Jakou mouku použít na zahušťování příkrmů pro 8m. mimi?

jolima
27. únor 2015

Ahoj holky, chci vás poprosit o radu. Byla jsem se svou 8 měs. dcerkou u pediatričky a za měsíc přibrala pouhých 30 g. Dr. začala analyzovat, čím ji krmím. Ráno má UM, dopo ovocnou přesnídávku, v poledne masozeleninový příkrm (sní i 230 g), odpoledne UM, bílý jogurt s baby sušenkami, večer kaše) a přišlo jí velmi zvláštní, že příkrm nezahušťuji moukou... Bylo ještě spoustu věcí k řešení, takže k druhu mouky jsme se nedostaly. Přemýšlím teď nad tím zda použít pšeničnou kvůli lepku nebo rýžovou, kukuřičnou či pohankovou nebo to nějak střídat? Děkuji za vaše tipy a zkušenosti.

betelgeuzz
27. únor 2015

já příkrmy nezahušťovala, spíš jsem přidávala přílohu. Rýži, brambor, vločky různých druhů. pomixovala jsem to dohromady se zeleninou. Vločky mi příjdou lepší, než mouka.

jolima
autor
27. únor 2015

@betelgeuzz Já jsem Dr. řekla, že jsem měla za to, že přílohy stačí (dávám brambory, těstoviny, kuskus, rýži) a ona na to, že to nestačí ☹

katyxq
27. únor 2015

No ... první co mě napadlo - vyměnit pediatra 😉, ono kojenci od toho 1/4 až 1/2 roku nepřibírají zas tolik, jak se víc hýbou. Je taky rozdíl obe přibrat nezdravě, s přetíženým trávením a minimem živin (sacharidy - kaše, sušenky, pečivo, mouka, nadbytkem kravského mléka - jogurt, běžné UM ... ono právě i tohle naopak může být důvod, proč dítě meńě přibírá, protože má rozhozené trávení a ze stravy tohohle typu nevtřebá živiny dobře) a nebo dítě vyživovat (pestrá strava, vitamíny, kvalitní bílkoviny a tuky - zelenina, maso, vejce, avokádo, na pastu rozemleté ořechy a semínka, tučné ryby apod.)
Inpirovat se dá třeba tady http://www.margit.cz/jak-zvysit-hmotnost/ - sice je to pro dospělé, ale většinu toho jde upravit i pro kojence.

betelgeuzz
27. únor 2015

@jolima ještě jsem neslyšela, že by někdo přidával mouku ještě k přílohám. jak máš starou doktorku?

jolima
autor
27. únor 2015

@betelgeuzz Její okolo 50. Ty vločky, jak jsi psala, zkusím, díky. Už jsem je malé chtěla zařadit do jídelníčku, včetně červené čočky.

mysonek
27. únor 2015

@jolima a nezačala třeba lézt? Pak ty děti přibírají méně. A kolik váží? Já nikdy moukou nezahušťovala, přijde mi to jako nesmysl, přidávat tam mouku, která nemá žádné hodnotné živiny. Pokud dáváš těstoviny, tak lepek už má, je zbytečné do ní cpát ještě mouku. A pokud sní to co píšeš, tak má živin dostatek. Asi má rychlý metabolismus, nebo se hodně hýbe. Já myslím, že není nutné dítě za každou cenu vykrmovat. Pokud nedáváš, tak do masozeleniny přidej lžičku oleje, nebo trochu másla, třeba má málo tuků. Nebo můžeš dávat jogurt smetanový - ale to jen pokud je fakt hodně hubená, jinak ne. Ale mouku bych nedávala.

melodygirl
27. únor 2015

@jolima To jsem ještě neslyšela, že by někdo zahušťoval polévky a příkrmy moukou 8 měs.kojenci. Tvá pediatra má asi info o výživě z roku raz dva 🙂 V tom opravdu zakopaný pes nebude

jolima
autor
27. únor 2015

@mysonek Prave ze jeste neleze, jen se hbite pretaci a uz se zveda na kolenka, ale jen se na nich houpe. Vazi 7630 g. Davam olivovy olej a obcas i maslo. Jogurt davam bily do 3% tuku. Nejak s tou moukou nejsem uplne srovnana... Pry mam delat jisku mi Dr. rekla.

me79
27. únor 2015

Ja čistě zeleninový prikrm zahustuji lzickou instantní nemlecnou ryzovou nebo kukuricno - tapiokovou směsi na kaši Hipp bio. Ale jen na zpestření nebo v případe, ze se mi povede mixovana zelenina moc řídká.

mysonek
27. únor 2015

@jolima Váhu má dobrou, je spousta dětí co měly v roce kolem 8 kilo (např. já 🙂 ) a nijak je to nepoznamenalo. Tu mouku nedávej, nebo alespoň já bych na tvém místě nedala. Já teda nejsem pediatr, ale internistka, ale přijde mi to jako hovadina. A také mohla hodně vyrůst a energii použít na to. Ještě mě napadá, nemá třeba nějaké průjmy, třeba po zavedení lepku? Pak by to samozřejmě bylo patologické. Ale pokud nemá žádné potíže, je spokojená a jen v posledním měsíci nepřibrala (také mohla být předtím vážená nevykakaná a nevyčůraná a teď podruhé vyčůraná a rázem máš třeba100g rozdíl) tak bych tu váhu fakt neřešila.

alboo
27. únor 2015

@jolima nejsem sice nějakej odborník na výživu, ale od tý doby, co máme dítě, tak čtu a ptám se, sice se dost různá doporučení liší, ale už zaplať bůh jíšku nedoporučují moc často... jinak většina pediatrů ví o výživě dětí fakt dost málo, což je hrozný a smutný zároveň. Protože, kdo jinej než pediatr by měl tohle řešit a kam ty matky chodí často na rady... takže na jíšku bych se fakt vyprdla, přijde mi, že sní dost, nevím kolik dáváš masa, třeba tam přidat a dávat různý druhy masa a hlavně kvalitní

dixi09
27. únor 2015

Záleží, jak přibírala předtím, kdy jsi přestala kojit a kolik vypije UM (měla by aspoň 500ml denně). Já jsem to měla s dcerou tak, že dokud jsem kojila přibírala opravdu hodně byla taková baculatá a pak jsem měla krizi s kojením, která nakonec skončila odstavením, přešla jsem na UM, které nesnášela, ale postupně se dopracovala na 450 ml/den. V těch 8 měsících dokonce na váze i trochu ubrala (a to nebyla pohybově žádný drak, lézt začala až v 11 měs.), po zavedení UM místo kojení hodně dlouho na váze stagnovala (ale pořád vzhledem byla spíš baculínek), příkrmy jedla celkem pěkně. Vyšetřenou měla jen moč na příp.chronickou močovou infekci, to bylo v pořádku. Jídlo jsem ji nijak nezahušťovala. Dneska má 20 měs., je veliká prospívající. Zbytečně bych se nesnažila tu vahu "dohnat" (to se pak někdy přežene a dítě si zvykne se přejídat a ničemu to nepomůže). Jediné co, tak můžeš přidat do příkrmu lžičku kvalitního rostlinného oleje (ten vedle kalorií dá tělu i něco k prospěchu na rozdíl od mouky). Hlavně pokud je spokojená, nemá potíže s kakáním (ve smyslu průjmu), není bolestínská, tak by mělo vše být v pořádku.

jolima
autor
27. únor 2015

Kdyz jsme byly na kontrole na konci 7. mes., tak pribrala od posledne (opet za mesic) 800 g. Takze Dr. videla ten rozdil a asi ji to znepokojilo. Prave ze vyrostla za mesic o 3, 5 cm 😉 Stolici ma porad stejnou, je spokojena a chutna ji, tak tu mouku asi zatim davat nebudu. Na kontrolu vahy mame jit za mesic. Jinak maso davam kvalitni, bio kureci, kralici, teleci, mela uz i lososa a ted se chystam na hovezi, jednou tydne zloutek. UM moc neda, 500 ml denne urcite nevypije ☹

werunqa
27. únor 2015

To se mi zdá divné zahušťovat moukou??
to je jak když mi sestrička od bývalého pediatra řekla,že mám 4. měsíčnímu dítěti dát do prvních příkrmů cukr-když mu prý nebudou chutnat 😲 🙄 .No hned jsme přešli k jinému pediatrovy..

Já teda když už zahušťuju,tak leda krupicí a nebo ovesnýma vločkama,bramborou..(jídla pro nás dospělé).Mám ráda zdravou stravu a ne lepení střev moukou (jakoukoliv).Natož tak zaplácat tak malé dítě..

majkoz
27. únor 2015

Není mouka jako mouka..A o co je lepší krupice než mouka? Že je i třeba instantní,
@werunqa ?

andrrriiik
27. únor 2015

Jedine polevky a omacky bych obcas zahustila moukou,jinak ostatni nevidim duvod.Treba bych zahustila vlockama,nebo krupici,hlavne ty polevky.Na zahustovani omacek moukou nevidim problem.

lv
28. únor 2015

@majkoz
@andrrriiik krupice je jen víc hrubá mouka, přeci.. Ne ze by ji nemohla, ale není to nijak nutný.
@jolima dobře to děláš, na co mouka tedy fakt nevím..jogurt ma byt kolem 8% tuku, spis 8-10%.

werunqa
28. únor 2015

@majkoz
Já nevím 😀 ale všude píšou,že je to zdravější 😖

andrrriiik
28. únor 2015

@lv To je fakt s tou krupici 🙂 Jasne,neni mouka nutna,ale kdyz neublizi,jako zahustovadlo bych klidne pouzila.Treba rajskou nebo polevky bych zahustila radsi vlockama,ale koprovku asi tezko,ze? 😉

lv
28. únor 2015

@andrrriiik jasně, do omáček jistě, vločková koprovka by byl pěknej hnus..