Kdy začít s příkrmy?

rendlik86
16. čer 2019

Dobrý den,mám dotaz; malá se narodila o měsíc dřív a do 2. měsíců byla plně kojena. Jenže nepribirala na váze a já jsem měla málo mlíka,takže jsme začali s UM. Ted ještě přikládám,ale její hlavní,, potravou" se stalo UM. Kdy začít s příkrmy? Teď jsou ji 3,5 měsíce a tychyne furt naléhá,že bychom měly začít...

chumlee71
16. čer 2019

@rendlik86 na tchyni se vyprdni, malá má ještě čas klidně i měsíc.

martinau5
16. čer 2019

Myslím si, že tchyně nemá co do to kecat. Z vlastní zkušenosti jsem na rady tchyně totálně alergická. Mě doktorka říkala, že ukonceným 4. měsícem se může opatrně začít, ale spíš jen ochutnávat. Ale nemusí to vždy prckovi sednou a pak by se mělo počkat do 6. měsíce.

elsy3
16. čer 2019

@rendlik86 Ahoj, moje dcera se narodila o měsíc a půl dřív, dnes ji je 6 měsíců (vlastně 4,5 měsíce, pokud by byla v termínu) a s příkrmy jsme začaly minulý týden. Je plně na UM od druhého měsíce. Kojeni se nám také bohužel nedarilo udržet. Zatím si vezme pár lžiček, nespěchám na ni. Tvoje holčička má určitě čas 🙂 tchýně mi taky pořád říkala, ať ji dám piškoty, rozmackam banán, jablíčko, mrkev apod. 🙈

verace81
16. čer 2019

Naše zlatíčko se narodila také o měsíc dříve. Je plně kojená podle doktora dobře prospívá takže s příkrmy budeme začínat krátce po 4 měsíci. Jinak do půl roku náš doktor chce kupovanou stravu ze skleniček.

rendlik86
autor
16. čer 2019

@chumlee71
@martinau5
@elsy3 díky moc holky... Ještě dotaz; myslíte,že mi pediatr řekne,až bude čas,nebo to mám řešit intuitivně?

xcassiopea
16. čer 2019

Ahoj, asi je lepší v tomhle případě se řídit vlastním instinktem než "radou starších" ale přečti si tohle, snad Ti to pomůže.

http://www.mzcr.cz/dokumenty/doporuceni-k-zavad...

ah1234
16. čer 2019

Zacni s prikrmami, ked bude aktivne javit zaujem o jedlo. Moj syn nejavil, zacala som "tabulkovo" po ukoncenom stvrtom mesiaci (je na UM) a aj tak mi to bolo k nicomu, lebo nic nechcel a len sme sa obaja trapili. Ak mi otvoril 3x pusu, tak to bol zazrak. Jest zacal az tak v 7.5 mesiaci nieco.. dovtedy len tak ako zdvorilostne otvoril parkrat pusu.. fakt by som pockala, kym bude javit aspon nejaky zaujem (aspon ta sledovat pozorne ked papas)

chumlee71
16. čer 2019

@rendlik86 řešila bych to intuitivně, pediatr ti může říct svůj názor, ale ty víš kdy je tvoje dítě připravené . Říká se, že nejlepší je začít s příkrmy když se dítě sape po jídle. U nás to platilo.

elsy3
17. čer 2019

@rendlik86 Pediatr ti sice může říct, kdy máš začít, ale myslím, že je to vždy na miminku a na mámě. Takže být tebou, spíš bych se řídila intuici 🙂 poznáš, až bude mít mimco zájem o jídlo. Kdybys ji nutila, může mít blok a bude trvat mnohem déle, než začne jíst.

mku
17. čer 2019

Pokud malá vypadá že by už měla zájem o to co jíte tak tak je čas začít... jinak bych počkala do ukončeného 4.měsíce...

andelka
17. čer 2019

Počkala bych minimálně do 4 měsíce. Minimálně. To že je dítě zvědavé jak opice neznamená,že má na to připravený organismus. Teď jsem mu 10 dní dávala má lžičce ATB, chutnaly mu,ale kvůli tomu nebudu začínat s jídlem. Plánuju až v půlce července,v 5,5 měsících.

martinau5
17. čer 2019

@rendlik86 my ještě nejsme ve fázi příkrmů, ale mi doktorka říkala, že o tom mi ještě všechno řekne a jak mám postpovat

anezkak
17. čer 2019

ja bych se poradila urcite s pediatrem!

hani1234
17. čer 2019

Malé bude za týden půl roku a s prikrmy jsem začala minulou středu, ochutnává zeleninu -mrkev , dýně.. Ale necekej, ze by ti snedla celou porci, proste jen ochutnává, zkouší, co umí lžička atd 😀

urtica
17. čer 2019

Rodiče i tchýně také naléhají, protože je pro ně obtížně pochopitelné, že se dnes postupuje jinak. Nenechala bych se tím rozhodit...Jinak jsem začala s příkrmy u dcery na půl roce, syn je zatím jen kojený, má 4,5 měsíce...

martiniquest
17. čer 2019

Dle WHO se maji detem podavat prikrmy az po UKONCENEM 6.mesici. Rada pediatru si jede stejne jako starsi generace zvyky z komunismu. Preber si to jak potrebujes.
Mne se otvira kudla v kapse, kdyz vidim, ze rodice laduji 4mesicni dite a jeste navic nejakou instantni kasi.