Kolik doporučujete nakoupit oblečení pro miminko?

welunka
14. čer 2015

Ahoj holky, chci se zeptat - hlavně asi těch, co už miminko mají.
Kolik doporučujete nakoupit oblečení pro miminko - pomalu pokukuju i nakupuju (říkala jsem si původně že až déle, ale neodolala jsem). Je mi jasné, že miminko hodně rychle poroste, takže se tak nějak zásobím velikostmi 0-3,3-6 a 6-9 (vše neutrální protože nechceme znát pohlaví).
Jaké máte zkušenosti - třeba kolik je potřeba dupaček od každé velikosti, bodyček atd.? Snažím se abych toho zas neměla moc, ale abych mimi měla do čeho obléci, když se třeba poblinká nebo pročůrá.
Mnohokrát děkuji

berusinecka
14. čer 2015

@welunka Ahojky, hrozně špatně se to říká. Protože, každé miminko je jiné. Některé se ti prokaká, pročurá a budeš pořád přebalovat a převlékat. Jiné zase bude házet šavle-blinkat a jiné bude v pohodě a nebudeš muset mít mnoho oblečení. Už si počty nepamatuji, třeba trochu pomůže tento odkaz 🙂 http://www.mamaaja.cz/ActiveWeb/Article/1135/pr...

lilibeth
14. čer 2015

Jak píše Berusinečka, každé miminko je jiné a každé potřebuje něco jiného.
Ale vezmi to tak, že nemusíš nakoupit oblečení na prvního půl roku před porodem . Možná máš pocit, že se pak nehneš z domu a budeš ráda, ale spíš tě bude štvát, že jsi nakoupila hromadu béžových oblečků a tvoje půlročné holčička je bílo-béžová od hlavy až k patě.
Kdybych veděla, co vím teď tak bych to udělala takto:
Nakoupila bych dopředu ve velikosti 56 a 62 (tak půl napůl) cca 7ks bílých a béžových body. Troje dupačky, troje polodupačky. Jednu čepičku, jednu kombinézku, jeden svetříček (nebo třeba teplejší triko s dlouhým). Všechno v bílé nebo béžové ... dá se to strčit dohromady do pračky (když máš každou věc jiné barvy, tak se to špatně pere - pokud chceš prát miminkovské věci zvlášť) a za pár hodin máš zase všechno čisté a suché. Po týdnu dvou, zjistíš, co a jak ti to vyhovuje používat a taky už budeš vědět, co se vám narodilo. Tak si můžeš doobjednat z netu, zajet do obchodu nebo vyslat tatínka. Neboj, nebude to tak hektické, že by jste to v pohodě nezvládli.
Já jsem si v těhotenství dělala zásobu plínek a vlhčených ubrousků - teď bych to nedělala. Měla jsem štěstí, že holkám Pampersky vyhovovaly. Můžeš mít zásobu a pak se jí složitě zbavovat nebo měnit za jinou značku.
Jinak z ostatních věcí bych ti doporučila: ZAVINOVAČKU - klasickou nebo rychlozavinovačku (1ks - další můžeš dokoupit), LÁTKOVÉ PLÍNKY - pod hlavičku, na utírání po koupeli (froté ručníky se nedoporučují), PROSTĚRADLO do postýlky (alespoň dvě, na výměnu). Pokud budeš mít miminko na podzim/zimu tak FUSÁK a FUSÁK DO AUTOSEDAČKY (nebo do auta deku).
Nepotřebuješ pyžámka, župánky, nebo nějaké frajerské oblečky - s tím doporučuji počkat až budete vědět, co se narodilo - víc si to nakupování užiješ. Pozor na legínky, kalhoty a tepláčky - poslední dobou všude cpou do pasu šíleně pevnou a tvrdou gumu (miminko by nemělo nikde nic tlačit).

alboo
14. čer 2015

každý dítě je jiný, některý málo roste a má 56 pomalu na 2měsíce a jiný na 14 dní 🙂 některý pročůrá, některý poblinká a některý nic... ale já teda nevím, naše dítě mělo velikosti 56 a 62 každou na cca 3 týdny, pak 68 na necelý měsíce a 74 taky. měla jsem připravený 56-68, no a moc milý mi nebylo, když sem pak pomerně brzo musela shánět 74 s dítětem, pro který nemáme moc hlídání a táhnout hodinu MHD se mi ho kuli pár hadrům nechtělo... nebliknala, nepročůrávala a i tak nechápu, jak někdo může říct, že stačí pár kousků, no nevím, převlíkala skoro denně, overálek na spaní max na 2dny a to i ted, body 1-2dny, dupky nebo polodupky 2-3 dny, takže jsem měla asi takto: body s dl.ruk 7-10x, dupky, polodupky 5x, tričko s dlouhým rukávem 3x, mikču 2-3, teplý ponožky, čepičky 2-3, overálky 5-7, teplejší overálek 2x, kombinézku 1x, látkový plíny asi 40, osušky 5, měla sem 3zavinovačky - nepoužila sem, nesnesla je, tak jsme měli na spaní dečku 2x, povlečení 2x, prostěradlo 4, fusak, deka do kočárku...

sedmiteckas
14. čer 2015

Jak píšou holky předemnou, každé dítko je jiné... Já dám tip-nekupovat žádné trička. Ty začínám dávat az ted, v dceřiných 10 měsících. Nejraději jsme "za miminka" měly body a polodupky. Jinak, často převlékat jsme po narození ani nemusely, že by blinkala atd, to spíše později, az začnou příkrmy... Jinak ještě, neporizovat jen fešácké věci, ale i nějaké horší oblečení jen vylozene na doma, třeba z bazarku tady za pár korun. Nebude vam tak lito, ze například body skonči s nevypratelnou skvrnou od jídla.

nov777
14. čer 2015

Ahoj, tak ja mela dojem, jak jsem pripravena - komoda plna + neco ve skrini. A katastrofa. Vsichni radi nekupovat 50. Nas malej vyuzil i mensi (prenasela jsem, porod ok, dite zdravy, ale maly). Za me par kousku 50 neskodi. Prevlikala jsem ho tak 8-10 x denne (blil, procural se, prokadil). Proste parada. Nasledne dvojcata byla ukazkova a bohate jim stacilo obleceni po braskovi. Urcite bych kupovala po urceni pohlavi. Par kusu ode vseho a pocitat s tim, ze vetsi cast se muze dokoupit. Doporucuji overalky celopropinaci, polodupacky (s upletem), bodycka s dlouhym rukavem a rozenimanim v rozkroku. Vetsina obleceni v obchode je neprakticka. Dneska jsem vybirala obleceni v 50 pro sestrenku a hezkyho toho bylo dost, ale vybrat neco hezkeho a praktickeho je priblem. Pro novorozene je tricko do pasu s kratkym rukavem a kalhotama na gumu bez tapek na pytel.

achjonetusim
14. čer 2015

První mám holčičku, porodní váha 3200gramů. Kojila jsem, příkrmy jedla hned napoprvé vcelku spořádaně lžičku si přidržovala a hups s ní do pusinky. Neznala jsem pleny na odříhání, poblinkání, bryndák jsem neměla ani jeden. V roce deset kilo, oblečky tak nějak podle velikosti. Druhej je chlapeček, porodní váha 4400gramů, teď má půl roku a deset kilo. Velikost 86, někdy 92(!). Přeskočil snad všechny nakoupený oblečky, celý "léto" šlo rovnou na bazar. Bohužel nemám mlíčko, a na Um pořád odříhává, ublinkává. Příkrmy mu lezou snad i ušima, dokáže máchnout rukou a meju hodinu kuchyni, pračka jede pořád. Plen a bryndáků mám už velikej šuplík komody. Takže asi tak 😀

kamilka007
15. čer 2015

@welunka Pocet kusu ti neporadim, sama bych nevedela ani po dvou detech, ale tady je par opravdu proverenych postrehu:
Dokud mimi samo nesedi, nekupovat nic s kapuci. Krasne to vypada v katalogu, ale na lezeni v kocarku je to k vzteku.
Prvni mesice neuzijes moc dvoudilnych souprav. Jak se miminko vleze vrti, vsechno se vyhrnuje, tlaci ho to a kouka pupik..
Capacky taky klidne nech az tak od pul roku, zezacatku staci ponozky.
Cepicky jen hladke a bavlnene (nebo podsite bavlnou), kazda jina pada nebo tlaci a v pletenych se pri lezeni strasne poti hlavicka.
Jestli budes davat male spat ven, je fajn mu oblekat tensi body a uzsi teplacky nebo tensi overalek a poridit k tomu na ven overal fleecovy. Je to bleskove oblecene i svlecene a pohodlne.
Moje deti stravily prvni mesice vlastne v dupackach a overalech. Soukat totiz male mimco do ruznych puncosek, kosil nebo saticek s volanky je totiz opruz, pro oba. 🙂

zo_ja
19. čer 2015

To je hrozně různý. Jedno dítě jsem 4. den převlíkala, že je pořád v tom samým, jiný bylo blinkací a bylo oblečení málo. Jedno během 2 měscíců doskákalo na 74/80, v níž setrvalo přes 4 měsíce, další rostlo pomaleji, ale tuhle velikost přeskočilo totálně. Takže velký zásoby dle mě nemají moc smysl. Spíš dle potřeby dokoupit.

ludmilad
19. čer 2015

Přesně tak - jedno mi blinkalo takže 4 body denně jsem převlíkala, druhé téměř vůbec, stačilo mu na den jedno.
Z velikostí 56, 62 a 68 rychle vyrostou, z těch nejmenších za měsíc. Když bylo třeba dokupovala jsem průběžně.

apacheee
AMBASADORKA
19. čer 2015

Náš Eliášek byl hodně blinkací, takže by se mi určitě šiklo víc oblečení než jsme měli, takhle jsem musela pořád prát. Naštěstí bylo léto a teplo, takže to rychle schlo, ale jinak bych byla nahraná🙂

medakote
6. črc 2015

@welunka No, to je těžké, protože to fakt závisí dítě od dítěte. Mě moc neblinkal ani nepročůrával, takže někdy jsem převlékala jen proto, aby nebyl pořád ve stejném. Měla jsem spíš problém s tím, že velikost 50 neoblekl a 56 nosil asi týden, spoustu věcí jsem neoblekla kvůli látkovým plenám. velikost 68 prakticky přeskočil, v létě byly vedra, tak byl často jen v plence a měl zrovna růstový spurt, takže když se ochladilo, ze 68 tři čtvrtě věcí neoblekl a prakticky jsem přecházela rovnou na 74. Ale kupříkladu velikost 86 nosil snad skoro rok, některé kousky rok a půl. Některé kousky jsem zas neoblékala, protože jsem zjistila, že jsou strašně nepraktická. Jednou jsme dostali darem novorozenecký overálek s rozepínáním na zádech 😲 A například sestřenka do mě pořádf hučela, že musím mít spoustu košilek, že to její kluci měli spotřebu čtyři na den, takových těch "andílků", a některé mi darovala, a ty jsem také naprosto nevyužila. Navíc měl synek velký obvod hlavičky a velkou nožku, takže dvě připravené čepčky mu vůbec nebyly a ponožky mi pořád nosila švagrová a pokaždé mu byly malé 😉
Takže bych doporučovala tak jednu až dvě sady (body +dupačky) v 50, 3 v 56, 4 v 62. a v rozumné míře ostatní věci.
Takže bych doporučila nekupovat přespříliš do zásoby a dokoupit časem- poslat tatínka či babičku an procházku s kočárem a udělat nájezd do krámu či bazárku (nebo na net) a nakoupit dle aktuální potřeby. Zvlášť dražší zimní věci se mi nevyplácelo napkupovat hodně napřed, nikdy jsem netrefila velikost a nedá se odhadnou počasí dost dobře, koupila jsem hodně teplou kombinézu na zimu, kterou měl na sobě dvakrát, protože byla zima naprd, a kyž přišly v březnu mrazy, už mu nebyla....

michalusenka
6. črc 2015

Ja dostala oblecky po synovcich ty neutral a myslim ze to bude stacit.dokoupi se po porodu.beztak navstevy budou chtit neco dovezt a pak budou vanoce tak dokoupi se podle velikosti a rychlisti rustu pro holku

tyna94
Odpověď byla odstraněná
Zobraz