Exém a zavádění příkrmů. Mám začít už v 5. měsíci

daduna
21. lis 2009

Ahoj prosím o radu maminky, které mají prcka s exémem .... Naší malé je pět měsíců od 6 týdnů AE.
Alergie na BKM a vaječný bílek. Takže pijeme mlíčko athrea uplný hydrolizát ... malá je žravá takže to bumbá 🙂

Po návštěvě na imunologii mi paní doktroka řekla, že vzhledem k její váze a výšce a velmi častému buzení v noci a stále dožadování mlíčka ji to nestačí a proto i když u dětí s Exemém by se mělo s příkrmy začínat až v 6 měsíci mám začít o měsíc dříve.

Máme už dva zoubky nato, že je nás exém trápí hodně ( bez kortikojdů se neobjdeme ) i když zkoušíme snad i nemožné ,,,, 😢 (uvažuji o urinoterapii ) nemáte také někdo zkušenost? je hodně čilá.

Dnes jsem jí poprvé dala dopoledne než šla spinkat pár lžiček brokolice a myslíl si, že jí bolelo bříško.
Jak krmíte děti Vy? Ráno mlíčko .... potom zelenina a za jak dlouhou dobu má ta sklenička nahradit mlíčko místo oběda? V noci špatně spí, ale kaše do flašky nám nepomohla vůbec ...

Všem maminkám děkuji za rady .... jakoukoliv a vlastní zkušenost
🙂

blandik
22. lis 2009

Ahoj,

ezkém se může výrazně zhoršit při růstu zoubků.Takže možná je ten silný ekzém posílen o ten růst zubů.

Takže já jsem začala s prvním příkrmem taky v 5M (taky jsem nekojila, mléka Nutrilon Allergy Care) a první příkrm byla rýžová kaše HIPP. Tu jsem zkoušela ráno asi 7 dní. Pak jsem začala zkoušet brokolici - tu už v poledne v kombinaci s tou rýží. Pak mrkev a pak brambor. Rýži, když už byla odzkoušená, jsem začala dávat večer - jako kašičku a pak ještě mličko zvláš't. Novou potravinu jsem zkoušela týden, abych měla jistotu, zda je ok. Stejně to ale bylo náročné, protože když je ekzém, tak se dá těžko odhadovat, zda potravina opravdu nevadí nebo vadí. Ale vy jste asi IgE typ - takže reakce by měla být relativně rychlá na novou potravinu. Náš malý je asi nonIgE typ - tj. krevný testy všechny negativní (dokonce i celkové IgE v normě), a na nové potraviny reaguje tak po pěti dnech - i později. Zejména reaguje moc pomalu na cukry v ovoci. Ale to jsem odbočila.

V noci může špatně spát kvůli ekzému. Neškrábe se? Nejezdí si ručičkama po ekzému? U nás to byl do toho 7M docela děs - nespal třeba od půlnoci do dvou, tří nebo i čtyř. Mlel se a já jenom podávala dudlík, ale spát se při tom nedalo. Pak se to uklidnilo.

Báječná věc na tyto problémy - jsou probiotické kapky pro děti Bio Gaia - imunita pochází ze střev a tyto kapky pomáhají lepšímu osídlení střev "správnými" kulturami. My je dáváme od 4M dote'd - tj. do 13M a budem dávat do 2 let. Pak přejdem na jiné preparáty (probiosan). Myslím, že nám to pomohlo. Malý měl ekzém od 3-7m na pusince - pupínky, a taky ložisko na předloktí. Pak se mu začal ztrácet až jej neměl v kuse 3M - ale bylo to přes léto. Na konci září se ekzém vrátil (taky rostly zuby horní jedničky) a dala jsem mu přesmíru ovoce. Vytrvával měsíc. Od konce října už jej opět nemá, ale má občasné pupínky po těle.

Dobrou metodou je pouze namazat první den uvařenou potravinu slabě kolem pusinky a sledovat, jestli místo nezarudne. Ta kůže kolem pusinky je citlivá, takže může prozradit nežádoucí reakce - pak potravinu nedávat.

Urinoterapii jsme nezkoušeli. Takže neporadím.

Ještě k tomu jídlu: Já jsem tedy první potraviu - tu rýži zkoušela zrána. Ale pak jsem začala zkoušet nové potraviny k obědu. Oběd byl taky první chod - který nesestával jen z mlíka. Ale vždycky jsem dala novou potravinu ke starým osvědčeným a pak jsem ještě nabídla k dokrmení mléko. Dokud malý nebyl schopný se najíst jen z oběda (není až tak podstatné, kdy to nastane - jestli v 7M nebo později). Jako druhý chod nemléčný jsem začala dávat večeře - hoodně dlouho jen tu rýžovou kaši hipp. Zeleninu jsem do ní začala přidávat až možná kolem 8M. Pak přišly na řadu svačinky a až kolem roka snídaně. Pořád nám zůstává ranní a večerní mlíčko. Tedy hned po probuzení má mléko a pak hned po večeři má ještě mléko a jde spát. JInak sleduj doporučené dávky mléka vzhledem k věku dítěte - bude to na balení mléka - aby se nepřekračovaly doporučené dávky - může docházet k zahlenění z mléka (našemu malému to alespo'n vadilo, když jsem navýšila zpětně množství mléka).

Nevím, jestli jsem ti nějak moc pomohla. Držte se.

daduna
autor
23. lis 2009

Blandik: Odepisuji až dnes nějak jsem to nestíhala. Probiotické kapičky dáváme také a musím říci, že na kakaní jsou dobré, ale asi malou nadýmá ta brokolice moc jí chutná a je schopná sníst celou skleničku na jednou .... což asi není dobře když to papa teprve 5 dní myslím si, že když sní brokolici a zapije to mlíkem tak jí to v příšku udělá pěknou paseku .....

:-

Velmi dobrá rada je ta kaše z rána .... malá se jídla dožaduje i v noci po 3 hodinách. Takže pokud nebudeme mít na rýži al. zkusím po týdnu brokolice přidat ráno rýži tak ji mohu dát večer trošku kašičky lžičkou a pak dopít mlíčko?
Třeba vydrží spinkat delé ...

Někdy když je exém v klidu má asi instinkt pořád se škrábe ( rukavičky musí mít pořád ) na noc dáváme kapičky fenistil tak nám docela zabere na pár hodin. (ani tak nespí déle jak tři hodiny a většinou se mezítím dvakrát třikrat zbudí ).

Problém je asi v mléce .... pro nás je Althera (od nestlé ) nemá zřejmě tak dobře nazasytí jako třeba BEBA HA, kterou malá pila před tím, než nám zjistili alergii na BKM. To spala ohodně lépe.

Moc Ti děkuji za tvojí odpověď. |
🙂