Začínáme s příkrmy - prosím poraďte

karolinafox
30. lis 2015

ahoj maminky 🙂 mám syna, příští pátek mu bude 5 měsíců, je plně kojený (porodní váha 4130,53 cm) momentálně má 7200g a 67 cm. Do teď jsem ho kojila přes den tak po 3-4 hodinách..večer jsem ho uložila v 7 a poprvé se vzbudil mezi 2-3 ráno, najedl se a vzbudil se kolem 6-7. Posledních 14 dní ale vyžaduje kojení i po hodině, v noci se budí taky tak..je neklidný, uplakaný..já jsem pochopitelně hotová, protože se nevyspím a přes den mám taky co dělat.. chtěla bych proto začít přikrmovat..čím jste začaly ve stejném věku vy? v jakém množství? a případně začít třeba kaší? děkuju moc za vaše rady a typy! 🙂

kocour1
30. lis 2015

Ahoj, já mám zkušenost, že přidáním příkrmu se noční buzení ani nemusí upravit...často to spíš bývá naopak, děti mívají opět nějaké ty prdíky, tlačí je bříško a noci bývají často ještě horší🙂...
To, že se budí nyní častěji vůbec nemusí být hlady - třeba na něj leze nějaká nemoc, rostou mu zoubky...u kojených dětí je to stále jako na houpačce - vždy, když si člověk myslí, že se mu v noci podařilo vytvořit nějaký režim, tak si ho dítě zase změní...
Doporučovala bych vydržet do toho šestého měsíce jen s kojením, je to pořád pro dítě to nejlepší. Pokud přesto chceš začít přikrmovat, tak se obvykle začíná obědem - nejdříve jedna složka (např. mrkev), pak se přidává brambor, květák, dýně...vždy po třech dnech. Dáš z počátku jen pár lžiček a dítě dokojíš. Postupně, jak si dítě zvyká, přidáváš množství, až úplně nahradíš polední kojení (cca 200-250ml masozeleninového příkrmu). Pak se přidávají svačinky - ovoce dopoledne, opět stejný postup...
Ideální však je začít s příkrmy v okamžiku, kdy dítě začíná projevovat o jídlo zájem - zajímá ho, že vy jíte apod...a také není na škodu počkat na doporučení pediatra, že už je ten správný čas. Já mám skoro ročního a stále je kojení 80% jeho stravy a to už jí v podstatě všechno...ale kojo, je prostě kojo🙂

catchulinecka
30. lis 2015

@kocour1 taky se pomalu ale jistě připravujeme na příkrmy, já teda chci až po ukon. 6 měsící, protože je dcera plně kojená. Taky sháníme inspiraci, tys to hezky popsala, jen se ještě chci zeptat, kdy jsou zaváděny ty kaše. Děkuji 🙂

milius
30. lis 2015

taky jsem si myslela, že když se malá začala budit v noci, tak kvůli hladu. Začali jsme teda příkrmem - kaší od hippu (není doslazovaná). ale nezabralo to 😒 snad u vás to vyjde, ale moc s tím nepočítej. může se budit kvůli čemukoli (zuby, podněty ze dne, roste, spurt..)

kocour1
30. lis 2015

Nejsem tedy nějaký odborník, ale mám dvě malé děti a tudíž to mám tak nějak ještě v čerstvé paměti🙂...kaše k večeři se buď zavádí nakonec - tedy v okamžiku, kdy dítě už obědvá, svačí dopoledne ovoce, odpoledne např. jogurt a kojení, nebo umělé mléko se podává jen ráno ke snídani a večer na spaní... a nebo se naopak kaší začíná. Ale osobně si myslím, že pokud se kojí, že je kaše zbytečná - pokud se podávají ty kupované, jsou většinou hodně slazené. Podle mě stačí kojit tak dlouho, dokud to dítěti k večeři stačí a pak dát k večeři buď opět masozeleninový příkrm, nebo třeba nějakou polévku, nebo i kousek pečiva s nějakou pomazánkou...prostě nahradit normálním jídlem🙂...kaše samozřejmě lze vytvořit domácí, ale s tím zkušenost nemám. Nikdy jsem žádnou nevařila, ale ve FB skupince Vaříme malým dětem to holky často dělají a v albech jsou i recepty. Tam je i taková přehledná tabulka co kdy dítě může, jsou tam tipy a recepty na první příkrmy...já osobně jsem u mladšího syna začínala dýní hokaido, u starší klasika mrkev...syn je pořád hodně na kojení, dcera naopak byla velký jedlík a sama od sebe upřednostňovala jídlo proti kojení a tudíž bylo někdy kolem osmého měsíce po kojení úplně🙂

dankakotrbova
30. lis 2015

Také jsem kojila a začala jsem ve 4,5 měsíci s prvním příkrmem dýni rovnou s bramborem (řídká kaše) pak dokojit a třetí den mi snědl skoro celou dávku. Kaše na noc byly o ničem, bolelo ho bříško. Ale kolem toho pátého měsíce začaly růst zuby, takže se budil co 2 hodiny, možná je to i tím. Většinou když ho něco bolelo, tak vyžadoval kojení, pro uklidnění.

mysonek
30. lis 2015

@karolinafox ahoj, z podobného důvodu jsem obě své dcery začala kolem 5. měsíce přikrmovat. Také jsem měla pocit, že mají hlad. Navíc se v poslední době doporučuje začít s příkrmy už mezi 4. a 6 měsícem. Navíc holky už koukaly po lžičce. U obou jsem začala se zeleninou v poledne. U té první to pomohlo (doteď nechápu, že když dostala mrkev v poledne, spala najednou celou noc 🙂 ), u té druhé to moc nepomohlo, budí se stále. Těžko tedy říct jestli to u Vás pomůže, ale věk na příkrmy již má. Doporučuji začít zeleninou v poledne - jednodruhovou, já pokaždé začínala mrkví, ale určitě můžeš začít dýní. Zpočátku dávej jen pár lžiček a potom dítě normálně nakoj (i když moje první by bývala snědla celou misku hned napoprvé, ale to jsem jí nedala). Kaši na večer bych nedávala, to až později. Pokud bude dítě příkrm odmítat tak ho nenuť, je ještě malé a určitě má čas. Držím palce ať to pomůže. Ale mohou to být taky zuby, nebo si prostě chce podudlat (kvůli tomu se mi kolem 7. měsíce začala budit starší dcera a to už nepomohlo nic, ani kaše na večer).

bara_doc
30. lis 2015

Já mám malýho bohužel od konce prvního měsíce na UM. Teď má 3,5 měsíce a ráda bych začala v těch 4 měsících. Podle návodu na UM mu to nestačí - řve mi tu hladem..chtěla bych začínat taky dýní a na oběd..

jitavrtule
30. lis 2015

@karolinafox ahoj, my teda na vás máme jen dvouměsíční náskok, ale pokud tě zajímá jak to zatím provozujeme, čti dál 🙂 Ela první příkrm dostala po ukončeném 6. měsíci, myslím, že to bylo tak akorát, protože do té doby jí jídlo fakt moc nezajímalo. Jak začala koukat, když někdo jedl, sápat se do talířů a zkoumat příbory, tak jsem to vyhodnotila, že je ten správný čas. současný míry - 66cm, 7.1kg a za týden 7 měsíců (při narození 49cm, 3kg, byla drobnější)
Já teda dávám skleničky, z více důvodů, včetně toho, že pořád sní tak maličko, že vařit kvůli tomu jednu mrkev pochybné kvality se mi ani nevyplatí.
První dostala dýni (velký úspěch), pak pastiňák (nejdřív se šklebem, pak taky s chutí) , mrkev (nechutnala), dýni&brambor (strašně tuhé, moc to nechtěla), brokolici (vypadala a voněla jako bahno z močálu ale překvapivě jí chutnala). Ještě tu mám z nových chutí nachystaný květák a špenát s bramborem. Vařit doma budu sladké brambory (batáty) a červenou řepu, ty jsem nikde ve skle jednodruhově neviděla. Taky měla syrovou salátovou okurku a to byl celkem hit - myslím, že u nás začínají zoubky a okurka se jí hodně líbila (studená, dá se sát a drží si jí sama v tlapce)
Vždy 2-3 dny po sobě jedu jednu zeleninu pro vyloučení případných reakcí (sleduju vyrážky, neklid nebo bolesti bříška, opruzování). Když se nic neděje (což se u nás zatím nedělo), beru to jako zavedené a v pohodě. Po každém příkrmu ještě dokojím, občas jí dám cucnout i před jídlem, když chce (a jídlo ještě není hotové). Ohřívám ve vodní lázni - do velké misky vodu z rychlovarky a do té mističku s příkrmem. Ze skleničky odebírám čistou lžičkou a zbytek v lednici v pohodě vydrží další dva dny.
Teď přikrmuju 3 týdny a sní toho tak půlku té malé skleničky (tj. asi 60g), plná dávka je cca 200g (velká sklenička). Takže jak vidíš,o nahrazení kojení se u nás nedá vůbec mluvit zatím. Přitom ale malá jí s chutí, jídlo jí zajímá, jen toho prostě nedá moc. Krmím, dokud chce (otevírá pusu), jak se začne zajímat o jiný věci, mrskat se, kroutit hlavou a zavírat tlamičku, přestávám a dokojím.
Dnes dopo dostala první ovocný příkrm - hrušku. Pokračovat budu jablko, meruňka, švestka. Hruška jí celkem jela, ale opět to bylo pár lžiček. Chci jí spíš seznámit s novými chutěmi, než že by mi šlo o nahrazení kojení.
Kaše zatím nedávám vůbec , zkoušela jsem křupky, ale moc je nechce, max tak drolit je do lehátka :-P ale tak ožužlala pár kukuřičných a asi dvě rýžové, takže nějaký to obilí už taky zná.
Od kupovaných mléčných mimikaší mě obecně odrazuje, že je to často děsná chemie - když se koukneš na složení, tak je to samej cukr a deriváty kravskýho mlíka. Ale koupenou mám nemléčnou rýžovou od Hami a nemléčnou trojzrnnou od Babylove. Jejich jasnou nevýhodou je to, že mlíko do nich musím dodat já, takže v předzvěsti kaší pilně předzásobuju mrazák mateřským mlíkem.
Upřímně si nemyslím, že by váš současný a potenciálně dočasný problém s buzením v noci vyřešily příkrmy. Příkrmy u nás teda na spaní vliv nemají vůbec. Taky se před pár měsíci budila v noci hodně, teď je to zas lepší, budí se 2x, 3x, ale mění se to co pár dní. Vydrž, bude líp!

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
dankakotrbova
1. pro 2015

@bara_doc návody na množství mléka jsem se nedržela, to by malý řval taky, dávala jsem mu více i MUDr. mi to řekla, že když chce at mu dám. Začala jsem pak přikrmovat UM na noc, moje nestačilo. Kluk byl spokojený a štíhlý, zdravý.

bara_doc
2. pro 2015

@dankakotrbova díky za odezvu 🙂 už mu taky dávám víc.. ve 3 měsicích měl 60cm a 6,1kg ( narozen v 40tt - 3060g a 49 cm)..tak bCh řekla, že to je v normě