Výbava pro letní miminko. Kolik kusů čeho pořídit?

belanna.st
25. bře 2008

Ahojte maminky,mohla byste mi nějaká poradit co vše a asi kolik kusů pořídit pro miminko co by se mělo narodit v červenci?nemám představu co opravdu budu potřebovat a tak. na netu sice píší třeba 3 ks body nebo košilek, ale to se mi zdá dost málo, přeci jenom se může pokakat, nebo nějak jinak ušpinit, nebo zpotit nebo já nevím co ještě, a prát to každý den v ruce se mi zdá jako blbost. tak prosím za reálnou radu a tak pod...děkuji

pavlina05
25. bře 2008

belanna.st ahoj!!! Tak se připojuji k tobě a uvítám každou radu a názor 😉

xsipm04
25. bře 2008

Ahojky holky, no jestli bude takový vedro, jako bylo loni, tak toho asi moc potřebovat nebudete 😀 Ale 3 ks bodíček mi připadají teda fakt málo.

Optimální bych viděla tak 7ks (1-2 ks třeba úplně maličké, abyste měli na začátku pro parádu a dalších 5 ks už trošku větších min 56-62, klíďo i už 68), pokud nebudete mít zvracecí miminko (a takových moc není, i když občas nějaké je holt blindící, ale spíš je to vyjímka, aspoň to beru podle svýho okolí), tak bodíčko mimču vydrží i dva dny (teda ještě pokud vám neprojede plína, jinak se nemá kde umazat). Obecně bych doporučovala nekupovat moc malých věciček. Ze začátku z toho mimčo hodně rychle vyroste tj. ty nejmenší věcičky, které jsou mu hned po porodu vydrží tak 14 dní - 3 týdny. Cca do 4 měsíce fakt děti děsně rychle rostou, takže ty o fous větší pak vydrží tak měsíc max dva. Po 4 měsíci už je to pohoda, některé oblečky, které jsme měli od 4 měsíce nosíme ještě teď.

Takže já bych to viděla, že krom těch bodíček s krátkým rukávem ještě tak dvoje-troje lehčí tepláčky, jedny silnější kalhotky, jeden silnější světřík nebo mikinku, jeden lehčí svetřík nebo mikinku, 3 bodíčka s dlouhým rukávem (nebo 3 trička s dlouhým rukávem - dají se natáhnout přes bodíčko s krátkým rukávem, když je zima), no tak 7 párů ponožtiček, 2 čepičky, ale kupte si nějaké lehčí, které jdou přes uši (já si koupila sice takový krásňoučký, ale jedinou funkci, kterou v létě měli plnit - aby nefoukalo do uší, hřát hlavičku fakt nebyla potřeba), opravdu neplnily). Ještě jsem ráda dávala jenom tričko s krátkým rukávkem a nechávala jsem si malou úplně rozbalenou na podložce (s bodíčkem to je složitější, jak je dlouhý, tak ho pak často počurdla).

No, kvůli létu jsem třeba vůbec nevyužila takový ty zapínací overaly, protože jsme měli v bytě vedro a malou jsem dávala spát nahou jen v plíně a přikrytou lehkou dečkou.

Když zjistíte, že vám něco chybí, tak se dá všechno přes internet lehce objednat a kdyby fakt udeřily nějaké nepředvídatelné zimy, tak můžete miminko vždycky zachumlat do kočárku do peřinek 😉 Obecně mi přijde lepší nejdřív si vyzkoušet, co vám bude vyhovovat a podle toho dokupovat. Já třeba radši dávám bodíčko a tepláčky, ale spousta lidí má v oblibě naopak overálky, který mimčo nikde netlačej (mě ale nebavilo rozepínat tu spoustu cvočků 😀 )

masacek
26. bře 2008

Ahoj holky,taky bych radu uvítala.všude je odkaz co bude mimi potřebovat ale není to podle ročního období.Už pro mimi nakupujete?

pavlina05
26. bře 2008

Ahoj holky!!!

masacek, jj, já už nakupuji. Jsem ve svím živlu 😀 vlastně už skoro vše mám, ale každá rada nad zlato!!!!! 😎

xsipm04 díky moc za rady!!!

Tak já slyšela, obecně: že miminka se nerady převlékají, tak´jsou z počátku opravdu lepší overalky, košilky a ne věci přes hlavu!!!!! Dále, že nejsou vhodné rifličky a tvrdé kalhoty!!!
A také, že pokud má miminko nějaké bolení bříška (jakože většinou mají), tak nejsou vhodné tepláčky a kaťata.

Já jsem pořídila od každého tak po 5 ks - body s krátkým rukávem, dlouhym rukávém, košilky. Overalky asi 3. Dupačky cca 3. Vše ve velikosti 56. kabátky, 3 čepičky, 5 ponožek, 1 punčocháčky větší. Pak 2 teplákovky - větší. A pak už jen větší. dokoupit to můžu vždycky, no ne???

Mě třeba zajímá, co dokočárku v létě??? Pořizují se ještě peřinky??????

belanna.st
autor
26. bře 2008

ted sem napsala odpoved a vymazala se tak zase od znova:
děkuji za odpovědi. my máme téměř vše nakoupené, pohlaví neznáme ale je tam víc věcí na holku, tak se to snad povede. my bydlíme v rd, a vlétě tam není takové vedro jak venku. ale doktorka co k nám příjde tak poradí ne? ty peřinky do kočárku, kdesi jsem četla, že lepší jsou deky, že jich můžeš dát víc a podle potřeby ubírat, aby se dítě nepřehrálo nebo jak to bylo... a co říkáte na letní samozavinovačky?
a v čem budete prát?já některé ty věci prala v lovele, a na to, že to má být pro děti, tak to dost smrdí, teda voní, až moc zdá se mi to dost aromatické....

pavlina05
26. bře 2008

Tak já ještě neprala. Chci až tak okolo 34 tt, a až bude přebalovák a svítit sluníčko 😉 Taky jsem pořídila Lovelu 😉
Já mám objednanou jednu rychlozavinovačku, snad dorazí zítra 😀 A jednu do autosedačky 😀

Dobrou 😔

adriana1
27. bře 2008

Ahoj holky,
do kočáru mám rychlozavinovačku, deku. Doma mám asi 5ks vel.56 jinak mám 62. To nevadí že to bude trochu větší a mimčo stoho rychle vylítne.
Napíšu co mám ale nebudu psát kusy. Dupačky, overálky, kratasové lacláčky,mikčci, tepláčky, svetříky, bodíčka s dlouhým a krátkým a bez rukávů, šatičky, třičko ze sukýnkou,čepičky, trička,punčocháče, ponožky. žinky.
Už máte kočárek? Já mám trojkombinaci kočáru x-lander XA 2007.
Strašně dobré flašky jsou od aventru jsou proti kolikový

kalo
27. bře 2008

Naše malá je 4.července...měla jsem nakoupeno spoustu zbytečných věciček...Protože byla strašný prcek, tak mi v 56 plavala. Hned po porodu jsem letěla do města shánět oblečky vel.50 🙂 Do kočárku jsme měly klasickou peřinku, ale takovou tu tenoučkou, jen s plátěným potahem. Nebo na přikrytí plínka...Rychlozavinovačku jsem využila doma, při uspávání...

flor1
27. bře 2008

Ahoj, tak tohle jsem našla na webu 😉 Ze začátku vám bude stačit:

8 ks košilek a dupaček
2-3 kombinézky na noc
podle období 2-3 páry ponožek a rukaviček
svetřík
čepička
slabá či termo kombinézka
Osvědčené jsou v prvním období dupačky s košilkou

Jakou velikost?

Velikosti kojeneckého oblečení začíná na čísle 50 (cm). Zvyšují se po šesti. Pro představu – novorozeně má velikost 50 – 56, půlroční dítě zhruba 68 a roční dítě bude používat asi velikost 80.

Při očekávání miminka si kupte jednu sadu 50, a zbytek oblečení vel. 56. To je většinou nejčastější velikost novorozených miminek. Oblečení velikosti 50 kupte jen pro případ, že by děťátko bylo menší, aby se v oblečení neztrácelo.

U dupaček, kombinézek a bodíček je praktické, aby měly rozepínatelný rozkrok pro snažší výměnu plen. Rovněž bundičky a svetříky by měly být rozepínací na přední straně, abyste nemuseli miminku přetahovat oblečení přes hlavu.
Veškeré dětské oblečení by mělo být miminku volné (nikoli velké), pohodlné a žádná jeho část (lemy u krčku, ručiček, nožiček, pasu) by neměla být na gumu.

Protože se termoregulace u miminek teprve začíná vyvíjet, je jejich schopnost pro udržení stálé tělesné teploty kolísavá. Velmi snadno se nejen přehřejí, ale také prochladnou.
Miminko v kočárku se nehýbe, a proto je musíte obléci tepleji, než sebe. V zimních měsících se neobejdete bez teplého pytle, který poskytne dítěti dostatečné teplíčko i pohodlí.

flor1
27. bře 2008

http://www.babyonline.cz/tehotenstvi/vybava.html
No snad už to stačí, já taky pořád nevím tak hledám...mám zatím jen kočárek a asi 3 dupačky na mini mimi 🙂
Budu si muset udělat seznam, pěkný den 😉

adriana1
27. bře 2008

Ono každé miminko je jenika velké. Nejčastěji jim je 56 po porodu a 50 mají většinou miminka co se narodí předčasně.

belanna.st
autor
27. bře 2008

uvidíme jeslti bude potátovi, tak asi i tá 56 bude malá a já prý taky nebyla žádný drobecek.
kočárek už mám orlando nebo jak teta má decký bazar, a my bydlíme asi 180km daleko, takže nakupuju už takhle s předstihem, protože se mi tu po okolí nechce lítat s pupkem a shánět podle ceny i podle kvality, holt vesnice.
oblečení mám snad 2 velké pytle od 0 do asi 3 let.ženské, to tetě donesou, že je jim to líto vyhodit, ale nedá se to prodat, tak at si s tím dělá co chce, takže mi topřeberem a vyberem hezké věci ..říkám takové nakupovaní by se mi líbilo i v potravinách...a zbytek se dá na charitu nebo jak se tomu říká...a jsou to fakt hezké věci a zadarmo...něco jsem koupila...zase přes bazar...dokonce jsem to riskla i přes net od vou panní a nemůžu si stěžovat, nemít toho doma tolik tak se snad nezastavím...poprosila sem paní, aby mi udělala sadu věcí od 0do1roku, takže takový mix...v průměru mě to vyšlo na 20korun kus, a jsou v tom bodíčka....atd i nové věci i použité a dvoje takové nádherné šatičky a třetí mám od tety zadara..tak snad to bude holka...
už jste přemýšleli jeslti si koupíte kojící polštář?teta říkala, že jí ho tam baby nosí že ho ani nevyužily, a na diskusi si to ženské dost chválí...

pavlina05
31. bře 2008

belanna.st kojící polštář jsem pořídila. Mýslím, že je dobrý. Spávám s ním a je to fajn. Mám jej v albu, za 650,-

Spíš mě zajímá jestli pořídíte peřinky do počárku, plyma?? Někdo říká, že to nevyužije, někdo má mimi jen v zavinovačce,...tak nevím...??? Co vy??

adriana1
1. dub 2008

já si to pořizovat nebudu. Mám zavinovačku a deku

pavlina05
1. dub 2008

😉 takže já to asi taky tak nechám a pak uvidím....

mausi
1. dub 2008

Ahojky,
nas maly se narodil koncem cervna a tehdy bylo velky teplo. Pan doktor mi poradil, abych ho na ven oblikala jen o neco malo vic nez sebe, takze jsem mu davala body s dlouhym rukavem a nejake platene nebo bavlnene kalhotky. A samozrejme tenkou cepicku. Zavinovacka nebo perinka do kocarku vubec neprichazela v uvahu, spis jsem hlidala, aby korbicka kocarku byla porad otocena smerem od slunicka pryc, aby na nej nepalilo ..... V kocarku lezel na bavlneny decce nebo proste na plince a prikryty byl taky jen plinkou....
Novorozenatku bych ale treba nedavala body s kratkym rukavem, myslim si, ze na to je prece jeste malinky, uz kvuli vetru, prudkymu slunicku, atd. Takze pokud bude teplo, doporucuju body s dlouhym rukavem ... 😉

coryna
1. dub 2008

Ahoj holky, taky se k Vám přidám do hovoru 😉 pár výše uvedených rad mi celkem pomohlo, tak dík. Ještě jsem se htěla zeptat, jak to máte s dudlíkama a lahvičkama, kolik jste toho nakoupili ( nebo plánujete nakoupit ) ? A je to taky nějak rozdělené podle ,,věku´´ dítěte? Díky a pěkný den, 🙂

adriana1
1. dub 2008

Dudlíky máš podle měsíců. Takže si musíš koupit 0+ ty jsou odnarození. Nejlepší jsou od aventu jsou proti kolice. Prodávájí se v lékarnách i v dalších obchodech. Já zatím nemám, čekám co koupí babička a podle to si budu kupovat. Rozhodně si chci koupit dárkovou sadu od aventu(lahvičky,dudlíky,odsávačka,tampony,šidítko,stelizátor do mikrovlnky). U šidítek je to taky rozdělené na měsíce. Avent má víhodu že můžeš nakonbinovat hrnečky i lahvičky. Např. k lahvičce si stačí pak koupit jen hubičku (co je urnečku když se dítě učí pít s hrnku) a stačí jí dát k lahvičce. Pasujou tam veškeré dudlíky i houbičky

mausi
1. dub 2008

Coryno, ja ti taky zkusim napsat, co si jeste pamatuju. Ja tehdy mela lahvicky od NUK. Bylo to rozdeleny podle veku, ale taky podle typu obsahu, cili jiny dudliky (myslim ty na lahvicky) byly na mlicko a jiny treba na cajik. Vzdycky to na tom pisou. Koupila jsem si do zacatku jen dve (mliko a caj), pro pripad, ze by mi neslo kojeni.

Co se tyce dudliku, mam super zkusenost s Dentimaxx. Daji se koupit v lekarne a jsou uzpusobeny tak, aby nevytvarely predkus. Jeden stoji v CR myslim kolem 100 ck.

belanna.st
autor
1. dub 2008

pavlínka: a ten kojící polštář co máš je jak velký?sem někde četla že jemalý a velký. a on je tak zahlý furt nebo se dá i narovnat aby byl jak válec?

mausi:a co když dám body s krátkým a k tomu lehčí kabátek a dupačky?

adriana: prosímtě, kolik tá sada od aventu stojí akde se dá sehnat?

coryna
2. dub 2008

Ahoj,díky za odpovědi 😉

maxkatka
2. dub 2008

Myslím, že co se týče Aventu tak tady naleznete všechny odpovědi...
http://www.aventbaby.cz/uvod.htm

samozřejmě si výrobky můžete koupit pak v lékárně nebo přes jiný netový obchod... já si to však všechno studuji právě na výše uvedené adrese...

pavlina05
2. dub 2008

belanna.st tak ten můj patří asi mezi ty větší. A úplně narovnat se nedá, je to takový rohlík 😉
Šcagrová má doma ten menší co se dá narovnat, ale mě se ta kvalita a ani velikost nelíbila.
Mám jej 120cm*28cm (teda opravdu rohlík)

iza
2. dub 2008

ahoj holky..tak já mám červencové mimi a tak můžu přidat pár postřehů:
- ze začátku toho mimi fakt dost pročůrá,poblinká, poslíntá, prokaká..tzn 3ks košiler rozhodně nestačí!!!
já kupovala věci 56...a měla jsem
- 8ks body s krátkým rukávem(pokud je chladnější léto hoděj se i pod overálky na spaní)
-3ks s dlouhým(pokud bude hnusně tak se pak dokoupěj
- 4ks overálků s dlouhým rukávem a dlouhou nohavičkou
- 5ks overálků s krátkou nohavičkou
- 6párů ponožek
- 2ks tenké mikinky
-paj jsem měla ještě jedny džíny(tenké) a 2x takové jako bavlněné tenké tepláčky s pružným pasem z HM, 2x tenkou čepičku
a všechno jsem to unosila..fakt...
v kočárku jsem měla jen plenku pod hlavičku a přikrytý lehkou dečkou...víc bych neřešial..možná opatřit síťku na kočárek a pláštěnku...
dudlíky..no my jedeme v Avent dudáncích..pro začátek jsem koupila ten nejmenší + jsem měla doma ještě jeden od myslím Chicca kdyby mu ten Aventovej nesednul

mausi
2. dub 2008

Belanno, to je asi jedno, mne by byla prijemnejsi spis jedna vrstva nez dve, ale jak rikam, neda se to brat tak doslova, myslela jsem to orientacne. A tehdy bylo opravdu straaaasne horky leto, bylo to v roce 2005. 😉

belanna.st
autor
2. dub 2008

..hele holky máte některá zkušenosti s těma polodupačkama? vypadají jako dupačky,ale jen do po bříško, teda spíš jako tepláky..budu mít letnáčka, tak at nemá moc zpocené zádička, ale zase až ho to na zádečkách neškrtí..

jo a trápí vás nebo trápily v těhotenství takové ty děsné křeče do lýtek?Jsou na to nějaké vitamíny nebo tak?

mausi
2. dub 2008

Belann, ja myslim, ze na ty krece je dobry magnesium. Ja je taky obcas mivam ... silena bolest, vid ? Neberu ale nic. Dneska jsem se na to shodou okolnosti ptala svoji porodni asistentky, co se o me stara, a ta rikala, ze se s tim magnesiem v tehotenstvi ma opatrne a je vzdycky lepsi ho mit ve strave nez v praskach. Rozhodne se nejdriv zeptej svyho doktora, jestli by ti ho doporucil a kdyz, tak kolik! Ja ted beru kyselinu listovou, jod a zelezo... vic toho ted nechci.

mausi
2. dub 2008

Jo, Belann, tady v "Tehotenstvi" je tema "Magnesium v tehu", tak se na to podivej, jsou tam ruzny nazory, negativni i pozitivni..... 😉

many
3. dub 2008

belanna - taky jsem malýmu koupila ty polodupačky 😉 pod to mu dám bodyčko a je to 😀