Co obléci miminku při bezplenkové metodě BKM?

elchacz
15. pro 2016

Zajímaly by mě zkušenosti maminek, které praktikovaly bezplenkovou metodu. Do čeho jste miminka oblékali? Chci BKM zkusit v kombinaci s látkvými plenami. Hadříky na nejmenší mimčo jsem všechny dostala, jedná se tedy o klasické dupačky, bodýčka a overálky. Dupačky mi přijdou fajn, že se většina z nich dá rozepnout mezi nožičkami, ale i tak si říkám, že těch vrstev na rozepínání bude moc - dupačky na patentky, pak bodýčko na patentky a pak ještě plenka buď na patentky nebo na sucháč a než to stihnu všechno porozepínat, bude naděleno :D
Viděla jsem že se vyrábějí i polodupačky bez zapínání zvané "rychloprdky" nebo že se dávají dětem návleky na nožiičky a doma jsou v podstatě tedy jen v plence a těch návlecích, které mi ale přijdou nepohodlné. Sama nemám ráda upnuté věci typu legíny a punčošky, ale to je jen můj pocit, to je jasné.
Máte tedy některá zkušenosti? Co vyhovovalo vám a dětem?

olga_
15. pro 2016

My jsme všechno oblečení asi do roku a půl měli poděděné po širší rodině. Doma jsem pak nechávala často zcela bez pleny v těch horších kouscích a holt jsem prala jako ďas. Přišlo mi to ale jednodušší kolikrát oprat hadýrky než pleny. Rychleji to schlo atd. Látková plena se mi taky nepozdávala na "pobyt" na břiše. Tam jsem nechávala zásadně bez pleny. Na kyblík jsem dávala v ověřených časech pravidelně - těsně po probuzení, po určitém čase (intervaly se měnily), po kojení atd.
BKM jsme praktikovali asi od 4 měsíců a bylo úžasné období asi pěti měsíců, kdy jsem neměla pokaděnou ani jednu látkovou plenu. Dařilo se to chytat všechno do kyblíku. Syn měl svoje přibližné časy na kadění. Toto se všechno vychytá v praxi. Návleky se zařezávají do nožiček, stahují se časem. Rychloprdky jsme nezkoušeli.

elchacz
autor
16. pro 2016

@olga_ super! Dekuji 🙂 a muzu se zeptat proc ne plenku pri pobytu na brisku? Ze je tlusta a diteti vadi? A co napr.pouzivat jen klasickou ctvercovou plenu? I kdyz videla jsem ze ty se zapinaji na tu sponku ktera by asi taky vadila. No hadam ze az zkusenost napovi co a jak... Tak dekuji

olga_
16. pro 2016

@elchacz Mně právě přišlo, že mu to mění těžiště. Chtěla jsem, aby byl na břiše v opravdu přirozené poloze. Mně třeba čtvercovky k srdci nepřirostly. Dávala jsem asi do dvou měsíců prefold se snapi sponkou, pak kalhotkové. Nedám dopustit na vlněné svrchňáky. Ty nepustí nic, jsou příjemné, nikde netlačí, údržba parádní.
Člověk fakt zjistí až praxí, ale ráda poradím klidně i později, až bude mimi na světě 😉

alenavy
16. pro 2016

Mně nejvíc vyhovovaly polodupačky, vybírala jsem ty s širokým pasem, aby netlačily. Jsou stáhnuté za vteřinu, oblečené za tři🙂 Návleky se mi neosvědčily, zařezávaly se do nožiček. Jinak já do tří měsíců používala čtverce, potom prtě dorostlo do těch kalhotkových látkovek. Výhodou bezplenkovky bylo, že jsem ty pleny ani moc nevycpávala. Čtverce na novosklad a použila jsem jen tu jednu, ani jsem nedávala další mezi nožičky, když pak kalhotkový plenky, tak jen jednu vkladačku. Ono když člověk nevychytá všechno, tak to co nepostřehne, bylo nakonec stejně jen učůrnutí, takže to stačilo fakt takhle. A u kalhotovek jsem vyměnila jen tu vkladačku a dost často jsem mohla ty vnější kalhotky nechat, neb to nestihlo propučet.

elchacz
autor
16. pro 2016

A jeste se zeptam jestli jste nahodou nenosili v satku nebo nositku? Tam by me taky zajimalo jestli se doporucuje dat treba tlustsi vkladacku pro pripadne nehody nebo jestli jste stihali vyndat miminko z satku rychle 😀

olga_
16. pro 2016

@elchacz Nosila jsem v šátku, ale tam jsem to neřešila. Dávala jsem plenu, ale možná tu bude nějaká borkyně, která to dávala. Já ale v šátku nosila intenzivně až od šesti měsíců - podařilo se mi tehdy konečně najít osobu, která mi to v klidu domova pěkně ukázala a nadchla konečně i manžela. Do té doby jsem nosila, ale neměla jsem moc podporu v okolí. Psychika u nošení dělá strašně moc.
Já si z BKM nedělala žádnou kovbojku, když bylo v plíně, bylo v plíně. Brala jsem to jako bonus, ne jako stres.

elchacz
autor
16. pro 2016

@olga_ jasne, to zni rozumne 🙂

pandice
17. pro 2016

Tady se dají sehnat nějaké věci a informace, kdyby jsi chtěla http://www.bezplenky.cz/products