Jak postupovat, když mám málo mléka a dcera odmítá umělé mléko?

Zodpovězené
15. dub 2019

Dobrý večer,

moje dcerka bude mít 5 měsíců. Kojím ji, ale už se mi tvoří méně mléka jak si ona žádá a potřebuje. Užívala jsem Benedikt a i pískavici, ani to nepomohlo.

Dcerka odmítá umělé mléko. Lahví to asi nebude, neboť i popotahuje, ale jakmile zjistí, že to není mateřské mléko, tak nechce pít. Musím jí dávat lahvičku násilím, aby něco vypila. Stále si ji přikládám na kojení. Mléko se také spustí, ale ona chce daleko více.

Vyzkoušela jsem Nutrilon, nyní máme Hipp. Nyní jí i příkrm třetí den, a to mrkvičku.

Jak dále postupovat?

Děkuji

Dobrý den,

k UM doporučuji přistoupit až ve chvíli, kdy dítě delší dobu váhově neprospívá a nedaří se zlepšit kojení. Nevím, jak se holčičika kojí, jak často, jak dlouho, jak často v noci, ale mám dojem, že to není tento případ. Odstavení v 5. či 6. měsíci je velmi předčasné a zbytečné. Pokud je to možné, pokuste se ještě znovu rozkojit. Není to o bylinkách či homeopatikách, ale o četnosti a efektivnosti kojení. Zkuste kojit v tzv. savčí poloze, hodně kojit v noci, často střídat prsa. Zkusit najít v okolí dobrou LP, která Vám může velmi pomoci.

Osobně nemohu poradit, které UM zvolit (náhražka, jako náhražka). Pokud by se nedařilo rozkojení, je ještě možnost kojit stále stejně - na požádání a přidat již Vámi zmiňovaný příkrm - zelenina, kaše, apod. I tato varianta je pro kojení stále příznivější, než nasazení UM.

Držím palce.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová