Začínáme se zeleninou - kolik gramů, když stále kojím?

nugetka20
26. led 2017

Prckovi je 7 měsíců. Zhruba o Vánocích jsme začali s mrkví .... po 2 pokusech jsme to vzdali, prcek se dávil, nevěděl, co s tím v pusince má dělat.
Druhý pokus přišel minulý týden - začali jsme s mrkví. Každý den zblajznul tak 5gramů, pak už nechtěl, tak nenutím. Zbytek dokojím.
Tento týden jsem na radu kamarádky vyměnila mrkev za bramborovou kaši s MM. ta mu jede o poznání lépe, od pondělí jsme se dnes dostali na nějakých 10gramů, víc už nechce, otáčí hlavu. Tak mu víc necpu a opět dokojím - to se nacpe vždycky k prasknutí 🙂

Chci se zeptat, na kolika gramech začínáte a kolik by toho měl na svůj věk sníst? Čím jste po bramboru a mrkvi pokračovali? Nechci mu to otrávit. Děkuju.

absintka19
26. led 2017

5gramu/10gramu to je tak jedna lzycka 🙂 to je temer nic :(

netopejr
26. led 2017

Ja dávám dětem, az se po tom jídle dost natahujou, dřív ne. Tzn. Mezi 7. - 10. měsícem. Takže to chtěj, umí si to podržet a strčit do pusy.
Je úplně normální, ze zpočátku ji malinko, spis ozuzlavaji, osahavajo a zkouseji chute. Když kojis, je uuuplne jedno, kolik toho sni.
Vubec bych si nelamala hlavu s nějakou zvláštní přípravou, dávám z toho, co máme my a je to pro dítě ok, tzn. ovoce zelenina, který zrovna je a zvládne bezpečně zuzlat nebo jist, polivku, ryzi, brambory, kasi, bily jogurt. 2-3 měsíce a ji samy a docela hodne. 😉
Hlavně nikdy do deti nic nemusím cpát, o jídlo se hlasi samy, když maji hlad. Popřípadě i batole umí vyluxovat stul, když tam po starších něco zbyde... To je jejich starost, aby se nakrmili, ja jen nabízím. Takže asi tak v roce, roce a čtvrt se nakrmi samy, aniž by byly cunata navíc motivace ke zlepseni motoriky je to vysoka!

petronilkaa
26. led 2017

Syn 8 měsíců, začali jsme mu něco dávat cca 2 měsíce zpátky. Zkusil už hodně - dýně, mrkev, cuketa, kedlubna, květák, červená řepa, špenát, patison, kukuřice, brambora, rýže. Dostal už i maso - kuřecí, telecí, rybu-tilápie. Vše ochutnává, ale sní toho opravdu málo.. Pár lžiček, dnes poprvé snědl víc - cca 60-70g. Neřeším, až bude chtít víc, sní víc. Hlavní je to neustále zkoušet. Dcera kamarádky začala ochutnávat příkrmy v půl roce, jíst začala až po roce.. Neměla potřebu, ale kamarádka pořád něco nabízela, aby věděla, že jíst je "normální". Na druhou stranu syn jiné kamarádky snědl v půl roce ten velký kupovaný příkrm. Každé dítě je prostě originál 🙂

lv
26. led 2017

Množství není určeno, když dokojíš, davala bych jak teď, co sní a až otočí hlavu už nechce.. dál cuketa/dyně, batát třeba..
Moje holky zas byly nenajedené, hned 50-70g a do 2týdnů už dokojit nechtěly a jedly 150-200g.

soyevita
26. led 2017

Každé dítě je jině,u jedně jsem výhradně kojila do 9.měsíce,další jsem začala přikrmovat s ukončeným 6.
Teď jsme vyzkoušely už příkrmy po troškách v 5,5měsícich.Vůbec neřeším množství.Jen chci aby ochutnala.Nejdůležitější je kojení.A jestli začne jíst plné dávky v 7 nebo v 10měsících je úplně jedno.
Pouze nabízej,nenuť,nechvátej🙂

majdaptak
27. led 2017

Nugetko, já začala pomalu přikrmovat (spíš nabízet) na půl roce a třeba mrkev vůbec malá nechtěla. A nevěděla, co se lžičkou, jak to polknout - vyplivovala, ječela u toho...trvalo to asi týden. Rozjedla se mi na kaši a na dýni a pak už, jak pochopila, jak polknout a že je to dobrý, začala jíst vše. U nějakých nových chutí občas trochu stávkovala (první ryba, špenát,...), ale postupně si dala říct.
Na množství nehleď, mně ty první dny nesnědla ani lžičku, postupně se to poddá, uvidíš.

nugetka20
autor
27. led 2017

Děkuju za příspěvky. Dnes jsem schválně zkusila v poledne nabídnout Medovou kaši od Sunaru (je to mléčná kaše) - a kupodivu evidentně chutnala, malej se mi sápal po lžičce, otevíral pusinku ... 🙂 No, je mi jasné, že radši koupím nemléčnou, přeci jen sunar k plnému kojení baštit nemusí. Ale pokud mu v poledne nebude dělat problém, zkusila bych jí pak večer. Aktuálně se budíme po 2 hodinách a už mi z toho v noci občas šibe🙂 Třeba to pomůže.

Ještě se zeptám, v noci mi malej začal brečet při prdění - je možné, že ho ta brambora nadmula? Nikdy dřív to neměl, aby se budil mezi krmeníma s řevem. Pomohl nám Pupík a masáž bříška, po půlnoci už byl klid.

nugetka20
autor
27. únor 2017

Tak po měsíci jsme se zatím moc neposunuli - zatím jsme na kombinaci bramboru s mrkví, květákem, brokolicí. Poslední týden jsme se dostali na cca 20gramů - pak se začne dávit :(
Mám dělat tu kaši řidčí? Na prso se většinou úplně třese.

Měla bych už nabídnout hrneček s vodou? Silikonový dudlík mi do pusy neveme. Nebo s jakou lahvičkou začít?

jitavrtule
27. únor 2017

@nugetka20 za sebe muzu rict jen tolik, ze u deti vseobecne je nejlepsi (pokud viditelne nestradaj) nemerit a nevazit a nesrovnavat 🙂 zadny dite dobrovolne nezemre hlady, dokud kojis, na nejaky gramaze bych se smele vyprdla (a ja na to teda taky vzdy prdela). Neboj, ono se to pak zlomi a zacne jist vic, do ty doby muzu z vlastni zkusenosti doporucit jen nabizet a netlacit. Bud rada, ze ochutnava, tim trenuje co s tim jidlem v pusince vlastne delat. Ale treba moje mala vicemene az do roka fakt jen ochutnavala, par lzicek a nazdar, zbytek mliko. Pokud s kojenim nemate problem, zkus to nechat na diteti, ono si vazne samo rekne, co potrebuje.
Jinak muzes zkusit nabizet krom lzicky i kousky, finger food, samozrejme mekke, nebo dat lzicku do rucicky, at si pohraje. Je z toho sice bordel, ale mrnochy to obcas bavi.
Hrneček u nas kolem tech 7-8 mesicu mela Ela takovy ten se silikonovym naustkem z dmka, ten zvladala v pohode (klasickou flasku ani dudl nechtela nikdy a pit se z toho nenaucila vubec). O chvilku pozdeji dostala lahev s brckem (meli jsme canpol z dm, ale doporucuju spis tescomu, maji vymenna brcka), to taky pochopila rychle. Nabidnout uz klidne muzes, uvidis sama, jestli bude nebo nebude chtit. Jinak treba kamaradky holcicka uz v pul roce chtela pit z obyc maleho kelimku (samo se ji musel pridrzovat, sama to nezvladala, ale napit se dokazala). Od zhruba roka u nas nejvic frcej maly lahve od rajce s takovym tim nerozlivacim sportovnim uzaverem, zvlada i klasickou zdravou lahev, ale z ty brynda, kdyz ji otoci dnem vzhuru a ja nechci aby mi doma zalevala plovoucku 🙂

jitavrtule
27. únor 2017

@nugetka20 a jinak ze zacatku vim ze ele hodne chutnala dyne (miluje ji dodnes), tu muzes taky vicemene dat hned a oproti mrkvi nestavi. Dalsi zajimava chut muze byt cervena repa, u nas teda moc nefrci, ale kamosky mala se po ni mohla utlouct. Jen se pak nelekni, ze ma cerveny bobky (a barvi casto i moč) 🙂

nugetka20
autor
28. únor 2017

@jitavrtule Řepu tady mám ale jaksi na ní ještě nedošlo (aneb já osobně jsem jí spíš chtěla vzít koni, než cpát do kluka ) 🙂
To se jen uvaří jako brambor? A pak zamrazit do kostkovače?

danny36
28. únor 2017

Mrkněte sem. Jsou to výborné stránky http://www.kojeni.net/ a http://www.maminkam.cz/ a s lahví bych se netrápila, oba kluci mi s pomocí pili z hrníčku cca od 6. -7. měsíce

danny36
28. únor 2017

Na cesty jsem koupila termosku s hrníčkem a bylo 🙂

danny36
28. únor 2017

Na těch stránkách maminkam.cz jsou ve výživě výborné recepty pro příkrmy, klukům moc chutnalo 🙂

jitavrtule
1. bře 2017

@nugetka20 jo, presne, uvaris jako bramboru. zamrazit asi pujde, ale osobni zkusenost nemam, ja nemrazim nic.