Odmítání UM i vody. Máte podobnou zkušenost?

merope
20. zář 2019

Ahoj holky,

máme trošku vydřené kojení, dlouho jsem odsávala a pil lahvičkou, neuměl pít z prsa (nedonošenec), mlíka bylo málo, dokrmovala jsem UM v podstatě od narození. Prostě jasná indikace pro to, že se velmi brzy přejde na 100% na UM a kojení se ukončí.

U mě se stal pravý opak - někdy kolem čtvrtého měsíce od skutečného narození (tak 2,5 měsíce podle původního termínu porodu) začal sát plně z prsa a nebylo potřeba odsávat. Mlíka bylo málo, odpoledne či večer jsem doplňovala nutrilon a vše ok.

Ale jak jsme začali s příkrmy, tak postupně odmítá nutrilon, snažím se mu dávat vodu, tu odmítá taky. Prostě prso nebo jídlo. Tečka. Dneska odpoledne hlídal taťka, malý spal když jsem odcházela, probudil se, dostal jídlo a vypadal, že má žízeň, ale vodu ne, nutrilon ne, nevrlý, pak teda usnul, když se probudil, akorát jsem přišla a dostal prso. Snažím se to aspoň trošku řešit tím, že mu vodu a nutrilon míchám do jídla, to sní, ale teče to samozřejmě všude, mnohem lepší by bylo, kdyby jedl klasicky tužší konzistence a doplnil to vodou/nutrilonem. Stolici začal mít tuhou, je vidět, že má i trošku problém se vykadit. Když není mlíko v prsu, tak se vzteká, ale prostě nic jiného nebere.

Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste to řešily? Nebo prostě mám brát, že si to vytáhne z prsa a neřešit?

fandysek_1
20. zář 2019

@merope kolik mu tedy skutečně je? U nás byl problém od 4.měsíce s mlikem. Otehotnela jsem. UM nechtěl takže jsem mu do kendamilu začala dělat kaše. Vody vypil třeba 20 ml denně, ale snažila jsem se kojit ráno a hlavně večer. Přes den prso odmítal. Dělala jsem prikrmy maso, zelenina a kvalitní tuk a kaše. Byl to boj o každé deko. Teď mu budou dva a je skvělej jedlik, ale drží si váhu 11 kg.

merope
autor
20. zář 2019

@fandysek_1 5 měsíců korigovaně, necelých 7 gestačně. S tím UM to problém nevidím takový v tom, že vím, že se dá nahradit např. jogurtem + nemá problém, když mu ho míchám do jídla, takže pohoda. Ale mám strach o ty tekutiny. Říkáš, že když se kojí aspoň takhle ráno a večer, tak třeba 20 ml vody za den a ok? Já kojím většinou v noci (po 3 hodinách), pak nějak dopoledne a potom teda trošku i kolem jídla a odpoledne, ale to i sama cítím, že tam v podstatě v prsu nic není a že to je spíše na požužlání.

mku
20. zář 2019

@merope vodu bych nehrotila, kdyz se koji tak si vypije co potrebuje. Kolik ma prikrmu denne? U nas byl problem s UM uz od tri mesicu a na 9m byl plne na prikrmech bez UM... vody pil tim vic cim vic mel tuhe stravy... plus voda se da nahradit i napr polivkou...

fandysek_1
20. zář 2019

@merope oni si řeknou kolik potřebují. Nabízej mu lavičku a vodou, ale pokud se koji, nebála bych se. Já byla taky na prášky, ale malý vyrostl úplně stejně jako jiné děti.

merope
autor
20. zář 2019

@mku Zatím jenom 2x denně, co sní, to sní - odhadem tak 100-200g denně. Ale nevážím to nějak zásadně. Vařím většinou sama, když malej už nechce, tak to dá najevo a nenutím. A nám to, co vařím, chutná, takže to po něm nemáme problém dojíst (max si přidáme trošku sýra nebo soli).

@fandysek_1 Ok, budu nabízet a pokud nebude chtít, budu to brát, že to je ok. Možná to moc hrotím, ale prostě tím, jak pořád měl nutrilon, protože kojení nestačilo, tak si nemůžu zvyknout, že ho opravdu nepotřebuje a že by kojení mohlo stačit. No, aspoň ušetřím 😀.

yenefer1
20. zář 2019

@merope když jsme začínali s příkrmy, tak mi malá taky nechtěla moc pít vodu a jednu dobu odmítala i UM, vypila ho v podstatě jen ráno v polospánku a večer před spaním. Koupila jsem bylinkový čaj od 4. měsíce a ten přijala líp a postupně se naučila i na vodu. Taky jsem nakonec na pití koupila jinou lahvičku, než má na UM, aby hned věděla, že tam není mlíko. Jinak prostě čekala mlíko a když tam nebylo, tak už to nechtěla. Tak můžeš zkusit místo vody ten čaj, přijde mi, že jak začnou objevovat různé chutě, tak ta voda jim prostě nejede 😁

fandysek_1
20. zář 2019

@merope nehrotis, tohle je normalni. Každá máma má strach o své dítě. Já pořád všechno vážila, vařila, četla a učila se, aby měl malý všechno. Tohle je lepší varianta, že odmítá UM a chce prso.

konidana
20. zář 2019

Ja měla plne kojene deti a dokud jsem je kojila(do roka) tak nevypily skoro nic. Prikrmy od 6.m a tak panáka vody za den?

merope
autor
20. zář 2019

@konidana Tak u mě problém, že malý nikdy nebyl plně kojený, vždy měl ke kojení ještě něco navíc.