Je ještě brzy na příkrmy?

emamir
12. kvě 2021

Ahoj holky, za pár dní bude mít náš Sebik 5. měsíců. Je to velmi zvídavé miminko, dr. říká, že je velmi šikovný a ve spoustě věcí i napřed. Od počátků plně kojíme, váhu máme 7,9kg a 67cm, takže nestrádáme😂. Co však dr. nezmínila (a já se blbec zapomněla zeptat) kdy začít s příkrmy. Mám namysli zkoušení, ochutnávání. Něco jsem už načetla na internetu ale názor zatím nemám. Zajímaly by mě Vaše zkušenosti, kdy jste začali s příkrmy, co se Vám osvědčilo... Děkuji 🙏🏼

mamikry
12. kvě 2021

@emamir U kojenych deti se doporucuje zacit po ukoncenem 6. mesici. Ja jsem detem zacala nabizet po patem mesici, kdyz uz na me zacaly loudit ocima a pomlaskavat 😀.

hanyzka11
12. kvě 2021

Náš pediatr mi řekl, že to nechá na mně. Že klidně můžu plně kojit do 6. měsíce, ale že většina maminek zkouší už po tom 5. ukončeném. Tak nějak jsem to měla v plánu, tak mi to potvrdil. Stejně je to ze začátku spíš ochutnání a přiznám se, že hlavně já už jsem potřebovala trochu změnu 😊 Takže jsme začali týden po ukončeném 5. měsíci (syn měl taky cca 8 kg).

dixi86
12. kvě 2021

Kojila sem plně do 8.mesice obe deti, ale kazde dite je jine. Pokud ma zajem, ochutnavat bych zkusila po 6.ukončeném mesici. Drive mi to prijde kontraproduktivni ohledne kojeni a zbytecne. Ale dala bych na rozum a podle ditka.

zuzekk
12. kvě 2021

Syn si jasně řekl. MUDr navrhovala ukončeny 5.mesic, a přesně v téhle době se nám sápal po jídle, jakmile člověk držel v ruce jeho a nějaké jídlo, hned si to cpal do pusy. Tak jsme dávali do ručičky, do síťky, ocucával si to, vysával, a postupně dostával mixovanou zeleninu i hranolky masa, zeleniny, ovoce do ruky.

katule1990
13. kvě 2021

@emamir Syn byl plně kojený a doktorka nám řekla, že po pátém měsíci máme začít zkoušet příkrmy. Počkala bych klidně podle doporučení WHO až do toho 6. měsíce, ale syn nám moc nepřibírá a měl po mlíku pořád koliky, tak jsem to zkusila. Taky už nás teda pozoroval při jídle a mlaskal, i když teda jinak napřed nijak není (spíš naopak, otáčet na bříško se začal teď v 6 měsících). No a od první lžičky krásně jí, od samého začátku sní vše, co mu dám, celou porci. Už se konečně začínají lepšit i ty koliky. Přibírání se tím teda nezlepšilo, v 6 měsích 5,67 kg (ale porodní 2,1).

areh
13. kvě 2021

U obou kojených dětí jsem začala v 5,5 měsících, kdy měly o jídlo zájem. Ze začátku to šlo pomalu, bylo opravdu jen ochutnávání, ale bavilo je to. Takže já jsem zastáncem toho, že jakmile má mimčo o jídlo zájem, tak mu něco dát

aneta_v
13. kvě 2021

@emamir ano, je ještě brzy

pexi
13. kvě 2021

Řídila bych se tím, kdy se viditelně o jídlo zajímá 🙂 rozmezí bych brala tak do 8 měsíce, pokud by stále zájem nebyl, tak bych aktivně nabízela já. Jinak u nás byl zájem velký už na 5 měsících, tak jsme začali krátce po a krásně s radostí zkoušela. Ani jsem nic nemixovala do hladka a v pohodě 🙂

cilkat
13. kvě 2021

Oba kluci byli kojení a u obou jsem začala s příkrmy těsně po pátém měsíci. U staršího proto, že jsem ho věčně měla v talíři a hrozně chtěl zjistit, co to strkám do pusy, u mladšího proto, že se najednou stal neukojitelným. Oba ještě v osmi měsících opravdu jen ochutnávali a žádné jídlo se bez kojení neobešlo... Staršímu to vydrželo do roka a půl, mladí se rozjedl rychleji.

emamir
autor
14. kvě 2021

Holky, jste zlaté. Díky za rady a předání zkušenosí🙏🏼🙏🏼

hanyzka11
14. kvě 2021

@emamir a jak ses rozhodla? Zkusíte už taky? 🙂

emamir
autor
15. kvě 2021

@hanyzka11
Nakonec ještě počkáme. Asi vážně není kam spěchat 😂.