Zavést už příkrmy?

2. kvě 2022

Zdravím,

chtěla bych se Vás poptat na názor. Syn má ukončeny čtvrtý měsíc, chtěla jsem co nejdéle výhradně kojit. Ale minulý měsíc přibral za měsíc 480 gramů (byl velmi nachlazený, bral atb, moc papat nechtěl). Tuto kontrolu za měsíc přibral už jen 290 gramů (teď pro změnu 4x denně cvičí Vojtovu metodu).
Porodní váha byla 2530 gramů, nyní 5390 gramů.
Začali by jste už s příkrmy?

jjasmina
2. kvě 2022

rozhodla bych se na zakladě toho, jak reaguje, když tě vidí jist, nicmene s malou jsem začala před 6. mes a to měla při porodu 3950g a ve 4 mes 6kg, což mi jako nějaký velký rozdíl u vas nepřijde

gdpr
2. kvě 2022

Môj mal pôrodnú váhu 2590g a v ukoncenom 4mesiaci 5450g a vtedy som začala s kasou na noc lebo už mu to nestačilo a aj v noci sa začal budiť ako cez deň kazde 2,5-3hod a aj dr ma vtedy upozornila ze je tabulkovo veľmi tesne v norme a bolo by dobre keby začal viac priberať. Ostatne príkrmy ovocie,zeleninu... som začala dávať postupne až od 6m.

konidana
2. kvě 2022

dítě má ideálně v 6 měsících zdvojnásobit porodní váhu, v roce ztrojnásobit. Pokud o jídlo nejeví zájem klidně bych dál jen kojila. A s příkrmy (jen s ochutnáváním ! ) začala podle situace mezi ukončeným 5. a 6. měsícem. Klidně i později.

autor
2. kvě 2022

@konidana děkuji 🙂

guliii
2. kvě 2022

Dál bych jen kojila, váha vypadá v pořádku. Přesně jak bylo řečeno, v půl roce by měl porodní váhu zhruba zdvojnásobit. Děti rostou a přibírají skokově, třeba teď víc poroste než bude přibírat. Důležité je, že nehubne.

gbp
2. kvě 2022

dcera mela uplne stejnou vahu, kdyz se narodila, byla o mesic driv. nemuzu ted kouknout do prukazu, kolik mela ve 4 m, ale s prikrmy jsme zacali asi tyden pred ukoncenym 6. mesicem, kdy po nas uz opravdu hodne koukala pri jidle. osobne si ale nemyslim, ze ty zacatky nemaji na vahu nejaky vyrazny vliv, je to jen zelenina, pak trochu masa...spis par lzicek a ochutnavani 🤷🏼‍♀️ pokud to tedy neni nejaky velky jedlik. rekla bych, ze syn nepribral kvuli nemoci, ted pravdepodobne nasledkem nemoci a jeste cvicenim. nase se pohybovala stale na hrane, doktorka nam urcila 100 g tydne. kdyz jsem potrebovala nahnat vahu, pomohalo mi zkusit casteji nabidnout kojeni, ikdyz ona si rada rikala casto sama a snist vic tucneho jidla a vyvaru 😅👍 po tech atb bych asi nasadila probiotika, jestli nemate.

autor
2. kvě 2022

@guliii tak to jsem v klidu, dvojnásobnou ji měl už v ukoncenym třetím měsíci 😁

autor
2. kvě 2022

@gbp už je to měsíc, co je měl, možná i trochu déle. No jedlík mě přijde dost, první dva měsíce přibíral po kile, teď už to tak není, ale taky už se hodně hýbe. Dr se pořád drží tabulkama, což mě trošku štve

areh
2. kvě 2022

Obě kojené děti začaly s příkrmy v 5,5m, kdy se dožadovali jídla u mě v talíři. Co u tebe doktorka na váhový přírůstek? Ještě bych s příkrmy spíš počkala. Teď je toho na mimčo dost nového - byl nemocný, Vojtovka, nechala bych mu aspoň jídlo "po staru", jestli se ti víc nerozjí a pokud ne, tak po konzultaci s doktorkou bych začala zeleninou. On teda po těch prvních lžičkách taky moc přibírat nebude. To až později...

autor
2. kvě 2022

@areh on mě právě basti "už jen" tak 13x za den

guliii
2. kvě 2022

Každé dítě není úplně tabulkové. Syn se narodil o měsíc dříve s váhou 2670g a příkrmy jsem začala dávat v 6 měsíci až když po nás začal koukat co jíme. Pak se začal plazit a víc růst do délky a nepřibíral asi 3 měsíce téměř nic. Byl ale pořád v pohybu. Hlavně se nestresuj tabulkami. Kojení 13x za den je krásné. Už má větší žaludek tak déle vydrží. V létě se třeba bude chtít kojit častěji, protože bude mít žízeň. 😉

martiniquest
2. kvě 2022

Ne, pockala bych. Nevidim duvod zacit prikrmovat.

martiniquest
2. kvě 2022

@konidana Ze ma dite zdvojnasobit/ztrojnasobit vahu je dneska uz prezitek. Ptala jsem se na to nasi pediatricky, protoz dcera mela pri narozeni 3840 g a v roce 9 kg. Prospivala krasne, jen je dlouha a hubena a doktorka rikala, ze na to znasobovani hmotnosti uz se dneska nehraje.

konidana
2. kvě 2022

@martiniquest jasně, ale myslím, že to je takové trochu vodítko, ke kterému se může přihlížet...

katule1990
2. kvě 2022

Ještě bych s příkrmy počkala. Můj syn přibíral ještě míň a s příkrmy jsme začali v 5,5 měsících. Ono se těmi příkrmy totiž stejně obvykle moc víc přibírat nezačne, vždyť je to ze začátku vlastně jen zelenina. Přestože se syn od začátku příkrmy cpal jak pominutej, tak měl v roce jen 7,34 kg (PV 2,1 kg).

martiniquest
2. kvě 2022

@katule1990 Presne. Prijde mi, ze zeny cekaji, ze prikrmy rovna se mraky jidla, ale ono to trva nekolik mesicu. A tak deti misto mlika dostavaji par kalorii ze zeleniny 🙂 tedy pokud nepocitam ty deti, ktere jsou denne ladovany instantnima kasema na noc

katule1990
2. kvě 2022

@martiniquest Taky si myslím, že je to přežitek s tím zdvojnásobováním a ztrojnásobováním PV a musí se prostě posuzovat jednotlivec. Naše doktorka na to pořád hrozně hraje a vždy počítala, že jsme to splnili, ale když měl syn porodní váhu 2 kg, tak by mi nepřišlo v pořádku, aby měl v roce 6 kg, i těch 7,34 je docela málo, je fakt drobný hubeňour.
Jojo, taky jsem se na příkrmy trochu upínala, že konečně začne víc přibírat, ale počkali jsme teda do 5,5 měsíců, a žádný "konečně přibírání" se nestalo, což je logický, když dostávál dietní zeleninu x kaloricky vydatné mléko 😀.

autor
2. kvě 2022

@katule1990 🤣 je to, jak to říkáš.

me_druhe_ja
2. kvě 2022

Zkusit to můžeš. Pokud bude jíst, bude, pokud nebude chtít, nehrot to.🙂

me_druhe_ja
2. kvě 2022

@konidana to už je spíš přežitek. Ani jedno moje dítě to tak nemělo. A to to druhý dítě je zrava popelnice a je spíš tlustoska. 😀

autor
2. kvě 2022