Skoro 9 měsíců a váží jenom 7.5 kg, jak ho vykrmit?

mischamish
12. led 2016

Jsem porad jeste trosku v soku ... U doktorky jsme naposledy byli na 6 mesicni kontrole a od te doby jsem nemela zadny duvod se strachovat ohledne vahy maleho. Pripadal mi trosku 'hubeny,' ale na tu hubenost jsem diky starsi dcerky zvykla, tak jsem v tom nic nevidela. Byla jsem naopak moc rada, ze mi maly hezky ji - tedy, v porovnani s dcerkou, ktera mi v teto dobe nechtela jist skoro nic a my meli s jidlem velke problemy.

Momentalne mu davam prikrmy jenom dvakrat denne - na obed a veceri a vzdy je to bud pulka sklenicky (cela sklenicka je 190g, a on vzdy snedl tak 80g) se lzickou masla nebo 0.5-1dl mixovaneho jidla, co jime my (dejme tomu ryze s nejakym masem a omackou) anebo kasicka (1dl vody + 4 polevkove lzice prasku + lzicka oleje nebo masla+lzicka ovocne presnidavky). Jinak zbytek dne kojim. Rano, dopoledne, odpoledne a v noci (budi se asi 2-3 krat a pokazde ho kojim).

Fakt jsem si myslela, ze nam to jde krasne ohledne jezeni, ale ja si ze srandy stoupla na vahu s nim a potom jsem se zvazila sama a vyslo mi z toho blbych 7.5 kg :( Prevazila jsem 'nas' jeste nekolikrat a vysledek furt stejny.

Jsem z toho uplne mimo. Dcerka je taky sileny hubenour a je na svuj vek i hodne malinka, takze je naprosto mozne, ze je to proste genetika, ale u dcerky jsem si fakt myslela, ze je to jenom tim nejezenim - tam byl duvod, tady duvod nevidim. A fakt nechci aby maly zase prosel tim vsim cim prosla jeho sestra (miliony testu a doktoru).

U male nic nezjistili. Je ji skoro 5 let (v breznu) a porad je mala a hubena, ale testy nic neukazuji ... ted zkousime bezlepkovou dietu, ale nevypada to, ze to neco da ...

Co mam delat, abych ho 'vykrmila'? Rady? Napady?

Jsem z toho fakt spatna ... nemam o nej ani tak strach jako spis fakt nechci, aby nas pristi mesic pediatricka poslala k ruznym specialistum. Prosli jsme si tim uz se dcerkou a byl to fakt zaprah a hrozne nervy ... ☹

Doufam, ze co jsem napsala ma hlavu i patu ...

blondynka400
12. led 2016

@mischamish důležitější než váha je křivka, zda přibývá stále na nějakém percentilu nebo se posouvá dolů. Nepíšeš délku, ale mne 7,5 kg na 9 měsíců nepřijde nějak šíleně málo. Spíš bych se zamyslela na počtech příkrmů, 2x za den je v tomto věku málo.

kimby
12. led 2016

Mám syna 16měs a má 9,3kg
V 9měs měl 7350g, takže podobně jako váš syn.

S jídlem bojujeme od začátku, nejraději by byl od narození dosud jen kojen, jídlo ho obtěžuje.
Snížila jsem se i k tomu, že u jídla ho nechám něco "dělat" či dokonce sledovat, jinak by nejedl vůbec nic. A je to jediné, co pomohlo.

Mohu říci, že až nyní, v době, kdy začínám odstavovat, začal jíst, nejsou to extra porce, ale už nemusíme "bavit" u jídla. Začíná přijímat potravu s chutí a kupodivu i otevírat sám od sebe pusu.
Snažila jsem se v tomto věku 9měs, aby měl už cca v 9hod jogurt (jí bílé Hollandie), v poledne oběd a odpoledne ovoce. On od všeho ochutnal, doslova jen ochutnal. Naše příkrmy byly v řádech lžiček, o váze pár gramů. Prostě pak se sekl a byly i dny, kdy pusu zamkl příp. brečel až řval, jen viděl jídlo a nedostali jsem do něj vůbec nic. Kdybych to měla přirovnat skleničce, tak ani v 16měs není schopen sníst celou.

Prvorozenou mám pravý opak, jen a pouze plně kojená měla v 6měsících 9,8kg, už jsem se bála kojit ☹ S příkrmy a začínajícím pohybem se váha uklidňovala a po odstavení se srovnala na váhový průměr.

Takže já zažila úplné protiklady a mohu říci, obojí stojí za prd. Bát se, aby dítě už nenabralo ani gram při plném kojení a dítě, u kterého každý gram řeším.

mischamish
autor
12. led 2016

Jo, spadl o dve krivky dolu. Byl na te 'prumerne' cili 50. percentile a ted je kousek nad tou 'posledni'.

Podle toho, co ctu vsude mozne, tak 2 prikrmy denne pry staci - pry mezi 1-3 prikrmy denne do 10 mesicu to je v pohode, tak fakt nevim. .Nektere zdroje dokonce argumentuji, ze materske mleko ma daleko vice tuku nez prikrmy.

Nevim, mne to pripadalo tak akorat. V teto dobe nam dcerka takhle hezky nejedla ... :(

mischamish
autor
12. led 2016

@kimby Ja jsem doted byla v domneni, ze nam ji hezky. Pusinku otevira, ji jak sklenicky, tak domaci, tak kasicku ... jedine, co mu nejede (z toho, co jsem vyzkousela doted) je jogurt.

U nas byla dcera ten nejedlik ... :(

blondynka400
12. led 2016

@mischamish mateřské mléko bych určitě neomezovala, a počet kojení klidně nechala. Ale určitě by to chtělo nějakou druhou snídani a odpoledne svačinu. Tedy ráno třeba jogurt a odpoledne ovoce.
Jestliže jí, mléka má dost, a křivka šla dolů, je jasné, že už mu mléko nestačí, což je naprosto normální.

mischamish
autor
12. led 2016

@blondynka400 Delku nevim, nemerila jsem ho uz od 6 mesicu.

blondynka400
12. led 2016

@mischamish důležitější než samotná váha je poměr délka/váha.

mischamish
autor
12. led 2016

@blondynka400 Ja mam jenom strach, aby ty prikrmy nenahradily mleko ... kdyz mu dam napriklad ovoce misto kojeni, tak do sebe dostane daleko mene kalorii, anebo ne? V mem mlece je urcite vice kalorii nez v decilitru ovoce ... Tak to alespon chapu ja. Taky furt ctu, ze do roku je kojeni pro dite nejdulezitejsi a prikrmy jsou az na druhem miste ...

Chjo...

kimby
12. led 2016

@mischamish myslím, že hlavně v tomto věku se děti začínají dost hýbat a prostě vydává více energie, myslím, že když jí hezky, navíc ještě i v pohodě kojen, neřešila bych to. Opravdu bych jen zkusila zavést svačinku dopoledne, oběd a svačinku odpoledne. Když ne jogurt, co zkusit třeba kaše? Jáhlové, ovesné apod?

mischamish
autor
12. led 2016

Mym planem je pridat jeste jeden prikrm - bud rano anebo odpoledne a zacit delat kasicku s mlekem misto vody. Ale jsem z toho vseho fakt spatna ... ale to hlavne proto, ze mam tak spatne zkusenosti s prikrmy se dcerou ... to vam byly takove nervy, ze se to ani neda popsat. Furt jsem neco carovala a ona mi to furt nejedla ... grrr.

mischamish
autor
12. led 2016

@kimby Zkusim. Uz dneska jsem mu zkousela dat svacinku, ale snedl toho jenom 2-3 lzicenky - vubec mu to nejelo :/ Ale prso si potom dal.

blondynka400
12. led 2016

@mischamish otázka je, kolik toho mléka skutečně vypije. to nemůžeš takto porovnávat, kolik má co energie... Odpoledne je to jednoduché. Spí ti ještě 2x denně ne? Tak odpo cca hodinku před spaním ovoce a těsně před spaním nakojit. Fakt bych se těch příkrmů nebála... Kojení je hlavní do půl roku, cca od 6-10 měsíců je hlavní mléko, příkrmy jako bonus a postupně se má poměr měnit. V 10m už by měli příkrmy hrát dominantní roli a mléko cca 0,5 litru denně.
Ono to ber tak, že oni mají strop, kolik toho mléka vypijí za den. A jak je dítě větší, potřebuje víc energie, ale mléka už prostě vypít víc nemůže, tedy mléka pije pořád stejně, ale potřebuje energii někde jinde a pak se to překlopí, že energii má z jincýh zdrojů a mléko je jenom bonus...

kimby
12. led 2016

@mischamish ano ano, čarování a s výsledkem nula. To nyní znám já.A určitě bych zkusila mléčnou kaši. Ale když jedlík je, nebála bych se. Roli hraje i genetika, také jeho výdej energie. Držím palce, ať nemusíte řešit každý gram, když už jste tím jednou prošli u dcerky

mischamish
autor
12. led 2016

@kimby Mluvila jsem po telefone s gastroenterolozkou (ted nevim, jestli jsem to napsala spravne) dcery a ta mi rekla, ze je to nejspise prave tim, ze je vice aktivni ... to je docela mozne, ten se plazi jako had skoro cely den.

Maly me dnes i trosku vyvredil tim, ze mi dneska nejak nechtel jist. Snedl asi jenom polovinu toho, co normalne jedl. Vcera tomu taky moc nedal, takze ja trnu a cekam, jestli se z nej nestane druha verze dcery ... jestli jo, tak to balim a jedu na 'prazdniny' do Bohnic. Druhe kolo tech nervu nedam.

blondynka400
12. led 2016

@mischamish proč děláš kaši z vody? 😕 A co mu nechutnalo? Ovoce? Jestl iej to nové, potřebuje čas si zvyknout nebo zkusit jiné.

sweet81
12. led 2016

Náš syn měl v roce 8,5kg.

mischamish
autor
12. led 2016

@blondynka400 Diky za vysvetleni ... tak mi to jeste nikdo nevysvetloval. Se dcerou byl problem jinde ... Zkusim se 'uklidnit' a nemit takovy strach z moznych 'chyb.' Jsem fakt trosku v 'soku' jeste z obdobi dcerina nejezeni a jejiho padu z obou krivek - jak vahove tak vyskove ... fakt jsem doufala, ze se to nebude opakovat. Zitra dame novy rezim ...

mischamish
autor
12. led 2016

@blondynka400 To je kasicka Hipp a do te se pridava jenom voda. Podle navodu.

mischamish
autor
12. led 2016

@blondynka400 Je tam 'susene mleko' nebo co ... Ten prikrm byla ovocna kase v takove 'tubicce' od Semper. Dcerce takove veci docela chutnaly, tak jsem to na zkousku koupila.

blondynka400
12. led 2016

@mischamish zkus se hodit do klidu, i to z tebe vycítí... Ono je to jasné díky první zkšuenosti. Ale jí, váha taky nemá tragickou, to bude dobrý 🙂
Tak ono máš kaše mléčné a nemléčné. Mléčné rozděláš ve vodě, ale UM tam už je. A pak máš nemléčnou a do té přidáš buď mateřské mléko, nebo vlastní UM a nebo pak můžeš dát i bez. Ale to ení moc dobré vhodné je to tak pro vyloženě první příkrmy, aby to nebylo tak těžké.
Tak to ani neznám. Zkus klasickou přesnídávku, jenom nějakou lepší bez cukru .-)

mischamish
autor
12. led 2016

@blondynka400 Ja ziju ve Svedsku, tak tady asi mame trosku jine produkty ... Jo, vyzkousim vsechno mozne. Ted mi dva dny blbe ji a dneska jsem u toho jeho nejezeni byla i trosku nervozni, i kdyz jsem se snazila smat a blbnout, ale urcite jsem herecka na nic ... Zkusim delat yogu pred krmenim 😉 😀

blondynka400
12. led 2016

@mischamish když oni to prokouknou, můžeme hrát co chceme.....
Tak přeji hodně štěstí a ať naješ ěco, co mu zachutná 🙂 Nebo i čerstvé ovoce, ale to je teď v zimě docela problém....
To mne tak napádá, zkuošela už jsou kousky, třeba uvařenou bramboru, mrkev a pod? Normálně mu to dát, když jíte vy, ať si bere sám

mischamish
autor
12. led 2016

@blondynka400 Jo, dneska jsem mu dala kousky 'krvaveho pudinku' (haha, to zni srandovne - to je takovy svedsky produkt, je to delane z praseci krve a mouky, kraji se to na platky a smazi na panvi - je to takove sladke a mekke) a cukety. Ale ono mu to jeste moc nejde dat do pusinky - nejcasteji to skonci na zemi, ale dva kousku onoho pudinku a dva kousky cukety spapal. Problem taky je, ze on na kousicky moc neni a lehce se zacne 'dusit' anebo se pozvraci :/ To je v tomto veku jeste normalni, ne?

blondynka400
12. led 2016

@mischamish jojo, to je úplně normální. Ale právě to chce zkuoušet a ne to nechat až někdy po roce nebo ještě déle.... Zkus schválně ty vařené brambory nebo zeleninu, to se jim obvykel jí dobře. A nebo třeba banán.

vanilkacka
12. led 2016

@mischamish Ahojky,akorát mám před sebou prukazku a malá měla v 8 měsících 7250 g a dnes na roční prohlidce 8 430 g. Dr. neříkal nic negativniho,protože celý rok na váze pribírá. Dcera je plně kojena a má prikrmy,ale pro příklad celou skleničku k obědu sní málokdy a večer nesni ani doporučenou dávku kaše.Naštěstí ji chutnají jogurty a začíná ochutnavat skoro vše,co jíme my,ale někdy jsou dny,kdy chce jen kojit a jinou potravu odmítá.Schválně jsem se koukala do tabulek (až nyní jsem je objevila) a malá je spíše na spodní hranici.Zároveň v popisu k tabulkam je napsáno,ze hmotnostni přírůstek plně kojenych děti může být nižší než u dětí dokrmovanych.

mischamish
autor
12. led 2016

@vanilkacka Diky 🙂 Nase doktorka je na ty tabulky silene nalepena ... jakmile decko trosku 'sklouzne,' tak rovnou testy, specialisty, atp. Problem taky je, ze on byl do 6 mesicu na te tluste stredni care (50 percentila) a ted je kousek nad tou posledni (-3SD) - je to ovsem jina tabulka nez ta, co mate v CR (podle toho, co jsem videla online) a doktorka uz mluvila o testech, kdyz se zacal jenom trosicku odchylovat od te puvodni krivky - kdyby videla toto, tak nam snad vola i helikopteru a hura za 'specialisty.' 😒 Jestli fakt neco delam blbe, tak je cas to zkorigovat ...

Jinak maly nam nikdy nesnedl celou sklenicku (190g), vzdy jenom pul, takze to klidne mohl mit na obed i na veceri anebo na dva obedu, atp. Kdyby snedl celou sklenicku, tak si naliju sklinku sampanskeho a rvu stestim z balkonu ... haha.

kimby
13. led 2016

@mischamish Ještě jsem chtěla dodat, že např. syn přestal úplně přijímat stravu (chtěl být jen kojen) v momentě, kdy se chystaly proříznout zuby, nějaký zub. Takže toto pár dní a jakmile zub venku, opět začal přijímat stravu, ale v jeho podání se jednalo vždy o pár lžiček. K tomu jeho aktivita a prostě energetický výdej převyšoval příjem. Proto má v 16měs 9kg, dcera opak syna, měla 12kg . Dvě děti, stejný přístup, kojení atd...a prostě oba zcela jinde, ve všem

lanelane
13. led 2016

Ja po zkušenosti s malou bych to neřešila 🙂
Moje drahá doslova sežere to samé co můj manžel (185 cm/85 kg). A je to hubenour.
Ona se nezastaví, je strašně živá a tak si myslím, že toprostě vyběhá. Já s ní zhubla po porodu 20 kilo. 😀
A kdyz byly zuby, nejedla vubec. Pak zase bylo období, že jedla jen banany, pak jen housky...Nejedla maso,ted se dozaduje masa a s ni obě prsa z peceneho kurete k obedu... 😅 Proste paradní jidelnicek. 😅

mischamish
autor
13. led 2016

Dnes jsem se ho snazila zmerit, a ma nejakych 71-72cm, bylo to dost tezke ho udrzet v klidu 🙂 Takze zadny dlouhan to taky neni ...

Dneska jsem malemu dala snidani, ktere snedl tak 5 lzicek (jogurt s presnidavkou), potom si cucl prsa (jako, tomu se ani piti nadavat neda), k obedu jsem mu dala na podlozku rozvareny brambor s cuketou, jestli toho snedl dva kousky tak hodne a k tomu jsem mu potom dala pul sklenicky jidla - ktere snedl vetsinu (tak 60g, bych si tipla), potom si zase jenom cucnul prsa (uplne mi z nej strikalo ... zatim ta teorie, ze se jidlo nenahrazuje materske mleko mi nepripada moc spravna). Ted pujdem ven a potom nabidnu neco na snidani. Toz uvidime, jak to pujde dal ...

libara
13. led 2016

Moje neteř vážila v roce necelých 7 kg. Jídlo ji nic neříkalo. Aby snědla aspoň 3 nudle museli moji kluci zpívat, tleskat a dělat jiné blbosti. Chodili na převážení a přeměření a stejně to nebylo nic platné. Teď je ji 13 let a problémy s jídlem má pořad. Nejí maso a jine věci. Já sama mám 19 měsíční holčičku, která je asi živá ze vzduchu 🙂 . kdo nezažil neuvěří. Nesnídá, nesvačí....někdy obědvá a večeři a v noci si dá dvě lahve mléka. Opravdu ji tak jednou za 3-4 dny. Má 11 kg a podviživeně nevypadá. Sní co sní.....pokud mu jídlo nabizite tak si sám vezme kolik potřebuje. Nestresujte se.