Kdy mohu začít se šťávičkami, popřípadě kašičkami?

majkyj
29. zář 2014

Zdravím všechny moderní maminky a prosím o radu či jen o popovídání!! 🙂

V červenci se mi narodil syn a chtěla bych se zeptat, kdy mohu začít přikrmovat a čím začínat? Jestli šťávičkama, nebo rovnou kašičky z brambůrky či nějakou zeleninku do toho.
Všude čtu, že klidně od 4. měsíce, pokud je plně kojený. Já syna kojila cca 5 týdnů, pak jsem neměla mléko. Je tu nějaká maminka, která začala s příkrmy dříve než v těch 4 měsících, protože stejně jako já nekojila? Máte zkušenosti?

A prosím maminky, které jsou zastánkyně toho, že jenom mléko a striktně dodržují to, že pokud dítě prospívá atd atd,...... nekomentujte. Chci se vyhnout nemístného moralizování. Děkuji. 😉 🙂

lv
29. zář 2014

Od ukonceneho 4., tzn. začátek 5.
Jo, zeleninové pyre, jak pises, brambor, mrkev, dýně atd..vždy s tukem, olij lisovaný za studena, máslo sádlo.,

mafeska
29. zář 2014

@majkyj dcerka vyrostla na UM a s příkrmy jsem začala až když mi to řekla doktorka, ukončený 4. měsíc.
(články na netu uvádí že plně kojené dítě příkrmy od uk. 6 měs, děti na UM od uk. 4 měs).
Začíná se nejlépe zeleninou, brambory 3 dny čekat na případnou reakci, pak mrkev a postupně přidávat další druhy zeleniny. JInak teda dříve bych příkrmy určitě nezaváděla, mlíčko miminku opravdu stačí ale na to ses neptala 🙂

andelka
29. zář 2014

O moralizování to vůbec není. Dříve jako proč? I u nekojených se klidně může počkat do 5-6m, nic mu neuteče. A dřív jak ve 4m je totální nesmysl. Doporučuju pročíst stránky www.kojeni.net, je jedno jestli je dítě kojené nebo nekojené, zavádění příkrmů to ovlivní jen málo. štávičky nejsou nutné, mimo UM můžeš dát tak vodu nebo neslazený čaj, ale nejsou vedra, takže to ani není potřeba. Ovocné šťávy bych taky nedávala, může se ti oprudit, osypat, bývají dost kyselé a sladit se nemá. Takže bych počkala a napřed zkoušela postupně různou zeleninku, vždycky 3 dny stejnou, ať víš zda bude reakce. A až by jedlo dítko různé druhy zeleniny, tak zkusit ovoce na svačinku. Zase stejný postup.

katyxq
29. zář 2014

Můžeš kouknout na https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri... (proč příkrm až po ukončeném 4. měsíci se tam dočteš taky, není to žádné moralizování, ale otázka zdraví dítěte, zralosti trávicího traktu a imunitního systému - a taky motorického vývoje, kdy je dítě schopná vzít jídlo ze lžičky a polykat netekutou stravu).