První příkrm. Je ok dýně Hokaido? Vaření v páře, skladování, kolik toho dát...?

spiny
27. lis 2020

Uz je to tady, zitra nebo pozitri prvni prikrm. Mam doma dyni hokaido a chci je zeptat. Je to ok? A jak se vari v pare? Muzu pouzit normalni vodu? A pak do mrazaku na kosticky - jak dlouho ji tam muzu skladovat? Na co si dat bacha? Kolik toho mam diteti dat? Kdy se dava prikrm - cca v poledne? A jak to resite, kdyz jste na cestach? Moc moc diky za idpovedi aspon na nejake otazky. 🧡

mamikry
27. lis 2020

@spiny Varila jsem v pare, mixovala s kojeneckou vodou, kdyz bylo moc huste. Varila jsem s vodou z kohoutku. Kolik toho male sni, uvidite. Ze zacatku klidne jen lzicku dve, nasi teda snedli priblizne tu malou sklenicku od prikrmu, jedli dobre. Cas podle toho, kdy mate dopoledni mlicko, nacasovala bych to tak dve hodiny po nem. Po prikrmu jsem dokojila. Na cesty jsem mela koupene sklenicky a cestovni ohrivacku.

g_m
27. lis 2020

Upřímně, mně nejvíc na první příkrmy vyhovovaly ty malé kupované skleničky, protože toho sní tak dvě lžičky a vařit to nemělo smysl.
Používala jsem ze začátku kojeneckou pak normální vodu. A dejte, kolik bude chtít. Ale ze začátku počítejte s tím, že to bude plivat. A dávala jsem vždy v poledne, když byl za chvíli čas na mléko, pak se dopili mlékem.
Na cestách jsem to ze začátku neřešila a pak vozila skleničky. Nebo když jedli banán, tak jsem to prohodila, ať to nemusím někde ohřívat nebo vozit v termoobalu.

jakreb
27. lis 2020

@spiny Varila som od začiatku 2-3druhy zeleniny, postupne mäso, sosovica... Varila som tak na 2-3dni. Mne hned zjedli od začiatku celu misku-cca 100-150g. Nie je problém zmrazit. Maso som napr.nakrajala na drobné kusky a mrazila po 50g a potom vzdy dala do zeleniny ked som varila. Kupované nechceli-ked som to ochutnala ani som sa im nedivila.

lenatko91
27. lis 2020

Hokkaidó je super, vařila jsem v páře, rozmixovala a dala do tvořítek. Naopak ty malé skleničky byly pro malou furt velké, snědla tak 1-2 malé tvořítka. Dát můžeš kdykoliv, běžně se začíná v poledne, ale mám třeba kamarádku, co začínala cuketou na večeři. První dny bych dala pár lžiček a pak uvidíš, kolik toho prcek sní 🙂

jana_zofie
27. lis 2020

Mala ze zacatku snedla jen par lzicek. Dyne ji tusim chutnala. Nejdriv jsem varila v kojenecke, ale rychle presla na normalni, ostatne kolik te vody do sebe to dite s dvema lzickama dostane, ze... Kdyz jedeme k nekomu, beru sklenicku. Kdyz hrozi jidlo v jeste polnejsich podminkach (auto, v lete nekde venku, nekde kde se mi nechce nas obe spinit) beru rovnou kapsicky. Kolem poledne, hodinu po kojeni (hladiva byla nevrla a na nejake novinky by se mi mohla). Zacinaly jsme z jara, tak k tomu dostavala odpoledne i trochu ovoce v dudliku nebo kdyz uz mela 2 zuby tak kousnout do jabka. Nevarene, presnidavku nechtela.

me_druhe_ja
27. lis 2020

Vařila jsem v páře, když bylo třeba redila obyč vodou. Nikdy jsem kojeneckou nepoužila. Mrazila ve tvoritkach na led. Ze začátku stačily dvě kostky, ale rychle jsem přidávala. Skladování bych řekla max půl roku ale předpokládám, že to stejně sní dřív. Nezapomeň přidat vždy kvalitní tuk! S příkrmy začni v době oběda. Na cesty vozím skleničky z obchodu. Když není kde ohřát, ohřeju dost doma a dám do termo hrnku či malé termosky, vydrží dlouho.

jednaholkaa
27. lis 2020

@spiny Dyne super podle me. Na pare, klidne kohoutkovou vodu. Ale delala jsem jen cerstve, zmrazene nebo ohrivane uz to ztraci kvalitu.. je to stejne rychlovka.

spiny
autor
28. lis 2020

@jednaholkaa no nemuzu preci kazdy den kvuli par lzickam porcovat a varit celou dyni 😉 u brambory je to tak nejak v pohode, ale u te dyne, repy atd asi neee.

jakreb
28. lis 2020

@spiny Naporcuj do mraziaku.😉

nazka
28. lis 2020

@spiny pro mě bylo lepší kupovat malé skleničky než dávat do mrazáku. Takže já jsem kupovala od hippu a Hami a obě holky mi tak začaly jist. Nejdřív jsem dávala oranžové (mrkev, dýni, brambory) a pak hrášek a brokolici.

nazka
28. lis 2020

@spiny ještě bych dodala, že mi doktorka radila tu mini skleničku rozdělit na 3x. Zaprvé to fakt není, max pár lžiček a za druhé se tak zjišťuji alergie. 🙂

nazka
28. lis 2020

*nesní

hasara33
28. lis 2020

@spiny ahoj, já mám doma velký parní hrnec a na tu pidi porcičku nemělo cenu ho zapínat takže já jsem si nakoupila hafo zeleniny a všední uvařila v páře a pak jsem namixovala různé kombinace nebo jednodruhy, naplnila skleničky a dávala do mrazáku. Z jedné várky jsem měla jídlo plus mínus na týden. První příkrmy jsem míchala s UM aby jí to víc chutnalo, ale nebylo ani třeba. Jídlo jí zachutnalo tak, že se mi v 8. měsících úplně odstavila od mléka. 🤦🏼‍♀️ Jinak jsem začínala mrkví a postupně přidala dýni, brambor, cuketu, brokolici atd... Na cestách jsme používali klasické koupené skleničky. 😉

jakreb
28. lis 2020

@nazka No ako ktoré dieta. Mne obe od zaciatku zjedli celu misku. A tie kupovane nechceli. Ani sa nedivim. Ako som uz ale napisala.😉

jednaholkaa
28. lis 2020

@spiny Proc bys nemohla? Ja varila male dvakrat denne cerstve. Zeleninu z mrazaku nejime ani my.. Kousek ji uvarim, pak schovam dva kousky na dalsi dni, v lednici muzes mit dyni klidne rozpůlenou a ze zbytku uvarim polevku pro nas.

nazka
28. lis 2020

@jakreb tak mne třeba to kupované chutná. Nechci to tu propagovat, ale opravdu to není špatné. Záleží samozřejmě jak která značka. Je jedna, která je fakt dobrá a jedna, že když to vykydnes do talíře, drží to tvar 🙄

jakreb
28. lis 2020

@nazka No ja som ochutnala viac značiek -teda moje deti a potom ja a nechceli-s.acka bez chuti. Bohužiaľ.

jakreb
28. lis 2020

@jednaholkaa To si mala asi len jedno dieťa a nič iné na robote.😀😉 Nie v zlom.😉

spiny
autor
28. lis 2020

Jate vsechny moc hodne. Diky za rady a nazory. Je super, ze se tu seslo takove rozsahle spektrum! Kazdy nazor respektuju a diky za nej! Mam trochu strach v zime varit kupovanou zeleninu, takze asi sahnu do sklenicek. Mam zdroj na domaci brambory. Dyni jsem se koupit nebala, je ted sezonni a jeste jsem vzala v oddeleni bio produktu cuketu. Tak snad jsem neudelala chybu. Samozřejmě vsechno ochutnam nez to miminku dam, abych vedela jak moc po nem chci, aby bylo statecne. Kdyz jsem videla na fotce rozmixovanou brokolici na fotce, tak to je fakt stezka odvahy 😂

jednaholkaa
29. lis 2020

@jakreb Mela jsem i jine veci na praci. Naparit dyni trva asi tak 5 min pripravy a 10 minut vareni. To jsem ochotna pro zdravi svyho dite na matersky obetovat.

jednaholkaa
29. lis 2020

@spiny V Lidlu maji bio cuketu i jine bio zeleniny obcas. Brambory jsem napriklad nedavala skoro vubec, moc zdrave nejsou..

spiny
autor
29. lis 2020

@jednaholkaa tu biocuketu jsem tam vcera koupila, ale jinak tam bio nic nemeli. Ani kvetak, brokolici, mrkev, nic... brambory se taky maji dat - ted to spis teda asi bude ochutnavani co jsem pochopila. A dyne chutnala 🙂 uz to mame za sebou. A nesouhlasim s tim, ze ta dyne trva tak rychle, jen se do ni dostat dalo pekne zabrat :D :D :D pak to vykrajet, nakrajet, naparovat, mixovat...

jakreb
29. lis 2020

@jednaholkaa Tak ja nevidim dovod 2x denne variť to iste... Prečo? Len na to som reagovala. Mne deti zjedli plnu misku-100-150g niekedy viac. Ja som varila na 2-3dni. Nevidila som dovod varit 3xdenne. Ci akoze co si navarila doobeda uz vecer nebolo dobre?

jakreb
29. lis 2020

@jednaholkaa No veď stačí pre zdravie dieťaťa naparit viac a nemusíš to robit 2-3x denne. Ja aspon nevidím dovod.

jednaholkaa
29. lis 2020

@spiny Ja dyni delam casto, takze ji mam nakrajenou rychle, mozna je to jenom o zvyk. Bio mrkev jsem ted v Lidlu kupovala a maji ji i v Bille..ale zase zálezi obchod od obchodu..
@jakreb To same jsem nevarila, podruhe neco jineho.. Ohryvana zelenina je kyselinotvorna..podle moji vyvozivovy poradkyne, co napsala i knizku o vareni pro deti. Ridila jsem se jejima radama.. Jde i o ph, ale tak i nejak selskym rozumem me prijde, ze jidlo by melo byt cerstve. Sama mam radsi cerstve nez ohrivane.. Zvlast pro kojence, kteremu se strevni flora teprve vytvari. Navic ve strevech je imunita.. Ale pro kazdeho strava neni priorita, to je jasny.

jakreb
29. lis 2020

@jednaholkaa Tak moje deti mali čerstvé a ano na druhý den ohrievane. Su nastastie zdravé, šťastné bez nejakých problémov. A strava je u nas na prvom mieste k zdravému životu. A to aj bez výživových poradkyň ci knižiek. Naozaj len zdravy rozum.😉

jakreb
29. lis 2020

@jednaholkaa A si si ista ked ti uz tak záleží na tej strave ze ta "bio mrkva" o dost drahšia nie je vlastne ta ista co ta vedľa bez nalepky bio? Hlavne v obchodných reťazcoch? Ci len stačí nalepka? 😉 Naozaj nie v zlom. Len treba aj rozmyslat. To že dnes uvarím a zajtra zohrejem nie je nic zle. Ale ano možno podla niekoho co dokonca vydal knihu na vlastné naklady aj ano--len zase názor.

jakreb
29. lis 2020

@jednaholkaa Inak len pre zaujímavosť to denne varis čerstvé bio jedlo pre celu rodinu?

hasara33
29. lis 2020

@jednaholkaa co je špatného na bramborách? 🤔 Nic ve zlém, jen se ptám, protože jsem ještě neslyšela, že by brambory nebyly zdravé a to mi stravování u zadele opravdu není 🤷‍♀️