach.

tohle je bez chute a bez zapachu, samotne i vhodne jen s vodou, kdyby ditko melo treba prujem/blinkalo...proste na gastro problemy.

Ale stejne, i kdyby to mely jen z castejsiho kakani, tak to musi byt znacne kysela a agresivni stolicka, predpokladam, ze prebalujes hned, takze neco v te strave je ne uplne idealni.

smallinka
autor
7. dub 2015

@nonnni jasně asi je to doopravdy z jídla ☹ protože to měly hned hodně a ne postupně...chjo...to je furt něco ☹ no tak pár dní pojedem jen mlíčko a kašičky raději...je to pro ně asi velkej nášup....přebaluji hned jak to zjistím samozřejmě.

smallinka
autor
7. dub 2015

můžu dát teda na tu vyrážku dáte Fenistil? nebo je nějaká pro miminka special? volala jsem teď k mudr. ale nebere....karolínce pomohla ta genciálka ale bojim se jí dát, ale asi ji dám protože zabere okamžitě, vydezinfikuje, vysuší....

nonnni
7. dub 2015

@smallinka a zvykala jsi je co tri dny na kazdou zeleninu zvlast atd? Jestli to mely hned, tak mozna fakt lepsi najet na cele prikrmovani uplne od zacatku, jednoslozkovou zeleninou, po mesici ovoce,,,mozna ty kase ani radeji nedavat.

smallinka
autor
7. dub 2015

@nonnni hele nejdřív jsem dávala kupovaný kašičky a to bylo uplně v pohodě, to už snad od 4.měsíce.....zeleninu jsem začla po pár lžičkách, a třetí den teda už si žádali víc než pár lžiček tak jsem dala.....nejdříve jen mrkev asi týden, pak jen brambor....pár dní...pak dohromady...pak sem jim dala pár dní bez zeleniny.....ale toho banánu jsem na poprvé dala více ☹ moje chyba. s banánem budu muset začínat zase od znova....mrkvička už je v pohodě, i brambora taky.

nonnni
7. dub 2015

@smallinka fenistil kapky mohou, 3 x denne po peti kapkach, ale to neni dlouhodobe reseni. Gencialka take ne. Jestli ti nereaguji na bezne kremy, jako treba sudocream, tak zkus treba ichtamol...ale celkove na neco spatne reaguji...nebo jim rostou zuby.

janinek
7. dub 2015

@smallinka gencianka je uz zakazana jako rakovinotvorna.

Opruzeniny muzou byt take k zubum.

smallinka
autor
7. dub 2015

@nonnni no zoubek už mají venku....z toho je vyrážka na zadku a předku? po těle to vůbec nemají. No já raději do nich nebudu rvát žádné léky....

smallinka
autor
7. dub 2015

@janinek právě s tou genciálkou jsem slyšela.....nechápu jak se teda může prodávat v lékárně 🙂 fakt opruzenina ze zubů??? tak to by mě nikdy nenapadlo..... 😝

berusinecka
7. dub 2015

@smallinka Já jsem dávala pohankové a jahelné pukance (firma Kávoviny). A děti si na tom vždy pochutnávaly. A jedí to i dnes 🙂

nonnni
7. dub 2015

@smallinka pri rustu zoubku dochazi k prekyseleni organismu a stolicka je hodne agresivni, to same moc + frekvence, takze ano, muze to byt od zubu, ale take nemusi...to musis prubnout s tim jidlem🙂 Take to mohou byt kvasiny, plisne...fakt tezko radit. Pokud nezabere klasika, zkus to probrat s obvodackou.

janinek
7. dub 2015

@smallinka Take nechapu, ale nepouzivala bych to. Reklo mi vic doktoru, ze se prave uz nedava.

Opruzeni u zubu je caste, ta stolice je nejak agresivnejsi. A mne i jenom kojene deti zrudnou hned, jak se pokakakji. Hodne vetrej, vyrad jednorazove ubrousky a opachuj jen vodou, poradne vysus pred nasazenim pliny.

katyxq
7. dub 2015

@janinek z rakovinotvornosti se genciánka podezírala v 90. letech a nebylo to prokázáno, naopak se teď její použití spíš rozšiřuje (dle zahraničních odborných článků, tady doktoři leckdy zaspali a píšou třeba mizerně funkční a pro děti absolutně nevhodné masti s bórem) je efektivnější a bezpečnější než antimykotika 😉. Ale jo to vyšší kalibr, obyvkle na kvasinky (s opruzení je kvasinka) stačí zinková mast, sudocrem, rybilka apod. plus úprava stravy, Hylak forte.

https://www.modrykonik.cz/kvasinkova-infekce-u-...

katyxq
7. dub 2015

Jinak ovoce jsem nikdy nezahušťovala, nevidím důvod, proč dítěti ještě zvýšit příjem sacharidů. Spíš jsem přidala na pastu rozmixované ořechy (ořechové "máslo").

nonnni
7. dub 2015

@katyxq to me zajima! Prave resi, jak a kdy zavezt diteti orechy, med a dalsi alergeny.

nemas odkaz na tu pastu? Znam jen klasicky peanut butter a pak almond butter...

A ten med a dalsi, kdy bys rekla, ze je idealni zavadet?

katyxq
7. dub 2015

@nonnni poslala jsem ti pozvánku do skupiny https://www.modrykonik.cz/group/2359/ - tam je k tomu dost info, rad, něco mám i ve svém starším albu Šárčiny příkrmy a pak je ve Wiki MK článek https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...