Strava miminka. Poradíte, prosím?

zrzinda
17. zář 2021

Ahoj maminky, jdu si k vám pro radu ohledně jídla.
Před par týdny jsme začali s prikrmy (male je 6.měsíců, kojena). Klasika zelenina, maso, vajíčko k obědu. Male chutná, všechno dobrý.
Ale zajímá mě, kdy jste začali dávat prikrmy k večeři/snidani?
A hlavně co jste dávali - tady je asi trochu kamen úrazu, protože s tím fakt bojuju. Na noc se doporučuje kaše, kterou moc dávat nechci, protože je to čisty cukr a ja tím fakt nechci ladovat půlroční dite, to mi přijde jako desna kravina. To same dětské krupky a podobně.
Proto hledám nějakou zdravější alternativu.
Je tu nějaká maminka, která to taky řešila? 🙏
A ještě jeden dotaz - kdy jste přestali dětem jídlo mixovat? Vím, ze je teď děsně moderní BLW, taky se mi to hodně líbí, ale mám z toho zatím desnej strach, tak třeba časem 😊

moonulka
17. zář 2021

U dcery jsem jela BLW, takže jsem jí nemixovala nikdy. Začly jsme s obědem po 6m, pak byla i nějaká pauza asi týden nebo dva, osypala se, měla problémy s trávením. Po 7m jsem jí dávala snídani a to právě kaše s čerstvým ovocem (vařím doma z různých obilných vloček). Večeři jsem začla dávat až začala trošku víc jíst, kolem asi 9m a většinou to byla nějaká zelenina, případně co nám zbylo z oběda. Pak jsem přidala i domácí kváskový chléb, dělala jsem pomazánky z překapaného jogurtu. A nebo zeleninové polévky. Ale dcera toho stejně až tolik nesnědla, do roka jsem kojila před příkrmem, opravdu jíst začala až ve 13m.
Pokud se vám kaše na večeři nezdá, tak ji nedávejte, dcera prostě jedla a jí to co jsem zvyklá jíst já 😊 Ani já bych ji k večeři nechtěla.

felixfelicis
17. zář 2021

Na večeři jsem dávala to samé co na oběd a kaši k snídani.

mamikry
17. zář 2021

@zrzinda Kaše na noc určitě ne. Ty se hodí spíš na snídani, aby dodaly energii. Dají se koupit kaše bez cukru, ale zaradila bych je až později, jsou těžké na travení pro takového bobka. K snídani bych klidně dala ovoce nebo zeleninu a k večeri třeba zeleninovou polévku s bramborem nebo kus kusem, až zavedete přílohy a lepek. To by mělo zasytit, ale nezaplácat bříško.

jana_zofie
17. zář 2021

K snidani jsem zacinala kase, ovoce, pozdeji chleba (dalsi krok byl s cerstvym syrem, zerveckem, zeleninou...). Kousky jedla vcelku brzo, jako prvni hryzala banan (kousala z celku, kolecka ji nenadchla), okurku (prouzky), jablko (zni to neuveritelne, ale vcelku. Jak ji vyrostly dva dolni zuby, tak ho jedla jenom tak, ze jsem ji oloupane jablko nakousla, vytvorila tim hranu, a ona vleze na brisku ho drzela v rucickach a ohlodavala jak mys v animaku. Mesicky plivala. V 7,5 mesicich uz urcite, nedavno jsem nasla fotku) a zmineny chleba (nejdriv ho chtela ukusovat, pak se ustalila na natrhanych kouscich. K veceri jogurt nebo zeleninu, pozdeji avokado. Zeleninove polevky, zvlaste mixovane, nikdy moc nechtela...

michaela666
18. zář 2021

Kaše dávám k snídani. Začaly jsme rýžovou, pohankovou, jáhlovou. Buď s UM nebo s ovocem. Na večeři jsem zkoušela to stejné co oběd, ale malá chodí spát v 18 hodin a to vyžaduje mléko. Mezi 15- 16 dostane ovocnou svačinku nebo jogurt a pak už do ní nic nedostanu.
Některé maminky se "modlí" aby dítě usnulo ve 21 hodin, já se " modlím" aby vydržela aspoň do 19. 😃