Začít mrkvičkou nebo dýní u prvního příkrmu?

svobodnanovaevca
2. lis 2015

Maminky za týden začínám s příkrmy. Je sezona dýní a různě čtu,že bud začnou maminky mrkvičkama a nebo právě dýní. Mrkev prý nadýmá...jaké máte vy zkušenosti,co radíte??

lv
2. lis 2015

moje holky to nenadýmalo, klidně bych zkusila dýni, když jsou ted, mrkev počká 🙂

gepe
2. lis 2015

@svobodnanovaevca my zkusili oboje a dyni odmita dodnes a to ji je 26m. Takze za me je jedno co zkusis jako prvni.

svobodnanovaevca
autor
2. lis 2015

Super děkuji a máte ještě nějakou zkušenost s přidáváním oleje do příkrmů?? Kolik a jaký a jestli vůbec?

gepe
2. lis 2015

@svobodnanovaevca tak do tehlech zakladnich jednodruhovych jsem nic nedavala, az pozdeji do "jidel" a jen cisty panensky olivovy olej, nasledne misto nej maslo a maly i vic teda s maslem chutnalo celkove 🙂

keeshka
2. lis 2015

Začala jsem dýní, protože má dcera od začátku problém s pokožkou a mrkev je prý více alergenní, takže jsem jí z tohoto důvodu zařadila později 🙂

gepe
2. lis 2015

@keeshka co jsem mela dat misto dyne, kterou absolutne odmitala jist? jen do budoucna at vim, diky 🙂

keeshka
2. lis 2015

@gepe jo, to je otázka 🙂 . Nejsem odbornice v této oblasti, jen co jsem se dočetla. Já jsem pak pokračovala bramborou a cuketou. A právě cuketu bych za sebe dala, kdyby nechutnala dýně 🙂. O ní jsem se nikde nedočetla, že by byla závadná, není nadýmavá (naproti brokolici, kterou by se dalo jinak taky začínat) a naproti dýni má fakt jinou chuť, takže by pak mohla šmakovat 🙂 .
Ale jsem fakt laik 🙂

jitavrtule
2. lis 2015

@svobodnanovaevca olej extra panenský, zastudena lisovaný - olivový, slunečnicový. později lze i máslo, sádlo, oleje z ořechů (kokosový, z vlašských ořechů, lněný). Dávkování jedna lžička tj. cca 5 ml, na plnou porci příkrmu, dává se nakonec do uvařeného.
Tuk je v příkrmu důležitý - i v těch jednodruhových @ gepe - pro správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích - A, E, D, K. Pokud se nemají v čem rozpustit, tělo je nevstřebá.

jitavrtule
2. lis 2015

a u mrkve nejde ani tak o to, že by nadýmala, ale staví. nicméně u prvních příkrmů, tuplem u čtyřměsíčňáka, stejnak prtě olízne pár lžiček, z toho mít zácpu nebude.
doporučila bych ti pročíst si třeba tady na MK ve wiki články ohledně přikrmování, hodně věcí tam je - včetně toho kdy dávat kaše, jak zavádět lepek, kolik tuku do příkrmu apod.

https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...
https://www.modrykonik.cz/kase/

lv
3. lis 2015

jistě, tuk tam patří, bez něj jdou vitamíny vniveč!!! přesně jak píše jitavrtule. Lze i jiné, za studena lisované, dýňový, v dm mají přímo do d.příkrmů

zmha
3. lis 2015

Ja začínala s dýní a chutnala.

sara84
3. lis 2015

U nas frci cervena a zluta repa a v 6.m rapikaty celer 🙂

lennus
3. lis 2015

Pediatr nám doporučil dýni a když jsem později dala mrkev, asi jsem jí měla dát míň, malého to úplně zacpalo a měl ukrutné bolesti bříška.

topinambur
4. lis 2015

Já jsem začala klasicky s mrkví. Poté jsem si zjišťovala co je vhodné apod. Tak např. když se začíná s příkrmem, měli byste dávat prckovi jednu zeleninu tři dny po sobě, abyste zpozorovali případnou alergickou reakci. Už k prvním příkrmům je vhodné dávat jen kapičku olivového oleje nebo trošičku másla, protože některé výživové složky se rozpouští jen v tucích a také to pomáhá proti zácpě.
mezi další vhodné potraviny patří: brambor, dýně, brokolice (ovšem košťály obsahují hodně dusičnanů, na to pozor), cuketa, řepa, hrášek, pastiňák...

ladyhacek
4. lis 2015

mrkev brambor může ucpávat - dala jsem dýni, pak cuketu

topinambur
6. lis 2015

No právě že přidáním toho tuku zabraňuješ zácpě 🙂

bledulka84
6. lis 2015

malá měla od narození problémy se zácpou, takže pro nás byla dýně jasná volba, hezky jí to kakání upravilo🙂

ladyhacek
6. lis 2015

@topinambur asi jak u koho 🙂 malý po bramboře nebyl 2 dny a i s olejem ale třeba kámošky sen po mrkvi má průjem ???