Dáváte dětem lepek každý den?

veru181
20. led 2021

Nevíte prosím někdo, jestli musí mít děti ve stravě lepek každý den, případně jak často? Mám 8 měsíční dítko, pro zavedení lepku jsem přidávala malé množství mouky do masozeleninového příkrmu a teď už dávám i kaši (zatím krupicovou), ale střídám ji s bezlepkovými. Logicky mi přijde, že by to každý den být nemuselo, ale nemohu nikde tuto informaci dohledat 🙂.

areh
20. led 2021

@veru181 Jestli to někde napsané je nebo není, nevím. Ale určitě jsem každý den nedávala. Taky nemám lepek každý den.

emamaira
20. led 2021

Nikde jsem se s tím, že by musel lepek být, nesetkala. Dávala jsem, jak to to zrovna vyšlo v rámci pestré stravy 🙂

jakreb
20. led 2021

@veru181 Nikdy som do prikrmu nedávala múku. Lepok mali v tom veku napr.na raňajky chlebík s niečím, rozok...

jako_mala_holka
20. led 2021

Zavedla jsem kuskusem a dávám lepek tak, jak to zrovna vyjde, nijak to nehrotim, sem tam kaše s lepkem, testovina,... Pečivo nedávám, malá má 7 mesicu

jana_zofie
20. led 2021

Ja to neresim, ale vetsinou asi ma. Bud je na obed bulgur nebo na veceri chleba nebo treba ovesna kase k snidani... Sice uz ma 11 mesicu, ale rekla bych, ze jidelnicek mame od zhrubba 8. mesice plus minus stejny. Tenkrat definitivne zavrhla prikrmy (mouku jsem do nich nikdy nedavala, obcas testoviny, lepek jsem zavedla pres kase) a zacala nam varit neslane "babyfriendly" obedy...

veru181
autor
20. led 2021

Děkuji všem za odpovědi 🙂

@jakreb @jana_zofie Mouku jsem našla jako možnost, která se mi v dané situaci zdála nejpřijatelnější pro zavedení do konce 7. měsíce. Vaše děti už v 8 měsících jedly pečivo? Malý má teprve dva povylezlé zoubky, tak bych se bála, aby si to dostatečně rozžmoulal slinami 🙂

jakreb
20. led 2021

@veru181 Obe deti nemali žiadny zub v tom veku. Normálne zuzlali pecivo.😀😉

cilkat
20. led 2021

Pokud to berete jako prevenci alergie, rozhodně není důvod dávat každý den. Pokud teda nedelate nějaký pokus typu "některé věci vadí až od určité dávky". Ale to už není prevence, ale ověřování intolerance.
A s těma zubama se nebojte - děti měly zuby až v roce a v sedmi měsících odmítaly mixované jídlo a jedli normálně kousky... Samozřejmě jsem s nimi byla v místnosti, když jedly, ale prostě se v nejhorším zakuckaly a jedlý dál.

jana_zofie
20. led 2021

@veru181 mam pocit, ze mala mela v te dobe vic. Ale kurky zuzlala i driv. Ono se to nezda, ale to dite si to nejak ozuzle, odrobi, olame, neudusi se. Kolik z toho ze zacatku realne snedla netusim, ale zuzlala a vypadala spokojeneji nez s kousatkem. Jinak me se zdala nejprijatelnejsi moznost prasknout do ryzove/kukuricne/ovesne (ktera technicky taky neni bezlepkova) kase neco malo kase spaldove.

jednaholkaa
20. led 2021

@veru181 Lepku do jednoho roku jsem davala co nejmin, preci jenom streva teprve dozravaji, zvlast psenici, to skoro vubec..

jjasmina
20. led 2021

Malá má lepek každý den

jajulin
21. led 2021

Rozhodně bych dala raději chleba nebo rohlík než mouku. Na zubech nezáleží, rozžmoulá to dásněmi. Klidně může mít 8 předních zubů, ale na rozmělnění potravy mu budou úplně k ničemu, protože jídlo se přece kouše na stoličkách, které lezou až později. Nebo snad někdo z dospěláků žvýká jídlo předními zuby? Dokud dítě nemá stoličky, poradí si hravě dásněmi, úplně v klidu.

veru181
autor
22. led 2021

@jakreb @cilkat @jana_zofie @jajulin Ok, děkuji, měla jsem za to, že to takhle brzy a bez zubů nezvládnou 😀 (i když je pravda, že jsme teď přidali pro zpestření křupku a vždycky si s ní poradí 🙂 )

@cilkat Určitě žádný takový experiment neplánuju, jen jako prevenci alergie 🙂

@jajulin Ovšem, já jsem se nikdy nezabývala detailním rozborem rozmělnění potravy 🙂 Tak jsem měla za to, že si to těmi předními "naporcuje" a pak nějak rozžužlá 🙂