První přírkmy. Proč se jako první zavádí zelenina a maso až později?

zrzinda
7. črc 2021

Ahoj! Mám dotaz ohledně prvních prikrmu - proc se jako první zavádí zelenina a maso až později?
Neřešil jste to někdo s pediatrem?
Dneska jsme u dětské dostali sponzorovanou brozurku o prvních prikrmech od Hippu a uprimne k tomu mám trochu nedůvěru.
Jakmile mě nějaká firma nabádá k tomu, abych od 4.měsíce ladovala dite mrkvi, tak tomu proste nevěřím.
Vždycky jsem si myslela a přišlo mi logické začít živočišnými tuky - masem/vajíčky..
Navíc si myslím, ze z masa dostane dite daleko víc prospěšných látek než ze zeleniny..
Koukali jsme s manzelem na zkušenosti lidi ze zahraničí a u jedné maminky jsme našli, ze začala dětem jako první dávat kuřecí játra, což je diametrálně odlisne od toho, co nás “učí” tady.
Tak mě to jenom zajímá 😊

uzivatelkapetra
7. črc 2021

Řekla bych, že první příkrmy nejsou ani tak o dostávání nějakých živin, jako spíše o tom dostat do pusy něco jiného než mléko. Zeleninu uděláš do krémova, kdežto maso bude mít vždy takovou jinou strukturu, která se při prvním polknutí v životě může v krku přece jen zadrhávat

katule1990
7. črc 2021

@zrzinda Souhlasím s výše napsaným, v mase budou vždycky kousíčky, navíc si myslím, že maso je těžší do žaludku a obecně má větší nároky na trávení než taková cuketa. Zeleniny může dát člověk za čas klidně celou přesnídávkovou skleničku, masa mimču 200 g nedáš, to se jen do zeleniny přidává, třeba 1-2 lžíce.

klokanka31
7. črc 2021

@zrzinda Souhlasím s holkama, a na vajíčka pozor, žloutek prý třeba jednou týdně v pohodě, ale bílek je alergen, ten se doporučuje až tak od 1 roku.

jjasmina
7. črc 2021

@uzivatelkapetra souhlas, navíc já jsem kojila tak jsem začala id půl roku a mrkví téměř končila, malou stavila

katule1990
7. črc 2021

@klokanka31 U nás třeba neprošel ani ten žloutek. Syn po něm opakovaně strašně zvracel, pak už z něj šly jenom šťávy, byl úplně zelenobílej. Přitom cokoli jinýho včetně ryby v pohodě. Takže na vajíčka bych taky dávala pozor.

zrzinda
autor
7. črc 2021

Jo, to dává smysl. Moc díky za vysvětlení ❤️

neomenia
7. črc 2021

Jiný kraj, jiný mrav. Francouzi dávají kojencům běžně plesnive sýry, v jižní amenrice samé avokado a rýže, jimde zase jedou čočky ku a maniok.... U nas se zacina zeleninou, je lépe stravitelná, než hned zatizit trávicí trakt masem. Streca si musi zvykat. Jen pomalu. Btw my pediatři si brozurama trochu zlehcujeme práci, protože je náročné mnohokrát denně opakovat porad to samé o prikrmech, ale jsme si vědomi, že jsou tam někdy sporné informace ( neni nutné začít mrkví, neni nutné zacinat ve 4.mes.) btw, ja treba v naší praxi ma brozurky nejedu, vse vysvetluju sama.

amazonkajanik
7. črc 2021

@zrzinda když čtu, že prvně dostalo dítě játra, tak ještě teď se mě oči nevrátily zvrchu dolů! Vnitřnosti až někdy kolem 3 roku! Začíná se zeleninou, aby si střeva privykla a hlavně není tak sladká, aby dítě pak bojkotovalo maso !

ruzova_pastelka
7. črc 2021

Upřímně? Je to jen o zvyku. V USA se nejčastěji začíná cereáliemi, maso je v řadě zemí jako první příkrm taky naprosto běžné. Jakékoliv zdůvodnění je pouze iluze, každá potravina má své výhody a nevýhody. Zkus podobný dotaz zadat na nějaké zahraniční fórum a ženy se na tebe sesypou, jak jen by tě jen mohlo napadnout dát jako první zeleninu, která způsobuje zácpu, nadýmání a bolesti břicha 😀

zrzinda
autor
7. črc 2021

@amazonkajanik Prave proto sem z toho celá divoká 😄

fandysek_1
7. črc 2021

@zrzinda sice se začíná zeleninou, ale v půl roce, už můžeš dávat i maso a kolem 7.-8. měsíce i lepek. Je to o postupném zvykání trávicího traktu. Po pravdě nemám ráda letáčky firem s UM a příkrmy. Je to prostě reklama a co tam je napsané ještě neznamená, že je to nejlepší.

amazonkajanik
7. črc 2021

@zrzinda já v tom měla taky zmatky a když jsem se tu ptala, tak mě tu sjeli na dvě doby, jestli nechci dát dítěti rovnou svíčkovou 😟 tak jsem pátrala sama, hlavně kvůli dostupnosti divočiny (ta se též doporučuje od 3let) a vnitřnosti dám až bude syn plně komunikativni, páč partner,jeho otec, má alergii, resp hypervitaminozu a já potřebuji od syna slyšet, co přesně mu je, nejen, že au, nebo , že je mu špatně ...

zrzinda
autor
7. črc 2021

@amazonkajanik V dnešní době holt všechno moc řešíme 🙄 U nás v rodině se traduje, jak babička dala sestřenici kachnu (tou dobou ještě bez prikrmu), tetu malém odvezli, ale všechno dobrý 😄

amazonkajanik
7. črc 2021

@zrzinda mno a mě mamka podržela, když ségra cpala synovi dort s tvarohem a ovocem, když byl sotva měsíc na zelenině, se slovy "to naše děcka jedly normálně!" Navíc měl dlouho reflux a nesnesl do nějakých 16měsíců větší kousky, furt jsem mixovala. Pořádně začal nedávno, že mi krade jídlo z talíře, takže jíme společně z jednoho 😂

andrea93133
7. črc 2021

Vemte si že (řekněme že budete začínat s příkrmy od ukončeného 4 měsíce) 4 měsíce střevo mimča znalo jen mléko (ideálně mateřské) které je lehce stravitelné.. a teď dostane nášup v podobě například jak jste psala - masa, které je hůře stravitelné a střevo mimča není ještě vůbec trénované právě lehce stravitelnou zeleninou.. I střevo se musí pomalu natrénovat aby dobře a správně trávilo. Začíná se zeleninou (v páře nebo vařenou, rozmixovanou s kapkou kvalitního tuku) pokud je v rodině sklon k ekzémům nebo alergiím je lepší začínat zelenou zeleninou. Pak se přidává maso, lepek a nakonec ovoce. Každý druh alespoň 3 dny aby se vypozorovala případná alergická reakce.

andrea93133
7. črc 2021

A ještě jak jste psala o tom vajíčku, tady ani tak nejde o alergickou reakci na bílek (I když taky), tady jde spíš nášup bílkovin v bílku které zatěžují ledviny. Proto by se bílek měl zakomponovat do jídelníčku po 1 roce věku 😊 to samé třeba tvaroh.

netopejr
7. črc 2021

@zrzinda Hipp potrebuje prodavat. 4m kojenec fakt nelotrebuje nic. Nejpřirozenější vsude na svete je davat ze sveho takurku, svoji misticky.... dit3 ochutnava to, co ji rodic, je na ti zvyklé z MM, zadna nenkrmalni orace s varenim nejakych prirkmu, na coz vetsina sveta nema vmcas, prostor ani moznost - a hkavne, je to úplně zbytečné.
Ja "miluju" takove ty seznamy, kde.je od ani ne pul roku seznam 20 novych potravin na mesic... a jeste boruvky v prosinci, nasleduji broskve v lednu... Mišmaš, jakej by mě polozil...ale beda, jak da nekdo 10m nebo rocnimu ochutnat čerstvé jahody - neni to v tabulce, a mohl by mit koprivku 😅
Mrkev je nejakej komunistickej prezitek, Cešky v US i ve stejnym podnebnym pasu se tomu dost diví....
Maso je fakt tezsi na trávení. A v analogii principu BLW - muze mit, co zvládne snist.... Vetsina sveta fakt nemá mixer, a svete div se, přežili jsme tisice let bez nej. A ty prikrmovy sklenicky jsou uzasnej miy kdeceho, casto treba s rybou, ktera v tabulce je, ze se nema davat, pze by tp mohl byt alergen... 🤣 Rekni to v Řecku.... nebo Chorvatsku.... pobavi se.

kafr
8. črc 2021

https://www.modrykonik.cz/blog/mariegroth/article/prvni-prikrmy-z-celeho-sveta-v4ni79/
Našla jsem to! Zírala jsem, co všechno se dává jako první 🙈
A mrkev jj, komunistický přežitek. A to pozor, nedávala se dušená, ale čerstvě vymačkaná šťáva, byl na to i takový manuální závitový lis.