Jak často kojíte při plných příkrmech?

mikulka
7. čer 2009

Holky,

poraďte, prosím.
Dávám příkrmy 3 denně - ovoce, zelenina, kaše (většinou plné dávky kromě kaše, tu moc nechce) a kojím cca 5-6 denně (noc nepočítám, to je max jednou). Vždy jen z jednoho prsa (z druhého už nechce). Je to v pořádku, moc, nebo málo? Malému je 8 měs.

1. Jak často kojíte vy při plných příkrmech?
2. Dáváte i jiné tekutiny? (já jen tak pár lžiček 2x denně)
3. Když chci odstříkat na nemléčnou kaši, neodstříkám už skoro nic, nebo jen pokryté dno. Je to normální? Nebo se mléko tvoří malému až při sání a odsávačka nestimuluje tak dobře jako sání děcka?

shaula
7. čer 2009

1. 1x večer + cca 1x v noci (někdy 2x). Přes den je to různé, někdy nechtějí vůbec, někdy 3x.
2. ano, dávám vodu. Snažím se často nabízet hrneček. Jeden pije krásně, druhý všechno vyplivuje☹
3. neodstříkávám, dávám mléčné kaše. Mléko se tvoří průběžně, při sání se jen uvolňuje a dostává se k vývodům. Ale je pravdou, že sání miminka je účinnější než odsávačka. Nevím, jakou odsávačku máš, já měla manuální 2fázovou, ale ručně jsem vždycky odstříkala více než odsávačkou. (I když už odsávačka nic neodsávala, rukou to ještě šlo.)

kisska
7. čer 2009

Ahojte,
mikulka podla mna papate ukazkovo 😉 Kojenie 5-6x denne pri 3 prikrmoch je super, urcite mas niektore poriadne davky "od hladu" a iste sa najde aj len par smadnych cucnuti. Ja som takto krmila do cca 9-10tich mesiacov, kedy som nabehla na jogurty a pridala som 4ty prikrm (olovrant) a tak to bolo az do roka, kedy sa Adam naucil po rannom kojeni jest aj ranajky.
Co sa tyka tekutin, kludne mozes zacat ponukat hrncek, hlavne ked zacnu zase horucavy. Adamovi tiez zozaciatku voda ani bylinkovy caj nic nehovorili, ale neskor si zvykol, ze urobi maminke velku radost, ked sa napije 😉

S tou odsavackou ma shaula pravdu, najlepsia odsavacka je babenko, potom je dobra aj ruka, no a nakoniec stroje a technika.

mamutka
7. čer 2009

mikulka, mame to skoro rovnako, tiez som uz rozmyslala ci nepije moc casto, ked aj pekne papa, tak uz to nebudem riesit

mikulka
autor
7. čer 2009

Já si právě říkám, že příkrmy se má snížit kojení. Ale na druhou stranu jsem ráda, že kojím celkem často, jinak bych se vála, že má málo tekutin. Tak bych chtěla takto kojit aspoň do 10. měs.
Vodu z hrnku jsem zkoušela, do pítka kouše a z hrnku pije rád, ale nezavře pusinku, tak je vše na bodýčku. 😕

shaula, mám elektrickou odsávačku. Dříve se mi s ní odstříkávalo hezky, teď neteče nic, tak nevím. Trochu jsem se bála, jestli nemám málo mlíčka?
Každopádně na kaši asi neodstříkám, tak popřemýšlím o nějaké mléčné. Ale máme problémy s kakáním, tak se bojím dát umělé mléko...

mamutko, kdy jste narození? My 3.10.

kisska
7. čer 2009

mikulka - ak tazko kakate, skus zaradit do zeleninky alebo ovocia ovsenne vlocky, oni krasne upravia stolicu, dobre je obmedzit mrkvu s ryzou, ktore zapekaju, naopak, cukina, spenat stolicu urychluju 😉

shaula
7. čer 2009

mikulka, spíš bych řekla, že se ti produkce mléka upravila tak, že je v souladu s potřebou miminka. Já jsem taky ze začátku něco odsávala, a když jsem to zkoušela nedávno, tak to bylo na dně, přesně jak píšeš.
Jinak jsem zapomněla napsat, že my máme už 4 příkrmy (svačina - ovocná přesnídávka, oběd - masozeleninový příkrm, svačina - jogurt, večeře - kaše), a někdy na snídani dávám chleba s lučinou a mezi obědem a odpolední přesnídávkou ještě banán. Takže u mě je toho kojení proto už míň, než píšeš ty a holky.

holly1
7. čer 2009

tak tuhle diskuzi taky potřebuju 😉 Máme zatím dva příkrmy - oběd zelenina,začínáme s masem a večer nemléčná kaše udělaná do MM - měla jsem velkou zásobu v mrazáku. Kojím většinou 4x denně- před snídaní, snídani, dopoledne svačina a odpoledne svačina. Malá spí od 6 měsíců celou noc, takže v noci žádné kojení. Tak za týden dám ovocnou svačinu, asi dopoledne, i když ještě nevím. Tekutiny malá moc nechce, nechápe, že to je k pití, takže semtam zkouším trochu vody nebo čaje lžičkou. Taky nevím, jestli mám dost kojení a taky nevím, kolik tekutin jiných než mléko bychom teď v 7 měsících měli pít. Jinak já odsaju docela dost, včera jsem to večer zkusila a asi 150 a to bylo ještě po kojení kdy se mi zdálo, že jsou prsa už prázdná.

holly1
7. čer 2009

jinak mikulka - ve vedlejší diskuzi jsi mi psala o té jáhlové kaši, že se dělá do vody, to mi přišlo zvláštní, protože pak jakoby chybí mléčná dávka, ne? Ale ty máš pořád dost kojení přes den, takže asi máte mléka dost. Když máš tři příkrmy, jak se ti tam ještě "vleze" tolik kojení? Kojíš i po tom příkrmu? Mně malá sní většinou 200g zeleniny a už pak nekojím... je to ok?

mikulka
autor
7. čer 2009

holly, 200 g zeleniny je krásné!
😉 Jinak tekutiny prý nejsou třeba až do 10. měs., pokud jsou aspoň 3 kojení.

Můj jí také tak 200 ml zeleniny, není to už málo?

Tu jáhlovou kaši dělám do vody, nebo spíš na půl s mlékem, podle toho, kolik odsaju. Pak ještě kojím, nebo před ní. Pokud máš MM v mrazáku, dělej ji z toho, to je lepší. Já měla taky zásobu, ale skoro vše nepoužitelné, zkyslé. 😒

My to máme tak:
ráno kojo
dopo ovoce s trochou jogurtu a piškotama (tak 2-3)
asi půl hoďky či hoďku na to kojo
odpo zelenina s masem či vejcem + vodu (to spíš jen zkouším)
asi půl hoďky či hoďku na to kojo
vpodvečer kojo
pak později kaše
na noc kojo

Shaula, a od kdy máte 4 příkrmy? Já ani netušila, že by mohli být 4.
Nevím, kam bych jej zařadila?

JInak mně malý akši moc nechce. Dnes jsem rozvařila bio jablka a nic. Snědl jen trochu té jáhlové kaše samotné.

kisska, jj, my zkoušíme lecos. Po špenátu jde líp, ovesné vločky moc nechce.

Holky, zkoušela jsem odstříkat rukou na tu kaši a šlo to líp než odsávačkou. Akorát pak mně dost bolela prsa, nevím, jestli se tím nemůžou vytahat?
😕

mamutka
7. čer 2009

mikulka, my 17.10. 😉 akurat sa dobre napapal kase a potom chudak spadol, pri lozeni si udrel hlavku o koberec, som ho nechala s manzelom a oni takto, uz som sa bala ze to vygrcka, ale kaslat na kasu, len nech mu nic nie je...

kisska
7. čer 2009

mikulka, holly - podla mna je dobre, ked varite jahly vo vode. Ani MM, ani UM sa varit nema, takze aj tak je najlepsie uvarit hustu kasu z vody a potom podla potreby riedit mliekom + zelenina alebo ovocie, ako chcete...

janzi
7. čer 2009

My mame zatial iba jeden prikrm - obed masovo zeleninovy 200g a niekedy aj viac a potom uz iba kojim, vychydza mi to tak kazde 2 - 2,5 hodky kojit a v noci papa 1x. Rano sa napapa pekne, na desiatu si da tiez celkom slusne, potom obeduje a po obede kojime az po 3 hodkach tak sa napapa pekne, ale kojenie na vecer okolo 18,00 a pred spanim o 20,00 su len take cucania, neviem ci ma take plne brusko este z obedu a s tej velkej mliecnej davky po zobudeni....uz som si myslela ze mam aj malo mliecka tak som si kupila kasu, ale este som jej ju nedala. A vcera som jej prvy krat skusila dat namiesto kojinia o 18,00 papat suchy rozok, vyberala som jej striedku a zjedla ho tak cely, ale neviem ci to zjedla vela alebo malo......ako je to s rozkom alebo chlebikom? A vodicky vypije za den cca 100-130 ml z hrnceka.

kisska
7. čer 2009

janzi, kludne mozes davat aj ovocie ako druhy prikrm, najprv podusit v troske vody a ked ho bude mala zvladat v pohode, tak aj surove (dusi sa kvoli lahsej stravitelnosti a znizeniu alergie). Kasa by mala byt az ako treti prikrm.
Ked mala spapa rohlik, tak kludne mozes k obednajsiemu prikrmu pridavat ostatne "lepkove" veci - cestoviny, obilniny... Rohlik jej daj kludne do ruky, bude si ho sama rypkat a trenovat jedenie do ruky. Akurat budes prekvapena, kolko neporiadku sa da narobit z jedineho rozka 😉

mikulka
autor
7. čer 2009

holky, tak rohlík jsem ejště nezkusila, bojím se, aby se mi nedávil. ANi nevím, jakn zavádět kousky. Dnes jsem to zkoušela a plival je.

kisska, my právě s holly mluvily už o hotové jáhlové kaši z dm, víš. Normální jáhly jinak vařím ve vodě. Ale většinou mu je dávám do zeleniny.

janzi, to jste šikovní, že už pijete z hrníčku, a to bez pítka?

mamuntak, chudinka, tak hlavně ale, že je v pořádku. 🙂

kisska
7. čer 2009

mikulka - skus najprv kukuricne nesolene chrumky (take cerviky - je to cisto len kukuricna muka, byvaju aj ryzove), tak sa nauci davat si jedlo do ust. Tieto sa velmi lahko rozpustaju. Aj rohlik (biely) sa lahko rozzuzle, keby si nahodou odkusol velky kus, tak skor sa mu prilepi na podnebie, nez by zabehol...

katkabod
7. čer 2009

Tak my mame tiez 8 mesiacov a papame takto: rano vstavame okolo 6.0h- mliecko, potom okolo 9.0h mliecko, o 11.0h vyzivu, alebo vyzivu so susienkami Sunarka, okolo 13.0h najprv slepaci vyvar z flasky a za tym zeleninku s maskom, ktora sa uvarila s vyvarom. Cca o 17.0h mlieko, alebo niekedy banan, chlebik, ako kedy, po kupani o 20.0h kasu, tu stiahne aj 200 ml a tesne pred spanim okolo 21.0h este mliecko. Mala mi pije vela tekutin, ked je horuco, aj pol litra za den, mozno aj viac, pijeme cajik, alebo hippky stavicky riedene, aj cistu vodu ma rada. A tiez davam mlieko vzdy len z jedneho prsnika, donedavna som este robila nemliecnu kasu z odstriekaneho, za den sa dalo tak akurat odstriekat cca 130-150 ml, tak to stacilo, teraz uz davam mliecnu kasu. A tiez sme mali problemy s kakanim, z ryzovej kase, preto som si zacala odstriekavat a davala malej kasu Nestle na dobre zazivanie, su 3 druhy a velmi to pomohlo a kakanie sa upravilo. Teraz striedam Nestle kasu ryzovu a Nestle obilnu, kazdy den jednu a je to v pohode. A velmi pomaha aj to, ze pred zeleninou a masom vypije kazdy den vyvar, aj ja uznavam polievky 🙂

vakire
7. čer 2009

Ahoj Mikulko, malemu je osm mesicu a take jsem jeste pecivo nezkusila. Kousicky v zeleninovych a ovocnich kasickach jsem zavedla asi pred mesicem. Je pravda, ze toho pak vzdycky snedl min a zvejkal tech svych par lzicek asi pul hodiny. Ale zvykl si. Zacinali jsme tak, ze jsem pulku zeleniny rozmixovala v mixeru a druhou jen rozmackala. Pak jsem to smichala vse dohromady. Kdyz to i pres to plival, pridala jsem mu tam jeste mliko, a zahustila to detskou ryzi. (Ziji v Irsku, nevim, jestli se tahle ryzova drt take v Cechach prodava.) A to moc pomohlo. Tak hodne stesti. Jinak uz kojim jen trikrat (pred spanim, jednou v noci a pak rano). Vic mleka nemam. A bohuzel bojujeme s tim, abych do maleho dostala nejake tekutiny pres den.

shaula
7. čer 2009

Mikulka, jak to myslíš, žes netušila, že by mohly být 4 příkrmy? 🙂 Člověk má mít 5 - 6 jídel za den, tak se na ten počet časem nějak musíš dostat, nemůžeš zůstat navždy na 3 příkrmech 😉 My jsme ten odpolední jogurt zavedli cca v 8,5 nebo spíš v 9 měsících, už přesně nevím. Máme to takhle:
6.00 kojení (někdy, většinou nechtějí. Pokud nechtějí a pak mají hlad, dávám cca v 7 - 8 h chleba s lučinou)
9.00 ovocná přesnídávka
12.00 oběd
14.00 banán
17.00 jogurt
19.00 kaše
20.00 kojení (někdy pijí hodně, někdy skoro nic)
v noci 1x - 2x kojení
případně v průběhu dne kojení podle zájmu, někdy pijí, někdy ne.

Myslím, že odstříkáváním nemůžeš prsa vytahat, vždyť za ně netaháš, jen mačkáš. Tak jak vytahat?

Na ten rohlík napoprvé pozor, zkusila jsem cca v 7 - 8 měsících a málem se kluci udusili, musela jsem je bouchat do zádíček... Pak jsem ho dlouho nedávala (měla jsem strach), až nedávno, a to ho už spapali pěkně. Možná je to tím, že jsem je mezitím pilně krmila kukuřičnými a jáhlovými křupkami, tak se naučili žužlat a polykat🙂

Janzi, vím, že na to jsou různé názory, ale myslím, že v 8 měsících je jeden příkrm nějak málo... Pokud se můžu zeptat, proč jste zatím nezaváděli další?

masta
8. čer 2009

Zdravím všechny, chtěla jsem se Vás zeptat, jestli nemáte zkušenosti s tím, když přestáváme kojit a přecházíme na UM. Jsme zatím na třech příkrmech. Zítra bude malé 8 měsíců, tak chci zavést jogurt jako 4. příkrm. Doposud jsem malou jen kojila a tak nevím kolik a kdy dávat UM 🙂
Jinak náš jídelníček vypadá takto
6:00 kojení
9:00 ovocný příkrm (dokojím - ale je to spíš napití a zvyk )
12:00 masozeleninový příkrm (dokojím 🙂
15:00 kojení
18:00 kojení (spíš jen pití)
18:45 kaše (kukuřičná s vodou)
19:30 kojení před spaním (opět jen lehké napití)
v noci kojíme 1x-3x jak kdy.

petka28
8. čer 2009

Ahoj, chci se vás zeptat, chtěla bych dát malému nějakou kaši k večeru ale nemléčné jsou s MM strašně řídké a malý to nechce:( tu jáhlovou by jsme už mohli? A taky nemáte nějaký fígl? Malý mi spapá celou skleničku ovoce ale když mu ovoce já podusím a rozmixuju tak to nechce, nepřipadá mi to kyselé ale on se zašklebí a konec dík Petra

holly1
8. čer 2009

holky, mě překvapuje, že dáváte piškoty nebo sušenky - tam je i cukr, ne? Je to vhodné? Já jsem ještě lepek vůbec nedala, měla bych? Tak za 10 dní dojíme rýžovou kaši, tak asi pak zkusím nějakou obilninovou - je to ok? Mikulka, když půl hodiny po příkrmu kojíš - myslíš, že má malý hlad nebo kvůli tekutinám??

janzi
8. čer 2009

kisska ovocie sme samozrejme skusali, ale bohuzial mala ma na kazdy druh alergicku reakciu 😖 tak budeme musiet 2 prikrm poriesit inak a zatial mi najlepsie vychadza bud ta kasa alebo pecivo, ale doteraz som jej este nedavala aby som jej velmi nezatazila organizmus, skoda toho ovocia ze nemozeme... No ale rozok som jej uz skusala dat do ruky aby papala sama, vzdy ho cely rozdrobila, rozuzlala ale veru najest sa s neho nenajedla 🙄 ale vcera sme boli v meste a nechcela som aby bola ako prasiatko 😅 a potrebovala som aby sa najedla ..... A pije z hrnceka s pitkom samozrejme, inak by bola potopa 😀

rovni
8. čer 2009

aj mna by zaujimalo kedy mozem zaviest 4.prikrm,zatial mame desiatu (vacsinou jablcko),masovo-zeleninovy obed a podvecer kasu s ovocim,medzitym kojenie-vychadza mi to cca 6x denne
mne povedala pediatricka ze pokial kojim,tak naco davat ine mliecne veci-lebo som sa jej pytala na jogurt.tak neviem kedy popri kojeni dat prvy krat nieco ine mliecne-napr.ten jogurt alebo mliecnu kasu.
kase davam nemliecne,ale robim ich s vodou,lebo tolko mlieka neodsajem.davate ich niekto s vodou?

garfie
8. čer 2009

holly: dělají se nějaké speciální piškoty i sušenky pro mimina-není v nich lepek a vejce...ale jak je to s cukrem, to teda nevím. Cukr se ale často přidává i do ovocných přesnídávek...Každopádně já se mu vyhýbám, dávám na to dost pozor-a zatím malá jí jenom ty kukuřičný křupky (plus pochopitelně ovoce a zeleninu)

shaula
8. čer 2009

Holly - cukr v dětských sušenkách a samo i piškotech je, ale pokud ho tím nekrmíte na tuny, tak si myslím, že to přežijí. Já dávám tak jednu sušenku za týden🙂 Radši dávám kukuřičné a pohankové křupky, tam žádný cukr není. A samo ani vejce (ty sušenky kupuju taky bez vajec, jak píše Garfie).
Ad lepek - na to jsou různé názory. Někdo říká od 6 měsíců, někdo od 8 (tak jsem začala pomaličku dávat já), někdo od roka. Dokonce podle nových výzkumů se může lepek zavádět jako úplně první příkrm ve formě obilninových kaší, tak aby případná reakce byla dobře poznatelná. Ale to je na mně příliš extrémní, přijde mi zbytečné dítě tím tak brzo zatěžovat. Doktorka říkala, že to zase není takový nesmysl, protože celiakie je vrozená (kromě nějakých přechodných forem), takže čím dříve se na ni přijde, tím lépe. Takže jak chceš, já osobně bych ještě tak aspoň měsíc počkala.

katkabod
8. čer 2009

Shaula, konecne taky ludskejsi nazor! Holly, susienky Sunarka su specialne vyrabane pre babatka od 6. mesiacov, no tak urcite tam nejaky cukor je, ale to zlozenie si myslim, ze je zohladnovane na vek dietata a nasa mala si zboznuje drzat v rucke susienku a papat sama, citi sa velmi hrda, ze papa. Nehovoriac o tom, ze si zvyka na kusocky v puse, mnohe mamicky maju problem, ako naucit babo na kusocky a toto je podla mna vyborny sposob. Mimochodom, neda mi podotknut, nechapem tie nekonecne debaty o cukre, ktore sa vsade vedu, ved predsa nesypeme dietatu do ust cukor rovno z cukornicky, ta troska cukru predsa nemoze uskodit, ochutnajte doma uvarenu vyzivku z kyslejsieho jablcka, vy by ste to jedli? Ved babatko az strasie od tej kyslosti, trosicku cukru tam je podla mna potrebne dat.

shaula
8. čer 2009

Katkabod - "to zlozenie si myslim, ze je zohladnovane na vek dietata" - tím bych si nebyla zase tak jistá 😀 Dívala ses někdy na složení např. masozeleninových příkrmů? Uvedeno od 8. měsíců, ale narvou tam rajčatový protlak, ryby, houby (!) a jiné nesmysly... Takže zase tak moc se těm výrobcům věřit nedá...
Jinak s těmi kousky souhlasím - naši se to naučili právě na křupkách a sušenkách. První pokus s rohlíkem nedopadl vůbec dobře, jak jsem už psala výš. A dneska bez problémů zbaští i na kostičky nakrájený chleba.
Ale cukr opravdu jinak vůbec nedávám (ani do těch jablek🙂, takže zase tak lidský názor nemám 😀 😀 😀 Když už dusím jablka, vyberu si sladší odrůdu, ať je to přirozeně sladké a nemusím tam přidávat rafinovaný cukr😝

katkabod
8. čer 2009

Ved to, co sa tyka masovozeleninovych prikrmov, ja vzdy radsej poriadne citam a vobec nekupujem tie, v ktorych je aj maso, nejako sa mi to nepozdava, ze maso vo flaske s dlhou trvanlivostou ☹ Ja sem tam aspon do tej vyzivy trocha cukru dam, ked sa mi to uz zda naozaj prilis kysle,inak nie, este aj stavicky Hipp riedim vodou, ved su prilis sladke podla mna

holly1
8. čer 2009

tak ok, taky bych možná nějakou sušenku zkusila 😉 , ale nemáme ani jeden zub - tak to asi nepůjde,ne? 😀 Nebo oni to jen tak žužlají dásničkami? 🙂

barmborka
8. čer 2009

shaula ty kukuřičné a pohankové křupky to jsou takové ty větší kroucance,říkám tomu polystyren.Nebo je to něco jiného?Kde je seženu?