Používáte studniční vodu k vaření pro batole 1 rok+

thesun
24. led 2017

Holky, pěkný večer, ráda bych se zeptala, zda vaříte ze studniční vody, která prošla laborkou a je OK? či zda kupujete balenou vodu na vaření? Malá jí už s námi normální jídla - jen téměř nesolená. Jenže teď bydlíme v místě s vodou dálkově dodávanou a od neděle budem již v domě, kde je vlastní vrtaná studna... jak to řešíte? Jsou nějaké normy pro minerály - kolik max může čeho být?
Díky za reakce 🙂

rousse
24. led 2017

@thesun my máme státní vodu, ale moji rodiče bydlí v domě, kde mají pouze studniční - prošla laborkou, na vaření a pití mají speciální filtry. Bydlí ve vedlejší ulici a malá je u nich poměrně často - o prádzninách (mamka je učitelka) tam bývá prakticky pečená vařená. Do 1 roku jsem jí u nich vodu převařovala i na pití i na umělé mlíko po odstavení od mateřiny. A pak už jsem to nějak neřešila, takže tam pije nepřevařenou jejich vodu.

frufrunka
24. led 2017

Já na tohle nejsem háklivá... Byla jsem odchovaná čištěním zubů v řekách a potůčcích, pila jsem ze studánek atd. Vím, že dneska je to jiné... Ale na chatě také máme studni, rozbor byl prakticky OK (paní říkala, že pro malinké děti raději převařit - byly tam nějaké fekální bakterie typu spadlí slimáci), ale nepřevařujeme, děti vodu normálně pijou spolu s námi a nikdy se nic nestalo. Mám děti 2,5 roku, 4,5 roku a 9 let. Co se minerálů týče, asi by byl nutný podrobný rozbor (nevím, jaký máte, my měli ten základní kolem tisícovky, na minerály byl už asi za pět tisíc), ale většinou to bude asi tak, že je ta voda max. hodně železitá. Strach bych neměla, než domácí voda jsou podle mě pro děti daleko víc škodlivé "dětské" dobroty kupované v obchodě... 😉

baktoska
24. led 2017

@thesun Nejdůležitější ukazatel jsou po chemické stránce dusičnany. U těch byste měli určitě znát stav a podle toho se rozhodovat. Ostatní by už nemusel být takový problém, samozřejmě pokud bude i mikrobiologická stránka v pořádku.

puresin
25. led 2017

@thesun Ony ty testy maji ruzne stupne, jako voda vhodna jako uzitkova, voda vhodna k piti, voda vhodna pro kojence. Kdyz jsme si nechali delat rozbor nasi studny, kterou mame na zalevani a plneni bazenu, vysla nam voda pitna, o fous ne kojenecka. Takze proste nechat udelat ofiko rozbor, tam by melo byt veskere info.

kachnicky
25. led 2017

Tak ja mam vlastni studnu a varim ji z toho snad od zacatku 😉 Mliko ji delam teda z balene, ale jinak je voda zcela v poradku 😉 Stejne kdyz ji prevaris je bez mikroorganizmu... Nevidim v tom zadny problem, ba naopak si kolikrat myslim ze lepsi voda.ze studne nez voda ktera se vali pul roku v plastu ☺

snehulacek1
25. led 2017

Ahoj holky, muzu se zeptat, kde se da voda testovat? Nemam s tim zadne zkusenosti a nez se nam narodi miminko, tak bych to chtela nechat nekde proverit...moc dekuji 🙂

thesun
autor
25. led 2017

holky děkuju moc, rozbor jsme nechali dělat a dnes by měly být k vyzvednutí výsledky, stál kolem 3tis Kč, ty dusičnany vím, ale právě jsem se bála jak je to s těmi minerály.... jinak také normálně vařím z městské vody a mléko dělám z balené.

snehulacek1
25. led 2017

@thesun a kde jste to prosimte nechali testovat?

thesun
autor
25. led 2017

@snehulacek1 v Říčanech u Prahy, institut přesně nevím pinknu to semka jakmile budu mít protokol v ruce, dával nám to tam pán co dělal rozvody vody po baráku 🙂

puresin
25. led 2017

@snehulacek1 Zajdete na hygienu mesta, domluvite si druh testovani (tim i cenu), daji vam specialni nadoby a odeberete vodu.

snehulacek1
25. led 2017

Dekuju za radu holky🙂