Co dělat při odmítání tekutin v 8 měsících dítěte?

Zodpovězené
27. čer 2019

Dobrý den,

chtěla bych poradit prosím, co s naší malou 8 měsíční dcerkou. Odmítá jakékoliv tekutiny vč. UM Nutrilonu, a to AR 1 i 2, obyčejného Nutrilonu, čajíčků, vody, a to i doslazované. Prostě to plive, nadavuje jí a odstrkuje to i ručkama, jen se k ní s lahví přiblížím.

Zkoušela jsem i hrnečky, ale ani tak se nenapila. Mysleli jsme, že je to tím, že jí lezou zuby, ale i když 2 spodní má už venku, tak se situace nelepší. Snažím se jí ředit příkrmy vodou a dávat lžičkou a tak aspoň něco tekutin do ní dostat. Od narození trpěla na reflux, pak se to upravilo po podávání AR Nutrilonu, nyní už nezvrací, ale mívá občas zácpu. Dávám v tom případě lněný olejíček, tak cca 1 lžičku. Jinak je celkem bez potíží, je usměvavá, hraje si, žvatlá. Podávám i ředěné Yogolino, obohacený pudingový desert pro děti od 6 měsíců, tak ten slupne k snídani hned.

Před tím nebyl problém, aby vypila i 200ml UM na snídani a v průběhu dne i 2x-3x 150 ml Nutrilonu AR a ještě 2x denně příkrm: masozeleninový a večer kaši. Teď jen kaši a příkrmy, dá se to nějak řešit?

Děkuji za radu!

Dobrý den,

do příjmu tekutin se započítávají i příkrmy (ovocná kaše, zeleninová kaše, jogurt, mléčná kaše).

Jestliže je množství přijatých ml během dne uspokojivý a je dostatečný počet močení během dne, pak zůstávejte bez obav. Samozřejmě dále tekutiny dívce nabízejte, časem se situace jistě zlepší.


Přeji Vám krásný zbytek dne.
MUDr. Lenka Emmerová