Je špatné přikrmovat dítě jen ze skleniček?

tyf
12. lis 2013

Vím, že je to věc názoru, ale zajímalo by mě, jestli je to vyložené nevhodné, dávát jídlo jen ze skleniček. Nemám vlastní zdroje zeleniny a ovoce, ani bio se v mém okolí nedá zrovna denně sehnat a tak nějak jim více důvěřuji, že jsou opravdu hlídané a kvalitní. Mám v plánu dávat do roka a pak přejít na "normální" potraviny.

cacenka_d
12. lis 2013

@tyf Nae mala sice ma zahradku za zadkem, ale nechtela nic jineho nez sklenicku, vyrostla normalne, takze asi v pohode 🙂

zuza01
12. lis 2013

Přesně tak, my měli domácí zeleninu, ale ta byla asi nejedlá 🙂 Zato po skleničkách se mohla malá utlouct. Je normální 😉

jaja.m
12. lis 2013

Já jsem proti skleničkám a od prvního příkrmu vařím,ale na to se neptáš..Švagrová začínala u obou dětí se skleničkama a po roce zkoušela vařit a děti to nechtěly,ptž ty skleničky chutnají jinak než to uvaříš doma,umějí to dochutit a kolikrát když čtu co v těch skleničkách je,no nevim...Trvalo to hodně dlouho než přešla na domácí stravu a to samý s přesnídávkama,místo ovoce dávala to.ten mladší 2 roky,do teď nechce žádný ovoce,jen přesnídávky,takže za mě domácí strava a žádný skleničky...

ivular
12. lis 2013

@tyf Mluvila jsem o tom s doc. Honzíkem (možná ho znáš, je uznávanou autoritou přes genetiku a metaboliku dětí) a ten říkal, že první příkrmy (jednodruhová zelenina) by dával ze skleniček, protože jsou tam hlídány dusičnany, které si prostě doma u zahrádkové zeleniny nepřeměříš. A u kojenců jsou ty dusičnany fakt problém.
Nicméně postupně je dle něj vhodné spíše vařit, jelikož skleničky obsahují nízký podíl masa. V delším období by tak dítko mohlo mít problém s nedostatkem železa, zinku, vit. skup. B (zejm. B12), kreatinu, a dalších.

superkousky
12. lis 2013

@tyf
Do roka jsem dávala převážně skleničky / tak 5x v týdnu / a žádnou újmu to na synovi nezanechalo.
Včera měl guláš s knedlíkem,dneska kynuťáky a zítra bude kuře na paprice s těstovinami 😉 .

luthien.k
12. lis 2013

@ivular problém s dusičnany v období zavádění příkrmů (od uk. 6. měsíce) už v podstatě nehrozí: http://www.maminkam.cz/dusicnany-v-zeleninovych...

Já jsem určitě pro vaření čerstvého, i kdyby to bylo bio jen částečně. Některé důvody tu už padly. Já sama bych totiž nechtěla jíst každý den "konzervu". Skleničky beru jako fajn alternativu, když opravdu není kdy nebo jak uvařit.

ivular
12. lis 2013

@luthien.k Ale ten článek je přece o něčem jiném: Sice není pravdpodobné, že by u kojence vyvstala vyloženě methemoglobinémie, nicméně holým faktem zůstává, že množství kyslíku v těle s příjmem dusičnanů klesá. A to pochopitelně žádnému organismu neprospívá..

luthien.k
12. lis 2013

@ivular cituji: Zhruba ve věku 3 měsíců se v žaludku dítěte zvyšuje množství kyseliny chlorovodíkové a tím dochází ke zničení většiny baktérií, které přeměňují dusičnany na dusitany. V době, kdy je dítěti 6 měsíců, je jeho trávicí systém plně vyvinutý a nezůstávají v něm žádné bakterie přeměňující dusičnany na dusitany. U starších dětí a dospělých jsou dusičnany absorbovány a vylučovány a methemoglobinémie u nich už dále nehrozí.

Moc nerozumím, o jakém snižování množství kyslíku mluvíš, ale faktem je, že jsem to podrobně nestudovala...

baris
12. lis 2013

@tyf obě holky vyrostly na UM a na skleničkách 😀

Od narození na UM, po 4 měsících jsme začaly s příkrmy - sháněla jsem bio, domácí, vařila, dusila, strouhla ... Nic nejedly 😠 kaše jim moc nechutnaly, přesnídávky ani omylem, takže do roka jsme byli na sunaru (mladší bebě) a 3 skleničkách 😀 - brokolice s bramborem, špenát s bramborem, jehněčí maso s bramborem a mrkví. Denně snědly všechny 3 skleničky za den a doteďka si je občas "vyžebrají" v obchodě.

V roce vzaly na milost "naše obědy" - maso s bramborem, těstovinami, rýži .., polévky ... Ale i tak skleničky byly naše časté večeře.

Je to přece dětská strava a ta je docela dost hlídáná - pochybuji, že to vaří z mrkve z tesca 😀

katyxq
12. lis 2013

Já osobně skleničky brala jen jako nouzovku - neschtěla bych sama jíst jen konzervy (a to sklenička je), čerstvé jídlo je prostě nej, to, co se v ČR ve sklenićkách prodává je z 90% nic moc chuťově i složením, často překombinované, plus ve skleničkách chybí kvalitní tuky

luthien.k
12. lis 2013

@katyxq jo vidíš, tuky, ano, naprostý souhlas, těch děti potřebují dost 🙂

pajusa
12. lis 2013

Nejstaršího syna jsem taky do roka krmila převážně skleničkami a snad je v pohodě, i když je fakt, že má asi míň železa. Dneska mi jí všechno (a vlastně vždycky jedl)....mladším jsem už vařila a vařím, sem tam sklenička spíše vyjímečně.

katyxq
12. lis 2013

@luthien.k taky to na váze naše skleničkové 1,5měsíční období bylo hnusně poznat ☹ (no jo, měla jsem koupit olivový olej a přidávat jí ho tam, ale tehdy jsme ještě nevěděla, co vím o výživě dětí dnes, i díky tobě 😉)

lorreine
12. lis 2013

Ja osobne to kombinujem. Tak 90% je domaca strava a 10% sklenicky. Nikdy som ale nemala problem, ze by odmietala jedno alebo druhe, je vsezravec 🙂. Ale myslim, ze sklenicky bude uz iba nudzovka. Dcera uz zacina jest to, co my.
K Tvojej otazke : nemyslim si, ze je to vylozene nevhodne. Ale urcite by som sa snazila co najskor prejst na domacu stravu. A sklenicky mi pridu financne narocne 🙂.

mafeska
12. lis 2013

Skleničky, přesně jak píšeš, je to prostě věc názoru, já jsem to brala jako nouzovku nebo rychlovku když jsme přijely pozdě z města a neměla jsem uvařeno. Zkusila jsem jen párkrát a letěly do koše, malá je odmítala. Vařila jsem a vařím každý den domácí jídlo a jsem za to ráda. S příkrmy jsme začaly od uk. 4 měsíce.
Vlastní zahrádku nemám takže ovoce a zeleninu nakupuju v supermarketu jako každý jiný. Újmu na zdraví na ní nebio zelenina nezanechala 🙂
k otázce, jsem zastáncem domácí vařené stravy 🙂

ebsian
12. lis 2013

U nás jsem na začátku dávala hlavně vařenou stravu a je to 3 týdny zpět, kdy měla půl na půl skleničky a obojí super. Možná ze skleničky ji chutná i líp. Beru třeba špenát, kterej ji ten listovej doma vařenej nechutnal a pak maso, které běžně nekoupím, např. jehněčí. 😉 Když někam jedu a vím, že to nestihnu, mám doma pár skleniček v zásobě. 😉 Takže já jsem za obě varianty.

cajomilka
12. lis 2013

Moje dcera byla zhruba do 18 měsíců převážně na skleničkách, který jsem často kombinovala s domácí přílohou (rýže, brambory), vlastně jsem je "naředila". . Teď už se snažím je dávat jen jako nouzovku, na cesty a tak. Nevidím na nich nic špatnýho, ale jak už tady někdo psal, dneska už bych se snažila od začátku víc vařit, malá totiž domácí moc nechtěla a i teď jí skleničku s větší chutí 😒 Jenže já bohužel na to vaření prostě moc nejsem, nezvládám každý den něco novýho vymýšlet a vařit, a navíc aby to chutnalo nám oběma ☹

jarunkaxyz1
12. lis 2013

U nás i dvouleté dítko sem tam dá skleničku (má své oblíbené špagetky:o) 😉 a stále jej beru jako i jako nouzovku - tedy částečně. U starší dcery jsem to praktikovala stejně a ta skleničku někdy ráda dojede po bráškovi i v pěti:o)

nnell
12. lis 2013

Preferuji doma vařené, pokud nestíhám, dám skleničku a nevyčítám si to 😉

romantika
12. lis 2013

@tyf ja bych se nebala, ja mela spis problém, ze jsem taky dokrmovala přes zimu a většina kupovaného ovoce zelenina male proste nejelo. A nedivim se, rozmackane brambory samy skrob, mrkev bez chuti. Tak jsem také jela na sklenickach a az se rozpapkala a zaclo i masicko a tak tak jsem postupne presla na varene. Vlastne chvili i pul na pul - ryze vlastní + kupovana mrkvicka ze sklenicky. Pak uz spis mela velkou spotřebu a sklenicka byla mala 🙂)))).
Doporucuji si cist obsah, v nekterych napr. hami dava k mrkvi a bramboram porek, nebo do polivek hrasek a pod. a nemusi to diteti vyhovovat, takze cist obsah. Mne se nejvic osvadcila alnature rada s DM apod..

tyf
autor
13. lis 2013

Je pravda, že máme taky docela problém s váhou a nepřibíráním, bohužel tedy už delší dobu, ne až s příkrmy. Tak já asi zkusím vařit, nebo to kombinovat. Koukala jsem, že se dají biopotraviny sehnat i přes internet s dovozem. A to mi řekněte, určitě nevaříte jen na 200g, tak to ten zbytek zamrazíte?

glimmer
13. lis 2013

u Aničky (3 roky) jsem dávala jen skleničky a nebyl to problém. Vyrostla v pohodě, žádný problémy neměla. Teď u druhýho vařím. Myslím, že vaření doma je hodně o ušetření.

leia1
13. lis 2013

@tyf taky jsem to tak udělala, od roka jsem začala vařit naše. Do roka měl skleničky.

ventilkova
13. lis 2013

Ja jsem tedy zastancem vareni, opravdu si nedovedu predstavit zivit dite jen sklenickami... Je to to same, jako bych starsim detem ohrala kazdej den konzervu k veceri. Mam mozna vyhodu v tom, ze mam od mamky bio zeleninu, ale myslim, ze sklenicky jsou jen uleva od toho, aby se clovek kazdy den postavil ke sporaku. Ja varila a budu znovu denne cerstve jidlo, myslim si, ze tak by to proste melo byt.

glimmer
13. lis 2013

@tyf já toho vařím víc. Pokud je zbytek hodně malý (pár lžiček) dám to sežrat psům. Pokud je zbytek větší, že by to stačilo na porci, dávám to do mrazáku.

ventilkova
13. lis 2013

Jinak samozrejme pokud clovek nekam jede, muze se to jako nouzovka pouzit... Ale jestli ohrejeme sklenicku a nebo dopredu uvarene domaci jidlo, v tom rozdil neni... Proto pokud by byl cas, i s sebou bych si nachystala jidlo domaci... Mit v kufru chladici box je uz to nejmensi.

laurital
13. lis 2013

Skleničky jsem vítala jako nouzovku při pozdějším příchodu z venku, na návštěvě v době oběda, popř. jako určité zpestření k doma vařeným příkrmům (jehněčí se zeleninou) a občas i když mě chytla líná 😉 .
Převážně jsem ale vařila doma, u první spíše tak nějak intuitivně, u druhého už jsem měla pečlivě nastudované poměry živin.Přežily obě a následky to na nich nezanechalo.
Chce to najít rozumný kompromis, živit dítě jen skleničkami se mi nezamlouvá, ale z občasného podání bych si hlavu nedělala.

llluckaaa
13. lis 2013

@tyf Můžu porovnat své děti - první dítě vyrostlo v podstatě na skleničkách (to jsem byla ještě nezkušená matka a myslela jsem si, že v nich je pro dítě to nejlepší 😀 ) a druhé téměř jen na domácí stravě. Nějaký zásadní rozdíl mezi dětmi nevidím, nemocní jsou asi oba stejně, možná víc druhé dítě (ale to bude nejspíš tím, že to chytá od mala od staršího).
Vařila jsem většinou na 2 dny (první den čerstvé, druhý den z ledničky).
Pokud koupíš větší množství nějaké pěkné sezónní zeleniny, tak to můžeš udělat tak, že to uvaříš a pak po malém množství zamrazíš (dá třeba do formiček na led) a pak budeš přidávat při přípravě příkrmů. Zmrazit celou dávku jídla se mi neosvědčilo - změnilo to konzistenci, nevonělo to a ani já bych to nejedla, tím pádem jsem to nebyla ani ochotná dát dítěti 😒

kamilka007
13. lis 2013

@tyf Já dcerku ze začátku krmila jen skleničkami, ale ne z pohodlnosti (jak mě odsoudila celá manželova rodina), ale protože jsem si o tom dost přečetla. Obsah skleniček je totiž hlídaný nejpřísnějšími normami, nárazově jsou ještě dodatečně kontrolované a bez chemie. Dost mě překvapilo, že se lékaři přes výživu vysmáli pyšným matkám, které sklízejí na svojí zahrádce to nejlepší pro své dítě, přitom půdu na takové zahradě nikdo nikdy neprověřil a co se tam spláchne od souseda nebo z okolí, o tom prý radši nevědět. Zelenina v obchodech je prý takový střed, ale chuťově to, upřímně, fakt není ono. Bio je fajn, ale tak nepoměrně drahá, že ji kupuju jen občas. Takže já - přes kecy okolí - krmila první rok jen skleničkami. 🙂

naomi6
13. lis 2013

@tyf Mně dětská doktorka přímo řekla, že pokud nemám vlastní zeleninu, nebo bio zeleninu, tak musím dávat příkrmy kupované ve skleničkách, které jsou opravdu hlídané. Domácí jsme měli jen brambory, takže malá vyrostla převážně na skleničkách a nijak jí to nevadilo. Chutnalo jí to. Takže bych v pohodě kupovala skleničky. 😉