Sušenky pro 7měsíční dítě. Jaké dáváte?

darija06
20. dub 2022

Ahoj maminky, chtěla bych se zeptat jaké dáváte nějaké snacky nebo křupky a od jakého měsíce je můžu zkusit dítěti dát ?

jjasmina
20. dub 2022

@darija06 já jsem davala kukuřičné krupky od 6 mes

zelenaesmolda
20. dub 2022

kupovala jsem ty zeleninove od sunarku

fouskovi
20. dub 2022

@jjasmina tyhle klidně od těch 7/8 měsíců

klokanka31
20. dub 2022

My dávali cca od 8 měsíce tyhle, a má je ráda dodnes

zelenaesmolda
20. dub 2022

@klokanka31
na 100g mas 75g cukru,to bych decku v zivote nedala

klokanka31
20. dub 2022

@zelenaesmolda Tak nejí to po kilech, teď s tím víc krmí psa než sebe 😄

emillyhk
20. dub 2022

@zelenaesmolda Sacharidy jsou 70g na 100g sušenek, z toho 24g cukru 😉

zelenaesmolda
20. dub 2022

@emillyhk
no pekne dekuju i tech 24g je strasne moc kdyz si vezmes,ze cukr je ve vsem

emillyhk
20. dub 2022

@zelenaesmolda To nerozporuju 😉 My tyhle věci nedáváme ani teď ve 14m.

zelenaesmolda
20. dub 2022

@emillyhk
ja jsem davala s nizkym obsahem cukru,treba ty hraskove,stejne tak piti jsem nikdy nesladila a nekupuju sladke napoje.Obcas si v restauraci da kofolu (ma 4roky) ale to je fakt jenom obcas,jinak pije cistou vodu.

martiniquest
20. dub 2022

Davala jsem nesolene krupky - jahlove, pohankove, kukuricne.

jane46
20. dub 2022

V tomhle veku u nas jely ty tycky z bananu a ovesnych vlocek upecene v troube. Jen se rozmackal banan, postupne jemne vlocky az to bylo tvarovatelne a do trouby.

lida9
20. dub 2022

a vysvetli mi nekdo proc 7m dite potrebuje jako zuzlat ci pojidat susenky/krupky atd... to ma nejaky jiny efekt nez to, ze bude od ditete chvilku klid? podle me je to vyziva nula nula prd... neni lepsi nechat ocucavat/zvejkat nejakou zeleninu ovoce ci jine zakladni potraviny?? ale me je to jedno, vase deti, kazda jsme za sve dite a jeho stravovaci navyky zodpovedna sama....

klokanka31
20. dub 2022

@lida9 Kvůli zoubkům

ivis_b
22. dub 2022

@klokanka31 aby se driv zkazily?😂Nepochopim, ze nekdo cpe 7m diteti susenky plne cukru. Takze odpoved na otazku - zadne.

zelenaesmolda
22. dub 2022

@ivis_b
vsak muzes davat krupky bez cukru

fouskovi
22. dub 2022

@ivis_b vždyť může dávat křupky bez cukru

rencinka87
22. dub 2022

Nedavala jsem nic. Krome toho, ze je to v horsim pripade plny cukru, v lepsim pripade je to jen “polystyren” do zaludku, jsem nechtela, aby si zvykaly na to, ze musi porad neco pojidat, zuzlat.. Vytvari se tim nehezky zvyk do budoucna.
Mely (maji) tri jidla denne a dve svaciny.
Taky povazuju za nevhodny resit jidlem jakykoli problem - otravujes se v kocarku? Tady mas krupku. Neco te rozplakalo, nudis se, trapis se, boli te neco? Tady mas susenku. Stejne tak si nebereme u doktorky bonbonky za to, ze si nechaly nabrat CRP nebo vytrit krk - jakmile se jidlo (obzvlast sladky) stane odmenou, je to blby.
Za tricet let pak budou resit, jak zhubnout, ze vlastne jedi zdrave, jen si semtam daji susenky, pytlik bonbonu nebo vecer chipsy k telce. Pripadne - to si mam jako odpoledne davat to kafe samotny?? Snad si k tomu muzu dat susenku, dortik, kolacek.. vsak jsem hodne pracovala/uklizela atd..
Ja mam teda dva kluky, z nichz minimalne jeden ma vyborny spalovani, ale stejne tak nesnasim reci typu “on si to muze dovolit, vzdyt je hubenej jak lunt a vsechno vybeha” - cukrovka, vysoky tlak, obezita.. ne ted, o hodne let pozdeji.
Takze ne, nedavala jsem nic, stejne jako nedostavaji bonbony a susenky ted ve vyssim veku - urcite na to casem prijdou a nic jim neutece - cim pozdeji, tim lip pro jejich zdravi.

emillyhk
22. dub 2022

@rencinka87 Ten první odstavec je úplně o mě 🤦‍♀️Taky jsem jako dítě dostávala kvanta cukru naprosto ve všem. Po třicítce jsem začala jíst zdravěji, ale pořád je tam ten návyk na něco ke kafi, večer k televizi chipsy, tady bonbon, tamhle kousek čokolády... V těhotenství GDM a najednou nic. Bylo to psychicky strašně náročný. Po porodu jsem byla vyčerpaná a doháněla nedostatek spánku sladkým. Takže teď zvolna ubírám cukr, nejím mezi jídly, večer se snažím už necpat blbostma. Ale je to těžký. A tohle pro svoje dítě nechci 🤷‍♀️

klokanka31
22. dub 2022

@rencinka87 A myslíš že děti od pamlsků odstřihneš úplně? Co já v krámech potkávám dětí co jdou ze školy a honem si kupují sladkosti, protože rodiče jim je nechtějí dovolit 😃 zakázané ovoce chutná nejvíc, pozor na to.

rencinka87
22. dub 2022

@klokanka31 to neni zakazane ovoce. Vysvetlila jsem, z ceho se to sklada, jakym zpusobem se to vyrabi a co cukr v tele zpusobuje.
Nejsou zcela odstrizeni od sladkeho - v lete si davame treba zmrzlinu - ne zadnou balenou z kramu, ale z tech kvalitnich zmrzlinaren, ktere delaji zmrzliny denne cerstve, sorbety z ovoce a smetanove ze smetany - tam je cukru taky pozehnane, ale nevadi mi to.
Dostanou treba rohlik s domaci marmeladou (ktera je temer bez cukru).
Nebo neco upecu - opet s minimem cukru, ale je to normalni kolac z bile mouky, zadne prehnane “zdrave” varianty.
Susenky peceme ovesne, s rozinkami, bez cukru.
A nekdy si koupime kolac - snazim se vybirat v pekarstvi z mensich pekaren, kde je sance, ze jsou to opravdu kolace a ne nejake hnusne smesky jen s hromadou cukru.
Takze jak vidis, tak moje deti cukr v nejake mire dostavaji (samozrejme jedi i ovoce a susene ovoce, to je taky cukr, i kdyz “zdravejsi”), jen jim porad dokola vysvetluju, ze se musi najit spravna mira a vedi, ze musi vyvazovat - ze kdyz si chteji dat neco sladkeho, musi to dostatecne vyvazit (nebo spis prevazit) zdravym jidlem.
A skutecne nejsem naivni - urcite prijde obdobi - nejpozdeji v puberte, kdy si budou chtit dokazat, ze jsou dospeli a budou si chtit sami rozhodovat, co udelaji s kapesnym, budou chtit “patrit do party”, takze ocekavam najezdy na mekace, chipsy, pytliky bonbonu a podobne - ale porad verim, ze ten zdravy zaklad, ktery se jim odmala snazim dat, je tak silny, ze az je prejde “teleci” obdobi, vrati se ke zdravym navykum a zustanou u nich 😉

klokanka31
22. dub 2022

@rencinka87 Tak ale sama vidíš že cukru se člověk fakt nevyhne 🙂 samozřejmě to chce všeho s mírou...

rencinka87
22. dub 2022

@klokanka31 tak vyhne, pokud chce 😉 Kdyz jsem kojila a deti mely ekzem po celym tele, mela jsem dietu absolutne bez cukru, pul roku jsem se nedotkla niceho, v cem by byl rafinovany cukr. A slo to velmi dobre 😉
Ale cilem neni desit deti, ze umrou, kdyz se dotknou cukru, cilem je naucit je zdrave a kvalitne jist - coz proste podle me je nedavat jim jakekoliv cukrovinky typu kupovane susenky, bonbony, balene zmrzliny (vetsina), “cokolady” typu Milka a podobne. To proste neznaji.
Treba jablecny strudl pecu absolutne bez cukru. Dam tam par rozinek a skorici, jablka jsou sama o sobe sladka. Moje babicka tvrdi, ze to bez cukru nejde - myslis, ze poznala, kdyz ochutnala, ze tam zadny cukr neni? 😉
Jinak treba co se tyce piti, tak v zivote nemely zadne sladke piti. Zadnou stavu, zadny dzus. Dzus rikaji vymackanemu pomeranci. Piji proste vodu. A spouste lidem to pripada jako trapeni, ze proc si nedaji treba kakajicko nebo cajicek s medikem. Vzdyt to tak prece deti maji mit, vzdyt jsou to jinak chudacci - ja se vzdycky ptam, proc by meli byt chudaci?

zelenaesmolda
22. dub 2022

@rencinka87
ono je to sice fajn kdyz jsou deti male,ale jakmile prijdou do kolektivu tak tomu tezko zabranis.a striktne jim sladkosti odpirat je akorat cesta k tomu,ze si to budou kupovat tajne a riskujes vznik nejake PPP.Za me vseho s mirou.

rencinka87
22. dub 2022

@zelenaesmolda popisovala jsem v predchozim komentari, jak to mame 😉

klokanka31
22. dub 2022

@rencinka87 A není tvoje babička po koroně? 😃 moje mamka jednou udělala štrůdl a zapoměla tam dát cukr, to se nedalo jíst fuj 😑 to pozná snad každý...

emillyhk
22. dub 2022

@klokanka31 Štrůdl dělám jedině bez cukru. Jak píše @rencinka87 - jablka jsou sladká dost. Ale já si dělám vlastní těsto, z kupovaného mi nechutná.
@zelenaesmolda Ale rencinka87 jim nic neodpírá - buchtu dostanou domácí, kde je toho cukru míň (já dávám poloviční množství do všeho kromě dortového piškotu a nikdy si nikdo nestěžoval), dají si zmrzlinu, sem tam i kupovaný koláč. Mě to přijde normálně s mírou 😉

rencinka87
22. dub 2022

@klokanka31 tak pak sladite doma opravdu hodne 🙂
Ono se to opravdu meni s mnozstvim snedeneho cukru/soli. Cim min sladis/solis, tim vic ti prijde dana vec preslazena/presolena. Pokud treba sladis kavu nebo caj, tak je jasne, ze ti strudl bez cukru prijde fuj 🙂

beruska1889
22. dub 2022

@rencinka87 a jak to respektují babičky? Můj syn má dva roky, taky mu zatím nechci dávat zbytečně sladké... Ale tchýně a tchán se tomu pořád diví a nejradši by mu dávali oplatky, jahody s cukrem apod.... 🙄🙄🙄 Když jsme u nich na návštěvě, tak si to teda naštěstí nedovolí, ale vím že třeba synovci dávali na "tajňaka" věci co švagrová nechtěla, což se mi vůbec nelíbí...

klokanka31
22. dub 2022

@rencinka87 Sladíme tak nějak normálně, ale když už teda chci něco sladkýho tak to prostě osladím, když nechci do sebe cpát cukr tak nedělám nic sladkýho ale slanýho...