Kotníkové botičky nebo ne?

ladyhacek
5. dub 2016

Vybírám botičky pro syna. Doma už začíná chodit každým dnem mu to jde lépe a lépe. A v tomhle počasí bych ráda chodila i ven.
Jaké botičky (kožené capáčky spíše ne)
mám vybráno LBL http://www.littlebluelamb.cz/baby-jaropodzim/ba...
nebo D.D.Step http://www.bimo.cz/cs/590-detske-celorocni-boty...
Někde čtu kotníčkové ano a někde ne a nemůžu se rozhodnout. Jaké jsou vaše zkušenosti? Podle čeho jste vybírali?
Děkuji

rory_g
5. dub 2016

mně chodil malej bos, jinak měl LBL a bohužel má teď vpadlý kotníky, takže musí k ortopedovi...

sara84
5. dub 2016

Me prvni syn take dlouho bez boticek a vysledek jsou ploche nohy a vbocene kotniky.Od 2,5r v peci ortopeda. Takze druhy syn ma boticky s pevnym kotnikem od prvnich krucku- pevny kotnik, mekka ohebna podrazka.

ladyhacek
autor
5. dub 2016

@sara84
@rory_g děkuji Vám a na doma také botičky - zatím chodí bos chtěla jsem ho tak nechat nebo jen kožené capáčky ana ven popř. kotníkový > takže kotníkové i na doma?

suzanna123
5. dub 2016

malá chodila doma vždycky bosa a boty jsem kupovala výhradně nekotníčkové a žádné problémy nemá. Za mě jednoznačně nekotníčkové - zpevňovat dítěti nohu mi přijde nesmyslné

alboo
5. dub 2016

@ladyhacek klidne bych dala capacky, vyjde ti asi nejlevneji. Ja od mala "predpisove"boty a nohy plochy a krivy. Takze dite doma kvuli dlazbe mekke capacky, venku ted kdyz je hezký chvilema bosa, a jinak barefoot boty. Důležitý je chodit bos v po ruznych povrchach. Dite leze, ruzne sedi v pevnych botech nožky neohne jak potrebuje.

sara84
5. dub 2016

@ladyhacek davam doma starsimu kozene sandalky,ty ma i ve skolce a maly (11m) ma papucky Rak- drzi kotnik a jsou krasne ohebne. On uz od vanoc obchazi nabytek atd, ale vzdy mu je cas od casu sundam pres den. Aby i pocitil na nozce teren 🙂 vrnku v trave bych klidne nechala bosky, ale na sidlisti to nejde..

rory_g
5. dub 2016

@ladyhacek já nevím, nejsem odborník...určitě venku je super, když chodí děti (nejen) bosy, ale doma, na rovným si myslím, že jsem mu měla dávat třeba sandálky. On si vše hned zouval, měla jsem být přísnější 🙂 Jinak si myslím, že LBL byla dobrá volba, každopádně prostorná bota, dost široká u prstů, nadměrek a ohebná podrážka. Nevím, jestli to píšu dobře, ale tak bych to udělala já s tím, co teď vím 🙂

lenkalenulka
5. dub 2016

Tak ja to stridam ..zatim maji nozky v poradku obe dcerky a mely jak zdravotni tak obycejne ..

mikilenka
5. dub 2016

Ahoj, my jsme chodili s dvojčaty pravidelně k dětské neuroložce a ortopedce. Radila nám, abychom dětem ze začátku kupovali výhradně kotníkové kožené boty. Doma chodí po rovném - mají kotníkové sandálky (papučky). Venku v létě ťapkají bosky, když to jde, ale jakmile jsou na rovném, hned zpevnit kotník. Já měla jako malá ploché nohy, vím jak to bolí, snažím se tomu u svých dětí předejít.

mandala
5. dub 2016

Pokud bych měla volit mezi těmi, co jsi vybrala, tak za mě určitě ty první, taky nepreferuji zpevněnou nohu, ale to si stejně budeš muset rozhodnout sama, každý má jiný názor a jinou zkušenost. 😉

ladyhacek
autor
5. dub 2016

@mandala to ano a je to tka těžké ať udělám cokoli tak když to tak nevýjde je to moje vinna ☹

puresin
5. dub 2016

Nejsem odbornik, ale snazim se pri obouvani dat dohromady vsechny dostupne informace a selsky rozum. Takze moje deti nosi Fare backurky, sandalky i celorocky - do cca 2,5 let kotnikove, pozdeji jsou schopni se obouvat sami takze uz nizke, je to snazsi. Maji skvele ohebnou podrazku, zkusili jsme ledacos (LBL, Befado, Essi, Primigi,...) a pri srovnani pomeru cena - vykon jsou za me top. Venku na zahrade naboso, na tvrdem vzdy obuti.
No drzim pesti, boticky jsou orisek. 🙂

petule12
5. dub 2016

Tak u nás obě dcery chodily víceméně podobně a v podobných botách a jedna nožky OK a druhá vbočené kotníky a nějaké další drobnosti k tomu. Takže jen botičkami to asi také nebude. U nás ortoped diagnostikoval, že má volnější kloubní vazy (nejen kotníky, ale i kolena atd) a v tom je problém. Takže zpevňujeme cvičením.
A pak si vybírej botičky 🙂 Asi bych usoudila dle svého pocitu a jak se dítku budou botky nosit 😉 Bohužel co platí na nožky jednoho dítka nemusí platit na druhé. Tak to momentálně vidím já 😉

ladyhacek
autor
5. dub 2016

@petule12 děkuji je super že máte takovou zkušenost - stejné boty jiná zkušenost - to mi hodně pomohlo - opravdu 🙂

ladyhacek
autor
5. dub 2016

@puresin fare mají ohebnou podrážku? Mě od nich někdo odrazoval

katyxq
5. dub 2016

@ladyhacek jak který model - většina Fare mi přijde jak prkna

kotníčkové nebo vyšší boty už dceři kupuju a pro syna budu kupovat jen na zimu (kvůli sněhu, chladu), ostatní nízké.

mandala
5. dub 2016

@ladyhacek Ale né, však děláš pro synka všechno, co uznáš za nejlepší, to by ses musela zbláznit, kdyby jsi takhle přemýšlela. Ono se to nesmí tak přehánět, moje první dcera měla víceméně skoro všechny boty poděděné a onošené, jelikož jsme neměli peněz nazbyt, internet jsme ještě neměli, takže jsem opravdu neřešila nějakou ohebnou nebo neohebnou podrážku apd. a nohy má v pořádku. Oproti tomu můj synovec měl jenom nové a dost drahé boty a nekonec měl stejně plochá chodidla. Takže to chce asi nějaký zlatý střed 😉

katyxq
5. dub 2016

jo a nohy má dcerka zdravé 😉 ... naopak manžel vyrostlý na kotníčkových, tuhých botech, bačkůrkách od mimina, později na ortopedických vložkách má nohy ploché - vložky samozřejmě nic nevyléčili, stejně tak jeho matka při "klasické" péči má nohy v horším a horším stavu.

ladyhacek
autor
5. dub 2016

@katyxq já přirozeně také kotníkové a tvrdé jak to bývalo a chodila jsem už v 9m takže určitě bačkůrky apod. A teĎ mám ploché nohy a padá mi klenba a dnes v noci to fakt bolelo

blanciii
5. dub 2016

@ladyhacek já bych dala lbl, ale my už jedem komplet v barefoot, kdyby se mi něco nezdálo s kotnikama, tak vyberu, co nejohebnejsi botky s pevným opatkem, hodně důležitá mi přijde ohebnost podrážky, aby se chodidlo odvalovalo, pak se vytvoří klenba. Jinak můj syn se nevejde do normální obuvy na šířku (a to měl údajně široké fare) a začal mu vylezat nahoru ukazováček, proto jsme přešli na bare a lepší se to.

scruffy
5. dub 2016

Já jsem malou nechávala chodit doma jen v punčocháčích a později v capáčcích z kůže. Na venkovní první krůčky měla Little Blue Lamb z té kolekce jak máte v odkazu, později Squeeky. Taky jsem chtěla pro malou to nejlepší a nějak v kotníkové boty a podrážky jako prkno pro takhle malé děti důvěru nemám.

ladyhacek
autor
5. dub 2016

@blanciii objednány LBL a uvidíme stejně z nich brzo vyroste a do té doby bude chodit plně a uvidíme 🙂

nikdo17
5. dub 2016

ja jsem se ptala ortopeda a do tri let by pry urcite mely byt pevne boticky kotnikove

sedmiteckas
6. dub 2016

@ladyhacek pro dceru mám stejné ddstep co máte v odkaze, jsou krásně měkké, ohebné, kompromis barefoot. Spíše ale pro širší nohu, což dcera má. Jsou z řady 015, ta je nejohebnejsi.

puresin
6. dub 2016

@ladyhacek Treba backurky ohnes prakticky dvema prsty. Pak maji ruzne typove rady, ale ty co kupuju ja jsou ohebne. Porizuju je pres MMB a da se to odhadnout i podle obrazku - plati jednoduse cim nizsi, tim ohebnejsi.

puresin
6. dub 2016

@ladyhacek Myslim tim podrazku.

ivanka.7
6. dub 2016

obuvam barefoot, ale chapem ze nie kazdy ma rovnaky nazor, tak napisem, co je podla mna velmi dolezite bez ohladu na druh topanky:
- sirka - vzdy treba skusit ci je topanka dost siroka. Kopec predavaciek obuvi kuka na maminky ako na blaznov, ked riesia sirku, ale podla mna nie je ok, ak chceme nohu siroku 6,7 cm narvat do topanky so sirkou 6 cm. Takze premerat alebo postavit dieta na stielku topanky.
- dlzka - deti malokedy hlasia ze im je topanka mala a ze tlaci, takze merat merat merat, postavit na stielku, nech je tam aspon ten centimeter nadmerok, kedze noha pri chodzi pracuje a posuva sa vpred.
- spicka topanky - deti maju prsty vacsinou do takeho vejarika, ked ich narveme do topanky ktora sa pri palci zuzuje, zarabame im na vboceny palec... hladat topanky so spickou ktora sa pri palci zuzuje co najmenej
- ohybnost podrazky - podrazka by mala byt ohybna, nech dieta nema nohu ako v sadre, v takej topanke sa svaly nikdy neposilnia (kto mal niekedy ruku alebo v nohe sadre, vie o com pisem)

sedmiteckas
6. dub 2016

@ivanka.7 souhlasím s vámi, často se zapomíná na šířku obuvi. Tuhle jsem byla svědkem toho, že maminka v obuvi zkoušela synovi byty stylem: mas tam volnost na palec? Jo? Tak bereme. Netrvam vyloženě na bf obuvi, ale to, aby se dala aspoň ta vložka z boty vyndat, a opravdu vidět, zda bota sedí, je pro mě základ. Plus aby nebyla bota fakt jako lyžák tvrdá...

jaya
6. dub 2016

Ono je to tak nejak logicke, bohuzel cesti ortopedi stale trvaji na lyzakach. Vysledkem jsou ploche nohy, pak na ne narvou vlozky, ktere bohuzel nic neresi. Ja jsem synovi kupovala boty po ruznu. Kotnickove, nekotnickove, hlavne hodne mekke, skoro BF, dostatecne siroke a kulate. Mel cca od dvou let nozky trochu do iks. Ortopedka od tretiho roku predepsala klasicky vlozky. Nosil je na stridacku. No a tedka ma hezkou klenbu a nozky rovne. Jako zaklad bych brala mekkoucke podrazky, ktere jdou scvaknout dvema prsty zlehka, dostatecne siroke a lehounke. Kotnik asi nehraje roli. Nozka se musi cvicit a posilovat svaly.

nikdo17
6. dub 2016

@jaya prave pry kvuli klenbe by mely byt pevne mi rikal ortoped