Víc hlav, víc ví. Výživové plány různých značek se pro děti liší. Jak na to?

amazonkajanik
10. říj 2019

Holky,potřebuji poradit a najít tu zlatou střední cestu. Malému bylo v pondělí 17 týdnů,tudíž jsem už minulý týden dala První lžičku od Hami - mrkev. Malej bastil,teď už nepapa,ale doslova ji žere. Už jsme zkusili i první dyni a zeleninovou směs. Bez problémů. Podle Hipp vyzivoveho plánu,co nám dali v porodnici,by mohl od příštího týdne už menu,nebo polévku a k tomu ovoce jako dezert. Ale včera u pediatra na kontrole mi bylo řečeno,že moc spechám ,že celý měsíc čistě zeleninu a pak pomalu přidat vařený zloutek. Kaše vůbec,aby nebyl obézní ( 68cm 7,30kg). K tomu mi dali brožury od Hami A Sunaru A tam se ty vyzivove plány taky dost liší. A teď babo raď.

hezz17
10. říj 2019

Po týdnu bych nic nového nezavadela. Ve smyslu dalšího jídla denne. Ale dávala nové a nové druhý zeleniny. A určitě bych nedávala ovoce před zavedením masa.

elis_elis
10. říj 2019

Zdravim, taky si myslim, ze na to jdes moc rychle. Zkus jine druhy zeleniny a pak jejich kombinace. Kase jsem davala taky mnohem pozdeji.. nekdy v osmem mesici na veceri.

martiniquest
10. říj 2019

@amazonkajanik Ve ctyrech mesicich? 😂 a v pul roce knedlo vepro zelo? Myslela jsem, ze tento mytus vykrmu od 4 mesicu uz je passe. Nuze, clovek se stale divi.

kafr
10. říj 2019

Já jela podle rad tady na koníkovi:
1) zavádět postupně jednotlivé druhy zeleniny
2) každý druh zkoušet 3 dny, aby se ukázala případná alergická reakce
3) kombinovat už odzkoušené
4) přidat alergeny - žloutek, bílek, celé vajíčko; lepek (já dala formou kus kusů)
5) když už jí hezky, přidat ovoce (je sladší a děti pak odmítají zeleninu)
6) je to jen příkrm, nemá nahradit kojení

Se skleničkami zkušenost nemám, vařila jsem. To je taky fígl odtud - kostičky z tvořítek na led. Když tak vysvětlím...

ninive211
10. říj 2019

Souhlasím s holkama, ze zacatku pouze zeleninu, ruzne druhy, ruzne kombinace, potom vyzkousej pridat nadi (nejprve 2x tydne, pak treba 3x a falsi tyden 4x...ne denne), ten zloutek (1x tydne=, az ti bude jist to mado, tepeve pak zavadet ovoxe(klidbe az po pwto, sesyibtydnech od pevniho peikrmu, neni kam spechat). Kase neni treba, pokud prospiva az az, pouzivaji se spis u deti, které neprospivaji pouze z mleka, velmi casto se budi (i kdyz to, ze po kasi bud dite lip spat, je opet nepotvrzena fama, mne to nepomohlo ani u jednoho ditete, ze by pak spalo celou noc).

ocetnicek
10. říj 2019

Na mě ty jejich výživové plány spíš působí tak, aby co nejvíc a nejrychleji prodali, takže samozřejmě si udělají brožurky, kde napíší, že miminku se má narvat co nejvíc a co nejrychleji. Z téhle kombinaci by se mi malý nejspíš potento.
S prvním jsem to dělala tak, že jsem koncem 5.měsíce dávala na oběd zeleninu, pak dokojit. A tu jsem zkoušela celý měsíc, jen jsem měnila druhy, max do toho hodila bramboru a žloutek. Koncem 6.měsíce lepek - kaše mi moc večer nejedl, takže jen občas. Ovoce a maso taky koncem 6, měsíce, ale jen jedna přesnídávka za den, dvakrát jsem dávala až kolem 8,měsíce.

amazonkajanik
autor
10. říj 2019

@martiniquest bohužel, zrovna v té brozurce od Hippu to tak je a to jsme je dostali už v porodnici.

hezz17
11. říj 2019

@amazonkajanik no ten plánek je docela dost hrůza.

zuzan88
11. říj 2019

Upřímně? Proč se řídit nějakými plánkami, které sem někde od někoho dostala... Já sem si max přečetla ve kterém měsíci se zhruba něco nového, jako je zloutek atd zavádí a jinak sem jela podle svého uvážení. Ano začíná se zeleninou - jednodruhou cca vždy 3 dny, pak různě kombinovat a dávat místo poledního mléka. Dávala sem cca ten měsíc, pak sem stejně zavedla ovoce a to dávala, jako svačinku... Až sme měli zavedenou zeleninu a ovoce, tak sem postupně začala přidávat ostatní věci, jako byl žloutek, maso, těstoviny, rýže atd... Taky záleží, jestli je dítě na um nebo kojené🙂 malej má teď rok a bez problémů sní snad vše.

amazonkajanik
autor
11. říj 2019

O.k. Takže zatím čistě jen zeleninu a mlicko,na ostatní má čas. Děkuji

zuzan88
11. říj 2019

@amazonkajanik ano, není kam spěchat😊

lora1987
11. říj 2019

Ono by se ti potom mohlo stát, že začneš brzy s ovocem a kaší, která bývá taky chuťově výraznější než zelenina a pak do něj budeš tu zeleninu horko těžko dostávat, protože ti ji najednou začne plivat. Takže v klidu vydrž na zelenině, máte čas 🙂

kobzol95
11. říj 2019

začala jsem v 5měsíci. Já davala co tři dny novou zeleninu, potom jsem zeleninu ruzně zkombinovala. Pak jsem zavedla asi po 3 tydnech maso a po týdnu zase rýže+ lepek těstoviny. v 6 měsící jsem začla ovocem jako svačinku před obědem 🙂 . v 7 měsíci i po obědě. V 8 měsíci jogurty a tvarohy a chleba s lučinou nebo šunkou. Všechno je jen orientační 🙂 v 8 měsíci kojím už jen ráno a večer. Kaše nám moc nedoporučila, protože se po nich hodně přibírá. Takže kaši dávám jen, když třeba si dám sklenku vína nebo když manžel hlídá, když jsem pryč 🙂

fouskovi
11. říj 2019

Plánky jsou zbytecne mám tabulka kdy jak co zavádět ale řídím se podle děti nejdřív zelenina jeden druh tři dny pak kombinace když vvse v pohode dvakrát týdně maso pak žloutek dvakrát vtydne a nakonec lepek a když vše je jak má být začnu ovocem

merope
12. říj 2019

My začali dost brzo, tak jsem to brala, že času je dost a není třeba spěchat. Takže hezky zelenina, po mrkvi se nemohl vykadit, tak den pauza a jenom mlíko. No stress. Ty 3 dny jeden druh je kvůli alergické reakci, takže když jsem vynechala, pak jsem klidně dala i něco nového - nebo když to vyšlo jen na den (začala jsem v srpnu, cestovala, nebylo možné převážet hotové jídlo resp. když jsem to zkusila a i myslela, že to je zavařené, tak se mi to nezdálo a nedala jsem), tak pak jsem dala třeba něco známého. Řídila jsem se tím, co zrovna roste. Dobrá rada od pediatričky byla, že čerstvě utržené nechat den stát, jinak může nadýmat.

Tak asi po týdnu jsem mu dala ochutnat ostružinu, jenom rozmačkanou v ruce, olizoval štávu a chutnalo, pak mu ještě za pár dní dali rodiče ochutnat hroznové víno, taky tak nějak podobně. A pak už se mi pomalu začal sápat do talíře, tak jednou v restauraci dostal banán z ovocného salátu, co jsem zrovna jedla a vypadal moc spokojeně.

Po cca 3 týdnech jsem přidala maso. A tak nějak kolem toho i to ovoce. Jablíčka ze zahrady, doma taky kupa jahod, tak ty (ač z Makra).

Po dalším cca měsíci jsem přidala jogurt, lepek (s odstupem od sebe). Náhodou jsem byla zrovna u pediatričky a ta se ptala, co a jak s jídlem - já že už jí v podstatě všechno a dostala jsem pochvalu jen teda s upozorněním na sůl a tak. Ale to že je jasné.

Takže já bych asi nic nebrala tak dogmaticky. Ono ovoce je často dost kyselé a třeba taková dýně je mnohem sladší. Když se dobře udělá příkrm, tak je i výraznější než ovoce (malý miluje třeba kachnu, mám pocit, že skoro ve všem, kachna+čínské zelí+brambor, tak to je lahůdka a hit). Samozřejmě že pokud se vezmou nějaké "nejlíp" ještě přislazované kapsičky, tak to je jen sladké. Já mu některé domácí přislazovala banánem, protože to bylo tak kyselé, že ani já bych to nejedla 😀.

Momentálně jsme ve fázi, že když se mi sápe do talíře, zkusím se zamyslet nad tím, co jím - a pokud to jen trošku jde, podělím se. Takhle už měl na ochutnání i klasické zelí v restauraci, zjistila jsem, že mu chutná pohanka (pohankové lupínky). Jelikož můj cíl je ho do Vánoc převést na "naše" jídlo resp. nás na jeho a jíst společně, tak mu ráda dám ochutnat a podporuji ho v tom, aby jedl s námi. Podle mě totiž takové to "jídlo do tlapky" není o krájení přesných hranolků zeleniny, ale přesně o tom, že dítě má o jídlo přirozený zájem, protože to je to, co dělají rodiče. Jenom tedy to má "stinnou" stránku tu, že sbohem nezdravá stravo 😀.