Jak připravit kaši dopředu?

agnes_123
31. črc 2020

Ahoj,
chystám se na zavádění příkrmů. U zeleniny vím, že si ji můžu udělat dopředu a dát do mrazítka a mít pak jen kostičky na rozmrazení.
Jde nějak dopředu nachystat i kaše? Nebo jinak - budu muset pak každou kaši dělat sólo, nebo to lze udělat třeba na 3 dny a mít v lednici?

Děkuji

P. S. Kupované nechci. Pokud ale víte o něčem, co má dobré složení, uvítám tip.

lv
31. črc 2020

Kaši jsem delala na 2 dny, do lednice, bez mleka a pridala ho pred podavanim. Kupované jsou fajn Nomina.

martiniquest
31. črc 2020

Koupila jsem cirokouvou instantni kasi od Apotheke a funguje to tak, ze se to jen zalije vrouci vodou/mlikem a necha odstat. Samozrejme instantni neni z hlediska vyzivovych hodnot kdovi jake terno, ale porad mi cista cirokova pripada lepsi nez kupovana smakulada (procetla jsem slozeni mnoha kasi) a mas to pripravene bez prace. Kasi bych urcite neskladovala vic nez 24hod, zkvasi ti.

pe_tu_ss_ka
31. črc 2020

Já nedám dopustit na kase od kendamil.. Jsou právě bez přidaných "dobrot"..

jjasmina
31. črc 2020

@pe_tu_ss_ka e taky máme od Kendamilu 🙂

zuzita15
31. črc 2020

@agnes_123 pri chystani na zavadeni prikrmu te kase jeste nekolik mesicu nemusi zajimat 😉 Jinak instantni kupovane kase jsou jen prazdne kalorie bez jakekoliv vyzivove hodnoty. Kdyz uz kasi, tak domaci (ale vazne to neni nezbytna slozka potravy). Idealne pres noc namocit vlocky, pripadne s kapkou citronu nebo kefiru, pro lepsi stravitelnost a rano uvarit a mixnout s vodou z vareni (mleko se do roka nedava). Hotovou kasi jsem pak do druheho dne nechala klidne v lednici.

goovana
31. črc 2020

@pe_tu_ss_ka ty kupujeme i my a naprosto nejlepší kaše

olga_
31. črc 2020

Kaše můžeš připravit dopředu - uvaříš jáhly, rýži, jakoukoli obilovinu, kterou můžeš skladovat i několik dní v lednici. Před použitím rozvaříš na kaši a mixneš (pokud budeš mixovat). Větší problém mám osobně s tou mraženou zeleninou, ale tak otázka nezněla 😉.

pe_tu_ss_ka
31. črc 2020

@olga_ můžu se zeptat, proč je problém s rozmrazenou zeleninou? Jen čistě ze zvědavosti 🙂 malému jsem na páře vždy chystala čerstvou zeleninu a vždy jsem dělala větší množství s zamrazila a vždy jen vytáhla porci, kterou snědl..

ivis_b
31. črc 2020

Instantní kaše (Nomina, Kendamil nebo cokoli jiného, na značce nezáleží) vhodné nejsou, ale to už je uvedeno rovnou v dotazu, že kupované kaše tazatelka nechce, tak nevím, proč jí je tu někdo doporučuje.
Já teda kaše dělala jen na jeden den, večer jsem si namočila vločky nebo uvařila konkrétní surovinu (rýži apod.) a ráno byla snídaně během chviličky hotová. Ale asi bych se nebála to vařit na dva dny - uvařit surovinu, ráno odebrat a dodělat kaši a druhý den totéž. U kaše z vloček mi to přijde zbytečné, tam fakt stačí večer namočit a ráno je během chviličky hotovo.

zuzita15
31. črc 2020

@ivis_b v P.S. Tazatelka pise, ze uvita tip, pokud zna nekdo kupovanou s dobrym slozenim, akorat kupovana a dobre slozeni si dost protireci 😂

malytlustyhroch
31. črc 2020

@zuzita15 hm, to jak si kupovana a dobre slozeni protireci jaksi nechapu: treba Nomina pohankova kase: slozeni 100% pohanka - kde je ve slozeni problem? Do jahlove nebo vicezrnne pridavaji kukurici, to snad takovy zlocin taky neni ne? Jako doma to jim jen ja, deti na kase nejak nejsou, ale zas me stve, kdyz se tomu ci onomu nasazuje zbytecne psi hlava.

ivis_b
31. črc 2020

@malytlustyhroch nejde o složení, ale o způsob úpravy té suroviny. Je to extrudovaný výrobek stejně jako všechny možné křehké plátky, dětské křupky atd. Jako jasně, taky jsem dítěti občas dávala křupky, naučil se na nich kousat a když jsem potřebovala v klidu nakoupit, tak se tím na kočárku krásně zabavil. Ale to neznamená, že je to zdravé a mělo by to být v jídelníčku dítěte často - pokud tedy chce člověk stravovat dítě zdravě. Takžde dávat dítěti denně instantní kaše vhodné určitě není. https://www.margit.cz/nezdravosti-ve-vyzive/

sus3nka
31. črc 2020

Instantní kaše - Apotheke dělá více druhů. Prvně jsem míchala s odstříkaným mateřským mlékem.

olga_
31. črc 2020

@pe_tu_ss_ka Není to prostě čerstvé, ta zelenina už v sobě nemá takovou výživovou hodnotu jako čerstvě připravená a chuťově je to také jinde. Oproti tomu třeba luštěniny a obiloviny lze skladovat v lednici několik dní. Pěkně je to popsáno v knize Radost ze zdravých dětí.

jednaholkaa
31. črc 2020

@olga_ Presne, taky se ridime touhle knihou 🙂 Kase pripravuju v Miomatu z celeho zrna..ale da se udelat i bez, treba uvarit jahly, ryzi apod. To se skladovat da. Zelenina by naopak mela byt cerstve tepelne upravena, absolutne ne zmrazena. Nejenom kvuli vyzivove hodnote, ale take Ph, takto je zasadita, zmrazena nebo ohrivana je kysela.. Proc se miminkum dava jidlo z konzervy nebo mrazaku je mi zahadou. Ve strevech je imunita, teprve se osidluji, takze je cerstvost obvzlaste dulezita.

jjasmina
31. črc 2020

@jednaholkaa no my nemáme misto v mrazáku, tak u nás se jede čerstvá zelenina, jinak osobně ani já nejim hotová jídla z mrazáku, kvůli té chutí

pe_tu_ss_ka
31. črc 2020

@olga_ takto jsme s eo to nezajímala.. Přišlo mi lepší udělat čerstvou domácí zeleninu a zamrazit. Než pak kupovat vyhnanou přes zimu z obchodu.. 🤔

olga_
31. črc 2020

@pe_tu_ss_ka Tak základ je jíst také sezónně...

aklin
31. črc 2020

Taky jsem pripravovala kaše. Ovesna, ryzova, kukuricna, sestizrnna.

zuzita15
31. črc 2020

@malytlustyhroch protoze je to pohanka zbavena slupky, neobsahuje zadnou vlakninu, jen prazdne kalorie. Viz prispevek od ivis_b

martiniquest
31. črc 2020

@olga_ Kontra tomu, co pises o mrazene zelenine, jsou tu ale jine aspekty ke zvazeni - kdyz se zelenina/ovoce mrazi, dela se to v dobe, kdy je jeji sezona a sklizi se v nejlepsi mozne fazi. Mrazenim nedochazi k zasadnimu ubytku zivin. Naopak mrazeni je velmi dobry zpusob pro uchovani potravin. Samozrejme, cerstve je cerstve, ale pres zimu radeji mrazene, nez zeleninu, ktera jako zelenina pouze vypada. A jasne, pro nase podminky je typicke, ze je zenina pouze sezonni zalezitost. Jo, jsou lidi, kteri se takto stravuji. Za me je to vyssi level. Doma to kombinujeme.

martiniquest
31. črc 2020

Koukam na ty zminene kase Kendamil. Jakoze za 125 g mouky a suseneho mleka 80 Kc? 😂😂😂 vazne?

olga_
31. črc 2020

@martiniquest Tak přes zimu je super dýně, jakákoli kořenová zelenina atd. Ten výběr není zas tak malý. Jo, vždycky mě dostane, když se tu někdo rozčiluje, že má dát v prosinci stovku za cuketu a nedokáže pochopit, že to dítě tu cuketu klidně může ochutnat až v létě...

zelenaesmolda
31. črc 2020

@olga_
tak ryzi pro male mimino bych rozhodne v lednici nekolik dni neskladovala.ryze by se spravne nemela ani ohrivat,rychle se na ni tvori plisne.my je nevidime ale jsou tam.

martiniquest
31. črc 2020

@olga_ To jime ve velkem, ale k tomu treba bravam smesku mrkev-hrasek-kukurice do rizota a nebo listovy spenat. A nebo delam na zpetreni domaci picles

martiniquest
31. črc 2020

@zelenaesmolda Presne. Ja neskladuju nic uvareneho dyl nez 24 hod. (Vyjimku ma akorat kyselice nebo gulas, tam mam limit 48) Pro nekoho jsem blazen, ale mne uz to pak nechutna, tak to nedam ani diteti.

zelenaesmolda
31. črc 2020

@martiniquest
tak ja sice skladuju ale zrovna u te ryze vim,ze se to nema i kdyz ji taky skladuju.ale pripravovat kasi predem mi prijde dost nechutne...

agnes_123
autor
1. srp 2020

@ivis_b Děkuji. Už to tady psal někdo výše - že namočit večer a ráno uvařit a mixnout. Ale - vy to dáváte na snídani? Mně doktorka říkala, že večer před spaním. Ráno má být malá kojena.

pe_tu_ss_ka
1. srp 2020

@agnes_123 kaše se dávají určitě jako poslední zavedené jídlo a hlavně určitě na snídani. Je to těžké jídlo a dlouho se tráví, kaše na večeři nepatří.