Zelenina ze supermarketu na příkrmy - ano či ne?

lenkas1982
22. kvě 2016

Ahoj, začínáme se zeleninovými příkrmy a ráda bych dělala v maximální možné míře domácí. Nějakou zeleninu budu mít ze zahrádky (mrkev, cukety, aj.), ale na tu si musíme ještě chvíli počkat. Takže zbývá kupovaná zelenina a tady mám dilema, jestli kupovat bez obav běžnou zeleninu ze supermarketu nebo shánět složitě a zadraho bio. Vím, že názory se různí, ráda bych se proto dobrala nějakých věrohodných studií nebo testů, že to se zeleninou z obchodů je/není se škodlivinami tak špatné, resp. že bio je/není opravdu o tolik lepší (např. pesticidy vs. plísně). Nejde mi o nějaké dojmy nebo pocity, ale jestli nemáte někdo k dispozici zdroje, které je můžou podložit. Popř. jestli nejste někdo dokonce z oboru a nedokážete to posoudit z vlastní znalosti.

kat124
22. kvě 2016

když pohledáš na netu, najdeš toho hromadu🙂, ale spíš jen takovýchto článků.....
citováno🙂
Ani nálepka BIO stoprocentní kvalitu nezaručí. „Zelenina v supermarketech se vám někdy může zdát povadlá, maso ve vakuových obalech nevábné. Ale podléhá velmi přísným kontrolám a ke znehodnocení dochází spíše nesprávným skladováním nebo nešetrnou přepravou. K těmže chybám dochází i při distribuci „bio" potravin, takže jde spíše o to zhodnotit vzhled potraviny zdravým selským rozumem,“ říká lékařka Renata Zelenáková.

lenkas1982
autor
22. kvě 2016

@kat124 To je právě ono - najdeš toho hromadu, ale samé dojmy a pocity. Jasně, že nebudu vybírat nahnilou nebo povadlou zeleninu, ale s tím problém nemám. Problém mam s tím, co pohledem nebo čichem nepoznám (pesticidy apod.). Různých dojmů vysypu z rukávu taky hodně, všech možných "populárních" článků na idnesu a podobnych serverech jsem za roky taky četla hodně. Ale jde mi fakt spis o nějaké ty testy, které by prokázaly, ze třeba ty pesticidy nebo jiné škodlivé látky jsou v "mainstreamově" prodávané zelenině bežně. Pokud se rozhodnu shánět bio nebo farmarskou zeleninu, tak nemám problém, kde ji kupovat, ale jde o to, jestli je tam fakt takový rozdíl. Jsem proste pochybovacny člověk, no. 😉

lenkas1982
autor
22. kvě 2016

@kat124 Jinými slovy - internet je bohužel plný mýtů, pověr a tendenčních článků, hledám důkazy. Ale jinak jsem fakt normální a neujíždím na konspiračních teoriích. 😉

78marcela
22. kvě 2016

@lenkas1982 sama nedokážu, ale mám kamarádku, inženýrka, vystudovala Technologii potravin a říkala, že kdyz to viděla, jak se všechno pěstuje a skladuje, že by si sama nikdy nic Bio nekoupila..
Ale sama nevím..já to vyřešila skleničkama, vyšlo nám to přes zimu a měla jsem k nim větší důvěru než k supermarketove zelenině (osobní ničím nepodložený názor).

kat124
23. kvě 2016

já taky začínala skleničkama, pak jsem kupovala takové ty farmářské bedýnky, ale nebylo to moc k užitku, syn stejně preferoval kupované, a jak byl větší, používala jsem normální zeleninu, jen třeba z mrkve jsem odstraňovala ten prostředek... a dcera ta z mléka přešla někdy v osmi měsících téměř na normální jídlo, před tím nic jiného nechtěla.... ale zase je fakt, že když tady na vesnici vidím, jak mnohokrát do roka perou do pole močůvku a v jakém množství, je to děsný, jenomže to ti prostě nikdo nezaručí, kde přesně to bylo pěstováno, jaký to má obsah nežádoucích látek a všechny studie budou jen obecné....

sara84
23. kvě 2016

Zahackuji se 🙂 zajima me, jestli se nekdo objevi, kdo tomu fakt rozumi 🙂 jinak ja zase sklenicky moc davat nechci,preci jen cerstve je cerstve. I me konzerva,byt sebelepsi nechutna tak jako domaci. A taky, jdyz uvarim mrkev doma, nikdy nedosahnu tak brutalne oranzove barvy, nikdy...tak m trochu pochyby..

kat124
23. kvě 2016

to moje domácí mrkev je oranžovější než ta ve sklenici🙂

@sara84

cherris
23. kvě 2016

co se týče pesticidů, tak ani v konvenčně pěstované zelenině není problém, dodržují se ochranné lhůty a samotní prodejci si hlídají kvalitu, aby neměli špatné PR, potíž je s vyšším obsahem dusitanů, které by mohli dítě ohrozit do zhruba šesti měsíců, potom už má normální hemoglobin a organismus to dokáže odbourat. (informace o postřicích mám z přednášek fytopatologie, o škodlivosti dusitanů je řada studií, dají se dohledat) nakonec to bude ale stejně o tvém přesvědčení, kadá studie může být zpochybňována...

duvi21
23. kvě 2016

Ja to resila bedynkama. Konkretne Svet bedynek. Taky mam obavu ze zeleniny a ovoce ze supermarketu, uz proto, ze mam otce zahradnika a vzpominky z detstvi na to, jak maji urcite druhy chutnat a ty z obchodu se vetsinou nedaji ani chutove ani vzhledem srovnat. Zkratka treba rajce nema s rajcetem skoro nic spolecne, chutove ani barvou, vetsinou, kvetaky horke (podle me se sklizi nedozrale), salatovky maji chut spis neprijemnou, nez tu mnam, co si pamatuju ze zahradky. Nevim,nakolik jsou pravdive informace o nakupu od farmaru, kteri pestuji zeleninu a ovoce s laskou, ale rozhodla jsem se verit 🙂 Nic moc jineho mi stejne nezbyde. Objizdet farmare sama, to bych nedala.

papucka_27
23. kvě 2016

@sara84 I já se přidám. Sice mám dost velkou zahradu, ale ne všechno se mi daří vypěstovat nebo ne v dostatečném množství. Navíc s příkrmy jsme začínali v lednu:-/. A naprosto souhlasím, že tak oranžovou pusu, která jde i špatně umýt, jako po skleničce z domácí mrkve nemá. A to sleduji složení. Přesto se mi to nezdá. Onehdy jsem taky v jednom supermarketu koupila kedlubnu a po kousnutí jsem myslela, že se pozvracím (pardon) jak mi v puse smrděla chemie☹ Je to těžký, chtěla bych tomu rozmět, mít jasno...

sarkar
23. kvě 2016

@lenkas1982 odbornice na bio vs. nebio co se týče pesticidů a plísní nejsem.
Ale je spoustu teorií spíše na psychické úrovni, které říkají jedno - pokud si do úst dáš něco, o čem jsi přesvědčená, že ti poslouží a že je toho tvoje tělo hodno, tak ti to poslouží. Pokud něco jíš od začátku s tím, že to není úplně dobrý nebo to jíš úplně s odporem, tak ti to neposlouží.
Taky je otázka, jak konkrétně to se stravou máte. Pokud budeš vařit sezónně, tak se s tímhle úplně trápit nemusíš. Prostě se vybodni na shánění rajčat v prosinci a v lednu a udělej dítěti mrkvový salát (klidně nebio) nebo si místo zeleninové oblohy na talíř přidej kvašenou zeleninu, kterou si můžeš udělat v sezónně z vlastní zeleniny nebo ze zeleniny od nějakého farmáře poblíž, pokud nemáš.
Za mě - pořád lepší nebio než nějaký polotovar nebo sladkost.

koordinatorka_odboje
7. čer 2016

Nejlepsi zeleninu maji v Madarsku. Te jejich se nevyrovna ani nase bio, tam jsem po letech zazila, ze mrkev opet chutnala jak mrkev a ne jak voda ochucena mrkvi

dzogobela
7. čer 2016

Kamaradky maminka je vystudovana kolem potravin. Dela ve vyzkumaku pres potrviny, podili se i ma ruznych testech potravin atd. Parkrat byla i v Cernych ovcich... Bez problemu ji zeleninu a ovoce ze supermarkertu a rika, ze mnohdy je lepsi nez bio... Samozrejme nejlepsi zelenina je vlastni ze zahradky, ale supermarkety jsou hodne pod dohledem...

veronika223
Odpověď byla odstraněná
Zobraz