Od kdy dávat kojenému miminku po příkrmech napít?

lee92
24. únor 2018

Maminky, mam 6mesicni miminko a uz 3 tydny jsme na zeleninovem polednim prikrmu. Ted jsme prvne vysadili po polednim prikrmu kojeni. Od kdy davat miminku i jinou tekutinu, vodu? A jake mnozstvi? Davate z detske flasticky? Bojim se, aby pak neodmitala prso, kdyz dam lahev. 😊😀

novamamina
24. únor 2018

@lee92 dávám napít cajik od začátku příkrmu. Z lahvičky pije krásně, už zkoušíme i první hrníček. Je jí pět měsíců. Prso neodmítá vůbec 🙂.

alzbeta_kubicek
24. únor 2018

dávala jsem synovi hned od prvních příkrmů vodu ze skleničky - malé tenkostěnné panákovky. některé děti se tak i dokrmují mm (když je maminka pryč), takže není problém, dítě se to brzo naučí. na stole jsme vždycky měli jídlo i vodu, taky si k jídlu na stůl sklenici s vodou postavím a vypiju ji, tak to má syn stejně. 🙂 množství bych nechala na dítěti, samo ví nejlíp, kolik toho chce vypít. (ale přijde mi dobré, aby to byla voda - a dítě ji pilo na žízeň a ne "na chuť", k čemuž slazený čaj může svádět.)

jinak s tím strachem ohledně lahvičky vás podpořím, myslím, že je rozumný se vyhnout riziku rozkousaných bradavek. syn JEDNOU pil brčkem cca v 10m a pak mě ještě týden kousal. 🙂 takřže lahvička jistě kojení zkazit nemusí, ale může. syn ze skleničky od půl roku pije úplně normálně, na cestách pije z petlahve, lahvičky, savičky atd jsme nikdy nepotřebovali. hodně rychle se naučil pít i ze sklenice sám (cca 10m).

wampzee
24. únor 2018

tak pokud kojíte, tak dokojit. První příkrmy mají být o ochutnávání, takže dát ochutnat, pár lžiček a po chvíli dokojit. Lepší tekutinu nenajdete 🙂 a do lahvičky bych taky nedávala. Jak už bylo napsáno, tak pokud je potřeba tekutin, tak dávat v panákovce nebo z hrnečku.

novamamina
24. únor 2018

@alzbeta_kubicek tak já doufám že slazeny čaj nikoho ani nenapadne 😀

hanih
24. únor 2018

Kojila jsem, ale přesto jsem od začátku příkrmů dávala i trošku vody, aby si dcera zvykla, že se taky pije. Dávala jsem po lžičkách kolik chtěla, později jsme přešli na tréninkový hrneček s měkkým pítkem.

luj89
24. únor 2018

Ahoj, pokud nechces brzy dite odstavit, tak prikrmem nenahrazuj kojeni. Ja treba svou 8mes.dceru kojim pred, po i v prubehu krmeni 😀. Jinak staci nabizet vodu z hrnicku v 10 mes pokud se nenahrazuje kojeni prikrmem.

ladyhacek
24. únor 2018

Já dávala vodu od prvních prikrmu - jen malinko a to z lahvičky na ni byl tedy zvyklý. Na kojení to u nás vliv nemělo. Na vodu je zvyklý do teď. pije krásné.

lee92
autor
24. únor 2018

Dekuji moc vsem za odpoved 😊

alzbeta_kubicek
25. únor 2018

@novamamina já myslela hlavně na ty granulovane dětské čaje, o jejichž složení si nemyslím nic dobrého.))

novamamina
25. únor 2018

@alzbeta_kubicek no tak to jsou fakt největší blevajzy. Ja ji dělám bio z DMka a nebo heřmánkový z lékárny.

tete20
25. únor 2018

😀 😀 davam caj od cca ctyr mesicu i trochu slazeny a vida, dcera 13 mesicu a je porad kojena..

hanih
25. únor 2018

@tete20 Tak tam ani nejde o to kojení, jako o to, že je to nezdravé, dítě si tvoří špatné stravovací návyky, mohou se kazit zoubky atd. Dceři je teď dva a čtvrt a slazené pití ještě neměla a dlouho ještě mít nebude. Sladké jídlo ano, ale taky ne moc často.

astyna
25. únor 2018

u těch granulovaných čajů se nesmí přehnat dávkování - já dávám jen lžičku na půl litru synovi (2,5r) a není to vůbec sladký.

sviva
25. únor 2018

S nabízeným jídlem by se mělo nabízet i pití. Vypité množství není zásadní, dokud má dostatečný příjem tekutin z kojení. U nás se pilo z tlustostěnného panáku z IKEA, vydržel i pád na podlahu. Postupně začala pít že všeho možného. Kojená byla do 20 měsíců a nic z toho vztah ke kojení nějak nenarušilo. Prso a mlíko pořád byly to nej. Dlouho měla jen vodu, později jsme jí občas zakápli třeba citronem nebo hodily vylouhovat ovoce... takhle jsme ho víceméně zaváděli, obzvláště ty agresivnější druhy. Od té doby co začala snídat, dostala ke snídani trochu čaje, čisté bylinkové výluhy. Jiné jí zatím nedáváme, ale teď už se obslouží sama takže pokud někde zůstane sklenka s čímkoliv jiným, jde po tom jak kočka po myši 😂

tete20
27. únor 2018

@hanih to stejne neovlivnite, kdyz ji davate sladke jidlo. Je to zase jen vymysl nejakych vedcu. Ano budou se kazit kdyz jim je nebudete cistit poctive od prvnich zoubku. A ze ma spatne stravovaci navyky bych nerekla.