Jí rukama v 17 měsících, problém?

kristiin
27. bře 2018

Ahoj Holky, máme čerstvě 17. měsíčního chlapečka a nejraději se krmí sám ručkama. (tekuté jídlo mu dávám lžičkou, resp. on se snaží mi tu lžičku brát a krmit se sám) Neviděla jsem v tom problém, jsem ráda, že papá. Ale moje babi s tím má hrozný problém, kárá ho, že jídlo se rukama nepapá. Já kontrovala, že do 15ti jíst rukama určitě nebude. Jsem radši když sní něco sám rukama, než aby jedl málo nebo vůbec, kdybych ho krmila lžičkou. Jak to měli v tomto věku vaše děti? Děkuji!

michaelahorakova
27. bře 2018

@kristiin ja mam 22 mesicniho synka a take ho stale krmim neco uz spapka sam ale take nejlepe rucicckama neresim to vsak on se to driv nebo pozdeji nauci

marcetta_k
27. bře 2018

dcerce bylo 17 měsíců 4 dny zpátky. Jídlo jí lžící, když jí něco nejde pořádně nabrat tak si pomáhá druhou rukou. Zapečené těstoviny si občas dává do pusy rovnou rukou, aby se moc nezdržovala 🙂 Občas používá vidličku. Já už jí nekrmím vůbec.

dixi86
27. bře 2018

Syn 22 měsíců jí různě. Když chce, tak s lžičkou jí krásně a vše, ale něco vezme raději rukama. Já to neřeším, i když máma s tím má též problém, ale s příborem umí, tak si nemyslím, že mu to zůstane do dospělosti.

kaya80
27. bře 2018

Vobec sa tym netrap, deti v tomto veku casto potrebuju vnimat jedlo aj hmatom - jeho strukturu, konzistenciu, teplotu... Dobrym znakom je, ze ma tvoj maly o jedlo zaujem a snazi sa najest sam. Samozrejme mu k jedlu lyzicku daj a sem-tam mu pripomen, ze sa papa s nou a nie rukami, ale inak by som to nehrotila. Viem, ze tie poznamky rodinnych prilusnikov su niekedy na ... a zamrzia, ale nerob si z toho hlavu. Ako si povedala, do 15. takto jest nebude. 😉

odula
27. bře 2018

@kristiin hele, první syn jedl lžičkou snad od roka, první dcera se krmila rukou snad až do tří :D a teď fakt nemá problém použít komplet příbor. naše 17 měsíční to střídá podle toho jak se jí chce. Tudíž - pointa, je to individuální a vůbec žádný problém. Naprost souhlasím s @kaya80, víc už asi netřeba ;) jen jak si psala - do 15 jíst rukou nebude :D pevné nervy hlavně s příbuznými ;)

katkatris
27. bře 2018

@kristiin V 17-ti měsících si myslím, že je to v pohodě, jeví zájem a to je dobře, dala bych mu k jídlu i lžičku jen pro něj aby se s ní mohl pořádně seznámit a ať si hezky papá 🙂.

portinari
27. bře 2018

Tchán se teď pohoršoval nad mým 10m synem, že jí rukama 😂 Takže asi tak...problém není v dítěti. Zastaň se rezolutně syna, až bude mít babička zase hemzy, ať mu dá pokoj... místo aby ocenila jeho snahu se najíst. Kdyby to byl nejedlík, tak bude taky nespokojená. Děti to maj fakt těžký, všichni maj furt potřebu se do nich navážet :(

portinari
27. bře 2018

Jo a má oblíbená reakce je, že 1,3 miliardy Indů si o jezení rukama nic špatného nemyslí.😂
Děti rády napodobují, určitě bude jíst příborem až bude větší. Teď je pro něj důležitější než dodržování místně specifických sociálních konvencí proste se najíst.

olga_
28. bře 2018

Mrkni na web www.jidlodotlapky.cz 🙂. Syn taky jedl dlouho rukama, měl k dispozici vždy i lžičku a s tou se naučil velmi rychle. Slýchávala jsem občas kecy, že se v tom přehrabuje a nenají se, ale pak všichni ti kecalové postupně zmlkli, protože na rozdíl od krmených dětí v rodině se najedl sám a kultivovaně podstatně dřív a užívali jsme si od začátku společné stolování. I tu polívku dával bravurně fakt brzo. Takže za sebe radím neřešit okolí, bordel kolem stolování (obrnit se, pokud ti to dělá problémy, vnitřně si to vyřešit, abys i na venek působila v pohodě a byla v pohodě). No a vlastně dát dítěti ještě volnější ruku 😁. Babička pochopí. Oni tito kritici ocení vše až zpětně, když vidí ty výsledky.
Jo jinak má syn ted 3,5 roku 😊.

tomikjoejoe
28. bře 2018

Syn 2 a ctvrt roku umi lzickou i polivku, ale tozhodl se zapojit do jidla i druhou ruku i do polivek, do toho se nase miminko rozhodlo, ze kdyz ji neco nechtna, tak bude prskat. Asi budeme jist v kuchyni potazene igelitem :☺

Jinak moje 3,5 leta dcera ma opacny problem, skvele umu jist lzickou, ale pokazde kdyz ji rukama zvl. chleba vypada jako "Joker" je jedno na jak velke kousky ho nakrajim, zvladne to vzdycky.

snahnah
28. bře 2018

@kristiin Buď ráda za ruce, já měla doma pejska 🤣

horymili
28. bře 2018

syna jsem krmila lzickou, pak projevil zajem jist sam ale lzickou mu to jeste neslo (cca 13m)...takze ruka byla nejlepsi pribor a jak mu chutnalo 😀 (zelenina na kostky nebo hranoly, maso jako mini karbanatky nebo natrhane atd, testoviny s omackou rukama - obrni se proti jidle vsude 😂) a pak jsem mu zacala davat lzici a pomalu presl na lzici, dnes v 4,5 letech ji priborem (vcetne noze - umi ukrojit mekke veci 😀)...na poznamky okoli nereagovat (ale libi se mi jak je uvedeno vyse o tech indech, tak zapocte jeste i araby, ti preci taky jedi rukou...no a hned jsou z toho 3miliardy lidi co ji rukama 🙂)

horymili
28. bře 2018

a dcera (11m) sice strpi krmeni lzici ale jidlo do tlapky je nej 😀...

blahova_andrea
28. bře 2018

Syn zacal jist lzici krasne brzy a presto se i ted v sesti letech obcas hrabe v taliri rukama. Snad mu to fakt nevydrzi do tech patnacti😀

portinari
28. bře 2018

@horymili hehe, to je krásně napsáno, syn 10m krmení lžící nestrpí, tak jsem na překvapené reakce okolí už zvyklá... nejrozkošnější byla čtyřletá neteř: "on ale nemůže jíst sám!"

xleli
28. bře 2018

Od jednoho roku jsem děti nechávala, aby se najedly sami ve stylu "jak sám zvládneš". Vždy jsem jim nachystala lžičku, ale nehrotila jsem to, občas připomněla... Syn má 18m a polívku zvládne lžičkou, při druhém chodu si většinou pomáhá rukama. Dcera se ve 2 letech zvládala sama najíst lžičkou i v restauraci (bez pokydání), příbuzní jen nechápavě hleděli (z kraje i později 😀 ).

hermelinah
28. bře 2018

Ve dvou letech moje dítě tekutý věci (jogurt, polévka apod) pilo brčkem, rukama ji kolikrát ještě dnes... no ale sou mu 4 roky a je ve školce jeden z mála, kdo také umí použít příbor 😉 Dokonce jsou tam děti které doma rodiče krmí, aby neudělali nepořádek a ušetřili čas... buďte v klidu a babi taky, každý se to naučí😉

codal
28. bře 2018

Dcera 17 měsíců ji lžičkou nebo vidlickou,ale druhou rukou si velmi často pomáhá a jsou dny kdy lžičku odhodí úplně a krmí se jen rukama.. lžičkou ji do ruky vždycky vracím,ale nijak ji za to nekaram.. jsem ráda,že se zvládne sama najíst.. občas ale vyžaduje krmení,což mi taky nevadí,prostě to nechávám na ni...