Dcera nemá ráda stravu s kousky, jak na to?

partyzanka91
17. únor 2015

ahoj, moje dcera má už dva zoubky a já jí chci postupně vzykat na stravu co má kousky (koukala jsem do albíček a některé děti v jejím věku už baští i celý plátek masa co jim maminka krájí či luštěninovou placku a chroupají ty křupky bez chuti). Jíme hlavně kupované skleničky - masozeleninové pyré je měsíc od měsíce hustší a kousíčků má čím dál víc. S tím problém nemáme. Také jsem dcerce dala občas sušenku (vždy jsem kousíček ulomila a dala jí ho rozmělnit dásničkama), později jsme začli i s malým kouskem kolčeka banánu. Jenže teď poslední dobou začína dcera jekékoli kouksy bojkotovat, nechce už ani tu sušenku ani kus banánu. Uhýbá hlavou když vidí větší kousek a řve a nebo ten kousek plive. Zkoušela jsem jí ty kousky banánu přimíchat i do jogurtu (bílé aktivie) - jelikož u Hami příkrmů jsou ty kousky součástí omáčky a jí je - ale toto bylo bez úspěchu, spíš se těmi kusíčky pak dávila. Jak nejlíp na to?
Také ji už chci malinko odvykat od kojení po tom roce bych s tím chtěla přestat nadobro. Prso má moc ráda a hodí se to hlavně v noci protože tak u mě krásně usne. Ale jak má ty zuby tak už to začíná bolet a navíc mi za to srašně tahá rukou za kůži okolo bradavky a pradavku stiskává zoubky. Neměle jsem praskliny a te´d už to začínám mít i rozpraskané.

xvink
17. únor 2015

Žádnou radu bohužel nemám, jen chci povzbudit, že v tom nejsi sama. Mám 14 měsíčního chlapečka a s kousky prostě taky nesouhlasí. Na milost bere jen banán, křupky a chleba s máslem. Nejvíc mu vadí kousky zeleniny, ta musí být na jemno. Jen brambory mám povolené mačkat a nemixovat. Když mu dám do ruky třeba kousek jablka, tak ho sice hlodá a baví ho to, ale ty kousky pak plive, vyndavá z pusy a zkoumá... Občas projde celá čočka, teď ale odmítal pohanku (a ta je drobounká)... Já to teda nehrotím, jednou za čas zkusím větší kousky a dál mixuju. Stoličky nemá, takže to pořádné kousání teprve přijde. A než půjde do školy, tak se to snad odnaučí 😉

partyzanka91
autor
17. únor 2015

@xvink: ale alespoň jí ten chleba s máslem, to já si u Míši neumím ani představit že by ho kousala

xvink
17. únor 2015

@partyzanka91 Nakrájím to na proužky (dřív na kostičky) a to dlabe. Ale to jsem mu začala dávat až kolem roku. Přeci jen je to slané a i když kupuju žitný kváskový, je v tom lepek. Myslím, že máte čas.

gwennie
17. únor 2015

klídek,my začali kousky až v roce a půl 🙂 do té doby jsem musela mixovat i rýži 😀

lujdicka
10. dub 2015

Ahoj maminky, tak my resime stejny problem. Mam 14 mesicni dcerku a ta proste neji nic krom rozmixovanych sklenicek. Kdyz ji dam susenku, piskotek nebo banan, tak mi hned dava rukku pryc od pusinky a knoura. Obcas si piskotku jen lizne, ale jakmile se kousek odlomi do pusinky, tak se davi, kasle a hned to vyndava z pusy ven a uz to nechce. Nevim, co delat, protoze mam porad od tchyne a sestry pritele samy natlak, ze je to moje vina, ze to mala neji, ze jsem ji to mela nutit uz od prvniho zoubku a ze to neni normalni, ze neji tyhle veci a blablabla... Jsem z toho na nervy, protoze to od nich pokazdy slysim - Luci, ja jsem dala maly housku a ona to nechce, dala jsem ji banan a nechce to, to je divny, to je proste spatny. Vzdyt by tohle mela uz davno jist a tak daaaleee. Mam z nich hlavu jak patraci balon, protoze to furt davaj za vinu me. Pritom ja jsem ji kousky zkousela davat uz od prvniho zoubku a od zacatku se davi a nekdy i pozvraci, tak nevim ☹ Do nedavna jsem si z toho nic nedelala, ale oni do me porad huci a tak jsek z toho nestastna. Myslite, ze je tedy normalni, ze mala kousky neji a ze to prijde casem nebo to mam nejak resit? Dekuju moc a hezky jarni den 🙂