Co vše je opravdu potřeba pro mimi? Co mohu vynechat?

2910
21. únor 2008

Ahojky všem,

moc vás prosím o vaše názory. Co vše je opravdu potřeba , tedy výbavička pro mimi? Jsem trošičku hodně zmatená, někdo by doporučil to jiný ono. Tomu rozumím, ale na trhu je tolik věcí ☹ . Nechci se nechat unést reklamou , nebo šíleným nakupováním všeho co se mi líbí. Tak vás prosím o radu co se vám hodilo a co třeba mohu vynechat nebo nahradit levnějším. Díky 😅

kacka.va
21. únor 2008

Já bych řekla, že je potřeba postýlka, kočárek, chůvičky, dobrá je rychlozavinovačka, pak samozřejmě oblečeníčko a nějaké ty krémíky, plínky a tím to v podstatě hasne 😉

kacka.va
21. únor 2008

jo a odsavačka do nosu třeba. ostatní se případně dá vždycky dokoupit, když to bude potřeba.

listicka77
21. únor 2008

Bez chůviček se člověk klidně obejde, pokud má byt a ne dům velikosti paláce. Já své dítko slyším v našem 2+1 bez problémů.

ygreen
21. únor 2008

Dodám dnešní zajímavé info z předporodního kurzu:
Plenky - údajně jen značkové (pampers, Huggies, Fixies a střídat je, nebo si na ně může dítě vypěstovat lehkou alergii.
Lehátko - vynikající věc, vřele doporučeno.
Postýlka - do prostoru, aby dítě vidělo na všechny strany; nemělo by v ní ležet ve stabilní poloze, tzn. otáčet ho, dávat ho třeba každý den spát na jinou stranu, apod. Je to kvůli tvarování hlavičky. Polohy - zádíčka nejlepší a nejbezpečnější, bok také vhodný, ale musí se dítě hlídat aby se nepřetočilo a musí se něčím zapřít, bříško - super jako prevence babykoliky, ale musí se permanentně hlídat.
Matrace - výhradně samotný kaučuk nebo kokos. Molitan se nedoporučuje ani v kombinaci s kokosem, že se často proleží a jsou v něm roztoči.
Nikdy nedávat igelitové prostěradlo pod normální. Nedýchá to. prodávají separační vložky, které jsou do plen ve větších velikostech - vhodné.
Polštář - nedávat ani na ozdobu.
Peřinka - jen antialergická, lehká.
NA nošení - ideální babyvac a dva úvazy šátku. Dítě musí být v tzv. kolébce na zádíčkách. Nelze ho do cca 8 měsíců nosit na hrudi či břiše s hlavičkou nahoru. A i tak by dítě v babyvacu nemělo být déle než hodinu a musí se to učit od pár týdnů.
Hygiena - co je nezbytné:
Kartáč na vlasy - češeme i dva chlupy prozi směru.
Nůžtičky na nehty s kulatou špičkou - nehty stříháme výlučně když dítě spí.
Odsávačka na vysavač.
Buničinový čtverečky z lékárny na čištění uší po koupání - čtvereček se rozdělí na dva a ty se smotají do ruličky a dají malému do ouška. Chvíli přidržíme a miminku to krásně vytáhne veškěrou vodu. Tyčinky nepoužívat.
Teploměr - rychloběžka do konečníku - lékárna. Konečník je jediné místo s opravdovou vnitřní teplotou.
Z kosmetiky doporučeno užívat jen nějaký olejíček do koupele (pár kapek) a Bepanthen nebo Rybilku proti opruzeninám. To je vše. Nemastit dítě po koupání jako knedlík. Nemá to cenu. Lepší mu dát pár kapek olejíčku do koupele. Olejíčky doporučeny Weleda, Karel Hádek, Linola, Balmandol. Jo a koupe se ob den.
Vlhčené ubrousky - nejlepší na cesty a ven. Doma po stolici nejlepší tekoucí voda a proschnutí na vzduchu.
Porodní asistentka si chvílila kosmetiku Sebamed.
Praní: doporučena Lovela. Nic jiného z běžně prodejných prášků, jelikož je v nich ropa. Do 1 roku neužívat aviváž, a to ani od lovely. Nejlépe dát poslední máchání 2x, aby se z toho dostalo co nejvíce chemie. Nesušit vyprané prádlo v místnosti s miminkem - uvolňuje se z toho zbytek prášku do vzduchu.
Ideální a silné je na praní AMWAY (nevím jak se to píše) 100% EKO bez ropy. Lze to koupit jen na netu a prostřednictvím dealerů.
Pleny by se měli poprvé vyprat na 90, poté na 60.
Hračky: žádné do 6 týdnů - miminka si musí zvyknout na život venku. Neberou je hračky s bledými barvami. Milují červenou, bílou, zelenou a žlutou a hračky s velkýma černýma očima, ty je fascinují. Hrací kolotoč neužívat do těch 7 - 8 týdnů. Ideální prví hračka je taková ta plyšová gumička na zápěstí s hlavou nějakého zvířátka a rolničkou. PAk ji máme přendavat z jednoho zápěstí na druhé aby pěkně otáčelo hlavičku.
Hrací deka - super - hodně barevná a hlavně červená. Dítě po 8 týdnech nenechávat v postýlce déle pokud nespí - vytvoří si k ní trochu averzi a bude se chtít dřív zvedat a koukat ven. Ideální hrací deka či lehátko.
Dudlíky: nejdříve po 8 týdnech. První dudlík by měl být takový ten hnusný latexový z lékárny (celý průhledně žlutý) a pak teprve silikonový.
Topení: děti všeobecně by měli spát spíše v chladnější a větrané místnosti než v přetopené. Klidně můžou spát v 18 stupních. Do paneláku doporučila zvlhčovač - ideální vlhkost vzduchu je 55%. Pokud spí dítě v přetopené místnosti natékají mu sliznice a pak chraptí a my si myslíme, že má rýmu. Takže doporučena byla otevřená větračka a spíše chládek. Dále doporučeno otužování od malinka. Nic prý není lepšího na pořádnou imunitu

Jinak jsem se ptala na nosní rozprašovač Nivea - novinka, bývají reklamy v časácích. Tak prej proč ne, pokud šetrně rozprašuje - nesmí stříkat. Jinak doporučena mořská voda nebo vincentka - na buničinu a jen potřít nosní sliznici.

Kočárky:
Takže ideální je trojkombinace.
Jako slovanský národ nekupovat italský kočárky - jsou mini. My máme španělskej, tak nevím
Nejdůležitější kvůli páteři je odpružení. U nás nic moc, jestli vůbec
Přehazovací rukojeť důležitá kvůli slunci, dešti a větru. Hurá máme
V hluboké korbě by se mělo vozit co nejdéle - nejlepší pro páteř.
Tmavé barvy nejsou vhodné na léto. Chjó, a já chtěla černej
Trojkolky - dle porodní báby nejsou vhodné. Nestabilní a svým způsobem nebezpečné v jistých situacích. Ale zase mívají větší sporťráky.

Autosedačky:
Vajíčko - max. 3 hodiny. Vhodné jen pro jízdu v autě a max vyběhnutí na nákup - žádné trajdání po obchodech - ničí se jim páteř, páč jim nefungují svaly kolem páteře a na krku a ta sedačka je nutí být v sedící poloze. Ve vajíčku je nutné jim pevně zafixovat hlavičku do vzpřímené polohy, protože i malý náraz jim silně pohmoždí krční svaly.

Více doporučovala polohovací sedačky, ve kterých mohou děti spíše polehávat - já vím jen o Primě a teď jsem našla na netu i fy. Britaix (nebo tak nějak), která dělá v británii nejlepší autosedačky i od novorozeněte až do batolete. Od někoho jsem slyšela, že nejsou tak dokonale bezpečné jako vajíčka, ale všude píšou, že bezpečné jsou, tak nevím.

kacka.va
21. únor 2008

no my máme barák, takže hodím kočár na zahradu 🙂

zany
21. únor 2008

Ygreen, to je sice hezký co vám PA napovídala, ale třeba u dudlíku už vidím, jak vydržíš 8 týdnů poslouchat řev miminka, když víš, že by mu dudlíček pomohl a zklidnilo se 😕
To samé je s kolotočem... Nepoužívali jsme ho hned, ale tak od 5-6 týdnů a prcek na to hezky reagoval... 😉
Na opruzeniny nám byla v porodnici doporučena mastička z lékarny - Synderman 🙂
Olejíček používáme Niveu a nemylsím, že tím malý trpí... Ze začátku jsme koupali obden, od léta každý den a je to náš každodenní rituál, kdy ví, že se pak půjde spinkat...
Hrací deka nás vůbec nezaujala, takže ještě, že jsme jí měli jen půjčenou, protože by nám byla na nic...
Lehátko je fakt super a hlavně v tom prcka můžeš vzít sebou do koupelny, do kuchyně...

Ale to je můj názor a nikoho ten jeho neberu 🙂

Jinak souhlasím s Listickou, že chůvičky jsou v bytě zbytečné... Dítě zaručeně uslyšíte 😀
Rychlozavinovačka, nebo i klasická zavinovačka, je super. 🙂
Jinak souhlasím s Kačkou, že kočárek, postýlka, oblečení, plenky, krémík, olejíček a odsávačka jsou pro začátek OK. 🙂 Zbytek se dá vždycky dokoupit 🙂 🙂 🙂

aponchie
21. únor 2008

jj tak nejak hlavne zadne kvanta zbytecnosti za pochodu se dokupuje to co vam opravdu bude chybet.ay vam pak doma netrcely vsechny modni vymysly k nicemu pac treba zrovna to vase ditko to nebude mit rado. 😀

paolin
21. únor 2008

postylka s prislusenstvim-bez polstare, kocarek s prislusenstvim, kosmetika(hlavne vatove polstarky na omyvani, desinfekci na pupik, vatu na cisteni ousek, olejicek/baby lotion, krem na opruzeniny a na oblicejicek, prebalovaci podlozky), obleceni, latkove pleny, jednorazove pleny, autosedacka pro motoristy, vanicka+osusky, odsavacka hlenu, teplomer.

prebalovak, odsavacka mlicka, lehatko, zavinovacka, hraci deka, chuvicky...zalezi na situaci a vkusu kazdeho a taky na diteti.

s dudlikem nam tedy rikali, ze klidne ihned, ale klasickou kyticku. bych chtela videt, jak mamina vydrzi 8 tydnu se rvoucim ditetem, ktere by uklidnil dudlik 😠 jee-uz to tu psala zany 😉

kacka.va
21. únor 2008

nám říkali, že dudlík jo, ale jakmile se dítě uklidní tak vyndat, aby si na něj nezvyklo, že pak můžou být kvůli tomu i problémy s kojením, protože dudel je přece jen tvarovaný jinak než bradavka. 😉

paolin
21. únor 2008

k tem plinam - maly se ihned z Pampers osypaval a uspesne je procuraval. Fixies a Huggies jsou zbytecne drahe. znacka-neznacka...musi se to holt vyzkouset.

gedren
21. únor 2008

No pokud bych mela jako prirodni matka posoudit, co je *opravdu* potreba, tak by to ted uz nebyl ani kocarek (dalsi dite planujeme jen nosit), postylka ze zacatku urcite taky ne...;) Nejaky chuvicky, dudliky, o tom uz ani nemluvim 🙂

Co je teda opravdu potreba pro alternativni matku (nealternativni si seznam jiste prizpusobi):
- hromada latkovych plen (na zadek i na vsechno ostatni), svrchni kalhotky (zhruba 3x od kazde velikosti, na zacatek samozrejme staci male). Par latkovych zinek na myti (zadku i telicka - rozlisit nejlepe barevne), jeden balicek prdelnich ubrousku do porodnice a pak do terenu (nosim jich s sebou vzdy jen par v zipovacim pytliku)
- nekolik nepromokavych pratelnych podlozek, lze nahradit treba i vlnenou ci fleesovoy dekou a plinou na ni. Volitelne prebalovaci podlozku, hodi se treba i na utirani po koupani.
- na koupani kyblik, vanicku nebo lehatko do vany (lze kombinovat samozrejme)
- satek na noseni
- par kosilek/bodycek, pokud pouzivate v prvnich tydnech na doma zavinovacku a na ven nosite v satku, tak uz nepotrebujete skoro nic dalsiho, snad jen neco na nozicky (ponozky, boticky..) a na hlavicku cepicku.
- z kosmetiky a lekarny: bepanthen, podle rocniho oddobi muze byt potreba krem na mraz ci slunicko, asi i olejicek. Pak ctverecky z buniciny, teplomer, lih na pupicek, odsavacka hlenu, nuzticky na nehty, termofor na nahrati pri bolestech briska
- preventivne flasticku na pripravu mlika a nekolik injekcnich strikacek, pokud by bylo potreba ze zacatku dokrmovat - lze samozrejme dokoupit az v pripade potreby, ale pak se to muze blbe shanet, pokud je treba noc, vikend...
- se mnou spalo ditko prvnich par mesicu u me v posteli pod moji perinou a ve dne v naruci, ale pozdeji se hodi postylka, pripadne k tomu polohovaci lehatko, kozesina (do lehatka nebo rovnou na zem)...

Dal uz me nic nenapada, auto nemame hracky clovek ani shanet nemusi, to lidi tak ruzne donesou 🙂

2910
autor
21. únor 2008

Moc děkuji za odpovědi, asi to dopadne zatím jen taková ta klasika, ale určitě se neudržím a koupím stejně ještě něco navíc 😀 . Jo jinak já taky uvažuji o kočárku v černé barvě, mě se moc líbí, ale opravdu je tak nepraktický na teplo a šisování? A co vanička na stojánku? Blbost nebo pomoc?

paolin
21. únor 2008

no, myslim, ze na leto je cerna neprakticka. i tak ma mimco v lete v kocaru dost horko..

kacka.va
21. únor 2008

vaničku na stojánku měla kamarádka a pak ten stojánek stejně nepoužívala, že to bylo prý na nic i z hlediska manipulace - nevím, já s tím praxi nemám. Já nebudu kupovat ani vaničku. Máme takové šikovné obdélníkové umyvadlo ve výšce v prádelně, takže jsem ho pořádně omyla a nebude se používat na nic jiného než na koupání mimískové, je to ideální velikost a bude akorát a nikam se nebudu předklánět.

corsicanka
21. únor 2008

2910, před narozením doporučuju připravit pro miminko místo na spaní (tedy postýlka, matrace, prostěradla, peřinka + povlečení nebo deka, zavinovačka), přebalování (přebalovací podložka, případně přebalovací stolek/komoda, jednorázové plenky, krém proti opruzeninám), na koupání vaničku nebo kýblík, vyvařovatelné osušky, z kosmetiky zezačátku stačí jemná mycí emulze nebo koupelová pěna, krém na tělíčko a obličej, potom oblečení podle ročního období, aspoň 30 látkových plenek, kočárek, na zimu fusak, deka, teplá kombinézka; autosedačka; líh na pupík a vatové tyčinky.
Hodně věcí se dá pořídit i po porodu, ale osobně jsem byla docela vyšťavená. Potom ne do všech obchodů se dá pohodlně dostat s kočárkem a výhodněji nakoupené věci přes internet zase nemusí hned přijít... Nakupovala jsem v klidu během těhu, když jsem narazila na něco pěkného, ani finančně mi to pak nepřišlo tak hrozné.
Chůvičky a lehačku jsme nekupovali vůbec, odsávačka mléka, lahvičky - individuální záležitost podle kojení a stačí koupit později podle potřeby. S množstvím oblečení je lepší to nepřehánět, další bodýčka a dupky jdou vždycky dokoupit a hodně věcí daruje rodina do kouta (je fajn, když kupují už větší velikosti).
Z hraček stačí pár malých chrastítek nebo kolotoč nad postýlku, zezačátku na to mimčo v nejlepším případě jenom čučí.
Třeba teploměr stačí obyč. rtuťový, nosní odsávačka, pokud už má mimčo rýmu je z vlastní zkušenosti určitě nejlepší vysavačová.
O spoustě věcí se dá polemizovat, každému vyhovuje něco jiného.

corsicanka
21. únor 2008

ygreen, s poznatky z kurzu můžu víceméně souhlasit. Akorát ta čístě kokosová matrace je dost tvrdá, chudák mimčo. Kvalitní "molitanovou" matrací se nic nezkazí.
Nůžky s kulatou špičkou - nedokážu si představit, jak bych jima stříhala ty pidinehtíky.
Dudlík - synovi ho dávali už v porodnici a přesto si na něho bohužel nikdy nezvykl a teď se uklidňuje cucáním prstíčků 😖 Většina miminek dudlá a kojení to nijak nekazí.
Přebalování a opruzeniny - problém nedělají ani tak plenky, jako spíš způsob ošetření zadečku. Do 3 měsíců jsem umývala jenom vodou (přebalovací stolek máme v koupelně vedle umyvadla) a pokaždé čistým vatovým tamponkem (větší čtvereček třeba Bellawa), v žínce se můžou držet bakterie, dosušit čistou plenkou a natřela Rybilkou. Bepanthen je zbytečně drahý. Z jednorázovek jsme měli Pampersky i Huggiesky. A nakonec se mi pro novorozence nejvíc líbily plenky Happy - Bella.
Kočárek - máme trojkolku a jsem max. spokojená. Daleko snadněji zatáčí, bez námahy. Na procházky chodíme každý den, vozí babičky, dědečci, brácha... a nikdo ho ještě nevyklopil.

kacka.va
21. únor 2008

my máme matraci pohankovo- kokosovou. Molitanovou bych si ani sama nedala. Je to hrozně měkké a pro mimísky má být tvrdá.
corsicanka: jinak ty nužky jsou normálně ostré, akorát mají takové bambulky na koncích, aby se tím nedalo píchnout 😉.
Jinak já jsem sama za sebe taky proti dudlíkům. ono to není moc zdravé ani na dásně.

schnek
21. únor 2008

polohovací vajíčko dělá BeSafe, máme a vřele doporučuju 😉 vychází i mezi nejlepšíma v testech ADAC 🙂

dasap
21. únor 2008

2910: "opravdu potřeba" toho moc není. aspoň do začátku. a později už se rozkoukáš a budeš pořizovat věci podle aktuální potřeby. Hračky bych předem neřešila vůbec, těch člověk dostane hafo a navíc mimču na hraní stačí obyčejné věci denní potřeby.

1) oblečení, podle ročního období
2) plenková výbava, (pokud bys používala papírovky, kupuješ průběžně)
3) spaní - pokud bude spát s tebou v posteli, tak snad spací pytel a nějakou peřinku, jinak postýlku + prostěradla a vložku na ochranu matrace
4) koupání - asi bych volila kyblík, naše malá měla vaničku a dost dlouho koupání neměla ráda
5) kočárek / šátek
6) autosedačku, pokud bude jezdit autem
7)kosmetika - bepanten, rybilka, olejíček, dětské mýdlo. to mi stačí dodnes. kartáček na vlasy, přebalovací podložka, vlhčené ubrousky nepoužívám, když byla malá používala jsem na mytí bavlněné kapesníky a čistou vodu
8/ lékárnička - teploměr, něco na horečku
9) chůvička pro mě nepostradatelná (máme RD+zahradu) - na té nešetřit, koupila jsem levný zmetek a byly s tím jen nervy

no a to je asi tak všecko, možná jsem něco zapomněla, už je to dávno co byla M malá🙂

jo ještě by do té základní výbavy měla patřit kniha Koncept kontinua😉

babalala
21. únor 2008

Hlavně se domluv s babičkami a dědečky - bývají dost zběsilí při nákupech a doma se pak hromadí věci, které jsou nakonec k ničemu a některé tuplovaně. A pokud nebydlíš na chalupě u lesa 20km od civilizace, kup předem jen to nejnutnější a zbytek podle potřeby.
Jedna vychytávka z porodnice - kuchyňské papírové utěrky pokládané pod miminko při přebalování - první dva tři měsíce mi ušetřily spoustu práce. 😉

pavlina05
22. únor 2008

Holky, je to sice dlouhé, ale stojí to za to si to uložit nebo vytiskonut: 😉

Když má přijít do rodiny miminko, je třeba podniknout spoustu příprav – a jak se budoucí mamince pomalu zakulacuje bříško, tak se rodičovská odolnost proti miminkovským věcem v obchodech neustále zmenšuje.

Jak nakoupit a neprohloupit?

Na něčem se vyplatí ušetřit a danou věc buď jen vypůjčit od známých nebo ji úplně pominout, někde se naopak šetřit vůbec nevyplatí. Doufáme, že následující seznam výbavičky pro miminko Vám pomůže s výběrem toho nejpodstatnějšího, co je potřeba koupit ještě před narozením Vašeho děťátka. Některým potřebám jsme věnovali samostatné téma, protože k jejich zakoupení budete potřebovat více informací a také financí – vyplatí se být při nákupu řádně informován o tom, jaké jsou na našem trhu možnosti.

Seznam potřeb jsme rozdělili do třech sekcí:

1. Nábytek, koupání, cestování a ostatní potřeby

2. Lékárna a drogerie

3. Oblečení pro miminko

1. Nábytek, koupání, cestování a ostatní potřeby:

Kočárek a autosedačka

Viz samostatná témata

Postýlka a matrace

Nejdůležitější je bezpečnost postýlky a výběr správné matrace – viz samostatné téma.

Mantinely a nebesa do postýlky

Záleží na vkusu rodičů a také umístění postýlky v bytě, zda je potřeba miminku stínit či ho chránit před chladem od zdi apod. – tyto položky nepatří mezi nezbytné. Na nebesa je potřeba zakoupit také držák nebes, většinou je kovový.

Cestovní postýlka

Je výborná na cesty s miminkem. Dá se rozložit i venku, pokud je hezké počasí. K cestovní postýlce se pro novorozené děti kupuje i zvýšená podložka tzv. závěsné lůžko. Pro starší děti je také výborný boční průlez na zip. Většinou je součástí i cestovní taška na složenou postýlku.

Ohrádka

Tento kousek nábytku není nezbytný, ale např. dřevěná ohrádka s výškově stavitelným dnem a látkovým polstrem může posloužit velmi dobře jako prozatímní postýlka pro kojence např. v obývacím pokoji nebo ve Vaší pracovně či kuchyni, pokud chcete mít dítě stále na očích, navíc vydrží i pro starší děti. Do ohrádky se můžou zakoupit také různé hrací deky aj. hračky, aby se dítě zabavilo.

Peřinka a polštářek

Polštářek zpočátku potřeba není, ale většina rodičů si ho kupuje stejně s peřinkou, peřinka může být klasická péřová nebo z jiných např. hypoalergenních materiálů.

Podložka na matraci

Dá se koupit igelitová, ale i speciální z voděodolných materiálů, na kterých se miminka nepotí. Podložka zabraňuje prosáknutí matrace. Vkládá se obvykle mezi matraci a prostěradlo.

Prostěradlo a povlečení

Prostěradla jsou nejpraktičtější napínací froté, je potřeba mít alespoň 3 kusy, protože je budete muset v postýlce často měnit. Z povlečení zatím postačí pouze povlak na peřinku, ale stejně se dají většinou zakoupit sady již s povlečením i na polštářek. Až budete kupovat povlečení, změřte si rozměry peřinky, neboť výrobci povlečení se v rozměrech velmi liší a každý má vlastní názor na to, jak velká by měla být peřinka pro miminko.

Kolotoč nad postýlku případně spirála na postýlku apod. hračky

Sice nejsou potřeba hned od narození, ale pro děti tak od 2 měsíců jsou to velmi užitečné hračky, které podporují vnímaní a navíc krásně vypadají apod.

Kapsář na postýlku

Výborná věc na drobné potřeby, látkový kapsář jednoduše připevníte na postýlku a máte pro miminko vše po ruce. Na kosmetiku je také šikovný nějaký odkládací koš např. proutěný s látkovou výplní, který lze jednoduše vložit do přihrádky přebalovacího pultu nebo komody, police apod.

Přebalovací pult nebo komoda

Velmi užitečná věc – dále viz samostatné téma.

Nad komodu nebo pult je dobré zakoupit poličku na drobné předměty a hlavně lampičku, aby se v noci mohlo rozsvítit jen na přebalování a vše bylo po ruce.

Přebalovací omyvatelná podložka

Na přebalování opravdu šikovná pomůcka, měla by být dostatečně měkká, omyvatelná a z netoxických materiálů, které se vlivem vlhkosti neuvolňují z povrchu podložky! Na trhu jsou různé rozměry podložek. Vyplatí se zakoupit větší podložku, protože při přebalování může dojít k různým miminkovským kakacím aj. příhodám a odstraňovat tyto nečistoty z okolního nábytku nebo koberce není zrovna příjemné. Pokud chcete mít komfortní přebalování připravené na více místech v bytě, budete potřebovat i více podložek.

Koš na použité plínky

Nejlépe je ho umístit hned vedle přebalovacího pultu, prodávají se speciální koše na plínky, které pomocí speciální kazety každou použitou plínku samostatně zabalí. Poslouží Vám však i obyčejný odpadkový koš se sáčkem na odpad – tento se musí častěji vynášet, aby se z něj v místnosti nešířil zápach.

Dětský pokoj

Velmi moderní je zařizovat dětem hned od narození celý dětský pokoj v jednom designu, tomuto tématu se věnujeme samostatně.

Vanička nebo koupací kyblík

Tvarované koupací kyblíky dávají miminku příjemný pocit relaxace jako kdyby bylo u maminky v bříšku, jsou vhodné od narození max. do 6 měsíců. Prostor na koupání je v kyblíku poněkud omezený. Vaničky jsou prostornější, k dispozici jsou různě tvarované, různých rozměrů, někdo ocení i stojan na vaničku či kyblík. Záleží také na umístění vaničky v bytě. Některé vaničky již mají zabudovaný teploměr vody, odpadá tak nutnost kupovat teploměr zvlášť.

Pokud máte v koupelně omezené prostory, lze zakoupit přebalovací a koupací sety, které šetří místo. Vanička s přebalovací podložkou jsou většinou na speciálním kovovém podstavci, umisťují se na běžné vany pro dospělé a dají se složit do relativně malých rozměrů.

Teploměr vody

Není úplně nezbytný, ale pro nezkušené rodiče jistě výborná věc.

Žínky

Někdo raději omývá miminko jen rukama. Pokud budete kupovat žínky, tak počítejte, že se ze začátku používá na každý den čistá.

Lehátko do vaničky

Pro bezpečnější, pohodlnější koupání. Bývají různě tvarovaná a rodičům usnadňují držení miminka při koupeli.

Bavlněné (plenkové) osušky

Pořiďte si 3 až 4 kusy. První 3 měsíce se dává na každé koupání čistá osuška, dají se však použít i běžné froté osušky, některé jsou i s kapucí.

Bavlněné pleny 15 – 20 ks pro „neprdelkové“ použití, pouze na utírání pusinky apod.

Chůvička a monitor dechu

Velmi užitečné potřeby, abyste měli své děťátko vždy pod kontrolou, monitory dechu se vkládají do postýlky, chůvičky jsou vynikající na cestování i pro domácí použití. Mají různě dlouhý dosah signálu, jednocestné a dvoucestné použití, na trhu je celkem široký výběr.

Šátek (nebo jiné nosítko na dítě)

Mnoho maminek šátek nemá a nechybí jim, dá se pořídit i klokanka, babyvak nebo krosna – záleží jen na rodičích...

Lehačka

polohovací přenosné lehátko do bytu je velmi oblíbené, obvykle se prodává i se zábavnou hrazdou a hračkami nebo i možností přehrávat melodie.

2. Lékárna a drogerie

Mastička na zadeček

Na trhu jsou od různých značek, dobře hojí např. přírodní kosmetika WELEDA.

Pěna do koupele nebo různé koupelové lázně

Nedoporučuje se používat je každý den, stačí tak jednou týdně. Nejvhodnější pro miminko je čistá voda.

Olejíček nebo tělové mléko

Nedoporučují se moc parfémované výrobky, nejlépe je používat přírodní kosmetiku pro kojence.

Kartáček na vlasy

Pokud má Vaše miminko poměrně hodně vlásků, je to dobrá pomůcka.

Krém na obličej proti mrazu

Samozřejmě se Vám hodí jen v zimě

Tyčinky na čištění nosu a uší

Miminkům by se nemělo tyčinkou zajíždět až do uší, čistí se jen okraj a záhyby ušního lalůčku.

Vlhčené čistící ubrousky

Prodávají se různě velké balíčky, vydrží poměrně dlouho.

Jednorázové přebalovací podložky

Šikovné na cestování a podobné použití.

Papírové plenky

Novorozeně má velikost jedna, kupte si na miminko nejprve jeden balík a vyzkoušejte, co mu vyhovuje, některé plenky nemusí miminku sednout. Novorozeně spotřebuje i 9 plen za den, proto počítejte s velkou spotřebou.

Nůžky s kulatou špičkou, manikúra na nehty

Nezapomeňte, že i miminku se musí stříhat nehtíky.

Dětský prášek na praní

Např. Lovela apod., pro novorozené děti by se neměla do prádla přidávat aviváž, později můžete použít aviváž typu sensitive, která je i pro kojence.

Šidítko

Zatím si pořiďte 1 – 2 ks. Nevíte předem, zda bude miminko ochotné dudlík přijmout, pro novorozence jsou vhodnější silikonové, víc vydrží a jejich složení je šetrnější.

Kojenecká láhev

V případě potřeby je dobré ji mít doma připravenou. Pokud bude miminko pít umělé mléko, je třeba jich mít několik a navíc i sterilizátor na lahve vhodný do mikrovlnné trouby.

Teploměr digitální

Nejlépe ušní, teplota se s ním měří velmi rychle a šetrně.

Líh nebo Jodisol na pupík

Dle doporučení porodnice.

Buničité čtverečky nebo vatové tyčinky na pupík

Dle doporučení porodnice.

Sirup proti teplotě a bolesti

Je dobré mít připravený doma v lékárničce, např. po očkování. Nicméně je lépe se vždy před použitím poradit s lékařem.

Injekční stříkačka 5 ml

velmi dobrá pomůcka na aplikaci sirupu do úst miminka – účinnější aplikace než na lžičce.

Čípky proti teplotě

Např. Panadol, Paralen – jsou vhodnější než sirup a lépe se zavádějí, rychleji účinkují.

Opthalmo septonex nebo borová voda

Na zanícené oči.

Odsávačka hlenů

Postačí obyčejná hadičková, odsávat se vyplatí až u větší rýmy, jinak postačí nos vytírat tyčinkou.

3. Oblečení pro miminko

Normální, čerstvě narozené miminko má kolem 50 cm a 3 až 4 kg, obvod hlavičky má kolem 34 cm. Ideální je pro něho velikost 56, ale jen nakrátko, protože miminka neuvěřitelně rychle rostou a už kolem třech měsíců nosí velikost 62, kolem půl roku velikost 68, kolem třičtvrtě roku velikost 74 a konečně kolem roku už jim začínáme dávat velikost 80 - a nyní následuje dobrá zpráva, jejich růst se konečně zpomalí a miminka rostou tak o jednu velikost za půl roku.

Velikosti se odvozují od délky miminka a jdou po 6ti centimetrech - takže 50, 56, 62, 68, 74, 80, 86, 92, 98, 104... Občas se některý výrobce rozhodne jít proti proudu a začne dodávat na trh například velikost 64... To je o kousíček vetší než 62 a o dost menší než 68. Další specialita je číslování v měsících, což by nebylo vůbec špatné, ale jejich měsíce jsou takové zvláštní - nikdy velikostně nesedí. Číslování u větších velikostí v rocích je o něco přesnější, počítá s průměrným dítětem, ale to už není problém odhadnout.

Teď se zdá, že je to všechno jasné a jednoduché, ale není to tak. Není velikost jako velikost. Není výjimkou, že batole nosící průměrnou velikost 80 má jedno bodýčko velikosti 56 a další velikost 98 – a jsou mu obě akorát. Takže je potřeba získat cvik a mít velikosti takzvaně v oku. Zatímco ležící miminko může s klidem nosit věci o jednu nebo dvě velikosti větší, věci o velikost menší neobleče. Takže i když je v seznamu čtvero oblečení velikosti 56, postačí polovina – zbytek nahradí velikost 62 a 68.

Body vel. 56 4x - Spíš méně, nejlépe ze 100% bavlny, určitě s dlouhým rukávem.

Body vel. 62 4x - Spíš více, taky raději bavlněné. A o krátký, dlouhý rukáv podle ročního období - ovšem miminka snesou i v létě dlouhý rukáv – tedy mimo největší vedra.

Body vel. 68 - začnou příkrmy a bude jich potřeba hodně! Tajný tip pro velikost 68 a větší jsou tmavé barvy nebo červená, na nich není mrkev poznat!

Trička a kabátky - trička většinou užijí až chodící děti. Pro ležící a lezoucí miminka jsou lepší bodýčka/kabátky. Ovšem trička jsou k nezaplacení na nočníkování – pak jsou body zcela nevhodná – batolata si je snadno máčí v nočníku.

Dupačky nebo měkké kalhoty vel. 56 4x - Raději to s počtem nepřehánět, miminko z nich velmi rychle odroste.

Dupačky nebo měkké kalhoty vel. 62 4x - Laclové riflové nebo manšestrové kalhoty jsou sice ohromně roztomilé, ale pro ležící miminko ne pravě nejpohodlnější, takže pokud narazíte na nějaké opravdu pěkné, kupte je, ale ne menší než 80 - jsou ideální až pro chodící mimčo. Naprosto skvělé jsou vyteplené bavlněné kalhoty, pod ně ponožky a bačkůrky a nemusíte miminko trápit oblékáním punčocháčků.

Ponožky nejmenší velikosti 5x – miminka mají často studené nožičky, tak nosí ponožky i pod dupačdy. Nevyplatí se kupovat levné ponožky, bohužel nedrží na nožičkách.

Trika s dlouhým rukávem nebo mikinky vel. 56 4x – není třeba přehánět počet, miminko může hned nosit velikost 62 nebo svetřík.

Trika s dlouhým rukávem nebo mikinky vel. 62 4x - Navíc miminko může nosit i větší velikosti, takže doporučujeme hned nakoupit i pár kousků velikosti 68. Výborná jsou slabá bavlněná trika s dlouhým rukávem, dobře se udržují, jsou pružná, takže se dobře navlékají na body, a nepřekážejí pod dupačkami nebo svetříkem tolik jako tlusté mikinky.

Bavlněná čepička na miminko obvod hlavičky 34 cm 1x - Stačí jedna, miminko z ní hodně rychle vyroste. Hlavička je první část těla, která se začne zvětšovat. Miminko má při narození obvod hlavičky kolem 34 cm, v roce už kolem 46-48 cm.

Bavlněná čepička obvod hlavičky 36-38 cm 2x - Fleeceové čepičky se zdobením na temeni se vyplatí až na chodící dítě, pro malinká nejsou moc dobrá, protože ležícím miminkům docela překážejí.

Svetřík na miminko - bohatě stačí 1x - 2x – Záleží, jak budete miminko strojit, některá miminka svetříky nenosí vůbec

Pletené bačkůrky, rukavičky a čepička - stačí 2x – miminka je moc neumažou. Navíc u malých miminek stačí dát dlouhý rukáv a ten pak přehnout a zastrčit, rukavičky být nemusí.

Zimní overal

Overal na spinkání vel. 62 3x - Pro novorozeně se většinou nepoužívají, mění se to zhruba ve čtvrt roce s příchodem režimu – takže stačí je nakoupit od velikosti 62.

Kalhotky na látkové plenky 2x - Bývají potřeba, i když budete používat papírovky - na tzv. široké balení. V porodnici neonatologové radí nechávat spinkat miminko na boku, ortopedi zase jen na bříšku nebo zádech. A teď si vyberte, že? První kontrola kyčlí bude pravděpodobně již v porodnici, další kontrola na ortopedii je až ve třech týdnech (někde dokonce až v šesti), takže trocha prevence neublíží.

Bryndáček - Dobré jsou ty s igelitem na spodní straně, výborné jsou taková obdélníková „ponča“ s otvorem s rantlem pro krk, ale je to hodně individuální, na jedno miminko je skoro nepotřebujete a na druhé jich spotřebuje spoustu - je to dítě od dítěte jiné. Ale až se batole začne učit jíst samo, tak se budou ještě hodit.

Zimní bunda - Doporučuji pořídit, pokud nebudete používat kombinézu – velikost podle věku v zimě. Stačí bunda, nožičky budou schované ve fusaku. Když bude větší, miminku to vadit nebude a použijete ji i na podzim na první chladnější dny na kalhoty.

Fleeceová bundička – Vlastně je to spíš rozepínací mikinka než bunda, vhodná do autosedačkového fusaku, do kočárku, do šátku apod.

Zimní kombinéza – U půlročního dítěte lze nahradit fusakem do autosedačky, některá miminka kombinézy nosí hodně. POZOR, kombinézy se vždy kupují alespoň o číslo větší!

Rychlozavinovačka – Některá miminka zavinovačku používají docela hodně, některá vůbec, ale rychlozavinovačka je výborná věc. Později se z ní dá odpárat suchý zip a dá se používat jako podložka pod miminko na sedačku nebo na zem.

Deka do kočárku na chladnější dny - dek není nikdy dost

Slabá pokrývka do kočárku na teplé dny - postačí i plínka nebo plenková osuška.

Fusak na zimu - Potřeba bude až na zimu, ale je třeba s ním počítat. Kožešinový je nezničitelný a nádherný, ale výborný je také fleeceový kombinovaný fusak vhodný i do autosedačky i do kočárku.

Co říci závěrem?

Na závěr je třeba podotknout, že lépe je koupit předem méně než více, protože v době, ve které žijeme, je možné dokoupit cokoliv kdykoliv … u nábytku, kočárků a autosedaček je však třeba počítat s delšími dodacími lhůtami, neboť ne všechno zboží mají obchody skladem.

Nebo taky.
Bodycka - 20x
Dupacky - 7x
Overalek na spani - 7x
Tricko - 12x
Cepicky - 3x
Puncosky - 2x
Ponozecky - 8x
Backurky - 3x
Rukavicky - 3x
Sala - 1x
Mikina - 7x
Teplakova soupravicka - 4x
Kalhoty - 4x
Teplacky - 4x
Kombinezka - 2x
Kabatek (bundicka) - 1x
Kratasky - 1x
Vlhcene urbrousky - 19x
Jednorazove pleny (2-5kg) - 1x
Jednorazove pleny (3-6kg) - 4x
Jednorazove pleny (5-9kg) - 6x
Zinky - 4x
Bavlnene osusky - 2x
Frote osusky s kapuckou - 2x
Bavlnene pleny s potiskem - 4x
Bavlnene pleny bile - 15x
Mega sada do postylky (povleceni,vypln,mantinel,drzak na nebesa,nebesa,kapsar,zavinovacka,prosteradlo s volanem)
Povleceni - 2x
Prosteradlo - 3x
Postylka 120x60cm
Podlozka pod prosteradlo - 1x
Kolecka na postylku - 1x
Matrace do postylky (kokos/molitan)
Monitor dechu Nanny
Kojici polstar - 1x
Podlozka na prebalovani - 2x
Podlozky jednorazove - 2x
Spaci pytel - 1x
Letni deka - 1x
Zavinovacka - 1x
Startovaci sada od Aventu - 1x
Nahradni savicky od Aventu - 1x
Ohrivac lahvicek
Odsavacka materskeho mleka
Bryndacky - 4x
Hrebinek,kartacek,teplomer do vody
Dudlik - 2x
Termoobal - 1x
Kartacky na cisteni lahvicek - 1x
Zimni zavinovacka do autosedacky - 1x
Sampon,olejicek,telove mleko,vatove tycinky do usi,mydlo,sprchovy gel,Bepanthen mast
Digitalni teplomer
Detska manikura
Prebalovaci pult na postylku
Retizek na dudlik - 1x
Denicek pro mimi
Fotoalbum pro mimi
Chrastitko na rucicku - 2x
Vibracni hrosik na klipsu do kocarku
Chrastitko - 8x
Plysove zviratko - 3x
Hracka do vody - 3x
Spirala na postylku
Hrazdicka na autosedacku
Hraci mracek s kocickou na postylku
Zimni deka
Zimni fusak
Kocarek Jane Nomad Pro 07
Autosedacka (pujcena)
Lehatko (pujcene)
Vanicka (pujcena)
Nebo:
Zimní" miminko:
Pro první týdny si přichystejte: 4 - 6 bavlněných košilek či triček, 4 bavlněné dupačky, 2 teplé dupačky, 2 noční košilky se zapínáním dole, 2 - 4 ponožky, 2 kombinézy (1 podzimní, 1 zimní), 1 - 2 teplé zimní čepičky + rukavičky, 1 - 2 bavlněné čepičky + rukavičky, 3 - 4 kabátky - mikinky - svetříky. Krém na obličej - proti větru a mrazu.

Dále budete potřebovat: alespoň 2 žínky na mytí obličeje a alespoň 2 žínky jinak barevné na mytí těla. 2 - 3 osušky - které můžete dobře vyvařit, dětské mýdlo, jemný dětský šampon, olejíček, kartáček na vlásky, vatu obvazovou i buničitou (k dostání v lékárně), vatové tyčinky, teploměr (rychloběžku), nůžky na stříhání nehtů, lehátko do vaničky, vaničku, přebalovací podložku, trubičku na "prdíky" (k dostání v lékárně), odsávačka na hleny, vlhčené čistící ubrousky, krém na výměnu plen (bepanthen, zinkový...), líh pro novorozence (na ošetření hojícího se pupíčku - k dostání v lékárně), postýlka, matrace do postýlky, peřinku a polštářek do postýlky (zpočátku velmi slabý polštář nebo plena), 2 povlečení do postýlky, 2 - 3 froté prostěradla, kočárek, deka do kočárku, dle období fusak nebo plymo do kočárku, autosedačka (pokud vlastníte auto), prací prášek pro citlivou pokožku - Lovela nebo jiný určený pro děti, dle svého uvážení dudlík, kojenecká láhev - velká + malá, později hrníček, kartáč na mytí lahví a dudlíků.
Plenky se dnes používají většinou jednorázové, ale pokud byste chtěla z jakéhokoli důvodu používat látkové, budete jich potřebovat asi 40 - 60 kusů a plenkové kalhotky. I přesto, že budete používat jednorázové plenky, obstarejte si alespoň 10 - 15 látkových plen (podložku pod hlavičku, na přebalování, při ublinknutí...)
Nepotřebné, ale usnadňující: chůvička pro dálkový poslech miminka, teploměr do vaničky, kyblík na počáteční koupání, mantinel, nebesa, držák nebes, kojící polštář, polohovací válečky, ohrádka, šátek na nošení miminka, monitor dechu ( hlavně pro nedonošená miminka nebo pro miminka s poruchami dýchání), jednorázové podložky, separační plenky.
Nebo:
Doporučená dětská výbavička Vážené budoucí maminky, čekáte miminko a nevíte co všechno budete potřebovat, pokusíme se vám poradit podle vlastní čerstvé zkušenosti, vše co je tu napsané jsme opravdu potřebovali. Základní výbava: 5 ks kojenecké body vel.56, nebo košilka 20 ks plen při výhradní používání papírových plen 1 ks rychlozavinovačka, 3 ks dupačky samet vel.56 1 ks nůžky na nehty 1 ks plymo do kočárku 1 ks nosní odsávačka 3 ks dupačky bavlna vel.56 1 ks hřebínek+kartáček na vlasy 1 ks deka do kočárku 1 ks teploměr do vody na koupání 2 ks kojenecký kabátek samet vel.56 1 ks vanička na koupání 1 ks anatomické vatové tyč. do uší 1 ks lehátko do vaničky 2 ks kojenecký kabátek bavlna vel.56 3 ks kojenecké lahve+dudlíky 1 ks igelitová plena do postýlky 1 ks termoobal na kojeneckou lahev 2 ks ponožky vel.10 2 ks šidítko 1 ks digitální teploměr 1 ks pouzdro na šidítko 1 ks capáčky 1 ks řetízek na šidítko 1 ks bačkůrky samet 1 ks koupel pro miminko 2 ks čepičky bavlna 1 ks šampon pro miminko 3 ks bryndáky 1 ks tělové mléko 3 ks žínky na koupání 1 ks krém na opruzeniny 6 ks tetra osuška 1 ks prsní vložky pro kojící maminky V zimním období oceníte: 1 ks pytel do kočárku 2 ks punčocháče 1 ks zimní overal 1 ks rukavičky slebé bavlna 2 ks čepičky teplé fleece 1 ks rukavičky teplé fleece Dále je samozřejmě nutný 1 ks kočárek 2 ks froté prostěradlo do postýlky 1 ks postýlka 1 ks peřinka+polštář do postýlky 1 ks matrace do postýlky 2 ks 2 dílné povlečení do postýlky

kacka.va
22. únor 2008

takových seznamů je na internetu spousta, většina toho už byla psaná. Navíc si myslím, že v tomhle seznamu je asi všechno, ale minimálně polovina z toho potřeba není. ale diskuze je o tom, co je fakt nutný a co ne 😉

tlapicka
22. únor 2008

Ahoj, my nebydlime ve svym a tak se snazime vyvarovat co nevic vsem zbytecnostem...
z meho pohledu je dulezita
autosedacka, cestovni postylka, kvalitni matrace. Kvalitni nositko (napr. manduca), nejaky hooooodne obyc kocar na spani venku nebo pro babicky na vozeni, odsavacka mm, ubrousky a pliny na prebalovani (jestli papirovky doporucuju moltex, ale v cr je 1. jakost zlodejina) a nejake obleceni. cim min kosmetiky tim lip. pokud bude miminko suche, daleko nejlepsi je slunecnicovy olej nez parfemovane detske hruzy. (hlavne ne johns baby!!!to nenavidi 9 z 10 koznich lekaru...) a lehatko do vany 🙂 vic nic nepotrebujes do zacatku a operativne pak muzes v pohode dokoupit, co bude treba. (treba jidelni zidlicku my mame jane move. jje super skladna, dite z ni nezdrha...) naklady na miminko hrave pokryje porodny a jeste hodne zbyde!!!

zany
22. únor 2008

Souhlasím s Kackou, že takových seznamů je na netu spousta a je tam hooodně zbytečných věcí!!! Myslím, že třeba plyšové zvířátko a hračku do vody miminko rozhodně neocení 😀 😀 😀
Já třeba nekupovala ani žádnou lahvičku apod. protože jsem počítala s tím, že pokud se nerozkojím, koupím to pak cestou domů v lékárně a hotovo... Jsou to zbytečně investované peníze do něčeho co možná ani nevyužiju... 😒

kacka.va
22. únor 2008

zany, Já koupila jednu malou lahvičku v akci, kdyby bylo přes léto potřeba trochu napít vody a nebo když odstříkám manželovi a odběhnu si něco vyřídit 😉

zany
22. únor 2008

Kaci, třeba jí využiješ 🙂 Ale rozhodně bych nekupovala drahou, kterou pak nepoužiju... Koupit se dá vždycky, ne? 😵
Mě ten seznam pod slovy: Nebo taky... přijde, že je tam spousta zbytečností... Mít 20x bodýčko? My jsme v 56 měli asi 3 a ze začátku jsme používali spíš kabátky, protože se nemuseli oblíkat přes hlavu 😉 A pak jsme vše dokupovali... Hlavně jsme nevěděli jestli to bude holka nebo kluk, takže jsme měli pár věcí neutrální barvy a pak se kupovalo v modré, zelené... 😵

kacka.va
22. únor 2008

no právě proto jsem koupila jen jednu malou 🙂. Já kupovala spíš ty větší věci, protože nevím, jak velké mimčo se narodí a kdyžtak v tom bude trochu plandat no, ono se to nezblázní. Pořád lepší, než když já se narodila přes 4,3 kg a plno věcí mi nedali ani jednou na sebe, protože i hned po narození mi byly malé 😀

kacka.va
22. únor 2008

já si taky říkám, že když zjistím, že něco fakt potřebujeme, tak pošlu motorizovanou jednotku (manžela) a ten to koupí a až se trochu otřepeme, tak pak už budeme jezdit na nákupy klíďo samy 😀

zany
22. únor 2008

Přesně tak, Kači, některý věci prckovi ani nebudou, protože bude prostě větší 🙂 A pokud bude akorát, tak mu třeba něco na cestu z porodnice koupí babička a nebo manža 😵
Nám mamka taky kupovala soupravičku až když věděla že máme kluka 😵
My dostali od švagrové bodýčko - 50 - a ani jsme ho neměli na sobě, protože to mělo malý otvor na hlavičku a Honzíkovi bych jí tam musela cpát! 😒 A tak malý mimčo jsem trápit nechtěla ☹