Řešíte, kolik hodin vaše miminko spí přes den?

monullinkka
8. bře 2016

Maminky, mám dotaz. Řešíte kolik hodin vaše miminka spinkají přes den?
Mám holčičku, teď jí budou 4 měsíce. A když spí přes den dohromady cca 3 hodky tak v noci spí krásně a probudí se třeba jen 1-2x, ale když spí třeba 4 a víc tak v noci spinká špatně a probouzí se častěji a je i vzhůru. Je dobře miminku zkrátit spánek třeba cca na ty 3 hodky nebo to raději nedělat? Děkuji za odpovědi a rady.

zlatkavlk
8. bře 2016

Ahoj, já bych denní spánek nijak uměle neupravovala, ono za týden, dva to s tím spaním může být úplně jinak, je asi potřeba se tomu přizpůsobit... moje dcerka má 5měs a většinou spí tak půl hodiny dopoledne a půl hodiny navečer, přes den v kočárku dá i 4hod v kuse, třeba s jedním přerušením, přičemž se dá ještě uspat... a hle, zrovna dnes spala jen když jsme jezdili, když jsem ji odstavila pod střechou, tak byla opakovaně vzhůru, tak už jsem ji vzala domů... zítra může být zase vše jinak...😉

trif
8. bře 2016

My mame 3 mesice a mala uz tak mesic pres den nespi vubec - anebo si lehce zchrupne treba na 20 minut maximalne dvakrat denne. Dokonce je vetsinou vzhuru i behem prochazek v kocarku. Ja ji v dennim bdeni podporuju, snazim se ji bavit, mluvit na ni. A kdyz spi v dobe, kdy je cas na krmeni, vzbudim ji. Asi i diky tomu v noci spi moc pekne: 9-11 hodin.

bubbligum
8. bře 2016

@trif Tyjo, tak malému dítěti bych do denního spánku vůbec nezasahovala. Moje dcera má dva roky pryč a já si pořád říkám, že je ještě malá, aby přes den nespala. Spánek přes den je pro děti velmi důležitý, napomáhá správnému vývoji jeho centrálního nervového systému! Mozek musí zpracovat nové podněty - když se třeba stane, že dcera přes den nespí, je večer přejatá, špatně usíná a o to hůř spí v noci. 😒

trif
8. bře 2016

@bubbligum Ja ji do toho moc vyrazne nezasahuju, jen ji budim, kdyz je cas jist. Ona nespi sama od sebe a kdyz uz je vzhuru, tak se snazim ji zabavit, aby byla vecer utahanejsi. S usinanim ani nocnim spanim zatim problemy nema - naopak nam to funguje super. Jo, kdyby si zdrimla jako jine deti treba na hodinu pres den, tak ji radsi necham a jdu spat taky. 🙂 Ale u ni jsou to fakt maximalne dvacetiminutovky.

zdenina24
8. bře 2016

@trif Mohu se zeptat jak to děláte ze si vám doma schrupne? Mé bez houpání doma přes den neusne. Musím ven

monullinkka
autor
8. bře 2016

Mě začala sama usínat až na začátku 3. měsíce. Položila jsem si unavenou do postýlky, před tím jsem ji nakojila dala dudel, přikryla dekou a do ručiček dala plínku. Ona ji ráda žmoulá a pak usne. Možná miminko není dost unavené. Mě dřív usínala taky jen houpáním, nosením. ale od toho začátku 3.měsíce vydrží vzhůru většinou 2 hoďky někdy míň a je unavená a usína sama.

kamiska
8. bře 2016

Me se kolem toho 3,4 mesice osvecilo na 2 hodiny bdeni 45min spanku. Vzdycky 2 hodiny sme si hrali, atd a pak jsem dala prso, napil se a usnul na tu necelou hodku a tak porad dokola. Nejlip spal v hacce, casto spal u prsa, byly doby, kdy pouze s prsem. Nijak sem to nenastavovala, nejak se to ustalilo. Na jidlo jsem nebudila nikdy.

zdenina24
8. bře 2016

@monullinkka No když má jít večer spinkat a pak v noci když jdeme papat tak usíná sama. Jen přes den s Tim je problém.

kamiska
8. bře 2016

@zdenina24 nektere deti usnou sami, nektere s houpanim, nektere pouze v kocarku, nektere pouze u prsa...kazde je jine, holt clovek musi prijit na to, jak to diteti vyhovuje a zaridit se dle toho. Pokud vyhovuje kocarek, zkus nadoma tu hacku.

jitavrtule
8. bře 2016

@monullinkka Délku denního spánku neřeším, malá má 10 měsíců a spí pořád 2x dopo i odpo, dopo většinou kolem půl hodiny, hodiny, odpoledne dýl hodinu až dvě. U nás teda rozhodně nefunguje, že když málo spí přes den, že by pak lépe a déle spala v noci, spíš naopak - je protivná, unavená, nemůže zabrat. Na samotné spaní už to pak moc vliv nemá, ale usínání stojí za prd.
Za sebe jsem spíš zastánce do spaní dítěti moc nevstupovat (pokud nemá zrovna totálně obrácený režim a není celé noci vzhůru ), taky nemám ráda, když si schrupnu a někdo mě násilně vzbudí 🙂
souhlas se @zlatkavlk spaní v noci se beztak mění, bez ohledu na to, jak si to rodiče plánujou. Za pár měsíců porostou třeba zuby, to je velká změna, to samé ve chvíli, kdy děti začnou lézt, stavět se a chodit, tak to třeba u nás spaní zatím ovlivnilo hodně.

trif
8. bře 2016

@zdenina24 Nedelam nic, usina sama, proste kdyz si ji nejakou dobu nevsimam, tak usne. I do postylky ji vecer ukladam vetsinou, kdyz je jeste vzhuru a usne si krasne sama (kouka pri tom na kolotoc). Asi mam jen kliku. 🙂

scruffy
8. bře 2016

Malá mi začala sama od sebe zničehonic spát celou noc tak v 11 měsících, předtím ani potom jsem její denní spaní nijak neřešila, když se jí chtělo spát, nechala jsem jí spát a když jsme nemusely někam jít, nebudila jsem jí. Na noční spánek to u ní žádný vliv nemá, když jde někdy odpoledne spát později a vzbudí se až v 17:00, tak jí nedám spát v obvyklých 19:00, ale třeba o hodinu později. Navíc u miminek a batolat se to spaní opravdu mění, do toho rostou zuby, přestávají se kojit..

wahu
8. bře 2016

Spanek nijak neřeším, spi když chce, i ted ve třech letech.. 🙂

pajula123
8. bře 2016

Malý ve třech měsících spinká přes den třikrát - dopoledne tak hoďku - hoďku a půl, odpoledne tak hoďku a půl - dvě hoďky, navečer tak půl hodinky. Čas není pravidelný, odvíjí se od toho, kdy se ráno vzbudí, jak dlouho spinká a tak. Spaní přes den vyloženě potřebuje, takže ho cíleně uspávám - většinou dopoledne a navečer houpáním v hacce, odpoledne v kočárku, nebo někdy v manduce. Vyplatí se ho "donutit" usnout, protože když dost nespí přes den, je večer přetažený, pláče, nemůže usnout, i v noci spí daleko hůř. Když trefím dobu, kdy potřebuje spinkat, je to uspávání velice krátké.

olga_
8. bře 2016

Nejlepší je takovému miminku do spánku vůbec nezasahovat. Jednak se to hodně často mění, jednak by si tím člověk mohl zadělat na dost velký problém.