Mám začít s příkrmy?

ladyhacek
15. srp 2015

prosím nevím co mám dělat.
Kolik přibírají vaše miminka? Mě malý za měsíc přibral půl kila - což se mi zdálo že je pěkné. A že je zbytečné dávat příkrmy - chtěla jsem plně kojit 6 měsíců. Zastupující lékařka nám řekla ať začneme, ale já byla proti tak jsme nezačala že ještě mesíc počkám a uvidím. Za týden máme jít na očkování a do poradny už k naší doktorce.
Teď jsem se dočetla, že by měl přibírat min. 100g za týden což jsme splněnili (nahraně) .Od poslední kontroly uběhli 3 týdny a zkusmo jsem ho zvážila a přibral jen 200g emoticon. Chtěla jsem plně kojit do 6 měsíců, ale asi to vidím na příkrmy. Kojím jak si řekne a někdy ani nechce pít. Co myslíte mám s příkrmy začít hned? Nebo počkat ještě týden do kontroly a než mu bude 5 měsíců? Hlady nebrečí. Občas brečí večer, ale když zkusím nakojit tak nechce tak namažu zuby nebo dám kapičky na prdíky, normálně zacvičím vojtovku, vykoupu pak nakojím (už chce) a jde spinkat a usne v noci se budí 1x-2x . Přes den kojím jak kdy - 2-3 hodiny. Nevypadá nešťastně, ale mám strach aby nám dr nevynadala, že jsem málo přibrali a že jsme měli s příkrmy dávno začít.

Děkuji

werik153
15. srp 2015

Snad nebude vadit, že odpovím, když vlastní děti ještě nemám. Osobně bych se na nějaké tabulky vyprdla... 🙂 Hlavně že přibírá a hlady nebrečí, očividně je spokojený s tím co má 🙂 5 měsíců mu bude koukám za 2 týdny...Počkala bych do poradny k vaší doktorce a poradila se s ní 🙂

alyssa18
15. srp 2015

@ladyhacek Náš Radimek se narodil na začátku dubna a doteď plně kojím. Váhové přírůstky byly zatím zhruba kilové každý měsíc, zarazilo se to až teď, kdy přibral za měsíc 650 g, zato se dost vytáhl. Každopádně doktorka neříkala nic, na příkrmy se jen zeptala. Řekla jsem, že nevidím důvod je zavádět, když zatím hezky prospívá. Kojím přes den zhruba každé 3 hodiny, v noci jen jednou.
Doktorka ti podle mě nemá co nadávat. Může ti maximálně doporučit, ale myslím si, že pokud ta váha jde nahoru a nijak výrazně nehubne, tak je dobré zůstat u kojení. Kolik chlapeček váží a měří? (jinak, pokud ti teď nechce moc pít, tak to bude i tím vedrem, Ráďa mi občas taky odmítá prso, nebo toho vypije málo)

fifina86
15. srp 2015

@ladyhacek kojila jsem plne do ukonceneho 6.mesice.Mala mezi 4.-6. mesicem pribirala cca70 g/tyden.Mala byla v pohode,ja taky a doktorka tez 😉

zo_ja
16. srp 2015

Dětem dávám jídlo, až se ho samy začnou dožadovat - a to jakože hodně dožadovat, tzn. tak k roku věku (mladší krapet dřív, vidí ty starší, tak tak třeba 8-9 měs). Naše děti přibírají první měsíce tak kilo/měsíc, ale jsme větší a je to nadprůměrný přírůstek. Kamarádka ač podobně vysocí jsou hodně hubený a dítě jim přibíralo snad 100 g/měsíc, ale přibíralo, bylo ok, prostě na opačným konci gaussovky. To se nedá brát podle tabulek, ale podle somatotypu, robustnosti kostry, váhových dispozic v rodině a tak. Třeba naše doktorka se chtěla u prvního seznámit i s tatínkem - chápu proč.
Jednou takhle v čekárně sedím a říkám si, proč ta paní krmí to ca tříměsíční mimino ze skleničky, jestli to je jako nutný.... To, mimino mělo asi 8 měs. a paní se rozpovídala na téma, jak je naše dr. super a rozumná, že ji nestresuje, že dítě přibírá málo, ale přibírá a jinak vše ok, že kamarádky, co chodí jinam a děti jim přibírají víc než to její, ale prostě ne dle tabulek, tak jsou z toho děsně vynervovaný a doktorky je plaší.

Není důvod, proč bys měla něco přidávat, pokud dítě prospívá - tzn. přibírá, byť třeba málo (a některé měsíce můžou skokově hodně a jindy zase málo právě) a rozvíjí se - motoricky a tak celkově, dělá nové věci a Ty jako matka vnímáš, že je ok, podobně jako vaši příbuzní.
Ti ostatní už na to nemusí mít oko - viz výš.
A není pravda, že dítě víc přibere po příkrmech, naopak, když kojíš, nemusíš řešit složení stravy (vyjma zdrojů prdlavkových), pže dítě si to od Tebe vezme a první deficit by měl Tvůj organismus, ne jeho.

Pak samozřejmě může být důvod, kdyby Tě kojení fyzicky vyčerpávalo ap.
Pak jsou děti, které příkrmy nechtějí a to třeba do roku i roku a půl a paní doktorka by je do nich nedostala. Co by jako dělala?

Řiď se instinktem, znám spoustu lmatek, které plně kojí ca do roka +- něco málo dle dítěte a děti prospívají rozhodně dobře.

Chování dr - souhlas s @alyssa18 - Ty seš matka, Ty rozhoduješ. Ona jsou mnohá doporučení zastaralá, ne nejlepší ap. Stačí se rozhldnout po světě. 😉 (Mnohdy jen tom nejbližším.)

ululul
16. srp 2015

Mam dceru, ted 16 mesicu. Kojena byla jen 4 mesice, pak jsme ze zdravotnich duvodu presli na UM a prikrmy. Ty prvni mesice pribirala ukazkove. Od doby zavedeni prikrmu pribrala sotva 350 g za mesic. Pokud ti maly pribira(i kdyz ne tabulkove) aje spokojeny, klidne si do 6.m kojte 🙂 doktorka muze poradit, ale je to tve dite a ty sama vis, co je pro nej nejlepsi!

ladyhacek
autor
16. srp 2015

všem moc děkuji, asi tohle jsem potřebovala slyšet - někdy jsem vyplašená a chci pro něj to nejlepší, ale co je to nejlepší pořádně nevím 🙂.
Dnes jsem ho ještě zvážila a asi přibral více - jen ta váha špatně ukazovala 🙂.
Jsme ze všeho tak vyjukaná, asi to s prvním dítětem zažívá každá, že si neví rady 🙂

radka116
16. srp 2015

@ladyhacek Ahoj, mně doktorka taky na čtyřměsíční prohlídce říkala, že můžu začít s příkrmy. Ale zdálo se mi to brzo. Počkala jsem do 5 měsíců a spíše dávám ochutnávat. Není to plná dávka jídla. Jde o to, aby dítě kolem toho šestého měsíce ochutnalo vše aby nebylo alergické. Jinak také plně kojím a rozhodně to nebudu měnit 🙂
baví mě to 😀