Ublinkávání při probalování. Co si o tom myslíte?

danca81
4. črc 2007

Mám 3týdenního chlapečka a asi tak 4 dny máme problémy s kojením. Malý se přisaje, saje cca 7 minut a pak se začne strašně vrtět, mrčet. Většinou při tom kojení i tlačí (většinou se pokaká, ale jindy jen prdí), proto malého nepřebaluji před kojením, ale až po kojení. To však je problém, protože s ním pak asi moc hýbu a on mi ublinkává. Někdy je to malé ublinknutí, ale jindy mi připadne, že snad vyblinkal vše, co snědl. Čím myslíte, že je to větší blinkání způsobeno? Taky jsem vypozorovala, že když se začne při kojení moc vrtět, pustí bradavku, tak ho musím dát odříhnout? Třeba už po 3 minutách kojení. Pak ho chci přiložit znovu k prsu a on už nechce.
Kolikrát taky slyším, jak to mléko úplně hltá a taky se zaliká. 2x nám trošku mléka vytrysklo i nosem. Co myslíte?

kristi
4. črc 2007

Danco, no s tim kojenim nevim, kdyz jsem kojila,tak taky hrozne hltala a s tim i vzduch, pak mela skytavku a u toho blinkala. Ublinkava mi doted, je sice na umelym mliku,ktery zahustuju Nutritonem, ale stejne vzdy ublinkne...zkus spis prebalit tak 30 minut po tom kojeni, az mu slehne..

nikka.vo
4. črc 2007

Ahojky Danco, mám taky Dominika 😀 , mě malý taky ublinkává, dělá to od narození, už v porodnici mi říkali, že je to normální a že se stane, že to vylítne nosem 😕 Vypadá to sice hrozně, ale nic to není. 😉

S tím množstvím si taky nelámej hlavu, vyblinkne třeba jen pětinku, ale vypadá to, že víc. Zkus takovou pětinku vylít a uvidíš.

Navíc může být pěkný saveček, jako můj syn a proto pak už nechce. On by si vzal, kdyby měl hladík. Mému Domískovi stačí mu max 10 minut kojení. Doktorka mi poradila dávat odříhnout několikrát během kojení, je to sice opruz, ale pomáhá to.

nikka.vo
4. črc 2007

Třeba ti pak u přebalování blindit nebude, nebo přebaluj jak říká Krsti později.

danca81
autor
4. črc 2007

Kristi, děkuji za radu s přebalováním. Zkusíme to. Jen zase, to přebalování ho vždy probere, tak uvidíme, jak to bude s narušením jeho spánku. ☹

Nikko, ty jsi mě uklidnila s tím vylítnutím mléka nosem. Co se týká toho odříhnutí, tak to zkouším taky. Někdy si ale odříhne a pokračujeme dál v papání, ale jindy ne, já ho položím, chci mu dát ještě napít a on se poblinká. Musíme to zkoušet dál a dál.
Ironií je, že když udělá pořádný brkanec, tak jsem ráda a ještě ho chválím, ale až to udělá cca v 5 letech u stolu, tak mu budu říkat, že se to nedělá. 😀

lilyk
4. črc 2007

danca, nam to tiez niekedy ide nosikom von, vravim mu ze to nevadi ved maminka to utrie 😀

prochi
4. črc 2007

Danco moc tě asi nepotěším, ale my jsme měli doma pořádnýho blinkoše až do sedmýho měsíce. Přebalovat, oblíkat (pokud jsem s ním šla po kojení ven), jsme museli zásadně před jídlem, protože u nás jakákoli manipulace nepřicházela v úvahu minimálně hodinu po jídle. A i to bylo většinou málo. Po kojení před odříhnutím jsem mu omotala plínu okolo krku, pak proběhlo odříhnutí při kterým vyblinkošil první dávku (velmi často to lítalo i nosem) a pak v průběhu třech hodin do dalšího kojení ublinkával postupně. Mohlo by se zdát, že jsem ho překrmovala, ale už od začátku pil maximálně deset minut, po třech měsících se to snížilo na 6-8 minut, někdy se kojil třeba i tři-pět minut a další kojo zase za tři hodiny. To jsme si už dělali srandu, že pět minut kojíme a další tři hodiny blijeme. Nemohli jsme ho ani chovat, vždycky po jídle musel buď do postýlky (se zvýšenou matrací) nebo do lehátka. Reflux to nebyl, protože jinak to bylo maximálně spokojený dítě. Jen prostě blil... Plíny jsem prala ob den, protože co krmení, to jedna poblitá plína. Občas i koberec, moje záda, tepláky...
Postupně se to začalo zlepšovat až když jsme začali přikrmovat a ca. od sedmého měsíce už to ustalo úplně.
Přeju pevný nervy. Mě když doktorka říkala, že tak okolo půl roku to vymizí, tak mi to přišlo strašně daleko, ale uteklo to neskutečně rychle a dneska si říkám, že to snad už ani není pravda.
Jo a zkoušela jsem před kojením odstříkávat, aby to neteklo tak rychle, kojit zásadně v sedě, aby vrchní polovina těla byla vždycky výš atd., ale prostě nic nepomáhalo.

danca81
autor
4. črc 2007

Lilyku, já mu to taky říkám. Ale když se to stalo poprvé, tak jsem se trošku vyděsila. Po druhé už to nebylo tak moc, ale přece jen. 😉

nikka.vo
4. črc 2007

😀 😀 😀 No to jo!!!

Tak záleží asi taky kolik se ti udělalo zrovna mlíka nebo jak rychle pije, že si někdy ještě potom vezme a někdy ne! Jak dlouho se snažíš aby si odříhnul? Třeba potřebuje delší dobu. Mě zasejc Domís dělá to, že si odkrkne a pak ještě malinko ublinkne, asi jak má žaludek rozfofrovanej krkáním.

Taky mám v knížce několik způsobů jak dát dítko odbeknout a jedním z nich je, že si ho posadíš (to sem zírala - i malinký mimi ) na nohy, podepíráš ho a poklepáváš na zádíčkách, to jsem zkusila jednou a krkanec vyšel hned. 🙂 Ale aby se ten tvůj drobeček nepoblindil, že si mačká bříško, třeba nemá tu záklopku ještě, teď si nemůžu vzpomenout, jak se tomu říká, sakriš!

lilyk
4. črc 2007

danca, ako keby som videla seba, prvy krat som sa pytala ama seba ze ci je to ok, ale potom som si povedala ze radsej nech mu to vylezie nosikom ako by ho malo brusko tlacit 😀 ako pozeram tusim sa nasi chlapci narodili v jeden den 😀

nikka.vo
4. črc 2007

No jo reflux - teď to čtu u prochi - jsem hlava dubová 😀

prochi
4. črc 2007

Já hlava děravá!!!!!!!!! Ještě jsem si vzpomněla, že jsem se snažila kojit častěji po malých dávkách. Jenomže ani to nám moc nepomáhalo. Protože jak už jsem psala, odkojíno u nás bylo za pár minut. Prostě to byl náš Otesánek, vždycky se do toho pustil s plnou vervou, dělal jakoby čtrnáct dní nesosal a za pět minut odpadl. Stejný je to do teď: vidí, jak otvírám přesnídávku, celej se samou radostí rozklepe, hubinku si div neroztrhne, sdlábne pár lžiček, kdy nestačím nabírat, jak je rychlej a pak jaksi zájem ztrácí... 😀

prochi
4. črc 2007

Lilyk, přesně! Taky jsem říkala, radši to broučku vyhoď, než aby tě to pak tlačilo v bříšku.

danca81
autor
4. črc 2007

Lilyku,
taky jsem se dívala, že je Tvůj Marianek stejně starý, a že máme celkem podobné "problémy" s ublinkáváním.

Nikka,
s tou dobou čekání, než si odříhne, tak je to cca 2 minuty. Už mám totiž zjištěný, že když si neodříhne do 1 či 2 minut, tak už si neodříhne. Polohu v sedě vyzkouším, děkuji za radu.

Prochi,
děkuji za vyčerpávající odpověď. S tím praním plen, tak to máme tak po cca 3 dnech. Píšeš, že jsi vlastně s malým nemohla vůbec nic dělat, aby se nepoblinkal. My to teda zase až tak nemáme. Máme to blinkání nejhorší ihned po tom kojení, při přebalování. Navíc ještě máme tzv. široké balení, takže má stále vyvýšený zadeček, proto musíme každou podložku na které leží vyvyšovat. Kočárek, chování aj. mu "zatím" nevadí. Tak uvidíme. Avšak víš co, to blinkání je hrozný, ale zase nebrečí hlady, což mě alespoň uklidňuje, že to co v něm zbylo, tak mu stačí k tomu, aby se cítil najezený. To prádlo pračka vypere - horší je to s žehlením, poněvadž nesnáším žehlení 😀 😀 😀 .

prochi
4. črc 2007

Danco máš pravdu. Nás hlad skutečně netrápil 🙂, ani bříško, prdíky a jiné. Tak jsme holt blinkošili. Bylo to někdy náročný, vzpomínám si, že jsme jeli třeba s malým na oční (tekly nám očička) a malej si v čekárně "trochu" ublinknul. (nevěděla jsem, jak dlouho tam budem čekat, tak jsem ho nakojila než jsme jeli). A doktorka se smála "no ty ses teda zřídil" a domů jsme jeli s gázama zastrkanýma za bodýčkem, protože jsem neměla ho do čeho převlíknout a aby od toho mokrýho nenastydl 😀 .

danca81
autor
4. črc 2007

Prochi a Nikka, co je to reflux, jak píšete?

nikka.vo
4. črc 2007

Našla jsem zatím jen tohle - 😀

U kojenců není uzávěrový mechanismus mezi jícnem a žaludkem ještě plně vyvinutý. Objevuje se proto časté ublinknutí po kojení. Do roku je teto svěrač většinou již plně funkční. Pálení žáhy se může vyskytnou v pozdějším věku. Pokud je výrazné, ohrožuje děti stejně jako dospělé. Nebezpečné může být vdechnutí kyselého žaludečního obsahu, které vyvolává zánět dýchacích cest a plic.

prochi
4. črc 2007

Danco reflux je, že nemá mimi vytvořenou "záklopku" mezi žaludkem a jícnem (myslim) a mlíčko mu teda vytéká zpátky nahoru, což může být pro mimi značně nepříjemné, jako třeba u dospělýho pálení žáhy. Projevuje se to častým pláčem, pomůže když se mimi zase přiloží a trochu se napije a tím to jakoby spláchne. Velmi často se reflux ale zaměňuje s trápením s bříškem. Takže se mu masíruje bříško, dává se do různých poloh aby se vyprdělo... Pokud se jedná o reflux, je mimi nespokojené, pláče a myslím, že ani tolik nepřibírá. Potom se může mlíčko zahustit (myslím, že se to jmenuje Nutriton), když kojíš, tak by se asi trochu odstříkalo, šoupl se tam ten Nutriton a malej by to sbaštil. Pak se mu to mlíčko v bříšku zahustí a nemělo by docházet k blinkání. Jinak je důležitá zvýšená poloha - představ si žaludek jako naplněnou otevřenou plastovou lahev, kterou položíš na vodorovnou plochu, je jasný, že z ní bude něco vytékat, obzvlášť jestli se ještě k tomu zmáčkne.
Takže asi tak 🙂)) Nejsem odborník, jen co jsem všude vyčetla, když jsme pořád blinkošili a co jsem ještě nezapomněla 😀

prochi
4. črc 2007

Tak Nikka byla rychlejší 😀

nikka.vo
4. črc 2007

refluxní choroba jícnu - „reflux“ znamená „zpětný návrat“. Volný překlad by tedy mohl znít: Zpětný návrat ze žaludku do jícnu. Ano, je to v podstatě jakési neúplné zvracení. Žaludeční obsah uniká volně do spodní části jícnu a zase se vrací zpět do žaludku

danca81
autor
4. črc 2007

Prochi a Nikka.vo jste úžasný. Moc jste mi dnes pomohly. Vyzkoušíme a uvidíme, jak nám to půjde dál.

tiki
8. črc 2007

Danco, mne dite bleje furt, a to uplne od mala. Myslim, ze castecne je to tim, ze hlta, takze spolika spoustu vzduchu, a castecne tim, ze se prejida. Proste nevi, kdy dost. Ja to nijak neresim, kdyz to vsecko vybleje, tak si za chvili rekne a dam ji znovu.
Jen bacha na to bliti nosem, je treba decko hlidat, jednou se mi Zdisa zacala dusit, nastesti jsem u ni zrovna byla, jinak nevim, jak by to bez nekolika radnych ran do zadicek rozdejchala 😒

danca81
autor
10. črc 2007

Tiki, děkuji za Tvůj příspěvek. Už jak psaly maminky nahoře, tak jsme změnili polohu při kojení, Dominička dávám v průběhu kojení víckrát odříhnout a už je po blinkání. Tím nosem nám to vyšlo myslím 2x nebo 3x a to ale přímo u toho kojení, když malý moc hltal. Teď už je to fajn (uvidíme na jak dlouho 😝 )

nikka.vo
11. črc 2007

Tak super Danco, že to pomohlo 😉

danca81
autor
12. črc 2007

Jo, jo Nikka.vo, pomohlo nám to. Bohužel nás ale stále trápí prdíky, takže při kojení zase naopak tlačíme, tlačíme a tlačíme. Právě zkoušíme kapky Sab simplex. No tak uvidíme. Tvoje rady ale fakt pomohly, ještě jednou mockrát děkuji. 😅

margotka
2. srp 2007

ahoj holky,jsem ráda,že jsem našla tohle téma!!!
Je to 2 dny,co jsem volala rychlou sanitu k dceři - po kojení,odříhnutí a ublinknutí,na které taky trpíme,se mi malá v postýlce zakuckala,zvratky jí lítaly nosem i pusou,celá zbělala a nemohla popadnout dech.Já dělala co mohla,překlopila hlavou dolů,plácala,kontrolovala,aby jí nezapadl jazyk,povrchně dýchala,ale byla do slova jak hadrová panenka!
Sanita tu byla cca za 4min.,ovšem malá už začala nabírat barvu a dýchání se upravilo,připadala jsem si trapně,i tak nás posadili do sanity a frčeli jsme na Bulovku,tam měli dětské odd.zavřené,tak jsme pokračovali na Karlák,tam měli plno!!!až ve 3.nemocnici nás přijali(Vinohrady).
Malou proklepli zkrz na zkrz,dělali ekg,odběry, sono hlavičky,ledvin a žaludku.
I ve spánku,kdy jí vyšetřoval dr.jí mlíko lítalo sem tam.
Propustili nás s tím,že musím dodržovat zvýšenou polohu v postýlce a trápíme s Nutritonem,kterej jí dávám lžičkou před a během kojení.
Tu hrůzu a strach,co jsme zažili,nikomu nepřeju. ☹

carlisse
18. zář 2007

margotko zažila jsem si v pátek něco obdobného. Malá se začala dusit, já popadla odsávačku hlenů a z toho nosíku jsem jí ty zvratky odsála, pak začala dýchat, ale hned jsme mazaly k doktorce, doporučení do nemocnice, 3 dny testů, odběrů, pozorování... Zahušťujeme před krmením nutritonem, dávám jí ho ze stříkačky do osdtříkaného mlíčka (dává se i do vody, ale to mi nechtěla moc jíst).- Občas stejně ublinkne, ale přijde mi že je to spíš tím, že se přepije, je to při krkání po jídle, občas ještě mezi jídly ale ne tolik. Chtěla jsem se spíš zeptat, jakou měla mimča stoličku po nutritonu? Adélka ji má hodně hustou, má vždycky takové tuhé hovínko, co drží tvar podle zadečku i když se odlepí🙂 Nevím, jestli je to nutritonem, nebo mou stravou...

silvestrova
18. zář 2007

mne robi mala tiez hrozne stavy, akoby zastava dychania a cela sa sponuje, ale nevygrckava, ma reflux

knobloska
26. zář 2008

Ahoj, chtěla bych poradit od nějaké maminky, která má podobný problém jako my. Malá od narození strašně ublinkává, je to hrůza, je mi jí líto. Byly jsme na vyšetření, ale reflux nebyl prokázaný. Dr mi říkala, že některé děti jsou prostě blinkací a že máme dodržovat antirefluxní opatření ( zvýšená poloha atd). Nic nám nepomáhá. Chtěla jsem se zeptat - Kristýnce je už 6 měsíců a nemizí to...jak dlouho ještě musíme vydržet? Děkuji

blau
26. zář 2008

Ahoj knobloska aj ja som sa s tym trapila, tiez som dodrziavala antirefluxne opatrenia a nic 😒 Nakoniec som zistila, ze to nepomaha najlepsie je, ked je v klude. No ale on sa prevracia, hmyri, takze je to jedno.poblinka sa aj tak. Aj teraz, ked uz papa zeleninku mu sem tam vybehne 😖 Doktor povedal, ze je to normalne a postupne to zmizne 😵
Tak uz sa s tym netrapim stale ma podbradnicek, ale aj tak musim furt prat..Musime vydrzat oni z toho vyrastu 😉

knobloska
26. zář 2008

Ano, to máš pravdu. V klidu není, převrací se a všechno poblinká, když je na bříšku. Kolikrát jí nesu a poblinká se a to jenom slyším takový pleskanec o podlahu 😒 . Mně taky dr říkala, že to zmizí kolem 6. měsíce, ale jak je vidět, tak asi ne tak brzy. Dneska mi taky vyblinkala zeleninku, ale většinou jí udrží. Kaši, kterou jí dávám na noc ublinkne taky.