Sunar nebo kravské mléko pro 1,5leté dítě?

malydelfin
1. zář 2014

Potřebuji poradit, jestli je vhodné začít dávat prckovi 1,5 roku kravské mléko. Odnaučuju ho od Sunaru (krmíme i v noci) a chtěla bych mu nechat na večer jen na usínání - ale chtěla bych to už nahradit teplým kravským mlékem.
Nemůže mu to ublížit?
Díky za rady

tamarila
1. zář 2014

Moje malá pije kravské mléko od roka. Už má dva a půl, a vypije tři flašky denně (ráno, na odpolední usnutí, na večerní usnutí). Nikdy nebyla nemocná, alergie žádné nemá, vývojově je s předstihem. Podobné diskuse tady už jsou, názory na kravské mléko se různí, nicméně neznám žádné dítě které by ho dostávalo a ublížilo mu to. Jedině pokud by mělo alergii, ale to je jasné že na jakoukoliv potravinu dítě zareaguje alergicky, tak se dávat dál nebude. Na mléku vyrostlo mnoho generací před námi .o)

kvakuska
1. zář 2014

@tamarila prosím tě a dáváš plnotučné? ... moje malá bude mít 13 měsíců, zatím jsem nad tím nepřemýšlela ... dá se do kravského dělat i instantní kaše, kterou normálně dělám do UM? ... jinak teda ještě částečně kojím ...

anetka1701
1. zář 2014

Já kombinuji sunar a kravské, protože toho malá vypije fakt hodně a po Sunaru strašně přibírala :o( Takže jsem po konzultacích s odborníky začala kravské dávat :o) Starší ho má od dvou let - nemyslím si že by jí to nějak uškodilo...

tamarila
1. zář 2014

@kvakuska Jojo, plnotuk, přijde mi že tam bude asi víc živin a navíc je i chutnější. Občas také jezdím do statku pro mléko přímo od krav, ale tam se nedostanu pokaždé. Většinou má klasiku. Ale toto jsem si tak nějak vymyslela sama, doktorka mi řekla že od roku můžu s klidem dávat kravské, a nespecifikovala jaké. Takže jsem chvíli ředila sunar kravským abych ji nenásilně převedla, a za chvíli jsme byly na kravském. Jinak jsem dělala kaše klidně do obyč mléka, prostě jsem nahradila UM kravským. Kojení není nic proti ničemu, to je jenom fajn 🙂

lenicka07
1. zář 2014

@malydelfin Dávám kravské plnotučné cca od 13 měsíců.Malá teď mléčné výrobky dost odmítá, takže jsem ráda za to, že jí mlíčko chutná. Navíc je to poměrně nedávno co jsem četla spotřebitelské testy, a od všech výrobců bylo mléko bezproblémové.

kvakuska
1. zář 2014

Přemýšlím že zkusím koupit mléko v mlékomatu a převařím ho 😕

dana3262
2. zář 2014

My kombinujem kravske a kozí.
@kvakuska myslím, ze kdyz ho prevaris, tak ho znicis. Bude lepší koupit nějaké setrne paster.oni to umí rychle zchladit a tak zachovat živiny.

frantiska85
2. zář 2014

Do roka jsem kravské dávala jen do vaření. Zhruba od roku ho i pije. Sunar mi nesmí domů.

saurian
2. zář 2014

@malydelfin toto rozhodnutie je na tebe - mnohe odporucania vravia ze je dobre sunar do 3r., ale mnohe deti vyrastaju na kravskom od jedneho roka aj skor, a su zdrave. napr nas starsi ked sme presli na kravske (v cca 2,5r) tak maval problemy zaludocne a so stolicou, tak sme sa vratili k dojcenskemu skoro do 3r., a mladsi mi kravske jednoducho odmietol, nikdy ho nepil 🙂

tarra27
2. zář 2014

Nase holky mely mleko cca od roku, nahradni mleka jako nutrilon,bebe atd...to jsme do nich ani do jedne nedostaly, nic nechtely, mleko plnotucne a jogurty ano...nastesti alergie nemely...doktorka to vedela...

vevina14
2. zář 2014

S tím převářením je to tak, že nesmí mít 100°C, při teplotě 74°C ho 15 vteřín nechat probublat a neztratí se tím živiny, ale umřou ty špatné bakterie, které v mléku jsou, tato teplota se používá pro převaření mlék, které jdou do plastu jako ty čerstvá mléka, do tetrapaků jsou pak mléka převářena na 94°C a tím už nějaké ty živiny ztratí, ale zase vydrží o něco déle, mám manžela, který je odborník na potraviny, navíc nám to potvrdil i pán, co krávy pro mléko chová a my od něho o dovolené mléko odebírali, takže z mlékomatu to takto převáříme pokaždé a je to naprosto v pohodě (sám si to i v práci měřil, aby měl jistotu:D). Jinak díky za rady ohledně toho mléka, jsem ráda, že to není problém a Emmču od roka začnu na mléku zvykat.

pejtho
2. zář 2014

Starší dcera byla do roka kojená, pak hned přechod na kravské mléko.
Mladší dcera kojena do 8mého měsíce, pak dva měsíce na Sunaru a od 10. měsíce je na kravském mléce.

Kupuji nejčastěji polotučné, normálně krabicové trvanlivé nebo čerstvé.
A někdy koupím přímo ze statku čerstvě nadojené, které doma převařím. Ale to je hrozně tučné, takže z toho raději dělám třeba puding, kaši apod.

A to ještě musím napsat, že starší dcera vypije denně cca 0,5l mléka + jogurty, sýry a mladší dcera cca 1l + jogurty a sýry.
Mléko milují. Dávají si ho k snídani, po obědě, večer na spaní. Mladší se na něj tedy vzbudí i v noci.
Zkraje mi ho nechtěly pít, takže jsem malinko přisladila medem, ale to jsem dávala cca 14dní a teď už pijí neslazené. Na spaní a ráno chtějí teplé a jinak přes den si dají studené mléko.

mecoun
14. zář 2014

@malydelfin Náš pediatr mi řekl, že od jednoho roku už naprosto stačí kravské ale hlavně plnotučné mléko, takže ublížit to určitě nemůže. Mé holčičce je 14 měsíců a pořád ji raději dávám Sunar, věřím, že obsahuje víc vitamínu a pro rozvoj dítěte dobrých věcí než jen obyč mléko. Dávám řadu Premium, která jako jediná má mléčný tuk, takže je nejvíce podobná mateřskému mléku a za to mi ty peníze navíc určitě stojej.