Tipy na oběd a večeři pro 10měsíční. Co dáváte?

florida2001
4. bře 2022

muze mi nekdo napsat co davate 10ti mesicnimu detatku na obedy a vecere. nejak mi dochazi inspirace a mam pocit ze delam porad to stejne.
mala ma rada maso, ryby, kureci, brambor, zelenina, ovoce
delate omacky? upravujete je nejak ? co treba hrachova kase? vyhybate se soli ?

katule1990
4. bře 2022

@florida2001 Sůl dávám zlehka od roka, V 10 měsících bych nedávala. Hrachová kaše klidně, pokud nemá problémy s bříškem, já teda dělám spíš z hrášku, je to mnohem rychleji a stravitelnější. Omáčky jsem začala dělat nedávno, ale šlo by už v 10 měsících. Mám v mrazáku zamražené v kostkách vařené kuřecí, hovězí a vepřové, vyndám třeba 3 kostky, přidám zeleninu (klidně mraženou, např. polévkovou nebo třeba jen pórek či strouhanou mrkev), trochu vody, podusím, nakonec rozmixuju nebo přidám ještě trochu kysaný smetany. K tomu jde jakákoli příloha - rýže, bulgur, brambory, pečená řepa, batáty, těstoviny, quinoa... Omáčku dělám třeba i bezmasou ze špenátu a kysaný smetany, k tomu těstoviny. Pak dost dělám dýňové rizoto (rýže, dýně, trochu kysanky, příp. přidám maso), příp. zeleninové rizoto. Místo masa jde taky vejce, ale mně po něm dítě zvrací, tak nedávám. A pak taky různý krémový polívky - např. mrkvová, hrášková. Pro inspiraci doporučuju na FB Recepty od Katriony 🙂.

areh
4. bře 2022

@florida2001 taky doporučuju fb Recepty od Katriony. Má bezva nápady na jakékoliv denní jídlo od prvních příkrmů. Vždycky tam najdu inspiraci. Upravuju podle toho, co mám aktuálně doma. Než hrách, zkusila bych cizrnu, případně červenou čočku. Solím velmi zlehka taky cca od roku.

jana_zofie
4. bře 2022

Mama v kuchyni -blog a kucharka. FB varime malym detem. Solim az od roku. Ale jidlo delam upravene klasicke. Jime ho vsichni, manzel si dosoli, ja si zvykla.

florida2001
autor
4. bře 2022

@katule1990 dekuji za tipy, ted ctu ze pises ze ti ditko zvraci vajicka? ptala ses pediatricky o co presne jde. Ja mam totiz ten samy problem. kdyz dam male testoviny nebo nekdy ovesne placky jako palacinku tak v pohode ale pak treba udelam hrasek s vajickem jako palacinku a zvraci. byla jsem u alergolozky a delali male test na alergie (skin test) a rikal ze ma alergii na vajicka ale at je v zadnem pripade nevyrazuji ze si na to asi zvykne. ziju v zahranici a to mi rekli tam takze se ptam jaky je nazor u nas.

jana_zofie
4. bře 2022

@florida2001 nejsem alergolog, ale to mi prijde jako dost zvlastni pristup. Jako ono v tomhle veku se ty alergie jeste opravdu muzou upravit. Mala treba taky ze zacatku bilky moc nedavala a osypala se z kvetaku, a ted uz dobry, ale rekla bych, ze obecne ten pristup tady je vyradit na nejakou dobu a pak zkusit v malem mnozstvi zase trosicku pozdeji.

katule1990
4. bře 2022

@florida2001 Já jsem to říkala pediatričce, když bylo synovi asi 6-7 měsíců (zvracel 2x v rozmezí týdne a vždy, když bylo v jídle vejce, resp. žloutek). Říkala, že se to může stát a ať to zkusím zase za měsíc, pokud bude problém přetrvávat, tak zase asi za měsíc. Určitě bych nedávala, když po tom zvrací. Já jsem nenašla odvahu až do roku, protože to zvracení bylo fakt šílený, hodinu trvající, když už úplně vlál a šly z něj jen sliny. Po tom roce jsem to zkusila a dobrý - dávala jsem na tvrdo, i míchaný. Jenže asi měsíc zpátky šíleně zvracel po červený čočce s vejcem. Myslím si, že měl spíš střevní chřipku, protože to trvalo až do večera a málem jsme museli do nemocnice kvůli dehydrataci. Ale jak to bylo zase to vejce, tak mám strach zkusit znovu 😀. Nic, v čem jsou vejce (těstoviny, palačinky) taky nikdy nevadilo.

intonace
5. bře 2022

V deseti měsících jsem některá jídla vařila pro všechny. Bez sole, ostrého koření popřípadě plísňových sýrů. Snažila jsem se aby jsme jedli u jednoho stolu to samé. Dochucení pro nás s manželem za zády syna. Na talíři vypadalo všechno stejně a syn baštil. Ovšem při chuti na něco nezdravého dostal něco jiného a když šel spinkat po obědě přišel čas na nás 🤣🙈 Ale snažím se to do dnes dodržet a už mu jsou dva. Ale syn má rád snad úplně všechno 😊 Večer do dnes vede chleba/rohlík s Lučinou, Gervase nebo máslo a kaše ( dělám z vody)

merope
5. bře 2022

K vajíčku - syn jednu dobu neskutečně preferoval syrová vajíčka před vařenými. Bavila jsem se o tom v nějaké výživové skupině a bylo mi řečeno, že tuším bílek je syrový mnohem stravitelnější. Určitě je rozdíl ve stravitelnosti bílku a žloutku a syrové / vařené. Takže případně zkoušet zvlášť a zkusit to syrové.