Jak podávat jídlo ke kousání - 9 m.?

slecnami
13. čer 2022

Ahoj děvčata,

chtěla bych Vás poprosit o tipy, jak malé zavést k jídlu větší kousky - hezky baští příkrmy mixované, rozmačkané i malé kousky (rýže, minitěstoviny). Ráda bych jí začala pomalu nabízet i něco do ručky, o jídlo má velký zájem 🙂... Dala jsem jí dvakrát kukuricnou křupku, nadšeně ji nacpala celou do pusinky a já se v tu chvíli lekla, aby se nezačala dávit, tak jsemo od křupek zase dočasně upustila a teď přemýšlím, co tedy dát. Třeba těstovinu, takovou tu vrtuli?? Říkám si, aby se naučila hezky kousat. Jo a už má jeden zub. Dejte prosím tipy, jak začít 🙂

darkwitch
13. čer 2022

@slecnami zacni tím že si zopakujes první pomoc, abys byla v klidu. Pak si uvědom, že děti mají silný dávicí reflex a v případě nehody dojde spíš k dávení než dušení a pak ji klidně dej tu Krupku, která se rozpustí, nebo těstoviny, povařenou zeleninu. Děti ke kousání zuby ještě úplně nepotřebují, dost věcí zvládnou rozmělnit dásněmi.

fouskovi
13. čer 2022

@slecnami ty kukuřičné křupky jí dávej úplně v pohodě

slecnami
autor
13. čer 2022

@darkwitch Díky moc za zprávu 🙂 První pomoc jsem zopakovala (navíc jsem zdravotník, takže bych řekla, že normálně docela i schopna reagovat...ale jak jde o moji malou...no chápete, prostě začnu plašit🙈🤷‍♀️)

martulka88
13. čer 2022

@slecnami Koukni na metodu BLW. Tohle chci u nás zavést s malým.

elwe
13. čer 2022

Klidně ji dej těstovinu, křupku, nebo nějake ovoce zeleninu. Je normální, že se dítě začne dávit, musí se naučit s jídlem pracovat. Pokud se začne davit, tak počkej 3 vteřiny, než zareaguješ, člověk má tendence ty děti hned zachraňovat, ale jen jednou se mi stalo, že jsem musela dcerce pomoct.

darkwitch
13. čer 2022

@slecnami proto je dobré si to takhle uvědomit. Klidně si to řekni nahlas, znám první pomoc, můžu ji v klidu nechat zkoušet jídlo bez paniky. Jak jde o ty naše poklady jsme v nervech všichni. Děti už odmalička zvládají kousky. V blw se kaše vůbec nedavaji a rovnou nechávás dítě, aby jedlo samo kousky.

fifinka2020
13. čer 2022

@slecnami mala je stejně stará. Dávám už delší dobu do misky testoviny (třeba I špagety) nebo rýži, co vidí u nás a nechávám ji se s tím seznamovat (pod dozorem). A včera mě překvapila- manžel ji dal tenký plátek jablka, hlídal ji, ale sama si ukusovala a zvládla to úplně v pohodě. Tak mě to hodně překvapilo, že možná já mám jen zbytečný strach... jinak párkrát už ji taky zaskočilo, ale jak tu bylo uvedeno, vše zvládla sama. Nejvíc se lekla, když jsem já zpanikarila 🙂