Výbavička a praní oblečků

makky225
13. pro 2021

Ahoj maminky všude pročítám seznamy oblečků na první výbavičku a uvádí se kolem cca 6-8ks bodyček, 6-8ks overálků atd od každé velikosti. Chápu že mimčo opravdu rychle roste a nemá cenu domů křečkovat kupy oblečení které se nevyužije, ale nějak mi není jasné, jak často tedy perete. Když se budu držet doporučení a budu alespoň ze začátku prát mimi oblečení zvlášť od svých věcí tak budu zapínat pračku se 4ma bodyčkama? A do které velikosti jste ze začátku nakupovaly když nevíte velikost miminka? Když rodím na přelomu jara/léta tak koupím do velikosti 62 slabší oblečky na teplé počasí a podzimní nakoupím raději až na konci létá ať vím jistě velikost nebo už někdo kupoval i pozdější oblečky například 68 nebo 72 na teplejší počasí a prostě tu velikost zhruba odhadl už na začátku do vybavičky? Prosím o odpověď spíše maminky prvních děti, které celou výbavičku kupovaly a zařizovali od prvního kousku (kdo má dítě druhé nebo třetí tak má věcí poděděno po předchozím + dokoupeno nové a počet oblečků se tedy dost liší). Děkuji za odpovědi 🙂

potaplice
13. pro 2021

Na první dítě jsem kupovala jen vel. 56 a něco 62. Dětské věci peru s ostatními a na vše používám dětský prací prostředek

journals
13. pro 2021

Neboj… urcite nebudes zapinat pracku se ctyrmi kousky. Ono to je porad neco… poblite veci, protekla plina…
Ja jsem vedela ze bude synek maly, tak jsem mela vse od vel.50, ale mela jsem brat i 44, uzila bych dost.
Jinak syn nebyl moc blici miminko, takze ja toho tolik nemela (opravdu tech 5,6 ks od velikosti) a stacilo. Spis nez na kvantitu jsem jela na kvalitu, aby oblecky vydrzely a nebyly po chvilce jak kus hadru.
V zasobe jsem mela 2-3 velikosti, nakupuju ve slevach, tak co se kde naslo

biciklissie
13. pro 2021

Začala jsem 56, ale dcera byla malá, takže jsem nakonec užila i 50. Jinak tedy za mě, já jsem v tomhle trochu "jiná". Nerada miminko nějak naoblikavam a přijde mi, že jak pořád leží, tak ten lem na kalhotách ho musi tlačit. Takže já jsem dávala (a teď znovu dávám) hlavně overalky, taková ta pyžamka. Těch se mi hodi tak kolem 15 ks. Navíc jen pár body a kalhot či lépe polodupacek, když se jede někam na návštěvu a k lékaři. Ale to je jedno, celkově bych počítala tak 15 ks kazdeho kompletu, ať je to co je to. Jinak peru vše dohromady na detsky program. Ten víc macha, navíc ještě dávám i predpirku a ještě jedno machani navíc. Vzala bych tak dvě velikosti dopredu, když se má miminko narodit na jaře. To je pak totiž otázka, jestli bude dlouho chladno nebo brzo hic.

me_druhe_ja
13. pro 2021

Pokud nic nedostaneš, koupila bych jen vel 56 a 62. Každý dítě roste jinak rychle. Například syn nosil vel 74 ještě ve 14m myslím a dceri je v 10m už malá. Rozhodně nemusíš prat zvlášť - Peru od začátku vše dohromady, jen používám praci přípravek pro děti. Uvidíš, jak moc bude dítě blici, jak moc se bude prokakavat, procuravat.....na tohle moc univerzální rada neexistuje. Ale do té vel 68 kupuj spíš min. Dokoupit můžeš vždy.

ondul
13. pro 2021

Do zasoby jsem mela minumum ( pokud nepocitam co jsem dostala). Cokoli budes potrebovat ti do dvou tri dnu dorazi balikem domu, tak neni nutne delat zasoby, pokud jeste neznas jakekoli sve preference/realne zkusenosti se svym konkretnim miminkem.
Ja sem prala vse najednou v eko prasku. Mela jsem jako prvni velikost 56, syn se narodil s 3 kily.

rejalin
13. pro 2021

@makky225 já jsme toho měla víc, dostala jsem od kamarádek, takže jsem měla zásobu různých velikostí. Že zkušenosti bych pořídila pár kousků ve velikosti 50, a pak víc 56 a pár kousků 62. Mně třeba syn rostl dost rychle a vlastně až tu 62 nosil nějaký delší čas v kuse. Z druhů oblečení jsem v těch menších velikostech nejvíce využila overaly, body a dupačky tolik ne. To až pak u té 62. A vlastně to první léto jsen využila jen pár body s krátkým, ptz jsem jezdila s kočárkem jen hodně ráno a večer, aby nebylo vedro, a v bytě byl docela chládek.
A prát zvlášť nemusíš (já jsem neprala), jenom jsem to vše prala ve vhodném pracím prostředku. A i tak toho někdy bylo dost jen dětského. Pamatuji si den, kdy měl jít malý k doktorce v 10h a jen do 9:30 jsem ho převlékala 4x 😁 (samozřejmě většinou to takovéhle extrémy nebyly).

jana_zofie
13. pro 2021

Mela jsem od vel. 56, 62 a par kousku 68 co se seslo. 68 a vys budes pak nakupovat uz podle toho, co se ti bude dobre oblikat (kalhoty x polodupacky x puncoxhy) a podle pocasi. 62 si nedovedu predstavit dokupovat v tom pocitu, jak nic nestiham, nez se to srovnalo. Je pravda, ze jsem toho mela trosku vic, co mi kdo dal, a nakonec jsem byla rada, dcera byla blinkaci. Velmi rychle jsem pak zacala prat i s mym oblecenim. Ale to moje spis jako doplneni detske pracky, takze machani navic, detsky prasek, ale normal moje veci do toho.

zrzeckas
13. pro 2021

Velikosti jsem preskakovala 😃 zacala jsem 56,pak rovnou 68. A stejne ty velikosti jsou vseli jake me prijde... Jedno body 56 bylo na dlouho, druhe jsem davala pryc skoro hned 😃

konidana
13. pro 2021

Uz nevim kolik jsem toho mela, ale bud jsem detske prala s plenama nebo oblecky i s nasim pradlem. Vetsinou jsem tedy mela bile a svetle a prala to cca 1x za 3 dny i s plenama ( doma jsem latkovala)

andulka007
13. pro 2021

Já začínala na 56 . Byla docela velká .52cm . .teď ve 3 měsících máme 62.. mela jsem 6 bodíček a 3 overalky .. a upřímně bylo to málo .. denně jsem až 6 krat převlékala hodně zvracela , než jsme přešli na anti-reflux mlíčko ..a prala jsem denně .. teď už obden kvůli plenkám .. dávám látkové .

klokanka31
13. pro 2021

@makky225 Já její oblečení peru zároveň se svým v dětským pracím prášku. A peru většinou ob den, někdy i každý den...

felixfelicis
13. pro 2021

U prvního dítěte jsem měla ve velikosti 56 přesně jednu sadu body z Tesco po 5 ks a stačilo mi to. Popravdě sama už nevím, jak jsem to dělala😀 S dalšími jsem si pak oblečky prikoupila, bylo to prostě pohodlnější.

emillyhk
13. pro 2021

Syn se narodil na konci ledna, takže jsem nemusela řešit, jestli lehčí nebo teplejší, v tomhle to bylo jednodušší. Před porodem jsem měla kompletní výbavu ve velikosti 56 a 62, většinu jsem nakupovala ve slevách. Vel. 56 nám vydržela dlouho, protože malý první měsíc bohužel moc neprospíval. 62 jsme taky využili hodně, dokonce jsem ještě něco dokupovala, naopak 68 měl tak tři týdny maximálně 🙈
Hodně taky záleží, jakou značku oblečení budeš kupovat, H&M body jsou větší než třeba Pepco, Sinsay, apod. Já měla do začátku od každé velikosti cca 8-10 body, zhruba stejný počet kalhot a vršků jako další vrstvu. Ze začátku jsem všechna body záměrně kupovala zavinovací, líp se mi to oblékalo. Do teď peru malému zvlášť, dřív obden, teď 1x za tři dny. Nemám problém naplnit pračku - syn měl dlouho reflux, skoro denně nějaká nehoda (💩 až u lopatek), příkrmy, teď zase slintá, protože zuby, atd. Neperu jenom jeho oblečení, ale i jeho prostěradla, látkové pleny (používala jsem na přebalovací podložce, odříhnutí,...), dečku, bryndáky, slintáky, osušky... Taky zvaž, jak budeš prádlo sušit - pokud máš sušičku, stačí míň oblečení 😉

zuzkasim
13. pro 2021

Ohledně praní, hodíš tam bodýčka (přes den), overálky (ty jsem používali jako pyžamo), punčošky, dupačky, kabátek, čepičku, plenky pod hlavičku a na odříhnutí, občas taky povlečení... a přihodíš si tam svoje prádlo, pyžamo a kojící tričko. Žádný strach, že toho bude málo🙂

michaela666
13. pro 2021

Měla jsem jeden overal 56 a zbytek 62. Narodil se nám takový prcek, že po cestě z porodnice jsme se stavili v Tescu aspoň pro 5 overalů 50 a stejně byli trošku větší. 😃 Točili jsme je prvních 14 dní a pak koupili body, punčošky a tepláčky 56. Svetříky nosila pletené, které mi před 25 lety pletla babička pro panenky 😃. Kombinézu dostala jako dárek k narození a s tím jsme si v lednu vystačili. Dcera moc nezvracela nebo se mi to podařilo většinou chytit do plenky.
Do velikosti 62 dorostla ve 3 měsících.
Prala jsem každé 2-3 dny poloviční pračku. K plenám a oblečení malé jsem dávala svoje pyžama a domácí oblečení.

radkazenklava
13. pro 2021

@makky225 Já jsem měla od každé velikosti cca 8-10ks dopředu a stačilo to...Vše jsem kupovala..nic jsme nedědili..syn nebyl moc blici a tak jsem nemusela prát každý den,ale třeba ob den...a neboj se, že bys prala jen 4 bodyčka..ono je toho přeci víc..nějaké polodupacky,tepláčky,ponožky, punčocháče, mikiny, slintáčky, látkové plínky na utíráni , kombinézy, čepice, overaly na spaní...a když budeš mít ublinkavajici dítě tak to vše 3x..

malinkaelinka
13. pro 2021

Dětské peru normálně s naším pradlem. Já jsem kupovala na začátek velikosti 56-68. Pak mě něco osvitilo a pořídila jsem i velikost 50 a díky bohu za to, obě holky mám předčasně a mrnave, na velikost 50 se dostaly kolem měsíce, velikost 56 až ve 3 mesicich 😅😅 no a množství. Já jsem brala cca 5 bodycek, 2 overal a dvoje katata od každé velikosti. To byl základ. Pak jsem koupila pár kousků jen tak pro radost nebo v sekaci za pár kaček, něco málo jsem dostala jako dárek. První dcera nebyla vůbec blinkaci a kolikrát měla jedno bodycko 3 dny. Druhá trošku blinka, ale žádná tragédie, nicméně prevlekam občas i přes den. Já to brala tak, že kdyby toho bylo málo, tak obyčejná bodycka manžel zajede koupit do Tesca za 20 minut a vždycky můžu sáhnout po té větší velikosti. A já mám radši vždycky všeho méně než více.

ekou
13. pro 2021

Ja mela jen 1ks od 56 a dite se mi do toho nevlezlo, protoze pri porodu melo cca 4,1kg :D. Jinak radeji jsem navlikla o cislo vetsi velikost a vsichni byli spokojeni :D. Od kazdeho jsem mela max 5ks, vic nema smysl - mimca rychle rostou. A neboj, vzdy je co prat :D :D Jenom cepice jsem mela dve, to bylo zbytecne vic kousku :D

iris92
13. pro 2021

Ja jsem sice neco dostala ale pripraveno po porodu jsem mela do velikosti 62 a zbytek resila az dle situace. A nikdy jsem teda neprala detske zvlast, jen jsem zacala pro nas vsechny pouzivat detsky praci gel.

dixi86
13. pro 2021

Měla jsem pár kousků, ale zaplnila se pračka plínama, osuškama, atd. Nebála bych se.

veru181
13. pro 2021

Kupovala jsem jen 56 a 62 na začátek, bodíček zhruba 10, overalů myslím 5 (dávala jsem jen na spaní), jinak mi počty docela seděly s doporučeními. Prala jsem asi 2x do týdne zvlášť (to peru vlastně pořád, malý má rok a půl a pračku v pohodě zaplní 😀, možná se jen počet o trochu navýšil), nějak se to vždy zaplnilo (ublinknutí, pročůrání…)

rencinka87
14. pro 2021

Kazda ti tu asi napiseme neco jinyho 🙂
Je to hodne individualni - zalezi, jestli budes mit blinkaci dite, hodne kakaci dite a podobne 😀
Kazdopadne ja jsem mela nakoupeno do pul roka - takze velikosti 50, 56, 62 a 68, protoze jsem si rikala, ze vubec nevim, jak to budu po porodu zvladat a resit do toho jeste objednavani baliku a velikosti a kolik ceho potrebuju, to se mi nechtelo.
Mela jsem toho vic, nez se pise v tech ruznych seznamech, ale ne zadny hordy, proste tak, abych mohla dite parkrat prevlict a nemuset hned zapinat pracku, jak rikas - rozhodne jsem tedy prala miminci veci zvlast - neumim si moc predstavit hazet manzelovy slipy nebo spinavy ponozky s mym spodnim pradlem dohromady k bodyckam, ale stejne tak jsem zehlila (a zehlim), coz taky spousta maminek dneska uz nedela.
U nas to vyslo dobre, vsechny veci jsem vyuzila, i tu 50, co jsem si pak rikala, ze jsem ji nemela vubec kupovat - syn ji nakonec nosil skoro mesic.
(Mladsi syn se narodil s 3,84 kg, takze tam jsem 50 zase hezky zabalila zpatky do sklepa 😀) A zaroven jsem nemela pocit, ze toho mam malo, porad bylo neco ciste a vyzehlene, co jsem mohla pouzit.

shirilka
14. pro 2021

@makky225 Kupovala jsem sadu bodyček po 6 z Lidlu, vel. 56, stejně tak overalky ale mikynky jsem brala 62, malý se narodil uprostřed léta takže moc vrstev nepotřeboval. Nějaké oblečení jsem dostala i od rodiny a kamarádů pak a jsem třeba ráda, že 50 jsem nekupovala - byť malý by ji měl dobrou, já se ho do toho strašně bála obléknout, že mu něco zlomím nebo tak, takže na něm ta 56 trochu visela no😀 ale nevadilo to nikomu. S pranim a žehlením jsem první dva měsíce přála fakt samostatně v dětském pracím prášku a poctivě žehlila. Pračka byla i tak docela plná. Pak jsem pomalu začala prát s našimi věcmi v klasickém prášku, malý se neosypal tak jsem v tom pokračovala. Žehlit nežehlím nic 😀

sirinfirst
15. pro 2021

Peru vše dohromady, používám normální eko prášek, dětský jsem měla možná první měsíc? Množství klidně nejdřív podle těch seznamů, já jsem měla blinkací děti, takže těch 8 ks jsme zvládli vyměnit klidně denně, když se zadařilo 😀 .. Ale to dopředu nevíš a dokoupit můžeš vždy.