Jaké oblečení sbalit pro dítě do porodnice?

miska3101
28. srp 2017

Ahoj všem,

začátkem října mám termín, jsem prvorodička a tápu. Nevím, jaké oblečení mám sbalit pro dítě do porodnice? Kolik toho mám vzít? Mám na cestu domů mít takovou tu soupravičku, co si všichni plánují? A co bude mít dítě na sobě v porodnici celé dny? To mu mám brát overalky nebo dupačky nebo mikinky? Co na cestu domů? Mám brát s sebou raději nějakou kombinézu už? Mám kupovat vše nové? Nebo stačí dupajdy, mikča, čepička a strčit dítě do kombinézy a potom do fusaku do autosedačky? Už v tom mám hokej, každý říká něco jinýho 🙂
Budu vděčná za každou radu 🙂

kamino
28. srp 2017

Je tu wiki, kde najdes odpoved a asi milion diskuzi.🙂

fallingstars
28. srp 2017

@miska3101 Do porodnice nic brát nemusíš, dávají erár. Nic vzhledného to není, ale máš postarábo o praní 😉 U nás dali i kosmetiku a pleny, takže na malou jsem měla připravený jen ten obleček na cestu domů, bylo to připravené v autosedačce, s kterou nás pak přijel vyzvednout chlap. Není třeba to tam mít od začátku. Já jsem rodila na konci dubna, ale byly strašný zimy (ani ne deset stupňů), takže jela domu v dupačkách, svetříku s kapucou, bavlněný čepičce a podzimním fleece fusaku. Jinak připravené jsem měla dvě velikosti, 50 a 56.
Jinak jestli budeš nakupovat nové nebo z bazaru, je jen na Tobě 😉

miska3101
autor
28. srp 2017

Samozřejmě jsem si spoustu informací hledala, ale je toho tolik, že bych to chtěla nějak ucelit dohromady. Nezlobte se 🙂

sahrazad1
28. srp 2017

No, tak v nasi porodnici davali erar na mimco jen jeden- jedno body, jedny dupky, capka. Dalsi jsme uz museli mit svoje (porodnice Mlada Boleslav). Informovala bych se v porodnici, kde chces rodit, nebo u osetrujiciho gynekologa. Nove obleceni byt nemusi, mimcu je jedno, v cem je. K lekari atd by nove byt mohlo. Mimco se obleka dle pocasi, tzn. Co mas ty + vrstvu navic. Neprehrivat.

makky1310
28. srp 2017

Do porodnice si nemusis brat zadny obleceni na dite. Vsechno Ti daji. Plinky jsem teda mela svoje, v nemocnici nedavali a kosmetiku tam meli. Obleceni at Ti priveze partner az pro Vas pojede, zbytecne to tahat s sebou. A co se tyka jak ho obleci az pojedete domu...to tezko rict jak bude. Pokud bude fakt chladno tak to co jsi psala by stacilo az az(pripravila jsem toho vic a pak vybrala obleceni v nemocnici, to uz clovek uveze). Ale vem si ze v aute bude teplo. Takze ja to spis v podzimnim pocasi delala tak ze jsem dala dlouhy body, dupacky, ponozticky, cepicku, chlupatej overal a pres nej deku, kterou jsem v aute sundala. No a jestli nove nebo bazar, to je na Tobe. Jak jses na tom financne. Samozrejme sezenes taky pekne veci uz nosene. 🙂

morningstar
28. srp 2017

U nás v porodnici sice dávali erar ale bud chyběly knoflicky takže nic nedrzelo nebo na zavinovacich kosilkach snurky takže nesly zavázat, to samé bylo na zavinovackach, takže i tu mi manžel privezl nasi. Na cestu domu bych dala klasické body a dupavky nebo overal a kombinezku nebo mikcu a podzimní fusak.

makky1310
28. srp 2017

Aha, ja ani netusila ze nekde nedavaji vic obleceni. Ja byla v Usti n./Orlici a pak v Pardubich a vsude davali obleceni tolik kolik jsem chtela a v pekne kvalite...

35_a_budu_mamka
28. srp 2017

U nas byl v porodnici erar, ale vse velke, tak jsem mela cepicky a bodycka, overalky a dupky svoje - dovezl manzel, kosmetika tam byla, plenky ne, mela jsem Bella Happy, cca 30-40ks, vezmi i dudlik. Na cestu domu priprav veci do autosedacky a tu at Ti privezou i s vecmi, az pro Tebe pojedou. Rodila jsem jako Ty a mela jsem bodycko, cepku, ponozticky, teply overalek a teplou fleesovou emitex zavinku v sedacce a bylo to ok. Jeste vezmi lih (desinfekci) na pupicek a sterilni ctverecky. Mimi jsem v porodce oblekala do bodycka s dl rukavem a dupacek nebo overalku.

miska3101
autor
28. srp 2017

@35_a_budu_mamka
Mám si vzít teda i svojí zavinovačku? A s tou zavinovačkou malou pak šoupnout do autosedačky?

luj89
28. srp 2017

@miska3101 informuj se v porodnici, co tam poskytuji. Casto to maji i na webovkach. Kazdopadne ja balila na cestu zpet ruzne obleceni a pak vybrala v porodce podle pocasi.

anetka1701
28. srp 2017

Já bych řekla, že některý mámy zbytečně přehánějí a stresují jiné...

V porodnici dávaj erár. Není nic moc, ale furt lepší, než jako první věc po návratu z porodnice prát 🙂 Tam oblečení fakt neřeš.

Připrav si víc verzí na cestu domů, nevíš jaký bude počasí... Udělej hromádku (já to dávala chlapovi do autosedačky), na hromádce body s dlouhym, dupačky,overal, nějakou mikču, svetřík, ponožky, čepičku, slabší kombinezu (nebo jiné kombinace, záleží co máš...) a klidně zavinovačku do sedačky. Dobrá je i látková plína nebo dvě 🙂 Až pro vás chlap pojede, at ti tu sedačku i s oblečkama vezme a ty podle počasí rozhodni, v čem ho povezeš... Zase ho moc nepřeoblíkej, prostě podle situace...

Fakt si nemyslím že dítě na cestu z porodnice by mělo bejt extra vysnořený... Prostě at mu není zima ani vedro, stejně bude v sedačce, tak co... 🙂

anetka1701
28. srp 2017

@miska3101 prosimtě do sedačky v zavinovačce neeee, pokud to není ta spešl do autosedačky 🙂 tam se dává třeba v overalu/kombineze... ne v klasický zavince... Klidně v porodnici popros sestry at ti poraděj, klidně i jak moc obléknout, oni jsou zvyklé 🙂

bekyc
28. srp 2017

Můžeš si vzít svoje i nemusíš. To záleží na tobě, jestli chceš mít miminko ve svém, "čistém a novém" ale pak si povezeš domů tašku špinavého. Nebo použiješ to jejich a máš to bez práce. Jinak se radši podívej na stránky porodnice, kde budeš rodit, tam maj většinou seznam, co vzít a co ne.
Já s sebou měla pár oblečků svých, když třeba bylo potřeba ho převlíknout, abych nemusela čekat, než mi někdo něco přinese.
Pokud máš fusak do autosedačky, myslim že kombinéza nebude potřeba. Teple ho oblékneš, strčíš do fusaku a dáš do auta, kde můžeš kdyžtak zatopit.

ladyhacek
28. srp 2017

my měli malého v březnu (což mi příjde s říjnem dost podobné 🙂) Měla jsem nachystané dvě verze (můžeš mít i více 🙂) Jelikož jsem jen přeneksli a pak do auta kde se topila tak jsem zbytečně nenavlékala. Mlě body dupačky čepičku, teplejší mikinku a pak jen teplou flees deku (nebo podzimní fusak)

informuj se přímo v porodnici (nebo na jejich stránkách ) co sebou, my měli k dispozici vložky kosmetiku pro mimi oblečení (když jsemřeka že nesedí tak ochotně přinesli jiné. Co jsem měla sebou byli přebalovací podložky a ty jsem dávala i pod sebe a manžel je ejště dovezl - nestačili mi

alkuska
28. srp 2017

@miska3101 No, holky nade mnou už ti odpověděly dostatečně, takže řeknu k tomu jen jedno - můj chlap je strašný trouba a samozřejmě mi zapomněl dovézt nachystané oblečení pro malou na cestu z porodnice. I když jsem mu to asi tak 5x připomínala a nachystala jsem věci přímo do autosedačky... Takže jsem si miminko domů vezla zabalené do jeho svetru (vynadala jsem mu děsně a musel ho obratem navalit a sám zůstat jen v tričku) a přikryté osuškou. Ještě že nás nikdo na odchodu neviděl, bych se hanbou propadla. Jo a zapomněla jsem říct, že jsem rodila v únoru. Takže přežít se dá vše 😉. Akorát jsem myslela že ho fakt zaškrtím a pořád jsem mu to ještě neodpustila. Ale to je na jinou diskuzi.

lusynkova
28. srp 2017

Tak my si brali všechno své, protože jsme měli speciální požadavky na vše 😀

35_a_budu_mamka
28. srp 2017

@miska3101 Já měla tu zavinovačku přímo dělanou do autosedačky, kterou jsem pak využila i do hluboké korbičky i do sporťáku.

makky1310
28. srp 2017

😂😂promin,ja vim ze to musela byt v tu chvily desny ale me to tak rozesmalo😂😂ja taky nevim na co ty chlapi nekdy myslej. Ja jsem priteli asi 20x rikala at zkusi jak se pouta vajicko, no a kdyz jsme jeli konecne po 14dnech domu z porodnice tak jsme prisli na to ze mame kratky pasy a vajicko neupneme! To byla taky pecka. (omlouvam ze zakladatelce, vim ze to sem nepatri🌷)

makky1310
28. srp 2017

@alkuska ...

miska3101
autor
28. srp 2017

@makky1310
Mně to nevadí, aspoň se člověk pobaví, jací jsou ti chlapi bambulové :D :D :D

barus.8
28. srp 2017

Necetla jsem vse,tak se asi budu opakovat. Ja jsem dostala od doktora papir co sebou do porodnice. Maji to i na strankach nemocnice kyjov,pekne popsane.
Pro miminko jsem brala jen plenky,vlhcene ubrousky a bepanthen. Obleceni, latkove pleny i zavinovacku dostali nemocnicni. Kdo chtel mohl pouzivat svoje,ale musela si to maminka hlidat. Prvniho jsem rodila taky v rijnu.kdyz jsem jela do por. bylo krásně a za ten tyden se strasne ochladilo. Nachystala jsem vse do auto sedacky - body,dupacky,tenky kabatek,cepicka a manzestrova kombineza. Manzel to privezl,kdyz pro nas jel. Druha byla v listopadu a mela skoro to same. Jen si kdyztak nachystej pro sebe obleceni na cestu domu. Ja do porodnice jela v tricku s dl.ruk. a domu ve svetru a bunde. Nebo se muze stat,ze ti praskne voda a kalhoty budou spinave. Ale taky zalezi jak je manzel schopny nebo jestli ti to muze podle potřeby najit mamka,sestra apod.

evee24
28. srp 2017

Třeba me by pomohla rada ze si mam vzít nejlíp tak overal :D ten strach s miminkem manipulovat byl ze začátku velký a na body sem si troufla az časem. A uvidíte podle počasí. Ale říkam pro me co nejjednodušší manipulace s prdousem.

alena2109
28. srp 2017

@miska3101 před rokem jsem tápala stejně jako ty. Hrozně záleží na porodnici. U nás ( Mladá Boleslav) jsem na mimčo nedostala nic, jen rychlozavinovačku a erár oblečení ve kterém mi ho přivezli po porodu.
Jinak se mi na malého moc osvědčily zavinovací body, je to jednodušší než dávat body přes hlavičku a polodupačky. Takhle vlastně trávil v porodnici každý den, bylo tam děsné vedro, takže více nebylo nutné. A takhle byl poté i doma. Na odvoz jsem měla také připravené teplejší polodupky, body, mikinu, slabou čepičku a rukavice + fusak do autosedačky/deku.Nakonec bylo teplo a stačila jen deka. Ono je to takový termín, že může být 20°C ale taky 5°C. Nic speciálního jsem nekupovala, myslím že to nemá cenu. Odjezd byl stejně takový frkot, že jsem byla ráda, že jsme pryč 🙂 prckovi se moc nelíbilo v autosedačce, takže jsme to měli z hudbou 🙂

andiienka
28. srp 2017

Zjisti si, zda v porodnici poskytují oblečky na mimi, co jsem slyšela, ve většině to v porodnici je (já rodila v Krči a tam jsem neměla pro mimi nic svého, vše byl erár), soupravičku na cestu domů měl, ale spíš kvůli fotkám, jinak je to uplně jedno, protože jsme jeli hned domů 🙂 Kombinézku myslím, že není třeba, možná takový ten fleecový overalek, nebo ho jen zabalíš do deky (dobrá je taková ta přímo do autosedačky. Jinak do porodnice pro tebe klasika a co doporučuju ze své vlastní zkušenosti - Labello na rty k porodu (pořád se mi vysoušela pusa) a Bepanthen care mast, ta mi zachránila bradavky při kojení 🙂

vanea
28. srp 2017

Ahoj, holky už ti tady povětšinou asi odepsaly a vysvětlily 🙂) za mně můžu napsat, že třeba v Podolí mají erár pro miminka a varovali nás, že dost často se ztrácí věci na prcky, do kterých je tam maminky převlékají do vlastních, takže nedoporučují jim tam něco brát, případně nutno si to hlídat. Tudííž budeme mít pouze balíček na cestu domů. Rodím v září, takže počítáme s chladnější variantou a sice:
1x Body s dlouhým rukávkem
1x Čepička na hlavu
1x Polodupačky
1x Teplý overal se zadělávacíma ručičkama+nohama a s kapucí
1x Fleecový fusak uzpůsobený do autosedačky
(+ plínky, ale to neberu jako obleček, takže spíš jen pro doplnění=) ) cesta domů trvá asi 10-15 minut, takže tohle stačí, kdyby bylo echt hnusně a zima, přibalíme ještě teplou zimní deku a hezky ho tím v tom vajíčku upelešíme 🙂

fallingstars
28. srp 2017

@alkuska Já se omlouvám, ale tohle mě pobavilo...😄

alkuska
28. srp 2017

@makky1310 Však proč myslíš že ty věci z té sedačky vytáhl? Půl roku měl na to si tu sedačku ozkoušet a naštelovat, samozřejmě to nechal na úplně poslední chvíli a ještě se dušoval, že v ní žádné věci nebyly, že nic z ní nevyndával... Jasně, hadříčky ležely pěkně na hromádce na gauči, kam je položil. A to nemluvím o tom, že jsem mu musela najít na netu k té sedačce návod, vytisknout a strčit pod frňák. A stejnak to nastavil blbě jak kdyby neuměl číst nebo co, fakt jsem zuřila, za celé těhotenství nemusel vůbec nic, jen tu sedačku (kterou jsem sháněla taky já) měl za úkol pochopit a nachystat.

makky1310
28. srp 2017

@alkuska😀 no zlate si udelat vse sami, ze? Jeste ze nerodi chlapi...ty by snad zapomeli ze rodi a sli na pivo 😂😂

eithelwing
28. srp 2017

Rodila jsem před pár měsíci a jsem také prvorodička. A taky jsem to hrozně řešila, takže ti úplně rozumím. :D
V naší porodnici dávali erár, kdykoliv se miminko poblinkalo, nebyl problém vyžádat nové oblečení. Občas to úplně nesedělo, ale stačilo to. Plus jsme od nic měli zavinovačky.
Tašku na cesto domů jsem měla připravenou předem, manžel ji jen přivezl. Byl to duben, konec dubna, ale byla strašná zima, na horách i sněžilo. :D Kašlala jsem na nějaké fešácké oblečky, vzala jsem body s dlouhým rukávem, kalhoty s ťapičkami, čepičku, ponožky a kombinézu.

Začátek října může být stejně ošidný jako konec dubna. Vybrala bych si mezi kombinézou a fusakem do sedačky. Měla jsem při ruce obojí a nakonec jsem vzala tu kombinézu, měla i kapucku, tak to bylo lepší.
Připrav si něco, co se ti bude dobře oblékat - když je to přes hlavu, tak aby to mělo např. po straně knoflíčky a tak.
Taky nevíš, jaká bude porodní váha. Já měla v tašce připravené menší i větší kousky. :D