Co levnejšího, ale stejně kvalitního místo Vanishe?

kaja2016
28. led 2017

Zkousela jsem ted pripravek z DMka na bazi kysliku, vypada to podobne jako Vanish, nektere skvrny to dalo, ale jine ne a navic je to zabarvilo do ostre zlute. Doporucite nekdo nejaky pripravek? Alee jenom prosim vy, kteri mate s Vanishem zkusenosti a muzete porovnat. Predem moc diky.

prostenika85
28. led 2017

Žlučové mýdlo 😉

kaja2016
autor
28. led 2017

@prostenika85 Ne, to ma mensi efekt, ale dik🙂

mercedesse
28. led 2017

Me vyhovuje z lidlu takovy prasek ve fialove kulate krabicce

kexina
28. led 2017

Vanish je podle mě k ničemu. Prala jsem v něm utěrky a jediný efekt byl ten, že jsem je zaprala a ty skrvny co na utěrkách zůstaly, byly výraznější než před praním. Pak jsem zkoušela x dalších věcí a nakonec se pokorně vrátila k postupu mojí babičky.
Takže do kbelíku nasypu jedlou sodu, hodím tam utěrky, zaleju horkou vodou (prostě pustím z kohoutku jen teplou), promíchám to (mám takovou velkou vařečku na tohle) a nakonec nahoru naleju ocet, takže to hezky zreaguje a probublá kbelíkem. Nechám přes noc a druhý den hodím do pračky, přidám tam tekutého Jelena a místo aviváže ocet.
Od té doby, co takhle peru, jsem nezaprala ani jednu utěrku a mám je krásně bílé.

Jo a pokud jsou nějaké horší skvrny, tak ty před tím namočením potírám ještě zvlášť žlučovým mýdlem nebo Jelenem-kostkou.

Ale jestli to funguje i na plenky, to teprve zjistím.

kaja2016
autor
28. led 2017

@kexina Aha, dik za reakci, ja to zkusim s temi uterkami a cerstvymi skvrnami, rozhodne to je super prat ekologicky. Ja teda jako praci gel pouzivam z tech mydlovych orechu. Avivaz vubec. S tim Vanishem dostanu i zaschle skrvny. Nedavam to primo do pracky, ale namocim to do skopku a musim zalit prave jen studenou vodou, aby se to nezapralo. Obvykle na to nemusim ani sahnout a skvrna je druhej den sama pryc, vcetne presnidavek atd...Tim, ze to hodis do pracky to projde teplou vodou a zapere se to driv nez to zafunguje. Zatim jsem nenarazila na nic, co bych nevyprala, vcetne oleje, kecupu - manzel je kuchar. Jasne je to chemie, ale funguje no. S tim zlucovym mydlem jsem nedostala starsi skvrny pryc ani drhnutim. Jak to delas? Tepla voda?

kexina
28. led 2017

@kaja2016 Já nevím, asi je to v tom smyslu čím hloupější sedlák, tím větší brambory.. prostě jsem to namočila (normální voda, jakou si myješ ruce - ani horká, ani ledová), potřela mýdlem, trochu prodrhla, namočila tak jsem psala výše.. a vypralo se to. Takže proč to nefunguje u tebe, netuším. Jediné, co nešlo pryč, tak byly zaprané skvrny od jahod a borůvek a pak od rzi (spolubydlící na utěrku odložila umytou pokličku a ono to udělalo rezavé kolo a už tam zůstalo).
Ale děkuji za radu, možná že Vanish ještě zkusím (nějak mi zůstal a co s ním, že), asi je fakt, že já to drhla v teplé vodě, tak zkusím studenou a nechat ho ať si poradí sám.

popelucha
28. led 2017

Mám teď čerstvou zkušenost s domácím práškem na bílé či zaprané prádlo a můžu říct, že krásně povolily fleky z bodýček, co jsem si přivezla + jsem před tím lehce potřela již zmíněným žlučovým mýdlem. Skoro všechny skvrny pryč. Jsem zvědavá pak na pleny.
Základem je obyč mýdlo s Jelenem nebo olivové, soda na praní, perkarbonát sodný a jeho aktivátor, co spouští chem. reakci, při které se uvolňuje obyč peroxid vodíku (bělící schopnost) a přidáš si k tomu oblíbený esen. olej. Já si i pro lepší desinfekci dala tea tree a místo aviváže trosku octa s TT ;)

prcekverunka
28. led 2017

Účinkem mi přijde dost stejný prostředek na skvrny z Lildlu.

kaja2016
autor
28. led 2017

@kexina taky dekuju, ono je vzdycky lepsi nepouzivat chemii, urcite ozkousim, jak to delas ty🙂
@popelucha Tak to je super, to ozkousim. Dekuju. Ten tea tree je protiroztocovy, to je fakt dobry napad🙂
@prcekverunka
@mercedesse Ozkousim i ten lidlovsky, holky dekuju za tip🙂

popelucha
28. led 2017

@kaja2016 mam TT sama o sobe rada - jak vuni, tak vlastnosti ;) pouzivam neredeny na ranky, pupinky, stipance.

medved09
28. led 2017

kupuji si Oxydoo od Dedry a Fleckito - mnohem lepší než Vanish a vyjdou i levněji - jsou koncentrovanější a dává se maličko. Svého času pustila i mrkev a mrkvové skvrny od stolice z pyžamek 🙂

janawei
17. únor 2017

Už si nepamatuji cenu Vanishe, delší dobu ho nepoužívám, takže cenu srovnat nemůžu. Ale lépe se mi osvědčil Puer od Tierra Verde. Funguje na bázi kyslíku.