Příprava výbavičky - praní

serafinovicova
26. čer 2019

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jak jste řešily přípravu výbavičky pro mimčo. Respektive, vyprat v pracím prášku pro mimča - jasný, prádlo mám pak v plánu dát do sušičky, a pokud nebude moc pomačkané, tak už ani nežehlit, resp. nemám v plánu přežehlevat každou čepičku a ponožku. Myslíte si, že může sušička nahradit žehličku?
Potom mám ještě 4tt do porodu - když dám připravené prádlo do skříně a zakryji jej plenkou, tak by to mělo být ok, že?
Předem moc díky za rady a zkušenosti 🙂
Iva

ah1234
26. čer 2019

Ja som malemu v zivote nic nezehlila a ani neplanujem. Este stale v zdravi preziva🙂

pavlina212
26. čer 2019

Hodlam nezehlit vubec nic 🙂

lucie_kozak
26. čer 2019

Já nevím, ale žehlení dětského prádla neslouží primárně k tomu, aby bylo nepomačkané, ale k dezinfekci. Já malýmu žehlím vše. Zase tak moc času to nezabere a já mám jistotu, že se mi neosype.

emilka51
26. čer 2019

Nezehlim, mam susicku.

bayt
26. čer 2019

@serafinovicova Vše z obchodu pro malého peru, používám sušičku, nežehlím (jednou jedinkrát jsem mu musela přežehlit slavnostní body s límečkem).

bayt
26. čer 2019

@lucie_kozak Ano, ale sušička toho horka vyprodukuje ještě víc jak ta žehlička. Navíc vlastně doteď nerozumím tomu, proč "dezinfikovat" čisté vyprané prádlo.

chiara1990
26. čer 2019

Ja vyprala normalne a dala do susicky.ja teda aspon napoprve vyzehlila a dala do skrine.nicim jsem jsem neprikryvala

ah1234
26. čer 2019

@lucie_kozak v momente ked pradlo dozehlite, uz je na nom milion bakterii a mikrobov.. zehlenie detskych veci je prezitok z dob, ked sme nemali vykonne pracky s vysokymi teplotami. Dieta sa ma pohybovat v prirodzenom prostredi, nie drzat v sterilite

pavlina212
26. čer 2019

@lucie_kozak Ja nejak dezinfikovani pradla zehlickou neverim. Podle me tam nedochazi k dostatecne dlouhemu pusobeni potrebneho tepla, aby doslo k dezinfekci.

fouskovi
26. čer 2019

Nezehlim a vybavicku jsem měla ve skříni nachystanou od 30tt

similenka
26. čer 2019

Peru na 60, dávám extra máchání navíc. Susim v sušičce, někdy na sluníčku. Žehlim.

malinkaelinka
26. čer 2019

Sušičku nemáme, žehlící prkno nemáme, žehličku někde ano, ale nevím kde... zrovna sedím u kompletně vyprané výbavičky, jdu to třídit dle velikosti a skládat do komody - nebude to vyžehlené a myslím, že už mi v tom dvakrát spal pes než jsem se k tomu dostala... inu, naše díte si bude muset zvykat odmala... :D :D :D :D

serafinovicova
autor
26. čer 2019

Děkuji vám za vaše názory a zkušenosti. Žehličku i prkno mám (žehlím si košile a trička do práce), ale přesně tak, pokud vyžehlené oblečení odložím na pohovku, a pak ho budu skládat, tak stejně už není "sterilní" a přijde mi to jako přežitek z dob našich maminek, které neměli sušičku. Jsem ráda, že nejsem sama, kdo to má v plánu takto realizovat. Přikrývat to chci proto, že se nám v pokoji poměrně hodně práší (okno do ulice :( )

lucie_kozak
26. čer 2019

@bayt @pavlina212 @ah1234 Holky, možná máte pravdu. Já vám to neberu. Je mi jedno, zda-li svým dětem prádlo žehlíte. Mám dvě kamarádky, které mají taky susicku, ale děti se jim osypávaly. Takže stejně musely začít zehlit. Pro mne je to naprosto automatická věc dítěti vyzehlit prádlo a muži košili 🤷‍♀️. Jinak určitě dítě nedrzim ve sterilnim prostředí. Doma máme čtyři velké chlupáče, takže tak 😀.

palacinka_marmeladova
26. čer 2019

Nežehlím nic,a peru v obyč prášku,v kterym peru pro mě s manželem.Mladší se osypal jednou v porodnici z jejich oblečení a to bylo jedinkrát.Starší neměl nikdy nic.Doma mám dvě kočky,hromadu chlupů a žehlení mi přijde kontraproduktivní.Stejně se mimčo válí se mnou v posteli,nebo na gauči,kde lezou kočky,sedíme tam my a sterilní,vyžehlené a vyprané ve spešl prášku to rozhodně není.

keerka
26. čer 2019

Já úplně koukám, jaká je tu protižehlící lobby 😀 Moje okolí mě totiž má za matku šikanátorku, když jsem odmítla vzít žehličku do ruky. Tchýně i máma mi opakovaně nabízí, že mi budou jezdit žehlit a mají osypky z toho, že nechci. Tak jsem zvědavá, jestli bude osypaný mimino... Nějak tuším, že jestli ano, tak nebude problém v žehlení. Jo a sušičku nemáme.

romikkeiko
26. čer 2019

Ty jo, mě ani tohle nenapadlo řešit... od soboty nastupuji konečně na mateřskou a už se nemůžu dočkat, až všechny ty nakoupené věci v klidu vyperu teda v dětském tekutém pracím prášku (z důvodu staré pračky), usuším hezky na sušáku v bytě (to vlhko z prádla v tomhle vedru rozhodně ocením) a složím do komody. žádná sušička, žádná žehlička, zvířata tedy nemáme... 🙂

bayt
26. čer 2019

@lucie_kozak Ale podle mě se dítě osype spíš ze špatné látky a z barviv v té látce. Pokud člověk používá nebarvenou bio bavlnu, nemá se z čeho osypat 🙂

bayt
26. čer 2019

@lucie_kozak Jo a taky jde samozřejmě o prášek, já používám jen ekologický - co nejvíce přírodní.

marketa1218
26. čer 2019

Tak já se třeba na to hrozně těším, až budu mít už konečně ten čas na vypraní mimi věcí a právě to vyžehlení si užiju, jak se v tom budu hrabat. Sušičku máme taky, normálně moc nežehlím, ale na ty mimi věci se těším. Třeba vyžehlím jenom tu první várku, nebo šestinedělí a nebo prostě jak se mi bude chtít 🙂

hanka_12345
26. čer 2019

Ja jsem zehlila ale co si budem.... 😀 nekdy sem nestihala tak sem jen stahla ze susaku

cuuza
26. čer 2019

Já jsem žehlila, ale spíš ze zvyku, ty malé kousky jsou stejně spíš za odměnu, vyžehlím toho pračku dřív než mužova dvě trička 😂

korneliusa
26. čer 2019

Já žehlení po sušičce nepovažuji za nutné, ale je to pro mě součást hnízdění.

makronka222
26. čer 2019

Prala jsem na 90, pridala ocet, nezehlila jsem. Zbytecny. Bakterie nebo proc se to vlastne zehli na to klidne naskacou hned, jen co to vyhlezim a dam do skrine:D

dominika1986
26. čer 2019

Peru na 40, susim v susicce a zehlim. Peru jenom v ekologickych pracich gelech na prirodni bazi. Deti se mohly osypat treba i z duvodu, ze Jim nesedl praci prasek, ty bezne drogerkove jsou mnohdy dosti agresivni...

miba10
26. čer 2019

@serafinovicova vůbec tohle neřeším. Vše jsem vyprala, hodila do sušičky a uklidnila do skříně. Řekla bych že i to zakrytí plenkou je trochu zbytečné, ale pokud je to pro tebe lepší tak proč ne.
U dcerky jsem Teda věci zehlila, ale kuli tomu, že jsem neměla sušičku. Co jí máme tak zehlim hrozně málo věcí. Víceméně dětské vůbec. Teď mám skoro 2 měsíční miminko, a taky to nezehlim. Pračka i sušička má celkem vysoké teploty.

monaluza
26. čer 2019

Prvnimu jsem zehlila asi do tri mesicu vse, prislo mi to mekci. Druhy syn na sobe skoro ve dvou letech jeste nejspis nemel nic vyzehleneho ;-D.